Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στη Βουλή
  • [02] Επιστολή Λ. Γρηγοράκου στους δήμους για τη διαδημοτική κινητικότητα
  • [03] Εγκρίθηκαν επτά έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα
  • [04] Περιορισμένες οι μειώσεις στους μισθούς το 2014, σύμφωνα με την ΤτΕ
  • [05] Η Σαρλότ Κασιράγκι γέννησε αγοράκι
  • [06] Α. Μέρκελ: Στο σωστό δρόμο οι χώρες υπό κρίση
  • [07] Αιμίλιος Παπαθανασίου: «Θα προετοιμαστώ για τους Ολυμπιακούς του 2016»
  • [08] Πολύ καλή εμφάνιση από τον Καλάθη, στα «ρηχά» ο Κουφός

  • [01] Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

    Σε συνθήκες μετωπικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ οδηγείται η συζήτηση που ξεκίνησε το πρωί στη Βουλή επί της πρότασης συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα των υποβρυχίων.

    Στίγμα προθέσεων έσπευσε να δώσει πρώτος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος, προτού ακόμη ανέβουν στο βήμα οι εισηγητές, απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «σήμερα θα πρέπει να απολογηθεί» και στην πραγματικότητα «οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κατήγοροι αλλά είναι κατηγορούμενοι».

    Στον αντίποδα, την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται σήμερα στη συζήτηση όχι με διάθεση ουσιαστικών απαντήσεων αλλά «με συστηματικές προσπάθειες παραπλάνησης και αντιπερισπασμού που δεν αγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ» εξέφρασε, εκ προοιμίου, ο γενικός εισηγητής του κόμματος, Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που το έχει προαναγγείλει ήδη το ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμη ότι το κόμμα του δεν ελέγχει σήμερα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον αρμόδιο υπουργό εκείνης της κρίσιμης περιόδου, που είχε την ευθύνη να δώσει λύσεις αλλά που με τους χειρισμούς του τα πράγματα έγιναν χειρότερα και από πριν.

    Στο κλίμα αυτό, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, άφησε αιχμές ότι το κείμενο της πρότασης είναι υπαγορευμένο από πρόσωπα που βρίσκονται στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν άμεση εμπλοκή σε ζημιογόνες εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Όσο για τη θέση της ΝΔ, όπως αυτή αναλύθηκε από τον γενικό εισηγητή της, Κώστα Τασούλα, συμπυκνώνεται στο ότι αυτήν τη στιγμή η τακτική Δικαιοσύνη ερευνά τα θέματα των συμβάσεων των Ναυπηγείων, ότι η σύμβαση του 2010 έχει συζητηθεί στη Βουλή, σε μια προανακριτική και μία εξεταστική επιτροπή και στο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματικό στόχο να υπονομεύσει την κυβερνητική σταθερότητα και συνοχή.

    [02] Επιστολή Λ. Γρηγοράκου στους δήμους για τη διαδημοτική κινητικότητα

    Επιστολή απέστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος προς τους δήμους της χώρας, οι οποίοι εκτιμάται ότι πρέπει να ενταχθούν στην διαδημοτική κινητικότητα. Με την επιστολή, ενημερώνει τους δήμους για τον αριθμό των υπαλλήλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία. Συγχρόνως, σημειώνεται ότι η μελέτη στελέχωσης για τον κάθε δήμο επιδέχεται τροποποίησης σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν, αφού εν τω μεταξύ προέκυψε η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.

    Πάντως ήδη άρχισαν να διατυπώνονται αντιδράσεις από την πλευρά των δήμων, με πρώτο το δήμο της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης έχει συγκαλέσει για σήμερα Τετάρτη έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η δημοτική αρχή διατηρεί έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά στην πρόβλεψη του υπουργείου να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 670 υπάλληλοι.

    [03] Εγκρίθηκαν επτά έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

    Tη χορήγηση 36 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για επενδύσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των αποφάσεών της για κρατικές ενισχύσεις.

    Το συνολικό επενδυτικό κόστος των έργων ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση, ύψους 36 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, θα διατεθεί κυρίως για την επέκταση μιας γραμμής μεταφοράς 400 kV στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και για την κατασκευή ενός επιπλέον υποσταθμού υψηλής τάσης στην περιοχή. Τα έργα θα συμβάλουν, επίσης, στη χρηματοδότηση της εγκατάστασης υπόγειων καλωδίων για την κάλυψη αναγκών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πολύ τουριστικές περιοχές, όπως το Ηράκλειο. Τα έργα θα εγγυώνται την ασφάλεια και αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης των περιοχών αυτών, επιλύοντας με τον τρόπο αυτό τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τις περιόδους αιχμής.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα συμβάλλουν στην ασφάλεια και αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών, χάρη στη βελτίωση των δικτύων και την ασφάλεια της λειτουργίας τους. Δεδομένου ότι οι δασμοί και η πρόσβαση στο δίκτυο διέπονται από ρυθμίσεις, οι ενδεχόμενες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού αναμένεται να είναι περιορισμένες. Ταυτόχρονα, τα έργα θα βελτιώσουν το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους προμηθευτές, και ιδίως τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Συνεπώς, η ενίσχυση είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ.

    [04] Περιορισμένες οι μειώσεις στους μισθούς το 2014, σύμφωνα με την ΤτΕ

    Η μέση μείωση των αποδοχών το 2014 τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με την τελευταία διετία, για ορισμένες μάλιστα κατηγορίες εργαζομένων το επίπεδο των μισθών θα παραμείνει σταθερό, ενώ ο μέσος χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που μειωνόταν από το 2008, ενδέχεται να αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως διατυπώνονται στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής.

    Το 2014 προβλέπεται το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να μειωθεί κατά 1,7% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 2,2% στον επιχειρηματικό τομέα, αντανακλώντας και την ελαφρώς ταχύτερη άνοδο της παραγωγικότητας, καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

    Ο στόχος του δευτέρου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15% θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ, καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία θα φθάσει το 21,7%.

    Για το 2013, όπως αναφέρει η ΤτΕ, συνεχίστηκε η μεγάλη μείωση των μέσων αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας.

    [05] Η Σαρλότ Κασιράγκι γέννησε αγοράκι

    Η Σαρλότ Κασιράγκι και ο Γκαντ Ελμάλεχ έγιναν γονείς. Το αγοράκι τους γεννήθηκε αργά χθες στο μαιευτήριο του νοσοκομειακού κέντρου Πριγκίπισσα Γκρέις του πριγκιπάτου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Monaco Matin.

    Είναι το πρώτο παιδί της 27χρονης πρωτότοκης κόρης της πριγκίπισσας Καρολίνας και ανιψιάς του πρίγκιπα Αλβέρτου Β΄του Μονακό.

    [06] Α. Μέρκελ: Στο σωστό δρόμο οι χώρες υπό κρίση

    Στο σωστό δρόμο βρίσκονται οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Ισπανία), δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ στην πρώτη, μετά την ορκωμοσία της, ομιλία στην Βουλή, επανέλαβε ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύναψης συμφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Η Γερμανία είναι ισχυρή, όταν και η Ευρώπη είναι ισχυρή. Η ευρωπαϊκή πολιτική σχεδόν δεν μπορεί πια να διαχωριστεί από την εσωτερική πολιτική», σημείωσε η καγκελάριος μιλώντας ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διαπίστωσε «πρώτες επιτυχίες» και «επιφυλακτική ανάκαμψη» για την ευρωζώνη. Τόνισε μάλιστα για μια ακόμη φορά ότι ο συνδυασμός αλληλεγγύης και ιδίας ευθύνης έχει αποδειχθεί ορθός και δεσμεύθηκε η κυβέρνησή της να λειτουργήσει με γνώμονα την ενίσχυση της Ευρώπης.

    «Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική ένωση», δήλωσε η Μέρκελ και επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να προσφεύγουν στην ΕΕ μόνο όταν κάτι πάει στραβά οικονομικά, αλλά θα πρέπει να είναι δυνατό να τους απαιτούνται και οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Θέλουμε να εργαστούμε ώστε στο μέλλον να υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες τις οποίες θα μπορούν να επεξεργαστούν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή. Για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε τώρα για πολλοστή φορά, ενώ θα σημειώσουμε αργή πρόοδο», δήλωσε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε στους όρους για την παροχή βοήθειας: «Πώς θα αναπτύξουμε μια οικονομική και νομισματική ένωση, όταν για παράδειγμα οι επενδύσεις στην έρευνα διαφέρουν τόσο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει γι' αυτόν τον λόγο να υπάρχουν υποχρεώσεις. «Εάν επρόκειτο να κάνουμε αυτό το άλμα, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι τα κράτη τα οποία γα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους χρειάζονται περισσότερα μέσα, θα πρέπει ταυτοχρόνως να προχωρήσουν σε εξυγίανση των προϋπολογισμών τους», υπογράμμισε.

    [07] Αιμίλιος Παπαθανασίου: «Θα προετοιμαστώ για τους Ολυμπιακούς του 2016»

    Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα STAR, δείχνοντας ότι παραμένει σε καλή φυσική κατάσταση.

    Αναφερόμενος στους στόχους του, ο 40χρονος ιστιοπλόος του Ολυμπιακού, δήλωσε: «Στόχος μου είναι να αγωνιστώ το 2016 στη Βραζιλία για 6η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Για εμένα είναι μεγάλη υπόθεση για 18 συνεχόμενα χρόνια να μην έχω χάσει πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Η διεθνής κλάση STAR πιέζει για να συμπεριληφθεί η κατηγορία στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Μέχρι να παρθεί η απόφαση θα προετοιμάζομαι παράλληλα σε δυο κατηγορίες και το 2014 θα λάβω μέρος στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στα STAR και στα FINN. Αν η απόφαση είναι αρνητική για τα STAR, τότε θα ρίξω όλο το βάρος μου στην κατηγορία FINN που την γνωρίζω καλά και αγωνίστηκα για αρκετά χρόνια».

    [08] Πολύ καλή εμφάνιση από τον Καλάθη, στα «ρηχά» ο Κουφός

    Ο Νικ Καλάθης πραγματοποίησε τα ξημερώματα την καλύτερη του εμφάνιση στο ΝΒΑ, αλλά οι Μέμφις Γκρίζλις ηττήθηκαν με 96-92 από τους Λέικερς, που είχαν σ΄εντυπωσιακή βραδυά τον Κόμπι Μπράϊαντ.

    Ο Ελληνας άσος πέτυχε 10 πόντους, μάζεψε δύο ριμπάουντ και μοίρασε δύο ασίστ, σε περίπου 20 λεπτά συμμετοχής, αλλά ο Μπράιαντ με 21 πόντους σε κρίσιμα σημεία οδήγησε την ομάδα του στην νίκη. Παράλληλα, ο Κώστας Κουφός είχε δύο πόντους και έξι ριμπάουντ σε 13 λεπτά συμμετοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 December 2013 - 11:30:26 UTC