Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς
  • [02] Γ. Σταθάκης: H κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών
  • [03] Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Π. Καρβούνης επισκέφθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Αγρότες της Κρήτης αναχωρούν απόψε για την Αθήνα
  • [05] Πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις τροφίμων. Σε 23 εντοπίστηκαν προϊόντα με DNA αλόγου
  • [06] Παραδόθηκαν τα 11 από τα 22 ασθενοφόρα για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας
  • [07] Πρόστιμα στις εταιρείες Siemens, Mitsubishi και Toshiba για σύσταση καρτέλ
  • [08] Ράπισμα προς την τρόικα η έκθεση Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [09] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας στην Πορτογαλία
  • [10] Στο ψυχιατρείο ο διερμηνέας που προκάλεσε σάλο στην κηδεία του Μαντέλα
  • [11] Αθωώθηκαν ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του
  • [12] Σύνοδος Κορυφής για τραπεζική ένωση, ένεργεια, μετανάστευση

  • [01] Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς

    «Το κυβερνητικό σχέδιο "προστασίας" από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας είναι ωμός εκβιασμός εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, που μετατρέπονται σε ομήρους των τραπεζών. Προϋπόθεση για να μην τους πετάξει η τράπεζα έξω απ' το σπίτι τους είναι η μόνιμη αφαίμαξή τους, αφού η ρύθμιση υποχρεώνει μια λαϊκή οικογένεια, που στις σημερινές συνθήκες μόλις και μετά βίας τα βγάζει πέρα, να καταβάλει από 10% έως 20% των εισοδημάτων της στις τράπεζες, ακόμα και για εξαιρετικά περιορισμένα εισοδήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως στην πραγματικότητα προστατεύονται οι τράπεζες και την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των πλειστηριασμών το 2015 για την κύρια κατοικία λαϊκών οικογενειών, ενώ τα πολλαπλά κριτήρια που τίθενται ως προϋποθέσεις καθιστούν τον νόμο σχεδόν κενό γράμμα.

    «Το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας τους εργαζόμενους, μέσα από τα συνδικάτα τους, τις λαϊκές επιτροπές, να μην επιτρέψουν κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    [02] Γ. Σταθάκης: H κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών

    «H κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα της απελευθέρωσης πλειστηριασμών και για μια σταδιακή αποδυνάμωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τελική κατάληξη την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με την ελάχιστη προστασία κάποιων κοινωνικών στρωμάτων που πρόκειται για διευκρινιστούν» υποστήριξε, στον Βήμα FM, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης. Πρόσθεσε πως «αίρονται δύο προϋποθέσεις: ο συνυπολογισμός του συνόλου της περιουσίας που αποδυναμώνει, αν δεν κάνω λάθος, 100.000 οικογένειες από την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεύτερον, τα εισοδηματικά κριτήρια των 35.000 ευρώ που μένουν να υπολογιστούν επακριβώς, διότι δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή πόσα νοικοκυριά θίγει. Με την εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, μπορώ να σας πω ότι δεν θα καλύπτει το 90% των νοικοκυριών, όπως λέει η κυβέρνηση».

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως «θα αντέξει η κυβέρνηση στη διάρκεια της προεδρίας, αλλά και πάλι δεν βλέπω εγώ κάτι που θα προκαλέσει νωρίτερα εκλογές».

    [03] Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Π. Καρβούνης επισκέφθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Παναγιώτης Καρβούνης, επισκέφθηκε σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ενημέρωσε τους συντάκτες, με την ευκαιρία της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο (19-20 Δεκεμβρίου) καθώς και ενόψει της Προεδρίας που αναλαμβάνει η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου.

    Ο κ. Καρβούνης έγινε δεκτός από τον γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αντώνη Σκυλλάκο και η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο των προσκλήσεων που απευθύνει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο, προς ελληνικές και ξένες προσωπικότητες, για την καλύτερη ενημέρωση των συντακτών του.

    [04] Αγρότες της Κρήτης αναχωρούν απόψε για την Αθήνα

    Περίπου 1.000 αγρότες από την Κρήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών τους, αναμένεται να αναχωρήσουν απόψε από τα λιμάνια Ηρακλείου και Χανίων για τον Πειραιά, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο στην πλατεία Συντάγματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου καλεί όλους τους αγρότες της Κρήτης, και όλους τους ιδιοκτήτες αγροτικής γης να δώσουν δυναμικά το «παρών» στο συλλαλητήριο.

    [05] Πρόστιμα από τον ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις τροφίμων. Σε 23 εντοπίστηκαν προϊόντα με DNA αλόγου

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 446.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) τον μήνα Νοέμβριο σε 60 επιχειρήσεις τροφίμων λόγω της διαπίστωσης παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα 23 από τα πρόστιμα, συνολικού ύψους 228.000 ευρώ, επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις στα προϊόντα των οποίων ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

    [06] Παραδόθηκαν τα 11 από τα 22 ασθενοφόρα για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας

    Παραδόθηκαν, το πρωί, 11 από τα 22 ασθενοφόρα που προορίζονται για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ, ενώ τα υπόλοιπα θα παραδοθούν στις 24 Δεκεμβρίου. Η συνολική δαπάνη για την προμήθεια των 22 ασθενοφόρων ανήλθε στο 1.350.000 ευρώ και καλύφθηκε από το ΕΣΠΑ.

    Η 4η ΥΠΕ θα προμηθευτεί σύντομα άλλα 22 ασθενοφόρα που θα διατεθούν για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Τα ασθενοφόρα θα στελεχωθούν από οδηγούς των Κέντρων Υγείας και τη διαχείρισή τους θα αναλάβει το ΕΚΑΒ.

    Τα 11 ασθενοφόρα θα δοθούν από αύριο σε χρήση στα Κέντρα Υγείας Ροδολίβους, Νέας Ζίχνης, Νιγρήτας, Θέρμης, Νέων Μουδανιών, Αγίου Όρους, Παλαιοχωρίου, Νέας Μηχανιώνας, Δροσάτου, Γουμένισσας και Πολύκαστρου.

    [07] Πρόστιμα στις εταιρείες Siemens, Mitsubishi και Toshiba για σύσταση καρτέλ

    Ο γιγαντιαίος γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens οφείλει να πληρώσει ένα πρόστιμο ύψους 396,56 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του σε ένα καρτέλ εναρμόνισης των τιμών εξοπλισμού για δίκτυα ηλεκτροδότησης, όπως αποφάνθηκε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιβεβαίωσε επίσης το ρόλο που είχαν στο καρτέλ αυτό οι ιαπωνικές επιχειρήσεις Mitsubishi και Toshiba.

    [08] Ράπισμα προς την τρόικα η έκθεση Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Σειρά προτάσεων και συστάσεων για τον ρόλο και τις δράσεις της τρόικας περιλαμβάνει το προσχέδιο της έκθεσης που παρουσίασαν οι εισηγητές Οτμαρ Καράς και Λιμ Χόανγκ Νγκόκ εκ μέρους της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Εμφαση δίνεται από κ.κ. Κάρας και Νγκόγκ στην ανάγκη απολογισμού της τρόικας για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά και να εξεταστεί η αναθεώρηση των Μνημονίων με βάση τα αποτελέσματά τους.

    Υπογραμμίζεται, επίσης, η ανάγκη επαναξιολόγησης της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων του Eurogroup για την τροποποίηση του Μνημονίου ώστε να υπάρχει στα κράτη μέλη που λαμβάνουν βοήθεια κατάλληλη δημοκρατική λογοδοσία τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει ακόμη σύμφωνα με τους εισηγητές να διασφαλιστεί κατάλληλος δημοκρατικός έλεγχος σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

    Στο προσχέδιο της έκθεσης εκφράζεται λύπη για την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη να αξιολογηθεί αν έχουν ενημερωθεί τα εθνικά κοινοβούλια και σημειώνει περαιτέρω τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο αυτών των πρακτικών σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών.

    Παράλληλα, εκφράζεται λύπη του για συστάσεις που απευθύνθηκαν μακριά από τη λογική της στρατηγικής της Λισαβόνας και των στρατηγικών "Ευρώπη 2020".

    Οι εισηγητές αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι τα προγράμματα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία περιλαμβάνουν εκτενείς παρεμβάσεις στα συστήματα υγείας και δεν δεσμεύονται από τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Συνθήκες. Ακόμη, αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι από το 2008 η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί, και επισημαίνουν ιδιαίτερα την απότομη αύξηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα.

    Χαιρετίζουν το τέλος του προγράμματος για την Ιρλανδία, το αναμενόμενο τέλος του προγράμματος για την Πορτογαλία και «εκφράζουν λύπη για την έλλειψη προόδου στην Ελλάδα, παρά τις πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί».

    Η έκθεση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι τα στατιστικά δεδομένα δεν ήταν πάντα διαθέσιμα με ειδική αναφορά για την Ελλάδα περί «απάτης μεγάλης κλίμακας» στις στατιστικές τα έτη που προηγήθηκαν του Μνημονίου. Σημειώνει επίσης ότι η οικονομική βοήθεια και το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ούτε τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη και αποδοκιμάζει την οικονομική και κοινωνική ύφεση, η οποία έγινε εμφανής όταν οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές διορθώσεις τέθηκαν σε ισχύ.

    [09] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας στην Πορτογαλία

    Συνεχίζονται στην Πορτογαλία οι κινητοποιήσεις κατά των δημοσιονομικών περικοπών που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014 με μια σειρά απεργιών και διαδηλώσεων.

    Οι εργαζόμενοι στις εφορίες ξεκίνησαν σήμερα απεργία που θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών και κατά των μισθολογικών περικοπών που έχει ανακοινώσει η πορτογαλική κυβέρνηση.

    Οι εφορίες και τα τελωνεία ήταν σήμερα κλειστά ή λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας σε όλη την Πορτογαλία, δήλωσε ο Πάουλο Ράλια, πρόεδρος του κεντρικού συνδικάτου του κλάδου που κήρυξε τις σημερινές κινητοποιήσεις.

    Το απόγευμα οι απεργοί αναμένεται να συγκεντρωθούν μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

    Νωρίς το πρωί το μετρό της Λισαβόνας ήταν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των στάσεων εργασίας του προσωπικού που διαμαρτύρεται για τα νέα μέτρα λιτότητας.

    Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP, κάλεσε σε συγκέντρωση αργά το απόγευμα μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, προκειμένου οι πολίτες να ζητήσουν από τον πρόεδρο της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό του 2014.

    [10] Στο ψυχιατρείο ο διερμηνέας που προκάλεσε σάλο στην κηδεία του Μαντέλα

    Ο διερμηνέας στη νοηματική κατά την επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έκανε ασυνάρτητες χειρονομίες και ισχυρίστηκε ότι έπαθε σχιζοφρενική κρίση, εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική, όπως μετέδωσε σήμερα ο Τύπος της Νότιας Αφρικής.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα The Star, η σύζυγός του τον οδήγησε σήμερα σε ψυχιατρική κλινική όπου εισήχθη αμέσως.

    «Οι τελευταίες ημέρες ήταν δύσκολες. Τον υποστηρίξαμε γιατί μάλλον έπαθε κατάθλιψη», δήλωσε η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    [11] Αθωώθηκαν ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του

    Ο Άχμαντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ και ατυχήσας υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, όπως και οι δύο γιοι του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, αθωώθηκαν σήμερα από δικαστήριο του Καΐρου για υπόθεση διαφθοράς.

    Ο Σαφίκ, ο οποίος δικαζόταν ερήμην καθώς έχει διαφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αθωώθηκε από ποινικό δικαστήριο του Καΐρου σήμερα το πρωί. Αυτός κατηγορείτο για διαφθορά σε υπόθεση που αφορούσε την παραχώρηση γης στους δυο γιους του Μουμπάρακ, τον Αλάα και τον Γκαμάλ, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην φυλακή και δικάζονται, όπως και ο πατέρας τους, για άλλες υποθέσεις. Ο Σαφίκ ήταν ύποπτος ότι είχε ευνοήσει το 1995 όταν ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας, την πώληση σε πολύ προνομιακή τιμή δύο οικοπέδων στους γιους του Μουμπάρακ.

    Και μια δεύτερη δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα όσον αφορά το δεύτερο οικόπεδο. Αν ο Σαφίκ αθωωθεί και σε αυτήν θα τεθεί θέμα επιστροφής του στην Αίγυπτο και μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές που έχει δεσμευτεί να διοργανώσει η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

    [12] Σύνοδος Κορυφής για τραπεζική ένωση, ένεργεια, μετανάστευση

    Η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, η μετανάστευση, η ενέργεια και η διεύρυνση της ΕΕ είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα και αύριο τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.

    Εν τω μεταξύ χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται από το πρωί για τις πολιτικές λιτότητας, προσπαθώντας να προσεγγίσουν το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν με το θέμα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη διατήρηση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ για την άμυνα και την ασφάλεια και τη συνεργασία των κρατών-μελών προς αυτό το σκοπό.

    Πρόκειται για ένα «ευαίσθητο» θέμα, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς οι ηγέτες θα εξετάσουν την ελάχιστη «αμοιβαιοποίηση» αμυντικών μέσων.

    Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ξεκινάει με τη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Παρών στη συζήτηση θα είναι και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος θα ενημερώσει τους «28» για την επίδραση που είχε η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση της οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 December 2013 - 13:30:27 UTC