Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαμαράς προς Μέρκελ: Στην υπόθεση θα χυθεί φως
  • [02] «Άμεση και μέχρι τέλους διαλεύκανση όλων των υποθέσεων διαφθοράς» ζητεί το ΚΚΕ
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Aπόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας
  • [04] Προβλήματα στη λειτουργία του αερολιμένα «Μακεδονία» εξαιτίας ομίχλης
  • [05] Κλειστή η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Πλατάνου Αχαΐας
  • [06] Νέα συνάντηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας
  • [07] Τα αίτια θανάτου 17χρονης, σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη, ερευνά η αστυνομία
  • [08] Κ. Μίχαλος: Έτος ορόσημο για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, το 2014
  • [09] Νέους φόρους φέρνει στην Κύπρο η έλευση του 2014
  • [10] «Πεδίο θανάτου για τους δημοσιογράφους» η Μέση Ανατολή το 2013
  • [11] Καμικάζι πραγματοποίησε την επίθεση κατά του τρόλεϊ στο Βολγκογκράντ, 14 οι νεκροί
  • [12] Ανάδειξη αρχαιοτήτων στην περιοχή Μακρυγιάννη
  • [13] «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Τσαπαράστικ στο Ελ Σαλβαδόρ

  • [01] Σαμαράς προς Μέρκελ: Στην υπόθεση θα χυθεί φως

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ είχε νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη, στο Χαλάνδρι.

    Ο πρωθυπουργός εξέφραση την απόλυτη καταδίκη, τόσο του ιδίου και της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας πως στην υπόθεση θα χυθεί φως και οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο κ. Σαμαράς τόνισε, επίσης, στην κ. Μέρκελ ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους τρομοκράτες να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

    [02] «Άμεση και μέχρι τέλους διαλεύκανση όλων των υποθέσεων διαφθοράς» ζητεί το ΚΚΕ

    «Οι αποκαλύψεις σκανδάλων, που το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με την εμπλοκή προσώπων που έχουν διαχειριστεί κρατικό χρήμα, δείχνουν ότι είναι βαθιά και αγιάτρευτη η σήψη του συστήματος που ζούμε. Πηγάζει από αυτό που υπερασπίζονται όλοι οι θεσμοί του συστήματος: Τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και τα μονοπώλια. Η επιλογή να βγουν τώρα στην επιφάνεια εξυπηρετεί και τις διεργασίες αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, που αφήνουν άθικτη την αντιλαϊκή του φύση» επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    «Η διαπλοκή του κράτους με μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα, ιδιωτικοποιήσεις, εργολαβίες, δημόσιες προμήθειες κλπ, σε συνδυασμό με τον αδυσώπητο ανταγωνισμό αυτών των επιχειρηματικών συμφερόντων για την εξασφάλιση πλεονεκτικής θέσης, είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην άμεση ή έμμεση διαπλοκή ακόμη και εξαγορά κρατικών παραγόντων, συνδικαλιστών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος, ενώ υπογραμμίζεται ότι το ΚΚΕ «απαιτεί την άμεση και μέχρι τέλους διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων».

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Aπόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας

    Την απόλυτη καταδίκη του για το συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης με πυροβολισμούς κατά της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί με τον Γερμανό πρέσβη Β.Ντολτ.

    Αυτή την ώρα, κατόπιν εντολών του κ. Βενιζέλου, βρίσκεται στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

    Όπως ανέφερε στον κ. Ντολτ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».

    [04] Προβλήματα στη λειτουργία του αερολιμένα «Μακεδονία» εξαιτίας ομίχλης

    Πέπλο ομίχλης «σκέπασε» από νωρίς περιοχές της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του αερολιμένα «Μακεδονία». Όπως έγινε γνωστό, αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από την Αθήνα δεν κατάφερε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, λόγω της περιορισμένης ορατότητας, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στον αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» της πρωτεύουσας.

    Ένα ακόμη αεροσκάφος, ιδιωτικό, αναγκάστηκε να πετάξει στην Αθήνα, όπου τελικά προσγειώθηκε, ενώ με καθυστέρηση- κι όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες -αναμένεται να απογειωθεί αεροσκάφος με προορισμό τη Βιέννη. Πάντως, από την Τροχαία δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    [05] Κλειστή η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Πλατάνου Αχαΐας

    Κλειστή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω κατολισθήσεων, είναι η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Πλατάνου Αχαΐας.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται προς Πάτρα, εκτρέπεται στη νέα εθνική οδό, στο κόμβο της Ακράτας, ενώ για τα οχήματα που κινούνται προς Αθήνα, γίνεται εκτροπή στον κόμβο της Πούντας.

    [06] Νέα συνάντηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

    Συνεχίζεται ο διάλογος του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αναζητώντας τη «χρυσή τομή» για τη μετακίνηση των γιατρών, από τον Οργανισμό, στο ΕΣΥ. Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση, με τους γιατρούς ωστόσο να παρατείνουν την απεργία τους μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

    Οι γιατροί αντιδρούν στην αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, επισημαίνοντας «ότι με τη σύσταση θέσεων ΠΕ-Ιατρών δημιουργούνται εκ των προτέρων συνθήκες απομάκρυνσης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τις Μονάδες Υγείας».

    [07] Τα αίτια θανάτου 17χρονης, σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη, ερευνά η αστυνομία

    Με τον θάνατο μιας 17χρονης, από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου, ασχολείται η Ασφάλεια Αττικής ενώ δύο άτομα έχουν συλληφθεί για την υπόθεση.

    Η 17χρονη διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ασκληπιείο Βούλας, από το διαμέρισμα 33χρονου στην Ηλιούπολη, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Το ΕΚΑΒ είχε ειδοποιήσει ο 33χρονος, ο οποίος κάλεσε ασθενοφόρο γιατί, όπως είπε, η κοπέλα είχε χάσει τις αισθήσεις της. 'Οταν πήγαν στο διαμέρισμα οι αστυνομικοί, που ειδοποιήθηκαν από το νοσοκομείο βρήκαν μέσα δύο χρησιμοποιημένες σύριγγες και συνέλαβαν τον 33χρονο και έναν 37χρονο που ήταν μαζί του, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

    Τα αίτια του θανάτου της 17χρονης και αν αυτός ευθύνεται σε χρήση ναρκωτικών, αναμένεται να διαπιστωθούν από την τοξικολογική εξέταση που διενεργείται, μετά τη νεκροτομή.

    [08] Κ. Μίχαλος: Έτος ορόσημο για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, το 2014

    Η πολυπόθητη επιστροφή στην ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει όσο συνεχίζεται το στύψιμο της αγοράς και των νοικοκυριών, σημειώνει σε μήνυμά του, με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

    Στη δήλωσή του ο κ. Μίχαλος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «Το 2014 θα είναι μια χρονιά - ορόσημο για την Ελλάδα. H χώρα μας έχει πετύχει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σχεδόν στο σύνολο τους και τώρα, απομένει και οι εταίροι μας να αποδείξουν τη φερεγγυότητά τους και να προωθήσουν θετικές αποφάσεις στο μέτωπο του ελληνικού χρέους».

    [09] Νέους φόρους φέρνει στην Κύπρο η έλευση του 2014

    Δέκα μέτρα συνολικής αξίας 270 εκατ. ευρώ καλείται να εφαρμόσει το 2014 η κυπριακή κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος στήριξης.

    Οι πιστωτές εκτιμούν ότι με τα μέτρα αυτά η Κύπρος θα καταφέρει να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα - περιλαμβάνει και τους τόκους - θα φθάσει το 8,4% του ΑΕΠ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μικρές μειώσεις μισθών και αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5 σεντ.

    [10] «Πεδίο θανάτου για τους δημοσιογράφους» η Μέση Ανατολή το 2013

    Τουλάχιστον 70 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους καλύπτοντας τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή το 2013 με 29 θανάτους να έχουν καταγραφεί μόνο στη Συρία, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

    Η έκθεση αναφέρει ότι κατά τη φετινή χρονιά 60 δημοσιογράφοι απήχθησαν στη Συρία «κυρίως από ομάδες ανταρτών» και οι μισοί από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται κατά την εκπνοή του χρόνου.

    Η CPJ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, προσθέτει ότι ο αριθμός των 70 νεκρών δημοσιογράφων το 2013 είναι μικρότερος από τους 74 που ήταν το 2012. Η οργάνωση εξακολουθεί να ερευνά τις συνθήκες θανάτου άλλων 25 δημοσιογράφων αυτή τη χρονιά.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [11] Καμικάζι πραγματοποίησε την επίθεση κατά του τρόλεϊ στο Βολγκογκράντ, 14 οι νεκροί

    Τους 14 έφθασαν οι νεκροί από την επίθεση κατά του τρόλεϊ στο Βολγκογκράντ, η οποία σύμφωνα με την αστυνομία πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας. Πηγές της αστυνομίας δήλωσαν ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την χθεσινή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βογκογκράντ με τη σημερινή επίθεση κατά του τρόλεϊ.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια. Παράλληλα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία που διεξάγει τις έρευνες ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, ο εκρηκτικός μηχανισμός κατά του τρόλεϊ πυροδοτήθηκε από άνδρα βομβιστή αυτοκτονίας, τμήματα του σώματος του οποίου περισυνελέγησαν και έχουν σταλεί στα εργαστήρια για γενετικές αναλύσεις.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [12] Ανάδειξη αρχαιοτήτων στην περιοχή Μακρυγιάννη

    Ένας μικρός επισκέψιμος χώρος με αρχαιότητες εντός ιδιωτικού οικοπέδου, αλλά με ξεχωριστή είσοδο για τους επισκέπτες, θα δημιουργηθεί επί της οδού Φαλήρου 5 στην περιοχή του Μακρυγιάννη (Κουκάκι). Στο σημείο αυτό έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα διαφόρων εποχών, από τη γεωμετρική ως την υστερορωμαϊκή εποχή, ωστόσο τα πιο καλοδιατηρημένα είναι αυτά της τελευταίας περιόδου τα οποία και θα διατηρηθούν. Πρόκειται για τμήμα κτιρίου, με αίθριο και βοτσαλωτό δάπεδο, καθώς και ένα ανάλημμα της φαληρικούς οδού. Τα τμήματα τοιχογραφιών που βρέθηκαν στη ρωμαϊκή έπαυλη θα αποκολληθούν και θα διατηρηθούν στις αποθήκες της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου έδωσαν το «πράσινο φως» στην πρόταση ανάδειξης των συγκεκριμένων μνημείων, τα οποία είναι όμορα με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν πριν λίγα χρόνια στο διπλανό οικόπεδο, επί της Φαλήρου 7. Στο οικόπεδο αυτό είχαν εντοπιστεί, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής, κατάλοιπα ρωμαϊκής έπαυλης του 2ου αι. μ.Χ., η οποία είχε οικοδομηθεί πάνω σε οικοδομικά λείψανα του 2ου αι. π.Χ. Τμήμα της έπαυλης, που καταστράφηκε στο β΄ μισό του 3ου αι. μ. Χ. από τους Έρουλους, καθώς και το παρακείμενο οικιακό ιερό της Κυβέλης, είναι σήμερα ορατά και επισκέψιμα. Οι αρχαιότητες της Φαλήρου 5, που θα αναδειχτούν κατά το πρότυπο των όμορων μνημείων, καταλαμβάνουν έκταση 40 τ.μ., ενώ το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί επταώροφη πολυκατοικία έχει συνολική έκταση 580 τ.μ.

    [13] «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Τσαπαράστικ στο Ελ Σαλβαδόρ

    Εξερράγη την Κυριακή το ηφαίστειο Τσαπαράστικ στο Σαν Μιγκέλ, ανατολικά του Ελ Σαλβαδόρ, προκαλώντας τον τρόμο στους κατοίκους και αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν την εκκένωση των γύρω περιοχών. Σύμφωνα με την αστυνομία δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής αναφορές για τραυματισμούς.

    Οι αρχές πολιτικής προστασίας ανακοίνωσαν ότι θα εκκενώσουν τις περιοχές σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο και οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε ειδικά καταφύγια. «Οι εκκενώσεις άρχισαν σχεδόν αμέσως μετά την έκρηξη», δήλωσε ο Αρμάντο Βιβιντόρ, αξιωματούχος της γραμματείας πολιτικής προστασίας, ενώ πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι κατοικούσαν στις περιοχές γύρω από το ηφαίστειο.

    Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στάχτη κάλυψε την ευρύτερη περιοχή και υπήρχε έντονη μυρωδιά θειαφιού. Στο Ελ Σαλβαδόρ υπάρχουν 23 ενεργά ηφαίστεια με το Τσαπαράστικ να θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια, αφού έχουν πραγματοποιηθεί 26 εκρήξεις τα τελευταία 500 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 December 2013 - 9:30:26 UTC