Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΑΤΟ: παραβίαση του διεθνούς δικαίου η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία
  • [02] Τουλάχιστον δέκα νεκροί στο Πακιστάν
  • [03] Έκτακτη συνεδρίαση υπουργών Εξωτερικών της Ε.E για την Ουκρανία

  • [01] ΝΑΤΟ: παραβίαση του διεθνούς δικαίου η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία

    Κορυφώνεται η ένταση στην Κριμαία, όπου ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη. Επίσης ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

    Η Μόσχα, που δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, προχώρησε στη ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας «αναγκαία» τη δράση στη χερσόνησο λόγω της απειλής των υπερεθνικιστών. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας κατέλαβαν την εξουσία παρανόμως και προέβλεψε ότι η διακυβέρνησή τους θα τερματιστεί με «μια νέα επανάσταση» και με νέα αιματοχυσία.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ετυ.Βενιζέλου, για το ζήτημα της Ουκρανίας.

    Το NATO προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Ουκρανίας, η οποία κρίνει ότι αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξουσιοδότηση της ρωσικής βουλής στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει τη χρήση βίας.

    Ύστερα από μια κατεπείγουσα σύνοδο των πρεσβευτών των κρατών μελών του NATO στην έδρα του οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, η συμμαχία κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, να τα επαναφέρει στις βάσεις τους και να απόσχει από κάθε επέμβαση στην Ουκρανία.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της Πολωνίας, Μπράνισλαβ Κομορόφσκι εξέφρασαν χθες τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε την Κυριακή τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα καταβάλει σημαντικό κόστος, για την πολιτική της στην Ουκρανία, εκτός εάν το Κρεμλίνο αλλάξει πορεία στα σχέδια του για τη γειτονική χώρα. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στην «απαράδεκτη ρωσική επέμβαση» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ χαρακτήρισε χθες τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία της Ουκρανίας μια «επίθεση σοβιετικού τύπου».

    Οικονομική βοήθεια προσφέρουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανήγγειλαν την Κυριακή ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία η οποία είναι απαραίτητη στη χώρα για να βγει από το δημοσιονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει.

    Ο Τζακ Λιου πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με "σοβαρή ανησυχία" μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας.

    [02] Τουλάχιστον δέκα νεκροί στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, μεταξύ τους ένας δικαστής, σκοτώθηκαν σήμερα και 30 τραυματίστηκαν σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε δικαστήριο, στο κέντρο της πακιστανικής πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσαν η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 11.

    Μια μεγάλη έκρηξη ακούστηκε στο Ισλαμαμπάντ και ακολούθησαν ριπές πυροβολισμών που συγκλόνισαν την πολυσύχναστη περιοχή του κέντρου. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ένοπλοι άνδρες προσπάθησαν να διασώσουν έναν φίλο τους που παρουσιαζόταν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου αυτού στο Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα στην οποία κατά κανόνα δεν σημειώνονται βίαια επεισόδια. Οι δράστες άνοιξαν πυρ και κατόπιν δύο μεταξύ αυτών πυροδότησαν τις ζώνες με τα εκρηκτικά που φορούσαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

    [03] Έκτακτη συνεδρίαση υπουργών Εξωτερικών της Ε.E για την Ουκρανία

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ουκρανία, μετέβη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει, σήμερα, στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κύριος Βενιζέλος θα ενημερώσει τους ομολόγους του, για τις επαφές του χθες στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην Ουκρανία ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Κριμαία, αλλά επίσης με τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας και τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών. Μετά τις επαφές του υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας διάλογος στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συμβατικών κειμένων που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσία, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 March 2014 - 9:30:21 UTC