Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποσύρθηκε η τροπολογία για τη διαθεσιμότητα από το ν/σ για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας
  • [02] Κ. Παπούλιας: Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της
  • [03] Συγκεντρωμένοι στην οδό Σταδίου παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές
  • [04] Μαραθώνιος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας
  • [05] Αμετάβλητο αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ
  • [06] Ράλι στις αγορές υπο το φως εκτιμήσεων ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής
  • [07] Εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2014 εκτιμά ο ΟΔΔΗΧ
  • [08] Αθ. Σκορδάς: Η πορεία των τιμών είναι πτωτική και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες
  • [09] Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ως προς την επιλογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
  • [10] Ο Πούτιν εξετάζει το αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία
  • [11] Ο ΠΟΥ μειώνει κατά το ήμισυ το επιθυμητό όριο κατανάλωσης ζάχαρης

  • [01] Αποσύρθηκε η τροπολογία για τη διαθεσιμότητα από το ν/σ για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας απέσυρε από το νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» -που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής- την τροπολογία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για τη διαθεσιμότητα και την ΕΥΠ. Η τροπολογία, που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, αναμένεται να επανακατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο.

    [02] Κ. Παπούλιας: Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της

    Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ, τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο γραφείο του κ. Παπούλια όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του τόνισε ότι «....η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών». Από την πλευρά του, κ. Γκάουκ απάντησε στο θέμα αυτό, λέγοντας: «...δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα, να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω τον δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας». Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ.Γκάουκ για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα.

    [03] Συγκεντρωμένοι στην οδό Σταδίου παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές

    Συγκεντρωμένοι μπροστά από τις κλούβες των ΜΑΤ, στην οδό Σταδίου, στο ύψος της Ομήρου, παραμένουν εδώ και ώρες διαδηλωτές, που αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί στον δημόσιο τομέα. Μέλη της ΟΛΜΕ και της ΠΟΕ- ΟΤΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη μία μετά το μεσημέρι και, στη συνέχεια, συγκρότησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο ύψος, όμως, της Ομήρου σταμάτησαν, καθώς εκεί οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν παρατάξει οχήματα κάθετα στον δρόμο, απαγορεύοντας τη συνέχιση της πορείας. Στο σημείο βρίσκονται από το πρωί και μέλη του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 11:00 και στη συνέχεια επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις, για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές, έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Αγγουράκης.

    [04] Μαραθώνιος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας

    Νέο μαραθώνιο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας έχει, από σήμερα στις 10 το πρωί, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να υπάρξει έως το Eurogroup της Δευτέρας «κατ' ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου» και στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης. Πρώτος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το 87% των προτάσεων του διεθνούς οργανισμού, όμως υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη προς διευθέτηση, όπως οι απαιτήσεις της τρόικας για ταχύτερα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Ακολούθησαν, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι η «τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει εάν αποδέχεται το πακέτο μείωσης του ενεργειακού κόστους προς τις μεγάλες βιομηχανίες, ύψους 150 εκατ. ευρώ». Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φαίνεται ότι αποδέχεται τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ». Εξάλλου, στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν με την τρόικα όλα τα θέματα, χωρίς, όμως, συμφωνία σε κάποιο από αυτά. Πρόσθεσε, δε, ότι η τρόικα ζητεί την κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων, αλλά, όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος, «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε lοw και high cost». Μετά τις τρεις το απόγευμα, αναμένεται να μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, για να συναντηθούν με την τρόικα, εκπρόσωποι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τραπέζης της Ελλάδος. Θα ακολουθήσουν, με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης (18.00) και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου (18.30). Μετά τις 7 το βράδυ, επαφές με την τρόικα θα έχει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με «ακανθώδες θέμα» το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

    [05] Αμετάβλητο αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πριν λίγο την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,25% το επίπεδο του βασικού της επιτοκίου.Πρόκειται για μια απόφαση η οποία συμβαδίζει με τις προσδοκίες των αγορών, επισημαίνουν αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να διατηρήσει μηδενικό το βασικό καταθετικό της επιτόκιο (για καταθέσεις τραπεζών).

    [06] Ράλι στις αγορές υπο το φως εκτιμήσεων ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής

    Οι ιταλικές και ισπανικές μετοχές οδηγούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης και ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα αμβλύνουν την ουκρανική κρίση. Ο ιταλικός δείκτης μετοχών FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, ενώ ο ισπανικός δείκτης Ibex 35 ενισχύεται κατά 0,9%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 σημειώνει άνοδο 0,5%. Πάντως, στα χθεσινά επίπεδα, κοντά στα 1,3730 δολάριο, κινείται η ισοτιμία του ευρώ, με τους παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος να είναι διχασμένοι όσον αφορά τις πιθανότητες να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σήμερα πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνης. Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να είναι «κολλημένος» κάτω από το 1%, η κεντρική τράπεζα έχει μία σειρά επιλογών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ ?το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη? θα ανακοινώσει μία μείωση κατά 10 μονάδες βάσης (0,1%) στο βασικό επιτόκιό της που ανέρχεται σήμερα σε 0,25%, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα λάβει πιο τεχνικά μέτρα για να αυξηθεί η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες και να στηριχθούν οι επενδύσεις.

    [07] Εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2014 εκτιμά ο ΟΔΔΗΧ

    Εφικτή θεωρεί την έξοδο στις αγορές το 2014 ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ο κ. Στ. Παπαδόπουλος προέβλεψε ότι η αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης θα είναι ανοδική, αποτυπώνοντας την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, συμβάλλοντας έτσι στην έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές. Στο μεταξύ, διατηρείται και σήμερα το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 6,6% από 6,86% που διαμορφώθηκε χθες το απόγευμα στο κλείσιμο της ΗΔΑΤ. Έτσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (με απόδοση 1,6%) περιορίζεται στο 5% από 5,25% που έκλεισε χθες.

    [08] Αθ. Σκορδάς: Η πορεία των τιμών είναι πτωτική και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες

    «Η πορεία των τιμών είναι πτωτική και νομίζω ότι αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες ως συνέπεια και των διαρθρωτικών αλλαγών που κάνουμε στην αγορά» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς. «Είναι ξεκάθαρο πια ότι οι τιμές στην Ελλάδα ακολουθούν πτωτική πορεία όλους τους τελευταίους μήνες. Αυτό το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία τόσο της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και της Γιούροστατ» σημειώνει και προσθέτει:«Σε κάθε περίπτωση συμμεριζομαστε την αγωνία που έχει το κάθε νοικοκυριό λόγω της περιοριστικής πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των εισοδημάτων ή της όποιας φορολογικής υποχρέωσης υπάρχει αυτή την περίοδο. Είναι άλλο πράγμα, όμως, το διαθέσιμο εισόδημα και η αίσθηση ακρίβειας που υπάρχει, και άλλο η πορεία των τιμών». Μάλιστα ο υφυπουργός εγκαλεί τις καταναλωτικές οργανώσεις ότι σιωπούν σε σχέση με τις προωθούμενες αλλαγές, όπως αυτή στο ζήτημα της απελευθέρωσης του γάλακτος. «Επεσήμανα ότι σε θέματα, όπως οι προτεινόμενες αλλαγές από την κυβέρνηση για το γάλα ή για την ενιαία τιμή των βιβλίων ή τα φάρμακα, που το ζητούμενο είναι να υπάρχουν χαμηλότερες τιμές για τους πολίτες, οι κατά τα άλλα λαλίστατες καταναλωτικές οργανώσεις δεν τοποθετούνται. Πώς είναι δυνατόν να εκπροσωπούνται όλα τα οργανωμένα συμφέροντα σε αυτή την κοινωνία και αυτοί που έχουν υποτίθεται ρόλο υπεράσπισης του καταναλωτή να σιωπούν σε αυτά τα θέματα» τονίζει.

    [09] Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ως προς την επιλογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

    Οι ηγέτες της ΕΕ εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς την επιλογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, κατά την άφιξή τους σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση μέσων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και απάντησης στην ρωσική «επίθεση» στην Κριμαία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν συνομιλίες με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και αναμένεται να ανακοινώσουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 11 δισεκ. ευρώ (15 δισεκ. δολαρίων) προς τη χώρα. Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 12:30 ώρα Ελλάδος με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ. Στη συνέχεια, η Άγγελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι υπόλοιποι 25 ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται «να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και την αντίδραση της ΕΕ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [10] Ο Πούτιν εξετάζει το αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του αιτήματος του κοινοβουλίου της Κριμαίας να επιτραπεί στην περιοχή αυτή να ενταχθεί στη Ρωσία, στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε για να εξετασθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα το αίτημα του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Πάβλο Σερεμέτα υποστήριξε σήμερα ότι ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που σχεδιάζεται από τους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας, θα ήταν παράνομο. «Η θέση μου είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό», δήλωσε στο Κίεβο προς τους δημοσιογράφους ο Σερεμέτα, επαναλαμβάνοντας την θέση της κυβέρνησης μετά την απόφαση των νέων ηγετών της Κριμαίας να επισπεύσουν κατά δύο εβδομάδες το δημοψήφισμα, ορίζοντας ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή του τη 16η Μαρτίου. Ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας δήλωσε πως στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν αν θέλουν να αποτελέσουν τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    [11] Ο ΠΟΥ μειώνει κατά το ήμισυ το επιθυμητό όριο κατανάλωσης ζάχαρης

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι προτείνει να υποδιπλασιαστεί η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης, καλώντας αυτή να είναι κάτω από το 10%, ενώ ο στόχος είναι να αποτελεί τελικά το 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, σύμφωνα με το νέο προσχέδιο οδηγιών που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη. Όπως επισημαίνει το BBC, το επιθυμητό επίπεδο πρόσληψης ζάχαρης αφορά όλα τα σάκχαρα που είτε προστίθενται σε τρόφιμα ή είναι φυσικά παρόντα στο μέλι, το σιρόπι και τους χυμούς φρούτων, αλλά όχι όσα υπάρχουν φυσικά στα φρούτα.

    Οι οδηγίες του ΠΟΥ βασίζονται στην επανεξέταση επιστημονικών στοιχείων που αφορούν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην ανθρώπινη υγεία, περιλαμβανομένης της φθοράς των δοντιών και της παχυσαρκίας. Ειδικά, η μελέτη για την παχυσαρκία, η οποία δημοσιεύτηκε πέρυσι στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, διαπιστώνει ότι ενώ η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί παχυσαρκία, εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητές της --ειδικά σε ποτά και ροφήματα που την περιέχουν-- έχουν την τάση να προσθέτουν βάρος καθώς τα ζαχαρώδη τρόφιμα δεν τους δίνουν την αίσθηση της πληρότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 March 2014 - 13:30:27 UTC