Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δημοσιότητα η ιδρυτική διακήρυξη της «Ελιάς»
  • [02] Προσάραξη πλοίου με κοντέινερ στη Μύκονο
  • [03] «Δήλωση επαρκούς προόδου» αναμένει η κυβέρνηση από την τρόικα
  • [04] Aγνοείται η τύχη αεροσκάφους της Malaysia Airlines με 239 επιβάτες
  • [05] Η «γιαγιά της περφόρμανς» στην Αθήνα
  • [06] «Η ισότητα των γυναικών είναι πρόοδος για όλους»

  • [01] Στη δημοσιότητα η ιδρυτική διακήρυξη της «Ελιάς»

    Με την Πολιτική Διακήρυξη, το λογότυπο και το σήμα θα ανοίξουν στις 12.00 οι διήμερες εργασίες της Συνδιάσκεψης της Ελιάς. Θα ακολουθήσουν ομιλίες των επικεφαλής κομμάτων, πρωτοβουλιών και κινήσεων της Συνδιάσκεψης, ενώ οι εργασίες θα κορυφωθούν αύριο το βράδυ με την ομιλία του Μάρτιν Σουλτς, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν.

    «Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» αναφέρεται στην «ιδρυτική» διακήρυξη του νέου σχήματος που θα στεγάσει κόμματα, κινήσεις και ομάδες πολιτών υπό τον τίτλο «Ελιά», η οποία θα έχει τα δικά της σύμβολα και συνθήματα.

    Σημειώνεται ότι η «Ελιά» δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον, δεν δημιουργήθηκε, δηλαδή για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».

    Στη διακήρυξη περιγράφεται η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, στα βήματα που έχουν γίνει, και εκφράζεται αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ειδικότερα αναφέρεται:

    «Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως, η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη».

    Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν θα παραστεί στη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς». Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απηύθυνε και τον ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει. Άλλωστε στο πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης δεν προβλέπεται ομιλία ή χαιρετισμός του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ δεν του έχει απευθυνθεί ούτε πρόσκληση με αυτή του την ιδιότητα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

    [02] Προσάραξη πλοίου με κοντέινερ στη Μύκονο

    Την εγκατάλειψη από το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου με τα κοντέινερ, που προσάραξε από χθες το απόγευμα σε βραχώδη περιοχή βόρεια των ακτών της Μυκόνου, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο πλοίο προκλήθηκε μεγάλη εισροή υδάτων και έχουν κατακλυστεί από νερά το μηχανοστάσιο, οι δεξαμενές καυσίμων και ο χώρος του φορτίου. Επιβαίνουν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα, όλοι Τούρκοι υπήκοοι, εκ των οποίων οι 11 παραλήφθηκαν από πλωτό σκάφος του λιμενικού. Οι εναπομείναντες θα παραληφθούν από ελικόπτερο super puma.

    To πλοίο, που ήταν φορτωμένο με 204 κοντέινερ, είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό την Τυνησία.

    [03] «Δήλωση επαρκούς προόδου» αναμένει η κυβέρνηση από την τρόικα

    Δεδομένη θεωρείται πλέον από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η «δήλωση επαρκούς προόδου» από την τρόικα προς το Eurogroup της Δευτέρας, για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες και αφού είχε ολοκληρωθεί η βραδινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «διαπιστώνεται βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί εντός του Μαρτίου.

    Η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι για τις τράπεζες, που εξαρχής αποτέλεσαν το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων- («στην αρχή η τρόικα είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρουμε τον έλεγχο», επισήμανε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών)-, πλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν λειάνει τις θέσεις τους τόσο ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, όσο και για τον χρόνο που οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους για αυτήν. «Αρχίζει να υλοποιείται το αίτημα μας για ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών», ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, εκτιμώντας επιπρόσθετα ότι «θα είναι επαρκής ο χρόνος και για την Εθνική», προκειμένου να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, παρά το ότι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει προαπαιτούμενο για εκταμίευση κάποιας δόσης.

    Όμως, στον αντίποδα, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι από την πλευρά της τρόικας αναφύονται καινούργιες απαιτήσεις. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής της τρόικας έθεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων για τα εργασιακά, την απαίτηση να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών, το πάγωμα των τριετιών από το 2017 και το lock out.

    [04] Aγνοείται η τύχη αεροσκάφους της Malaysia Airlines με 239 επιβάτες

    Η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines έχασε επαφή με ένα από τα αεροσκάφη της, τύπου Boeing 777-200, στο οποίο επιβαίνουν 239 άτομα με προορισμό το Πεκίνο, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 00:41 (16:41 GMT Παρασκευή) και έχασε επαφή με τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας δύο ώρες αργότερα», είπε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων ένας υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Έχουμε οργανώσει μια ομάδα αναζήτησης για τον εντοπισμό του αεροπλάνου», είπε. Η Malaysia Airlines ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η πτήση MH370 μετέφερε συνολικά 227 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 2 βρέφη και 12 μέλη του πληρώματος. Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι 158 εκ των επιβατών είναι Κινέζοι.

    Το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη διεξάγουν στη θαλάσσια περιοχή νότια του βιετναμέζικου νησιού Το Τσου κοινή επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες που χάθηκε τα ξημερώματα από τα ραντάρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, τις πληροφορίες για την επιχείρηση αυτή έδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ στην αντίστοιχη υπηρεσία της Κίνας. Το Boeing 777-200 που εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τα ξημερώματα, 120 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας, όπως έχει ανακοινώσει η Malaysia Airlines.

    [05] Η «γιαγιά της περφόρμανς» στην Αθήνα

    Η περίφημη «περσόνα της περφόρμανς» Μαρίνα Αμπράμοβιτς ανέβηκε χθες βράδυ για δύο ώρες στη Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και μοιράστηκε με το κοινό το καλλιτεχνικό της όραμα.

    Μίλησε για το νεοσύστατο ινστιτούτο της στη Νέα Υόρκη, το ΜΑΙ (Ινστιτούτο Μαρίνα Αμπράμοβιτς), που διερευνά την τέχνη της περφόρμανς, με την περίφημη μέθοδό της, στα όρια τής σωματικής και ψυχικής αντοχής και όπου οι θεατές εξασκούνται προκειμένου να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν μακράς διάρκειας περφόρμανς, ή αλλιώς, αυτό που η ίδια αποκαλεί «άϋλη» τέχνη.

    Γιατί η περφόρμανς, υποστήριξε η Μ. Αμπράμοβιτς, «δεν χρειάζεται χρήματα για να εκτελεστεί, δεν πωλείται στο χρηματιστήριο της τέχνης, δεν είναι π.χ. ένας πίνακας του Φράνσις Μπέϊκον, ύψους 145 εκ. ευρώ, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν μιλάς για έργο τέχνης ή "μπίζνες". Εξαιτίας αυτού, η υλική τέχνη σε περιόδους κρίσης πέφτει κι ανεβαίνει η μη υλική».

    Στο Ινστιτούτο εκπαιδεύονται και καλλιτέχνες σταρ, φίλοι και μαθητές της 67χρονης πλέον, θρυλικής Μαρίνας Αμπράμοβιτς. Όπως η Lady Gaga, η οποία έπαιξε σε διαφημιστικό βίντεο επιδεικνύοντας τη μέθοδο Αμπράμοβιτς. «Το συγκεκριμένο διαφημιστικό ανέβηκε στο youtube και είχε 45 εκ. followers στο twιtter. Ο,τιδήποτε κάνει αυτή η κοπέλα έχει οπαδούς» σχολίασε σχετικά η αυτοαπακαλούμενη «γιαγιά της τέχνης της περφόρμανς».

    Η φιλοσοφία της Αμπράμοβιτς συνίσταται στη μετάβαση, μέσω της performance art, σε μια μοναδική εμπειρία συναισθηματικής και πνευματικής, υπαρξιακής συνειδητοποίησης, τόσο του καλλιτέχνη όσο και του θεατή. «Ο περφόρμερ» τόνισε η ίδια «δεν λειτουργεί μόνος του, αλλά με το κοινό και πρέπει να το κερδίσει. Όταν συμβεί αυτό, είναι κάτι μαγικό».

    [06] «Η ισότητα των γυναικών είναι πρόοδος για όλους»

    Η Χελάν από το Μπαγκλαντές έχει υποστεί επίθεση με οξύ από τον άντρα της, γιατί η οικογένειά της δεν του έδωσε την προίκα που απαιτούσε μετά τον γάμο. Η Μαρσελίν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βιάστηκε από πέντε στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Η Μπιντουγκίμπ από τη Γκάνα ζει εξόριστη σε καταυλισμό «μαγισσών». Η Ινδή Χατίμα νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες στο νοσοκομείο, γιατί ο σύζυγός της τη χτύπησε αλύπητα. Οι παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις κακοποιημένες γυναίκες που υποστηρίζονται από την «ActionAid» σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο 1,5 με 3 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο.

    Πορτρέτα και ιστορίες γυναικών από όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν βιώσει τη βία και τον ρατσισμό εξαιτίας του φύλου τους παρουσιάζονται σε έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ActionAid» αύριο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 6 μμ έως τις 9 μμ, στην πλατεία Μοναστηρακίου και στον χώρο «ΣυνΑθηνά».

    Η έκθεση εντάσσεται στη δράση αλληλεγγύης που διοργανώνει αύριο στο κέντρο της Αθήνας η «ActionAid» με θέμα «Χόρεψε τη διαδρομή μου». Υπό τους ήχους των βραζιλιάνικων κρουστών της ομάδας μουσικών «Batala», οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν σημεία της Αθήνας, όπου γυναίκες υφίστανται καθημερινά βία, διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία. Η χορευτική βόλτα θα ξεκινήσει στις 7.30 μμ από την πλατεία Μοναστηρακίου.

    Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας έχει ως κεντρικό μήνυμα ότι «Η ισότητα των γυναικών είναι πρόοδος για όλους».

    Η Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στις Μαρτίου του 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και ως έκφραση συμπαράστασης στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας σε όλο τον πλανήτη και στις γυναίκες που καταφέρνουν να συνδυάσουν τους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητας.

    Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ?60 αναζωογόνησε τον εορτασμό. Το 1975 ο ΟΗΕ ξεκίνησε να γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα στις 8 Μαρτίου με στόχο να τιμήσει τις πράξεις θάρρους σημαντικών γυναικών και να κάνει έκκληση για ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Δύο χρόνια αργότερα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα, όπου αναφερόταν ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μπορεί να εορτάζεται από τα κράτη μέλη οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, ανάλογα με τις εθνικές παραδόσεις τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 March 2014 - 9:30:23 UTC