Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ισότητα των γυναικών είναι πρόοδος για όλους»
  • [02] Προειδοποιητικά πυρά δέχτηκαν οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην Κριμαία
  • [03] Μπαρόζο: Οι σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας δεν είναι αντίθετες με τα ρωσικά συμφέροντα
  • [04] ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα: 1-1
  • [05] Παρελθόν από τον Παναθηναϊκό ο Αρ. Πεδουλάκης

  • [01] «Η ισότητα των γυναικών είναι πρόοδος για όλους»

    Η Χελάν από το Μπαγκλαντές έχει υποστεί επίθεση με οξύ από τον άντρα της, γιατί η οικογένειά της δεν του έδωσε την προίκα που απαιτούσε μετά τον γάμο. Η Μαρσελίν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βιάστηκε από πέντε στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Η Μπιντουγκίμπ από τη Γκάνα ζει εξόριστη σε καταυλισμό «μαγισσών». Η Ινδή Χατίμα νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες στο νοσοκομείο, γιατί ο σύζυγός της τη χτύπησε αλύπητα. Οι παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις κακοποιημένες γυναίκες που υποστηρίζονται από την «ActionAid» σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο 1,5 με 3 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο.

    Πορτρέτα και ιστορίες γυναικών από όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν βιώσει τη βία και τον ρατσισμό εξαιτίας του φύλου τους παρουσιάζονται σε έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ActionAid» σήμερα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 6 μμ έως τις 9 μμ, στην πλατεία Μοναστηρακίου και στον χώρο «ΣυνΑθηνά».

    Η έκθεση εντάσσεται στη δράση αλληλεγγύης που διοργανώνει στο κέντρο της Αθήνας η «ActionAid» με θέμα «Χόρεψε τη διαδρομή μου». Υπό τους ήχους των βραζιλιάνικων κρουστών της ομάδας μουσικών «Batala», οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν σημεία της Αθήνας, όπου γυναίκες υφίστανται καθημερινά βία, διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία. Η χορευτική βόλτα θα ξεκινήσει στις 7.30 μμ από την πλατεία Μοναστηρακίου.

    Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας έχει ως κεντρικό μήνυμα ότι «Η ισότητα των γυναικών είναι πρόοδος για όλους».

    Η Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στις Μαρτίου του 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και ως έκφραση συμπαράστασης στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας σε όλο τον πλανήτη και στις γυναίκες που καταφέρνουν να συνδυάσουν τους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητας.

    Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ?60 αναζωογόνησε τον εορτασμό. Το 1975 ο ΟΗΕ ξεκίνησε να γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα στις 8 Μαρτίου με στόχο να τιμήσει τις πράξεις θάρρους σημαντικών γυναικών και να κάνει έκκληση για ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Δύο χρόνια αργότερα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα, όπου αναφερόταν ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μπορεί να εορτάζεται από τα κράτη μέλη οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, ανάλογα με τις εθνικές παραδόσεις τους.

    [02] Προειδοποιητικά πυρά δέχτηκαν οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην Κριμαία

    Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ.

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επιχείρησε σήμερα για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εκεί.

    [03] Μπαρόζο: Οι σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας δεν είναι αντίθετες με τα ρωσικά συμφέροντα

    Την «αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία», εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στα διπλωματικά, οικονομικά και πολιτικά μέτρα, που υιοθέτησαν οι «28» στις Βρυξέλλες, καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές προς τη Ρωσία ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας δεν είναι αντίθετες με τα ρωσικά συμφέροντα.

    Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ενέργειες που υπονομεύουν την «ακεραιότητα και την ενότητα» της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που αυτές οι αρχές δεν τύχουν σεβασμού θα υπάρξουν συνέπειες.

    Αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια που αποφάσισε η ΕΕ, ύψους 11 δισ ευρώ για τα προσεχή χρόνια, είπε ότι η Ουκρανία έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα γι αυτό και «θα θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή αυτές τις ενισχύσεις που αποτελούνται, όχι μόνον από επιδοτήσεις, αλλά και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης».

    «Κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Ουκρανίας» -είπε ο κ. Μπαρόζο- «αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα πολιτικά κεφάλαια της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ουκρανία, σφραγίζοντας τη σχέση της με την ΕΕ και πρέπει να το κάνουμε σύντομα». Πρόσθεσε πως στόχος είναι «η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία» και διευκρίνισε: «Δεν έχουμε καμία άλλη φιλοδοξία. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς τους Ρώσους ότι οι σχέσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ δεν είναι αντίθετες προς τα ρωσικά συμφέροντα».

    [04] ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα: 1-1

    Δύο εξαιρετικά γκολ από παίκτες που είχαν μπει ως αλλαγή, τον Νούνιες στο 85΄ και τον Τσάβες στο 92΄, διαμόρφωσαν το τελικό 1-1, στην εναρκτήρια αναμέτρηση της 28ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, μεταξύ ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα, που έγινε στο γήπεδο «Θ. Βαρδινογιάννης» του Ηρακλείου. Με την ισοπαλία που απέσπασε ο «Αγιαξ της Ηπείρου» παρέμεινε ένα βαθμό πάνω από την κρητική ομάδα και -προσωρινά τουλάχιστον- στην έκτη θέση της κατάταξης.

    [05] Παρελθόν από τον Παναθηναϊκό ο Αρ. Πεδουλάκης

    Παρελθόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού αποτελεί ο Αργύρης Πεδουλάκης, που «πλήρωσε το μάρμαρο» για τη μέτρια πορεία των «πρασίνων» στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας και ιδιαίτερα τη χθεσινή εντός έδρας ήττα από τη Λαμποράλ Κούτσα.

    Η διοίκηση των πρωταθλητών Ελλάδας ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον προπονητή, ο οποίος ανέλαβε το καλοκαίρι του 2012 το δύσκολο έργο να οδηγήσει το «τριφύλλι» στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή και κατάφερε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα Ελλάδας σε ενάμιση χρόνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 March 2014 - 15:30:26 UTC