Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον υπουργό Ναυτιλίας συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ
  • [02] Αντιρρήσεις από την τρόικα για το ύψος του πλεονάσματος που θα διανεμηθεί
  • [03] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% η ύφεση στην ελληνική οικονομία
  • [04] Ισχυρή ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, προβλέπει η Deutsche Bank
  • [05] Καιρός και φόροι βαρύνουν στην παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμά ο ΟΟΣΑ
  • [06] Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, αν δεν αναγνωρίσουν «το εβραϊκό κράτος»
  • [07] Ο Γκιουλέν ζητεί νέο «δημοκρατικό» Σύνταγμα στην Τουρκία
  • [08] Στον «άνθρωπο» του σύγχρονου κόσμου εστιάζει το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

  • [01] Με τον υπουργό Ναυτιλίας συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

    Παμπειραϊκό συλλαλητήριο και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενάντια στην πώληση μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, στον Πειραιά. Εργαζόμενοι στο λιμάνι του ΟΛΠ, αντιπροσωπεία του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Ναυτιλίας, μέλη ναυτεργατικών σωματείων, συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, αλλά και βουλευτές της Αριστεράς, διαδήλωσαν κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

    Αντιπροσωπεία των εργαζομένων αλλά και βουλευτές της Αριστεράς συναντήθηκαν με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου. «Η πόρτα μου είναι ανοιχτή στον διάλογο» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στο υπουργείο. Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Αριστεράς και αναφερόμενος στο αίτημά τους να ξαναπάει το θέμα της πώλησης μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ για συζήτηση στη Βουλή, με τη συμμετοχή και ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων, ο κ. Βαρβιτσιώτης τους κάλεσε να προχωρήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Επίσης, σημείωσε ότι μέσα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έχει κινήσει το ΤΑΙΠΕΔ, το λιμάνι θα είναι ανοιχτό προς όλους τους χρήστες και δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί και μονοπωλιακές καταστάσεις, ενώ για την ακτοπλοΐα είπε ότι θα εξασφαλισθεί χαμηλό τιμολόγιο στα τέλη, λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα που επιτελεί.

    [02] Αντιρρήσεις από την τρόικα για το ύψος του πλεονάσματος που θα διανεμηθεί

    Έντονες αντιρρήσεις φέρεται ότι συνεχίζει να έχει η τρόικα για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ενώ, την ίδια ώρα, εγείρει και ζήτημα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, πχ τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών αφ' ενός εμμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ αφ' ετέρου εγείρουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις.

    Συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος, σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση. Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει, ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ήτοι να μην δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας, κατ' επέκταση, αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

    Όσον αφορά στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Όμως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού». Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας, έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του ΓΛΚ ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κλπ). «Ορθώς παίρνουν τα έξτρα αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση».

    [03] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% η ύφεση στην ελληνική οικονομία

    Στο επίπεδο του 3,9% διαμορφώθηκε η ύφεση στην ελληνική οικονομία, σε μέσα επίπεδα το 2013, από αρχική εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,7% και έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για ύφεση της τάξης του 4%. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα οποία: Αναθεωρείται μεν επί τα βελτίω η μείωση του ΑΕΠ για το δ΄ τρίμηνο (σε -2,3% από -2,6%), αλλά, ταυτόχρονα αναθεωρούνται επί τα χείρω τα τρία προηγούμενα τρίμηνα (-6% αντί για -5,5% το α΄ τρίμηνο, -4% αντί για -3,7% για το β΄ τρίμηνο και -3,2% αντί για -3% για το γ΄ τρίμηνο).

    [04] Ισχυρή ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, προβλέπει η Deutsche Bank

    Ισχυρή ανάκαμψη των βασικών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών προβλέπει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank σε μελέτη που κατάρτισε στο πλαίσιο της έναρξης κάλυψης από αυτήν της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank. Ειδικότερα, η Deutsche Bank προβλέπει ότι η ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζών θα προκύψει από τέσσερις βασικούς παράγοντες: 1) Υψηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς ομαλοποιείται το κόστος χρηματοδότησής τους. 2) Βελτιωμένα έσοδα από προμήθειες, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει. 3) Μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους, λόγω συνεργειών από τις συγχωνεύσεις και αυτόνομων πρωτοβουλιών. 4) Χαμηλότερο κόστος από πιστωτικό κίνδυνο, καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες. Η γερμανική τράπεζα προβλέπει ότι τα έσοδα των τραπεζών θα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 10% έως το 2018 και τα κέρδη τους προ προβλέψεων με ετήσιο ρυθμό 18% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η μελέτη σημειώνει ότι «μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, βλέπουμε ισχυρές προοπτικές για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την ανάπτυξη και προσθέτει ότι «για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, το 2014 είναι πιθανό να καταγραφεί θετικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ».

    [05] Καιρός και φόροι βαρύνουν στην παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμά ο ΟΟΣΑ

    Η ανάκαμψη των αναπτυσσομένων οικονομιών εξελίσσεται ομαλά μολονότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες σημαίνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνον μέτρια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.Οι ιδιαίτερα αρνητικές καιρικές συνθήκες στη βόρειο Αμερική και η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στην Ιαπωνία επίσης αναχαιτίζουν το ρυθμό ανάκαμψης, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, στην ίδια έκθεση.

    Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, ο διεθνής οργανισμός, που εδρεύει στο Παρίσι, παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρήσουν χαλαρή τη νομισματική πολιτική τους, αν όχι να την χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο παρέχοντας ρευστότητα στις αντίστοιχες οικονομίες τους, ενώ χαρακτήρισε ως ορθή την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ακολουθεί από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης.

    [06] Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, αν δεν αναγνωρίσουν «το εβραϊκό κράτος»

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, αν αυτοί δεν αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος» και δεν αποκηρύξουν «το δικαίωμα επιστροφής» των προσφύγων, μιλώντας στη διάρκεια μιας σύσκεψης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του Λικούντ. «Αυτοί είναι βασικοί όροι δίκαιοι και ζωτικής σημασίας κατά τη γνώμη του Ισραήλ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    [07] Ο Γκιουλέν ζητεί νέο «δημοκρατικό» Σύνταγμα στην Τουρκία

    Ο Τούρκος μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν τάχθηκε σήμερα υπέρ της υιοθέτησης ενός νέου «δημοκρατικού» Συντάγματος στην Τουρκία, κατηγορώντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «κρατεί σε ομηρεία» τη χώρα. Σε ένα σπάνιο γραπτό πολιτικό του σχόλιο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Γκιουλέν εξέφρασε τη λύπη του διότι «μια μικρή ομάδα στους κόλπους της κυβέρνησης κρατεί σε ομηρεία την πρόοδο όλης της χώρας» προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν έχασε «την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας του τουρκικού λαού» όπως και την «ευκαιρία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [08] Στον «άνθρωπο» του σύγχρονου κόσμου εστιάζει το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Με προϋπολογισμό μόλις 650.000 ευρώ (από τα οποία 400.000 από τα ΕΣΠΑ και χορηγίες και μόλις 125.000 αναμενόμενα έσοδα από τα εισιτήρια και την όποια «βοήθεια» του Υπουργείου Πολιτισμού), χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο (μετά την παραίτηση προ τετραμήνου σχεδόν του προέδρου του-δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη και την μη αντικατάστασή του- γεγονός που δημιουργεί σωρεία λειτουργικών και διοικητικών προβλημάτων), με τις αίθουσες του λιμανιού να ανήκουν πλέον σε ιδιώτη επιχειρηματία και να παραχωρούνται στο Φεστιβάλ «καλή τη πίστη» για τις ημέρες της διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ φωτίζει για 16η συνεχή και αδιάλειπτη χρονιά τις οθόνες της ενημέρωσής μας μέσα από τις «εικόνες του 21ου αιώνα».

    «Το Φεστιβάλ θα συνεχίσει να υπάρχει με οποιοδήποτε τρόπο. Τα πράγματα παρόλα αυτά, είναι δύσκολα. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται και το επόμενο φεστιβάλ είναι στο αέρα. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ) - σύμφωνα με επίσημες «μετρήσεις» κρίθηκε ως το 3ο σημαντικότερο στην Ευρώπη» έλεγε σήμερα παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της επικείμενης διοργάνωσης ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του κ. Δημήτρης Ειπίδης. Η διοργάνωση ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί σε 10 μέρες (την Κυριακή 23 Μαρτίου) με την προβολή συνολικά 191 ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 March 2014 - 14:30:28 UTC