Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Στην κυκλοφορία, τον Αύγουστο του 2015, ο νέος δρόμος στα Τέμπη
  • [03] Περιήγηση στο Ντολτσό και το Απόζαρι - Γιατί συγκίνησαν τους Ευρωπαίους του Europa Nostra
  • [04] Αύριο το απόγευμα το νέο «ραντεβού» με την τρόικα
  • [05] Η G7 προειδοποιεί τη Ρωσία ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν θα έχει νομική ισχύ
  • [06] Εκδηλώσεις σε Καλλιμάρμαρο και Στοά Αττάλου προκαλούν προβληματισμό στο ΚΑΣ

  • [01] Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη 8.500 νέων αγροτών ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, όπως ενημέρωσε λεπτομερώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τον δέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 140 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι πρόκειται να προσληφθούν 100 νέοι επιστήμονες- ερευνητές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να στηρίξουν επιστημονικά τα ινστιτούτα του.

    [02] Στην κυκλοφορία, τον Αύγουστο του 2015, ο νέος δρόμος στα Τέμπη

    Τον Αύγουστο του 2015 αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, το νέο τμήμα της εθνικής οδού, που θα παρακάμψει τις «φονικές» στροφές των Τεμπών και του Πλαταμώνα. Το έργο, που βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη έπειτα από τρία χρόνια «παγώματος», επισκέφθηκαν σήμερα ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Η παρουσία μου εδώ είναι συμβολική σε δύο επίπεδα. Δείχνει ότι η επιμονή σε αυτό που θες να πετύχεις, αποδίδει. Επίσης, βρισκόμαστε σε ένα τούνελ και τόσες φορές οι Έλληνες έχουν μιλήσει για την ανάγκη να δουν φως στο τούνελ. Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα το δούμε» υπογράμμισε ο κ. Ράιχενμπαχ.

    Σημειώνεται ότι οι σήραγγες θα έχουν 10,75 μέτρα πλάτος ασφάλτου, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης στην κάθε κατεύθυνση. Κάθε σήραγγα θα συμπληρώνουν δύο κτίρια, ένα σε κάθε πλευρά εισόδου, από όπου θα γίνεται ο έλεγχος των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή 20 γεφυρών, από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι μισές.

    Σημειώνεται ότι θα δημιουργηθούν δύο νέοι πλευρικοί σταθμοί διοδίων στον Ευαγγελισμό και στο νέο κόμβο του Πλαταμώνα. Επίσης, το υπουργείο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ετοιμάζει την εισαγωγή τέλους διοδίων για τις εταιρείες, που κάνουν μεταφορές (κατά αντιστοιχία των τελών λιμανιών και αεροδρομίων).

    [03] Περιήγηση στο Ντολτσό και το Απόζαρι - Γιατί συγκίνησαν τους Ευρωπαίους του Europa Nostra

    Σε κάποιο σημείο της Ελλάδας, «μάχη» με τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες δίνουν καθημερινά για να επιβιώσουν 66 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, μοναδικές ως προς την αρχιτεκτονική και την εικονογράφησή τους. Παραδίπλα στέκονται ακόμη 370 ιστορικά κτίρια, αρχοντικά και λαϊκά της λεγόμενης βαλκανικής αρχιτεκτονικής του 17ου έως και 19ου αιώνα, αλλά και νεοκλασσικά του πρώιμου 20ού αιώνα. Ανάμεσά τους σχηματίζεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο από στενούς δρόμους και μικρές πλατείες γύρω από τις εκκλησίες, πέτρινους μαντρότοιχους και κατάφυτες αυλές δίπλα σε πλακόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε μια υπέροχη λίμνη. Ο τόπος χαρακτηρίζεται σπουδαστήριο τοπικής ιστορίας, ζωντανό μουσείο των μακεδονικών αρχοντόσπιτων και ζωντανό οικιστικό σύνολο, γύρω από το οποίο έχει αναπτυχθεί ένα σύνολο δραστηριοτήτων, από την επεξεργασία και εμπορία των γουναρικών μέχρι το δημοφιλές καρναβάλι και τις σύγχρονες εκδηλώσεις καλλιτεχνικού χαρακτήρα.

    Αυτοί είναι οι λόγοι που οι δύο συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι της Καστοριάς κατάφεραν να συγκινήσουν τους υπεύθυνους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Πολιτιστική Κληρονομιά Europa Nostra, οι οποίοι αποφάσισαν να τις συμπεριλάβουν στη λίστα των 11 ευρωπαϊκών μνημείων και πόλεων του προγράμματος. Από αυτές, οι επτά που θα επιλεγούν τον ερχόμενο Μάιο στη Βιέννη θα έχουν την τύχη να δεχτούν παρεμβάσεις αποκατάστασης με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    [04] Αύριο το απόγευμα το νέο «ραντεβού» με την τρόικα

    Με τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, αύριο νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες άρχισαν στις 22 Σεπτεμβρίου πέρυσι. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επιστρέφει απόψε στην Αθήνα, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι έχει μεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ενώ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την απουσία των επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια.

    [05] Η G7 προειδοποιεί τη Ρωσία ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν θα έχει νομική ισχύ

    Το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία δεν θα έχει «καμία νομική ισχύ», προειδοποίησαν σήμερα οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών απειλώντας τη Μόσχα ότι θα υποστεί τις συνέπειες εάν δεν σταματήσει αμέσως τις προσπάθειές της για αλλαγή του καθεστώτος της χερσονήσου. «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές της για τη στήριξη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία (...) που παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μία ημέρα αφότου το κοινοβούλιο της χερσονήσου ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία. Οι ηγέτες της G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), στη συνεδρίαση των οποίων μετείχαν και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής το οποίο θα είναι αποτέλεσμα μιας "διαδικασίας που βρίθει από παρατυπίες" λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας του αλλά και της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

    [06] Εκδηλώσεις σε Καλλιμάρμαρο και Στοά Αττάλου προκαλούν προβληματισμό στο ΚΑΣ

    Να επιτραπούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο δράσεων ιδιωτικών εταιριών σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Καλλιμάρμαρο και στη Στοά του Αττάλου; Είναι ηθικά σωστό να στρώνονται τραπεζοκαθίσματα εντός μνημείων, όπως τα παραπάνω, ή υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί; Τα παραπάνω ερωτήματα απασχόλησαν χτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν ως προς την παραχώρηση χρήσης του Παναθηναϊκού Σταδίου και της Στοάς του Αττάλου προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο δράσεων ξένης επενδυτικής εταιρίας. Επιπλέον, η Στοά του Αττάλου ζητήθηκε και από παγκόσμια οργάνωση επιχειρηματιών για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο πλαίσιο του συνεδρίου της. Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις της ιδιωτικής εταιρίας -προβολή στο Καλλιμάρμαρο και χορευτικό δρώμενο στη Στοά του Αττάλου- έχουν πολιτιστικό χαρακτήρα, υψηλού επιπέδου, όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο, με επίκεντρο το ολυμπιακό ιδεώδες στην πρώτη και την κλασική μουσική στο δεύτερο. Ωστόσο, και οι δύο εκδηλώσεις πλαισιώνονται με δείπνο.

    Ο προβληματισμός αφορούσε πολλά επίπεδα: Αναστηλωμένα έργα, όπως τα δύο αυτά μνημεία, μπορούν να δέχονται ευκολότερα εκδηλώσεις που ξεφεύγουν από το καθαρά αρχαιολογικό ή και αθλητικό χαρακτήρα τους από ό,τι μνημεία που διατηρούν την αυθεντικότητά τους; «Ο τόπος και ο αρχικός προορισμός είναι στοιχεία που διατηρούν την αξία τους, ανεξάρτητα αν ένα μνημείο είναι αυθεντικό ή όχι. Ότι σε εποχή παρακμής, μια άκρη του Παναθηναϊκού Σταδίου έγινε αρένα, αυτό δεν κάνει ελαστικότερη τη συνείδησή μας», ήταν η άποψη του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο οποίος ήταν θετικός στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, αλλά όχι και του δείπνου εντός των μνημείων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 March 2014 - 14:30:23 UTC