Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, συγκροτεί το υπουργείο Ναυτιλίας
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Ιστορική αποστολή να προστατεύσουμε τη σταθερότητα
  • [03] Αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [04] Συνεδρίασε το Δικαστήριο για την επιμέλεια της μικρής Μαρίας
  • [05] Δραστικές περικοπές στις δαπάνες του ιταλικού δημοσίου ετοιμάζει ο Μ. Ρέντσι
  • [06] Β. Πούτιν: Η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας
  • [07] Ανοιχτά 33 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την επικράτεια για τη θερινή περίοδο από τις 8:00 έως τις 20:00
  • [08] Μοναδικά τα δάση αρκεύθων στην Πρέσπα που για να επιβιώσουν χρειάζονται βόσκηση!

  • [01] Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, συγκροτεί το υπουργείο Ναυτιλίας

    Στη συγκρότηση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί αναπτυξιακές πολιτικές στα νησιά, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Το νέο όργανο που θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, χωρίς τα μέλη του να λαμβάνουν οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση, θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου και υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από υπουργεία, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη επαγγελματικών οργανώσεων και κοινωνικών συλλόγων, που η δράση τους σχετίζεται με πολιτικές νησιωτικότητας. Στόχος της απόφασης του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να βελτιωθεί ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την παραγωγή πολιτικών που θα προάγουν τη νησιωτικότητα της χώρας.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Ιστορική αποστολή να προστατεύσουμε τη σταθερότητα

    «Βάση της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι ο σεβασμός της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά και η ανάγκη για σταθερότητα και ειρήνη. Είναι ιστορική η αποστολή μας να προστατεύσουμε τη σταθερότητα και τη συνύπαρξη στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο- και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για την εφαρμογή ορισμένων κυρώσεων αποτελεί ένα πολύ καθαρό μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας». Αυτά επισήμανε αναφορικά με το ζήτημα της Ουκρανίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός ανέφερε ταυτόχρονα πως «κρατούμε πάντα ανοικτά τα διάφορα κανάλια του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου, γιατί χρειαζόμαστε αυτό τον διάλογο, προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική, αποδεκτή λύση». Αναφερόμενος, εξάλλου, στα θέματα που θα απασχολήσουν το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενόψει της προετοιμασίας της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας ως μέσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την ανάπτυξη.

    [03] Αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Για τις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως είπαν, και συγκεκριμένα για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Θέμη Κοτσιφάκη. «Πάμε για τις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το ερχόμενο Σάββατο. Και ξεκινούν, δυστυχώς, οι εκπαιδευτικοί. Είναι πολύ άσχημα τα νέα» ανέφερε ο γγ της ΟΛΜΕ, Σταμάτης Νικολάου. «Άσχημα τα νέα, δυστυχώς» πρόσθεσε ο κ. Κοτσιφάκης. «Άσχημα, τα παρακολουθώ» είπε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος δέχθηκε ως δώρο από την ηγεσία της ΟΛΜΕ ένα αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

    [04] Συνεδρίασε το Δικαστήριο για την επιμέλεια της μικρής Μαρίας

    Συνεδρίασε σήμερα το Δικαστήριο Εκούσιας Δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Λάρισας, το οποίο ασχολήθηκε με το θέμα της επιμέλειας της μικρής Μαρίας, από τον οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα, παρουσία και του Βούλγαρου προξένου από την πρεσβεία στην Αθήνα, ο οποίος εκπροσώπησε το βουλγαρικό κράτος.

    Όπως ανέφερε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βουλγαρικό κράτος προέβη σε κύρια παρέμβαση, η οποία προέρχεται από την Κρατική Υπηρεσία Προστασίας του Παιδιού της Βουλγαρίας, με την οποία ζητά να απορριφθεί η αίτηση εισαγγελέα (προκειμένου να δοθεί η επιμέλεια στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα), να διαταχθεί η αφαίρεση του συνόλου της επιμέλειας της μικρής Μαρίας- την οποία αναφέρει ως κόρη των δυο Βουλγάρων- από το ζεύγος των αθίγγανων των Φαρσάλων και να ανατεθεί στο τμήμα προστασίας του παιδιού του Δήμου Γκούρκοβο της Βουλγαρίας. Κατά την σημερινή διαδικασία, το δικαστήριο επικέντρωσε σε ερωτήματα προς τον εκπρόσωπο του βουλγαρικού κράτους, σχετικά με το «αν» υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας της μικρής και «ποιο» θα είναι το μέλλον της, εφόσον την επιμέλεια πάρει η βουλγαρική πλευρά.

    [05] Δραστικές περικοπές στις δαπάνες του ιταλικού δημοσίου ετοιμάζει ο Μ. Ρέντσι

    Ο Ματέο Ρέντσι ετοιμάζει δραστική μείωση των δαπανών του ιταλικού δημοσίου με ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει σε πρώτη φάση, την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης οι περικοπές αυτές αναμένεται να ανέλθουν φέτος σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2015 στα 8 δισεκ. ευρώ και συνολικά στα 34 δισεκ. ευρώ ως το 2016. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5 τα 2,2 δισεκ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από τη μείωση των μισθών των υψηλόβαθμων στελεχών του δημοσίου και των προμηθειών του κρατικού μηχανισμού. Άλλα 2 δισεκ. αναμένεται να εξευρεθούν από των περιορισμό της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυο δισεκατομμύρια διακόσια εκατομμύρια ευρώ από την περικοπή των δαπανών για τον αμυντικό τομέα, την υγεία και τις συντάξεις.

    [06] Β. Πούτιν: Η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε σήμερα την ομιλία του ενώπιον της κοινής συνόδου του ρωσικού κοινοβουλίου για την Κριμαία με τις λέξεις «ένα χειροκρότημα για την Κριμαία». Ο Πούτιν υποστήριξε πως το δημοψήφισμα, στο οποίο οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένωσης της με τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε "σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διεθνείς νομικές προδιαγραφές". Ο Πούτιν παρουσίασε τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία ναυλωχεί ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ως έναν ιερό τόπο για τη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε πως και οι τρείς κύριες εθνότητες που ζουν εκεί θα έχουν ισότιμα γλωσσικά δικαιώματα και η Κριμαία θα έχει τρεις ισότιμες γλώσσες: τη ρωσική, την ουκρανική και την κριμαϊκή ταταρική. «Είναι σωστό να υπάρχουν στην Κριμαία, και ξέρω πως οι κάτοικοι της Κριμαίας το υποστηρίζουν αυτό, τρεις ισότιμες γλώσσες: ρωσικά, ουκρανικά και κριμαϊκά ταταρικά», δήλωσε. Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τους νέους ηγέτες στο Κίεβο, λέγοντας ότι άνοιξαν το δρόμο στους «νεοναζί». «Αυτοί που ήταν πίσω από πρόσφατα γεγονότα, ... προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα, άλλο ένα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, να μην σταματήσουν σε τίποτε. Τρομοκρατία, φόνοι, πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε αποκαλώντας τους «εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες». «Κυρίως είναι αυτοί που αποφασίζουν πώς ζει σήμερα η Ουκρανία. Οι αποκαλούμενες ουκρανικές αρχές εισήγαγαν ένα σκανδαλώδη νόμο για την αναθεώρηση της γλωσσικής πολιτικής, ο οποίος παραβίαζε άμεσα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων». Ο Πούτιν τόνισε πάντως πως οι σχέσεις με την Ουκρανία και το λαό της θα αποτελούν πάντα κορυφαία προτεραιότητα για τη Ρωσία. «Οι σχέσεις με την Ουκρανία και τον αδελφό ουκρανικό λαό ήταν ανέκαθεν, παραμένουν και θα είναι πάντα χωρίς καμιά υπερβολή οι πιο σημαντικές και κρίσιμες για μας», δήλωσε. Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης πως η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας. «Μην πιστεύετε αυτούς που σας φοβίζουν σχετικά με τη Ρωσία, που σας λένε πως, μετά την Κριμαία, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Δεν θέλουμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη», δήλωσε. Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καθοδηγούνται στην εξωτερική πολιτική τους όχι από το διεθνές δίκαιο, αλλά από «το δίκαιο του όπλου».

    [07] Ανοιχτά 33 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την επικράτεια για τη θερινή περίοδο από τις 8:00 έως τις 20:00

    Την πρωτοβουλία να ανοίγουν 33 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της χώρας από τις 8:00 έως τις 20:00, κατά τη θερινή περίοδο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου διεξάγεται υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, με τη συμμετοχή των διευθυντικών στελεχών του υπουργείου, που προΐστανται των 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στους οποίους θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε ακόμα μία ανακοίνωση που, όπως σημείωσε, αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της πολιτιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Όσοι συμπολίτες μας έχουν ενεργό κάρτα ανεργίας θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα μουσεία μας δωρεάν, ενώ σε λίγο αυτή η πολιτική θα επεκταθεί για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους. Ο πολιτισμός είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, είναι κυριαρχικό στοιχείο της κοινής εθνικής μας ταυτότητας. Στον πολιτισμό έχουν όλοι δικαίωμα και καμία διάκριση δεν επιτρέπεται, κανένας αποκλεισμός δεν συγχωρείται» είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού καλωσόρισε τον πρωθυπουργό «στο σπίτι του» (σ.σ. ο κ. Σαμαράς έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού και έχει εγκαινιάσει το Μουσείο Ακρόπολης), επανέλαβε την πρόσκλησή του για επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο.

    [08] Μοναδικά τα δάση αρκεύθων στην Πρέσπα που για να επιβιώσουν χρειάζονται βόσκηση!

    Μοναδικό, σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι το αιωνόβιο δάσος αρκεύθων στον Άγιο Γεώργιο των Ψαράδων, που αποτέλεσε και τον λόγο που ανακηρύχτηκε η περιοχή των Πρεσπών «Εθνικός Δρυμός». Μάλιστα, το ξύλο των αρκεύθων, που πολλοί τα αποκαλούν «κέδρα των Πρεσπών» χρησιμοποιείτο χρόνια στην περιοχή για τα στραβόξυλα των βαρκών, τα παλούκια των φραχτών, αλλά και ως διακοσμητικά στις ξύλινες οροφές. «Είναι τόσο γερό το ξύλο που ακόμα συναντάμε πασσάλους για φράχτες που φτιάχτηκαν πριν από έναν αιώνα και δεν έχουν πάθει τίποτα!» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), Γιώργος Φωτιάδης, με αφορμή εσπερίδα που διοργανώνεται στην Πρέσπα, στις 20 Μαρτίου.

    Τα δάση αρκεύθου αποτελούν μια σπάνια σύνθεση φυτών και δέντρων, με τρία είδη αρκεύθων, δρυς, γαύρους, κρίνα, ίριδες και πολλά άλλα είδη φυτών. Στην ελληνική Πρέσπα, εκτός από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου, όπου εμφανίζονται άρκευθοι μεγάλης ηλικίας, υπάρχουν άλλα δύο παρόμοια δάση, στο Βροντερό και στον οικισμό των Ψαράδων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα αποτελεί την μοναδική χώρα, από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχουν καταγραφεί αυτά τα δάση, ενώ ο συγκεκριμένος τύπος οικοτόπου έχει καταγραφεί μόνο στην Πρέσπα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 March 2014 - 14:30:24 UTC