Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση για το γάλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής
  • [02] Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή
  • [03] Δ. Παπαδημούλης: «Επίδομα προς αναποφάσιστους» η διανομή του πλεονάσματος
  • [04] Χ. Αθανασίου: Θέμα ημερών, η εισαγωγή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση
  • [05] Φ. Κουβέλης: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλη πολιτική
  • [06] Ευ. Βενιζέλος: Έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι η Ελλάδα ούτε χρειάζεται, ούτε μπορεί να λάβει νέα μέτρα λιτότητας
  • [07] Τρεις μήνες προθεσμία στα φαρμακεία, να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ
  • [08] Καταρχήν συμφωνία επί του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών πέτυχε η ελληνική Προεδρία με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [09] Μεγάλη ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην Ελλάδα
  • [10] Φορολογικές παραβάσεις σε 127 επιχειρήσεις, εντόπισαν οι έλεγχοι των συνεργείων των ΔΟΥ
  • [11] Ενίσχυση των ρωσικών ελέγχων επί των ουκρανικών προϊόντων εξαγωγής
  • [12] Νορβηγικό πλοίο έφθασε στην περιοχή όπου εντοπίσθηκαν τα αντικείμενα από το Boeing
  • [13] Ο Γκιούλ απορρίπτει τη «θεωρία συνωμοσίας από το εξωτερικό» που προβάλλει ο Ερντογάν
  • [14] Αγ. Μέρκελ: Έτοιμοι να ενισχύσουμε τα τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας
  • [15] Η ποίηση χρησιμοποιεί... μετρό
  • [16] Ανακαλύφθηκε άγνωστος έως τώρα μηχανισμός στον εγκέφαλο, που προστατεύει από άνοια και Αλτσχάιμερ

  • [01] Δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση για το γάλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής

    «Δεν θεωρώ ότι η τιμή του γάλακτος στον καταναλωτή, έχει να κάνει με την αύξηση των ημερών κατανάλωσης. 'Αλλες είναι οι συνθήκες και άλλες οι προτεραιότητες που πρέπει να δει το αρμόδιο υπουργείο για να διαμορφώσει άλλες τιμές στον καταναλωτή. Δεν την ψηφίζω τη ρύθμιση. Γιατί να την ψηφίσω;» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής στον ραδιοσταθμό "Βήμα". Απαντώντας στο ερώτημα αν θα καταψηφίσει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε: «Δεν νομίζω. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό, το οποίο θα δω όταν έρθει η ώρα του. Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης θα είναι να τα φέρει όλα αυτά σε ένα άρθρο. Δεν πρέπει να λειτουργούμε εκβιαστικά, διότι υπάρχει αναλαμπή και κάτι θετικό γίνεται».

    [02] Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή

    Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με επίκεντρο την επίμαχη τροπολογία που αποσύρθηκε και επανήλθε δύο φορές και προβλέπει απελάσεις μεταναστών που καταγγέλλουν ψευδώς ρατσιστική βία εναντίον τους από μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Για την τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ήδη στο ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σύσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, προκειμένου να οριστικοποιήσουν την τελική απόφασή τους. Η τροπολογία προκάλεσε ενδοκυβερνητική διαφωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη να ανακοινώνει την επανακατάθεσή της όταν λίγη ώρα νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε δηλώσει ότι την αποσύρει. Η ίδια τροπολογία είχε και χθες αποσυρθεί για να επανακατατεθεί πάλι την ίδια μέρα, από τον κ. Γρηγοράκο.

    «Δεν θέλετε να προστατεύσετε τα σώματα ασφαλείας με τη διάταξη αυτή. Την ατζέντα την ακροδεξιά που θέλει να βάλει η Χρυσή Αυγή προσπαθείτε να επιβάλετε στην πολιτική ζωή για να κάνετε κερδοσκοπική πολιτική. Οι δουλέμποροι από την ξενοφοβία προστατεύονται» αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ έκανε λόγο για φαρσοκωμωδία που παίζεται ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή του. «Να αποσύρετε την τροπολογία- όνειδος. Δεν είναι άξια της χώρας είναι ευτελής φθηνός λαϊκισμός που θα σας στιγματίσει ανεξίτηλα» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης. Τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, για να δηλώσει την απόλυτη στήριξη των βουλευτών του κόμματος στην πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών να μην αποδεχτεί την απόσυρση της διάταξης. Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι αν θέλει για δικές του ιδεοληψίες να παραστήσει τον προστάτη των δουλεμπόρων η ΝΔ δηλώνει ότι είναι αντίθετη σε αυτό». Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε για ένα ακόμα σκηνικό ψευδεπίγραφης πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε αιχμές για την παρέμβαση του κ. Μιχελάκη σημειώνοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έχει την αρμοδιότητα να αποσύρει ή να καταθέσει τη διάταξη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, χαρακτηρίζοντας θετική την κίνηση του κ. Γρηγοράκου να την αποσύρει.

    [03] Δ. Παπαδημούλης: «Επίδομα προς αναποφάσιστους» η διανομή του πλεονάσματος

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης για τη διανομή του πλεονάσματος, ο οποίος τόνισε ότι «έρχεται εφάπαξ προεκλογικά, όπως παλιά μοίραζαν χρωματιστά καθρεφτάκια και χάντρες, για να δώσει αυτά τα λίγα που τους έδωσαν, ως επίδομα προς αναποφάσιστους». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα υποστήριξε ότι «η συμφωνία είναι το κείμενο που έδωσαν οι τροϊκανοί χθες στα αγγλικά και διαψεύδει όλη αυτή την κυβερνητική θριαμβολογία και προκαλεί ήδη κραδασμούς και στους κόλπους της κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων. Αν είναι τόσο ωραία η κατάσταση, όπως την περιγράφει η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα, για ποιο λόγο ετοιμάζεται να παραιτηθεί ο κ. Χαρακόπουλος; Αν ήταν τόσο θαυμάσια τα πράγματα, γιατί χρειάστηκε ειδικό τηλεφώνημα του Στουρνάρα στον Παπανδρέου προκειμένου να τον βολιδοσκοπήσει τι θα κάνει με τις τράπεζες; Η ίδια η ανακοίνωση της τρόικας μιλάει για φορολογικά μέτρα και νέο μνημόνιο μετά τις εκλογές, τα οποία θα απαιτηθούν έτσι ώστε να υπάρξει πλεόνασμα το 2014».

    [04] Χ. Αθανασίου: Θέμα ημερών, η εισαγωγή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση

    Θέμα ημερών είναι η εισαγωγή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και εν συνεχεία στην Ολομέλεια, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας σήμερα στη Βουλή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε, με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη να απαντήσει γιατί έχει καθυστερήσει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, καθώς, ενώ είχε κατατεθεί στη Βουλή και είχε ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωσή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν έχει ακόμη εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Ο κ. Αθανασίου απέδωσε την καθυστέρηση στο φόρτο εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έπρεπε να προωθήσει επείγουσες ρυθμίσεις αλλά και στις υποχρεώσεις του ιδίου στο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης, λόγω ευρωπαϊκής Προεδρίας.

    [05] Φ. Κουβέλης: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλη πολιτική

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, επανέλαβε τη διαφωνία του με τις επιλογές της κυβέρνησης να μοιραστεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στους ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, ζητώντας να διατεθεί, κατά προτεραιότητα, σε σους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σ΄όσους δεν έχουν εισόδημα, τους άνεργους νέους και στη διασφάλιση όλων σε υγειονομική περίθαλψη.

    Άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλη πολιτική. Όχι με υπερφορολόγηση, τεράστια μείωση μισθών και περικοπή των απαραίτητων κοινωνικών δαπανών». Και πρόσθεσε ότι, χωρίς αλλαγή πολιτικής, με στροφή στην ανάπτυξη, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο μέλλον δεν θα είναι δυνατή, ούτε είναι λύση η παραπομπή της λήψης νέων μέτρων στο μέλλον. Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους βουλευτές και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που συμμετέχουν στη συνεδρίαση, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι η πολιτική σταθερότητα δε ταυτίζεται με τον συντηρητισμό και δεν είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική. «Είναι η κοινωνική αποσταθεροποίηση που θέτει εν αμφιβόλω την πολιτική σταθερότητα» επισήμανε και υποστήριξε ως εναλλακτική στρατηγική για τη δημοκρατική έξοδο της χώρας από την κρίση, τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου προοδευτικής ανασυγκρότησης.

    [06] Ευ. Βενιζέλος: Έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι η Ελλάδα ούτε χρειάζεται, ούτε μπορεί να λάβει νέα μέτρα λιτότητας

    Το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική φάση για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα και ότι το σημείο στο οποίο βρίσκεται είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί στροφή, «γιατί έχει γίνει, πλέον, οριστικά αποδεκτό από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα ούτε χρειάζεται ούτε μπορεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας» έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με θέμα «Από τη λιτότητα στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη: αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα».

    «Αυτό είναι πολύ σημαντικό μήνυμα για τον ελληνικό λαό και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, και σημείωσε ότι «χάρη στο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά την αποκατάσταση αδικιών και να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας, κοινωνικής συνοχής, βοηθώντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οικογένειες χωρίς εισόδημα, με πολλά παιδιά, ανασφάλιστους υπερήλικες, μακροχρόνια ανέργους χωρίς στήριξη από το κράτος, αστέγους, να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα απόλυτης φτώχειας». Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο, ισχυρό και «έχει τώρα την υποχρέωση να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την πραγματική οικονομία». Ακόμη, υπογράμμισε ότι τώρα πρέπει να στραφεί η προσοχή στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως, σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση και την απελευθέρωση της αγοράς, ώστε να λειτουργούν συνθήκες πλήρους ανταγωνιστικότητας.

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι τώρα, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία με την τρόικα, η χώρα βρίσκεται στην τελική φάση του προγράμματος «που μας οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, στην επιστροφή στην κανονικότητα μίας ευρωπαϊκής χώρας, που είναι θεσμικά ισότιμη».

    [07] Τρεις μήνες προθεσμία στα φαρμακεία, να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ

    Στο μικροσκόπιο της τρόικας μπαίνει, για τους επόμενους τρεις μήνες, η εξέλιξη των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), προκειμένου στη συνέχεια να αποφασιστεί αν θα πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία ή θα υπάρξουν και άλλα σημεία πώλησής τους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου, το υπουργείο Υγείας, σε μια «σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα», υποστήριξε ότι για την Ελλάδα δεν ενδείκνυται η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός των φαρμακείων, διότι η Ελλάδα έχει τη βασική ιδιαιτερότητα να διαθέτει τα περισσότερα φαρμακεία, κατ' αναλογία πληθυσμού, στον πλανήτη. Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να δοθεί, τους επόμενους τρεις μήνες στους φαρμακοποιούς, η δυνατότητα να αποδείξουν ότι δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού και ότι δεν υπάρχει καρτέλ ως προς τις τιμές πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ.

    [08] Καταρχήν συμφωνία επί του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών πέτυχε η ελληνική Προεδρία με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Καταρχήν συμφωνία επί του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών πέτυχε σήμερα το πρωί η ελληνική Προεδρία με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα δήλωση του υπουργού Οικονομικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ecofin Γιάννη Στουρνάρα, που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα. Ο Ιω. Στουρνάρας εκφράζει την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτό τον βασικό πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης και καλεί τα κράτη- μέλη της ΕΕ να τη στηρίξουν. «Ελπίζω ειλικρινά ότι θα ανοίξει τον δρόμο για έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός του χρονοδιαγράμματος το οποίο έχουμε θέσει, λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες ευρωεκλογές», τονίζει ο κ. Στουρνάρας. Βάσει της σημερινής συμφωνίας, καθίσταται δυνατή η δημιουργία ενός ενιαίου συμβουλίου εξυγίανσης με ευρείες αρμοδιότητες σε περιπτώσεις εξυγίανσης τραπεζών, καθώς και η δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης. Η έγκριση του συμφωνηθέντος κειμένου από τα κράτη- μέλη θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας για τη λειτουργία του Ταμείου αυτού.

    [09] Μεγάλη ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην Ελλάδα

    Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην Ελλάδα , σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece. Ειδικότερα, το 2010 ιδρύθηκαν 16 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και ο αριθμός αυτός σχεδόν δεκαπλασιάστηκε το 2013. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση στα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε startups στο διάστημα αυτό. Το 2013, το ύψος της επένδυσης έφτασε τα 42 εκατ. ευρώ, 80 φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2010, που ήταν μόλις 500.000 ευρώ. Στο σύνολο του 2013, 30 εταιρείες έλαβαν επενδύσεις.

    Σύμφωνα με την Endeavor Greece, σαφής είναι η επίδραση που είχαν στην ανάπτυξη των startups τα κεφάλαια της πρωτοβουλίας Jeremie που διοχετεύτηκαν στην αγορά μέσω τεσσάρων funds (Elikonos, Odyssey, Open Fund και PJ Tech Catalyst). Τα αποτελέσματα καταγράφονται τόσο στο ποσοστό των επενδύσεων του 2013, που προέρχεται από επενδυτές που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα (72%) και αφορά σε εταιρείες σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης (σε ποσοστό 69%), όσο και στην κατανομή ανά κλάδο. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν λάβει περίπου το 50% της συνολικής επένδυσης για το 2013.

    [10] Φορολογικές παραβάσεις σε 127 επιχειρήσεις, εντόπισαν οι έλεγχοι των συνεργείων των ΔΟΥ

    Σε 127 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 201 παραβάσεις από τους προληπτικούς ελέγχους σε 1.479 επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι εφορίες στο διάστημα, από 10-3 - 2014 έως 16-3-2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στο 88% των περιπτώσεων οι παραβάσεις αφορούν στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις με παράβαση (51) εντοπίστηκαν στην Πελοπόννησο. Συνολικά, μαζί με τα τελωνεία, διενεργήθηκαν στο ίδιο διάστημα 2.166 έλεγχοι, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Από τους 687 ελέγχους των τελωνείων, μεταξύ άλλων, το 26% αφορά τη διακίνηση οινοπνευματωδών, το 28% την κυκλοφορία οχημάτων, το 22% τη διακίνηση καπνικών προϊόντων και 11% τη διακίνηση πετρελαιοειδών. Σε 29 από τις περιπτώσεις ελέγχου, διαπιστώθηκε παράβαση ενώ σε 18 η έρευνα για τον καταλογισμό παράβασης βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [11] Ενίσχυση των ρωσικών ελέγχων επί των ουκρανικών προϊόντων εξαγωγής

    Οι ρωσικές τελωνειακές Αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους επί των ουκρανικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας κατέλαβαν και διέκοψαν τη λειτουργία εργοστασίου ζαχαροπλαστικής ουκρανικής ιδιοκτησίας στη ρωσική πόλη Λίπετσκ, καθώς η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται και στο οικονομικό πεδίο. Οι ρωσικές τελωνειακές Αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους κατόπιν "πληροφοριών" για πιθανές απόπειρες εξαγωγής λαθραίων προϊόντων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και όπλα, δήλωσε ο Ντμίτρι Κοτίκοφ, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγειονομικών Ελέγχων της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι "όλο και περισσότεροι υπάλληλοι ανακαλύπτουν φορτία με πλαστά παραστατικά". Σε χωριστό περιστατικό, οι ρωσικές υπηρεσίας ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι η ρωσική αστυνομία έχει συλλάβει "πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο όπλων με προορισμό την περιοχή του Βορείου Καυκάσου". Εκπρόσωπος των ουκρανικών τελωνειακών υπηρεσιών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

    [12] Νορβηγικό πλοίο έφθασε στην περιοχή όπου εντοπίσθηκαν τα αντικείμενα από το Boeing

    Το νορβηγικό φορτηγό πλοίο Hoegh St. Petersburg έφθασε στην περιοχή του νότιου Ινδικού Ωκεανού όπου εντοπίσθηκαν από δορυφόρο δύο μεγάλου μεγέθους επιπλέοντα αντικείμενα, πιθανόν συντρίμμια του εξαφανισμένου μαλαισιανού Boeing 777, ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Το νορβηγικό πλοίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο ακτικείμενα που εντοπίσθηκαν εδώ και τέσσερις ημέρες από δορυφόρο 2.500 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Περθ της Αυστραλίας. Το νορβηγικό πλοίο είναι το πρώτο έφθασε στην περιοχή. Το μεγαλύτερο από τα επιπλέοντα αντικείμενα είναι μήκους άνω των 24 μέτρων και φαίνεται ότι πλέει σε μία περιοχή όπου το βάθος φτάνει τις πολλές χιλιάδες μέτρα, δήλωσαν αυστραλοί αξιωματούχοι. Το δεύτερο ακτικείμενο είναι μήκους 5 μέτρων.

    [13] Ο Γκιούλ απορρίπτει τη «θεωρία συνωμοσίας από το εξωτερικό» που προβάλλει ο Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβαλε και πάλι χθες με επιμονή τη θεωρία της συνωμοσίας από το εξωτερικό για να εξηγήσει στους πολίτες της Τουρκίας το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του καθεστώτος του, θεωρία που αντίθετα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. «Θα ήταν λάθος να πει κάποιος ότι δεν υπάρχει συνωμοσία εκπορευόμενη από το εξωτερικό», δήλωσε χθες ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του Γκιούλ κατά την επίσκεψή του στη Δανία με τις οποίες ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριπτε την πρωθυπουργική θεωρία συνωμοσίας. «Δεν αποδέχομαι ισχυρισμούς που στρέφονται κατά ξένων δυνάμεων και δεν πιστεύω ότι είναι δικιαολογημένες...Δεν πιστεύω σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι επιδιώκουν την καταστροφή της Τουρκίας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας δηλώνοντας «θλιμμένος» από το κλίμα έντασης που επικρατεί στη χώρα μία εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές.

    [14] Αγ. Μέρκελ: Έτοιμοι να ενισχύσουμε τα τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε ομιλία της στο κοινοβούλιο πως κατά τη Σύνοδό τους που αρχίζει σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ θα υπογραμμίσουν πως είναι έτοιμοι, αν χρειασθεί, να ενισχύσουν τα τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων ευαίσθητου χαρακτήρα οικονομικές κυρώσεις, ενώ θα επιμηκύνουν επίσης τον κατάλογο με Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς στους οποίους έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους. «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αρχίζει σήμερα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθορίσουν τις κυρώσεις (της φάσης 2) που αποφασίσθηκαν πριν από δύο εβδομάδες (...) Μεταξύ αυτών, μια επιμήκυνση του καταλόγου των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Μέρκελ. «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, (...) είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να περάσουμε στη φάση 3 των κυρώσεων και θα πρόκειται χωρίς καμιά αμφιβολία για οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Η ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία απαιτεί «μια αποφασιστική και ενιαία απάντηση της Ευρώπης και των εταίρων της» τόνισε.

    [15] Η ποίηση χρησιμοποιεί... μετρό

    Η ποίηση και οι ποιητές ταξιδεύουν με το μετρό, το τραμ και τον ηλεκτρικό. Με έναν πρωτότυπο τρόπο γιορτάζει την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ο Κύκλος Ποιητών. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα προβάλλονται στις οθόνες των σταθμών των σταθερών συγκοινωνιών ποιήματα του Σολωμού, του Κάλβου, του Καβάφη, του Σικελιανού, του Βάρναλη, του Σεφέρη, του Καββαδία, του Ρίτσου, του Ελύτη, του Βαλαωρίτη, του Σαχτούρη, του Καρούζου, του Λειβαδίτη, του Κατσαρού, του Αναγνωστάκη, του Πατρίκιου και της Δημουλά.

    Έτσι οι επιβάτες θα μπορούν για λίγα λεπτά της ώρας, ενώ θα επιβιβάζονται ή θα αποβιβάζονται από τους συρμούς, να βλέπουν και να διαβάζουν τους στίχους κορυφαίων ελλήνων ποιητών. Επίσης, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στη 1 στο Μοναστηράκι οι ηθοποιοί Παναγιώτα Κωστάμη, Δημήτρης Μαύρος, Μαρία Παπαφωτίου και Κατερίνα Παυλάκη, συνοδευόμενοι από μουσικούς, θα δώσουν μουσικές παραστάσεις με ελληνικά ποιήματα.

    [16] Ανακαλύφθηκε άγνωστος έως τώρα μηχανισμός στον εγκέφαλο, που προστατεύει από άνοια και Αλτσχάιμερ

    Το αυξημένο στρες των εγκεφαλικών κυττάρων τα κάνει να παράγουν μια πρωτεΐνη, που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που αποκαλύπτει έναν άγνωστο ως τώρα μηχανισμό προστασίας του εγκεφάλου από την εκφύλισή του. Η ανακάλυψη -αν επιβεβαιωθεί και από άλλους επιστήμονες- μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε νέους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας της ανίατης νόσου, που πλήττει πάνω από 44 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών. Η μελέτη πιθανώς ρίχνει φως σε ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα- κλειδιά, όπως γιατί οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες «προτιμούν» τους ηλικιωμένους, αλλά και γιατί όλοι οι ηλικιωμένοι δεν τις εμφανίζουν, αντίθετα μερικοί περνούν τα 100 χρόνια τους διατηρώντας άθικτες τις εγκεφαλικές- νοητικές λειτουργίες τους. Οι έως τώρα έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο των ανθρώπων με άνοια και Αλτσχάιμερ, όμως περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων, παρόλο που έχουν αυτές τις «πλάκες», δείχνουν ελάχιστα ή καθόλου σημάδια άνοιας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 March 2014 - 12:30:31 UTC