Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Κουβέλης: Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να με βγάλουν από το πολιτικό παιχνίδι
  • [02] Δημ. Κουτσούμπας: Ο λαός στις εκλογές του Μαΐου να δώσει το μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο»
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξει ούτε νέο μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα
  • [04] Ενισχυμένα μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου
  • [05] Η «ακτινογραφία» της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων
  • [06] Αύριο η κηδεία του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Τάσου Μητσόπουλου
  • [07] «Η Ρωσία συμμορφώνεται με τις συμφωνίες για περιορισμό των στρατιωτών της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία»
  • [08] Παρατείνεται ως τις 16 Μαΐου η δίκη του Όσκαρ Πιστόριους

  • [01] Φ. Κουβέλης: Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να με βγάλουν από το πολιτικό παιχνίδι

    Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να με βγάλουν από το πολιτικό παιχνίδι, τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», δηλώνει «μάχιμος πολιτικός» και απορρίπτει τα σενάρια μετακόμισης στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Παραδέχεται ότι το όνομά του, ακούγεται για την Προεδρία και, όπως σημειώνει, «δεν ακούγεται εντελώς καλοπροαίρετα, διότι ορισμένοι θα ήθελαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτός πολιτικού παιχνιδιού».

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις εκτιμά ότι «καταγράφουν τη μεγάλη ρευστότητα του κομματικού συστήματος και την απόσπαση ευρύτατων μερίδων του εκλογικού σώματος από τον κύκλο επιρροής των πολιτικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά που φαίνεται να αποκτούν τα κόμματα του νέου διπολισμού, δηλαδή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ορισμένες έρευνες κοινής γνώμης μετά βίας ξεπερνούν αθροιστικά το 30%, ενώ οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται από 26-27 έως και 43%» και σημειώνει: στη ΔΗΜΑΡ μελετούμε με προσοχή την εικόνα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις τόσο για εμάς όσο και για τα άλλα κόμματα (...) Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει μετά τον ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο κόμμα σε δημοφιλία ή το ότι κατατάσσεται επίσης δεύτερη όταν οι πολίτες, αποφασισμένοι και αναποφάσιστοι, ερωτώνται ποιος ασκεί καλύτερη αντιπολίτευση, μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι άλλη θα είναι η τελική εκλογική εικόνα».

    Σχολιάζοντας το νέο κόμμα του Σταύρο Θεοδωράκη «Ποτάμι» σημειώνει ότι «η απαξίωση του κομματικού συστήματος ? ή η κρίση εκπροσώπησης, αν προτιμάτε ? τροφοδοτεί κινήσεις που δημιουργούνται με αντιπολιτικές ή ακόμα και απολίτικες πρώτες ύλες» και τονίζει ότι «τα όσα λέει ή δεν λέει το "Ποτάμι" αποτελούν νεολαϊκισμό και σκόπιμη ασάφεια».

    Σε ότι αφορά την "Ελιά" υποστηρίζει ότι «εκφράζει μια κεντροαριστερά "γενικών καθηκόντων", ένα πολιτικό μόρφωμα διατεθειμένο, λόγω της δεσπόζουσας θέσης του σημερινού ΠΑΣΟΚ σε αυτό, να αποδεχθεί συντηρητικές πολιτικές, όπως είναι αυτές που εκφράζει και υλοποιεί η σημερινή δικομματική κυβέρνηση» σε αντίθεση με τη συμπαράταξη «Δημοκρατική Αριστερά ? Προοδευτική Συνεργασία», που επιδιώκει να βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης προοδευτικής κεντροαριστεράς. Μιας παράταξης με ρεαλιστικό μυαλό και αριστερή ψυχή, που θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις και θα βρεθεί απέναντι τόσο στις κυβερνητικές πολιτικές που βυθίζουν την κοινωνία και την οικονομία όσο και στον ανεδαφικό δογματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που επαγγέλλεται έναν αδύνατο παράδεισο».

    [02] Δημ. Κουτσούμπας: Ο λαός στις εκλογές του Μαΐου να δώσει το μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο»

    Ο λαός πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο», στις εκλογές του Μαΐου, και να χαλάσουν τα σχέδιο όσων προετοιμάζουν τα σχέδια μια «ευρωενωσιακής πολυκατοικίας», τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο «ΒΗΜΑ». «Η κυβέρνηση θυμίζει την ιστορία με τον Χότζα. Βάλε - βάλε αντιλαϊκά μέτρα και περικοπές, μέχρι να κινδυνεύει να πάθει πλήρη ασφυξία ο φτωχός, κι ύστερα βγάλε σιγά- σιγά και μοίρασε και κανένα ψίχουλο για να έχει να λέει ο πεινασμένος κι ευχαριστώ από πάνω, να αισθάνεται ανακουφισμένος που δεν τα "κακάρωσε"» δηλώνει και τονίζει: «Ο λαός μας δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις για ανακούφιση, που δήθεν θα προέλθει από την ανάκαμψη και την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, αφού η όποια επιστροφή στην καπιταλιστική ανάκαμψη δεν πρόκειται να αναπληρώσει τις απώλειες σε δικαιώματα, ούτε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης συνολικά».

    Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, εκτιμά ότι «τη θέση του παλιού δικομματισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, παίρνει το σημερινό δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, μαζί φυσικά με τους διαθέσιμους, από τις "ελιές" και τα "ποτάμια"», επειδή, όπως σημειώνει, «το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να εναλλάσσει πλέον αυτοδύναμες κυβερνήσεις του δικομματισμού». Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ορκίζεται στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης -άσχετα αν κοροϊδεύει ότι όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν φιλολαϊκά, με μια δική του κυβέρνηση» και υποστηρίζει ότι «συνολικά ο λαός είναι σε χειρότερη θέση και θα συνεχίσει να είναι. Γιατί μπορεί το μνημόνιο να τελειώνει, όμως οι νόμοι του μνημονίου, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, η πολιτική της ΕΕ, οι νέοι μηχανισμοί εποπτείας είναι εδώ. Και αυτά δεν αλλάζουν με κούφια λόγια για δυναμικές διαπραγματεύσεις».

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξει ούτε νέο μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα

    «Βιώσιμο» χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού «το 80% είναι στα χέρια θεσμικών εταίρων και όχι κερδοσκόπων», όπως λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews και σημειώνει: «το "κούρεμα" του χρέους το οποίο κατέχουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης είναι μια κίνηση επιθετική κατά των εκλογών σωμάτων και των Κοινοβουλίων αυτών των κρατών».

    Δεσμεύεται πως δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Λέω λοιπόν κατηγορηματικά για άλλη μια φορά: όχι δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο -και ως εκ τούτου νέο μνημόνιο- και σίγουρα δεν θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, παρά μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής». Aναφερόμενος στις εκλογές του Μαΐου υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία χαλαρότητα στην ψήφο» και επισημαίνει: «Επειδή η ερμηνεία του αποτελέσματος συνδυαστικά των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών θα είναι μία ερμηνεία σκληρή, μία ερμηνεία που συνδέεται με το μέλλον της χώρας, με τη νομιμοποίηση επιλογών, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία χαλαρότητα, ότι κρίνονται ουσιώδη θέματα το Μάιο»

    [04] Ενισχυμένα μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

    Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, με την πρόσβαση στην πλατεία Συντάγματος να επιτρέπεται μόνο με προσκλήσεις ή διαπιστεύσεις. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρέλαση από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου και μετά. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή και για τις δύο παρελάσεις, τη μαθητική τη Δευτέρα και την στρατιωτική την Τρίτη.

    Παρόμοιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο των Δήμων της Αττικής που θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις, ενώ και τις δύο ημέρες θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    [05] Η «ακτινογραφία» της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων

    Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, με βάση τις άδειες (κατοικήσιμων και μη κτιρίων), παρουσίασε άνοδο κατά 2,2% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο το 2013, ανερχόμενη σε 3.172 κυβ. μέτρα, έναντι 3.104 κυβ. μέτρα στο τέταρτο τρίμηνο 2012, όπου είχε σημειωθεί πτώση κατά -44,1%. Συνολικά, στο 2013, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε εκ νέου κατά -25,6%, μετά την πολύ μεγάλη πτώση της, κατά -30,6% το 2012 και κατά -37,5% το 2012.

    Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, που περιλαμβάνεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, το 2013 παρατηρήθηκαν κάποιες σημαντικές επενδύσεις σε επεκτάσεις κτιρίων (αλλά και νομιμοποιήσεις) μεταποιητικών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, στη Βόρειο κυρίως Ελλάδα και ειδικά σε περιφέρειες, όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου σημειώθηκε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά +26,6% το 2013 (2012: -37,5%) και η Δυτική Μακεδονία (2013: +17,1%, 2012: -24%). Ανάλογη ήταν και η περιστολή του αριθμού των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών κατά -27,7% το 2013, έναντι μείωσής τους κατά -36,9% το 2012 και κατά -28,8% το 2011.

    [06] Αύριο η κηδεία του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Τάσου Μητσόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε για τον θάνατο του Τάσου Μητσόπουλου. Ο Πρόεδρος Αναστασιαδης έγραψε: «Μέσα σε βαρύτατο πένθος και οδύνη αποχαιρετούμε τον φίλο και συνεργάτη Υπουργό Αμυνας, τέως Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων και πρώην βουλευτή, Τάσο Μητσόπουλο. 'Εναν ευπατρίδη πολιτικό που κόσμησε με το ήθος, την αξιοπρέπεια και το μέτρο την πολιτική ζωή του τόπου. Αποχαιρετούμε έναν εξαίρετο άνθρωπο, έναν καλό οικογενειάρχη, ένα στοργικό πατέρα. Τον τιμούμε για την ευπρέπειά του, καθώς και για την προσφορά του στους αγώνες για την Κύπρο και την Ευρώπη».

    Η κηδεία του Τάσου Μητσόπουλου, που πέθανε χθες μετά το μεσημέρι, 24 ώρες μετά την εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη στη γραφείο του, θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού Λάρνακας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Με βάση της χθεσινοβραδινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από το πρωί άρχισε τριήμερο πένθος, στη διάρκεια του οποίου δεν θα γίνει καμιά δημόσια εκδήλωση, με εξαίρεση την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.Όμως η πρεσβεία της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη τιμής προς τον Τάσο Μητσόπουλο δεν θα δοθεί η καθιερωμένη δεξίωση από τον Πρέσβη Βασίλη Παπαϊωάννου μετά την παρέλαση.

    [07] «Η Ρωσία συμμορφώνεται με τις συμφωνίες για περιορισμό των στρατιωτών της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία»

    H Ρωσία συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό του αριθμού των στρατιωτών κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ανατόλι Αντόνοφ, υφυπουργός Άμυνας. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συμμορφώνεται με όλες τις διεθνείς συμφωνίες που περιορίζουν τον αριθμό των στρατευμάτων στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία», δήλωσε ο Αντόνοφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίταρ-Τας.

    [08] Παρατείνεται ως τις 16 Μαΐου η δίκη του Όσκαρ Πιστόριους

    Η δίκη του Νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται ότι το Φεβρουάριο του 2013 δολοφόνησε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, θα παραταθεί ως τις 16 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο της Πρετόρια.

    «Η δίκη του Όσκαρ Πιστόριους θα συνεχισθεί ενώπιον του δικαστηρίου του Γκάουτενγκ (Πρετόρια) από τη Δευτέρα 24 Μαρτίου ως την Παρασκευή 4 Απριλίου» και στη συνέχεια θα διακοπεί για δέκα ημέρες, επειδή το δικαστήριο κλείνει τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου. «Μετά το διάλειμμα, η δίκη θα συνεχισθεί από τη Δευτέρα 14 Απριλίου ως την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014» διευκρινίζει το δικαστήριο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 March 2014 - 12:30:24 UTC