Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθ. Τσαυτάρης: Λύθηκε το πρόβλημα με το γάλα
  • [02] Επί τάπητος η κινητικότητα στο Δημόσιο
  • [03] Φρανκ Ένγκελ: Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ένα έθνος στη φτώχεια για μια γενιά
  • [04] Άρση ασυλίας για τον βουλευτή της ΧΑ Γ. Γερμενή
  • [05] Προς άρση το αδιέξοδο στο θέμα του γάλακτος
  • [06] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το γάλα
  • [07] Τουρκική κορβέτα εντοπίστηκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο
  • [08] Δωρεάν κατασκήνωση για 35.000 παιδιά χαμηλόμισθων και ανέργων
  • [09] Απαλείφεται ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες γάλακτος
  • [10] Ο οίκος Moody's αναβάθμισε δύο κυπριακές τράπεζες
  • [11] Ακόμη λιγότερα δάνεια χορήγησαν τον Φεβρουάριο οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
  • [12] Σε χαμηλό πολλών ετών υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης
  • [13] Στους δήμους η διόρθωση λαθών στο ΕΕΤΑ
  • [14] Bloomberg: Ένδειξη ότι οι τράπεζες ανακάμπτουν, η άντληση κεφαλαίων από Πειραιώς και Alpha Bank
  • [15] Τις κρατικές ενισχύσεις προς την ΛΑΡΚΟ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [16] Αναστασιάδης και Έρογλου μπορούν να λύσουν το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Αλ. Ντάουνερ
  • [17] ΕΕ - ΗΠΑ αναζητούν τρόπους στήριξης της Ουκρανίας για το θέμα χρέους της στο φυσικό αέριο
  • [18] Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο γερμανικό Δημόσιο
  • [19] Α. Γιατσενιούκ: Αν η Ουκρανία δεν λάβει τη βοήθεια του ΔΝΤ, θα χρεοκοπήσει

  • [01] Αθ. Τσαυτάρης: Λύθηκε το πρόβλημα με το γάλα

    Μετά από διαβουλεύσεις των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, έγιναν τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για το γάλα, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM" ο κ. Τσαυτάρης. «Του είπα ποιες είναι οι δικές μου σκέψεις και ο τρόπος που μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, τι είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος και η προέλευση, διότι το σήμα θα μπορέσει να ξεχωρίσει το ελληνικό γάλα, όμως η μέθοδος επεξεργασίας είναι το σημαντικό. Αυτή καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και εξήγησε: «Μέχρι σήμερα, είχαμε το παστεριωμένο γάλα, αυτό που ονομάζουμε φρέσκο και στη χώρα μας λέγαμε μέχρι τώρα ότι μπορεί να αντέξει 5-6 μέρες. Αυτό, λοιπόν, το παστεριωμένο γάλα δεν θέλουν πλέον να το λένε φρέσκο. Είναι θετικό ότι ο κ. Χατζηδάκης είδε θετικά τις προτάσεις μου και των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και τις επιστημονικές απόψεις. Και των κτηνοτρόφων είναι αυτή η πρόταση. Μας είπε λοιπόν ότι θέλει να το συζητήσει με τους συνεργάτες του και με τους εκπροσώπους της τρόικας. Πριν από λίγο, είπε ότι συμφωνεί. Λύνεται το πρόβλημα και χαίρομαι που αρκετοί βουλευτές, όπως ο κ. Μωραΐτης λένε το ίδιο».

    Διαβάστε επίσης: Προς άρση το αδιέξοδο στο θέμα του γάλακτος

    [02] Επί τάπητος η κινητικότητα στο Δημόσιο

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σε οργανισμούς του Δημοσίου και υπουργείων, καθώς και η πορεία του θεσμού της κινητικότητας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση δεν συζητήθηκαν θέματα του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

    [03] Φρανκ Ένγκελ: Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ένα έθνος στη φτώχεια για μια γενιά

    «Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ένα έθνος στη φτώχεια για μια γενιά» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουξεμβούργιος Χριστιανο-κοινωνιστής ευρωβουλευτής Φρανκ Ένγκελ.

    «Είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι δεν μπορείτε να "πουλήσετε" με δημοκρατικό τρόπο τη λιτότητα στον πληθυσμό για μια ολόκληρη γενιά. Απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και η Ελλάδα είχε πολλή λιτότητα και ξέρει τι σημαίνει. Δεν υπάρχει προοπτική σήμερα και φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κοινωνικά κινήματα πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με αυτά που έχουμε δει» προειδοποιεί ο Φρανκ Ένγκελ, που είναι και μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος.

    Ερωτηθείς αν η τρόικα βοήθησε τελικά την Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της, ο κ. Ένγκελ, που είναι και ηγετικό στέλεχος του κόμματος του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, τονίζει: «Υπό την έννοια ότι χωρίς όλα αυτά η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει και τα φώτα θα είχαν σβήσει, ναι η τρόικα βοήθησε. Για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας όμως, όχι».

    [04] Άρση ασυλίας για τον βουλευτή της ΧΑ Γ. Γερμενή

    Την άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, που είναι ήδη προφυλακιστέος για άλλα αδικήματα και ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη συμπληρωματικά για το αδίκημα της οπλοκατοχής, αποφάσισε με 7 ψήφους υπέρ, ένα κατά και ένα "παρών", η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε να μεταθέσει για μια εβδομάδα την εξέταση των μη προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και Πολύβιου Ζησιμόπουλου, καθώς και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα, κάνοντας δεκτά σχετικά αιτήματα τους. Ο Κ. Μπαρμπαρούσης ανέφερε στην Επιτροπή ότι, κατόπιν υπόδειξης του δικηγόρου του, θα καταθέσει υπόμνημα και χρειάζεται χρόνο για να το κάνει, ο Π. Ζησιμόπουλος ενημέρωσε ότι είναι ασθενής και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο 401, ενώ αναβολή της εξέτασής του για μια εβδομάδα, προκειμένου να ετοιμάσει το υπόμνημα του μετά την ανεξαρτητοποίησή του, ζήτησε ο Χρ. Αλεξόπουλος. Εξάλλου, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης παρουσίασε στους δημοσιογράφους φωτογραφία, στην οποία τέσσερις άνδρες εμφανίζονται να χαιρετούν ναζιστικά και ισχυρίστηκε ότι ο ένας εξ αυτών είναι ο οδηγός του Α' αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη.

    [05] Προς άρση το αδιέξοδο στο θέμα του γάλακτος

    Προς άρση φαίνεται να οδηγείται το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το ζήτημα του γάλακτος καθώς τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα μάλλον έχει δεχθεί κάποιες βελτιώσεις.

    Ερωτηθείς σχετικά, από το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ' αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.

    «Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε:

    «Το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. 'Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

    Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου "φρέσκο", θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την "ΕΒΓΑ της γειτονιάς".

    Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το γάλα

    [06] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το γάλα

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή για το γάλα ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, τάχθηκε κατά της επιμήκυνσης των ημερών του φρέσκου γάλακτος καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα πλήξει ανεπανόρθωτα την κτηνοτροφική παραγωγή στη χώρα. «Μπροστά μας υπάρχει ο επώδυνος δρόμος των μεταρρυθμίσεων ή η καταστροφή, δεν υπάρχει άλλος δρόμος» υπογράμμισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το γάλα. «Καλύτερα αντάρτης, παρά μαριονέτα. Μας φέρνουν το νομοσχέδιο αύριο και πρέπει να το ψηφίσουμε έως την Κυριακή. Αν δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις δεν θα το ψηφίσω. Να τελειώνουμε» δήλωσε αναφερόμενος στις διατάξεις για το γάλα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.

    [07] Τουρκική κορβέτα εντοπίστηκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

    Η τουρκική κορβέτα «Bandirma» εισήλθε στις 9:45 το πρωί της 26ης Μαρτίου εντός εθνικών χωρικών υδάτων στο νοτιανατολικό και κεντρικό Αιγαίο, προερχόμενη από την ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ. Η τουρκική κορβέτα εξήλθε των εθνικών χωρικών υδάτων διερχόμενη από το στενό Καφηρέα στις 4:30 το πρωί της 27ης Μαρτίου, κινούμενη με πορεία βορειανατολική. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το εν λόγω πολεμικό πλοίο καθ' όλη τη διάρκεια του πλου του.

    [08] Δωρεάν κατασκήνωση για 35.000 παιδιά χαμηλόμισθων και ανέργων

    Τη δωρεάν διαμονή 35.000 παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε παιδικές κατασκηνώσεις, προβλέπει για το ερχόμενο καλοκαίρι, κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και εστάλη για συνυπογραφή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.Το πρόγραμμα, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε ανήλικα τέκνα χαμηλόμισθων εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, που έχουν συμπληρώσει κατά το προηγούμενο από την έναρξη του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.Επίσης στα παιδιά ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, και έχουν συνεχόμενη ανεργία τουλάχιστον έξι μήνες.

    Τα παιδιά που θα επιλεγούν, θα πρέπει να έχουν γεννηθεί από 1- 1- 1999 έως 14- 6- 2008, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 16.000 ευρώ.Η κατάρτιση του προγράμματος και επιλογή των δικαιούχων θα γίνει από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

    [09] Απαλείφεται ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες γάλακτος

    Βελτιώσεις στη ρύθμιση για το γάλα δέχτηκε η τρόικα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος χθες βράδυ έλαβε γνώση του κειμένου που είχε διατυπώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και εξέφρασε αντιρρήσεις σε ορισμένα ζητήματα. Έτσι αναδιαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το κείμενο για το οποίο η τρόικα δεν έφερε αντιρρήσεις. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσαυτάρης, θα απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος, το οποίο θα χωρίζεται ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί σε δύο κατηγορίες. Αυτές θα είναι το παστεριωμένο (που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο) και το υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον στην κατηγορία τού παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας. Εξάλλου, επιστημονική επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αυξηθούν οι ημέρες της διάρκειας ζωής στη κατηγορία του παστεριωμένου. Δηλαδή, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται στο παστεριωμένο γάλα να αυξηθεί η διάρκεια ζωής, άνω των πέντε ημερών. Όσον αφορά στο γάλα ημέρας, θα εξεταστούν επίσης οι προϋποθέσεις που θα το ορίζουν.

    [10] Ο οίκος Moody's αναβάθμισε δύο κυπριακές τράπεζες

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την προοπτική (outlook) της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας από αρνητική σε θετική, ενώ διαφοροποίησε επίσης την προοπτική της ρωσικής RCB από αρνητική σε σταθερή.

    Για την Τράπεζα Κύπρου, ο οίκος, πέραν της αλλαγής της προοπτικής σε θετική, διατήρησε τη διαβάθμιση για τις μακροχρόνιες καταθέσεις σε Ca και αναβάθμισε τα μη εξασφαλισμένα μεσοπρόθεσμα ομόλογα σε (P) Ca από (P) C.

    [11] Ακόμη λιγότερα δάνεια χορήγησαν τον Φεβρουάριο οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

    Ακόμη λιγότερα δάνεια χορήγησαν τον Φεβρουάριο οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σημείωσαν μείωση κατά 4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

    [12] Σε χαμηλό πολλών ετών υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης

    Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών ετών και το ευρώ καταγράφει απώλειες, καθώς ενισχύθηκαν οι εικασίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να χαλαρώσει σύντομα τη νομισματική πολιτική της.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, ακολουθώντας τη Wall Street, όμως το επίκεντρο της προσοχής στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές εστιάσθηκε στο αν είναι πιθανή η λήψη μέτρων από την ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 3,271% - ένα νέο χαμηλό επίπεδο 8 ετών - και των ιταλικών στο 3,327% που είναι χαμηλό 8,5 ετών, ενώ των πορτογαλικών τίτλων υποχώρησαν στο 4,091%, νέο χαμηλό 4ετίας. Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,15% στο επίπεδο των 1,3579 δολαρίων.

    [13] Στους δήμους η διόρθωση λαθών στο ΕΕΤΑ

    Στους δήμους θα πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι για τη διόρθωση λαθών που έχουν γίνει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) λόγω υπολογισμού λανθασμένων στοιχείων ακινήτων (για την επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης) με υπαιτιότητα των δημοτικών υπηρεσιών. Προϋπόθεση είναι, οι ιδιοκτήτες αυτοί να έχουν υποβάλει αίτηση στον δήμο για διόρθωση των λαθών αυτών μέχρι και την 15η Μαΐου 2013. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, οι δήμοι θα εκδίδουν βεβαίωση διόρθωσης των λαθών την οποία ο ιδιοκτήτης θα πρέπει στη συνέχεια να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση για τον υπολογισμό του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτου και για να επιστραφεί το επιπλέον ποσό που τυχόν έχει καταβληθεί.

    [14] Bloomberg: Ένδειξη ότι οι τράπεζες ανακάμπτουν, η άντληση κεφαλαίων από Πειραιώς και Alpha Bank

    Η άντληση από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank νέων κεφαλαίων ύψους 2,95 δισ. ευρώ, από ξένους επενδυτές, αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακάμπτουν γρήγορα από τη μεγάλη κρίση χρέους που τις είχε οδηγήσει στην απομόνωση από τις διεθνείς αγορές χρήματος, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. «Έχουμε μία αισιόδοξη αγορά. Η τεράστια ζήτηση και υπερκάλυψη δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Αυτοί που πιστεύουν στην προοπτική της ανάκαμψης είναι περισσότεροι από όσους δεν πιστεύουν», δήλωσε στο πρακτορείο ο κ. Δημήτρης Γιαννούλης, συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών ResearchGreece με έδρα την Κύπρο. Το δημοσίευμα αναφέρει τη δήλωση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του αποτελέσματος της έκδοσης.

    [15] Τις κρατικές ενισχύσεις προς την ΛΑΡΚΟ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Με σημερινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία ΛΑΡΚΟ (ΑΕ) προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ, για τις κρατικές ενισχύσεις. Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εγγυήσεις του Δημοσίου ανέρχονταν συνολικά σε 136 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η ΛΑΡΚΟ πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση. Ορισμένα στοιχεία ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, που είναι κρατική επιχείρηση, βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση, σημειώνει η Επιτροπή, η οποία αποφάνθηκε ακόμη ότι η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές αυτών των στοιχείων.

    [16] Αναστασιάδης και Έρογλου μπορούν να λύσουν το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Αλ. Ντάουνερ

    Ο παραιτηθείς ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, μπορούν να λύσουν το Κυπριακό. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι θα υποβάλει έκθεση στον γγ του ΟΗΕ, η οποία θα αποτελείται από τρία μέρη, το ιστορικό, τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων και τις συστάσεις του ιδίου προς τον Μπαν Γκι Μουν, για τον χειρισμό της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Ο κ. Ντάουνερ, η εντολή του οποίου του λήγει στις 20 Απριλίου, τήρησε χαμηλούς τόνους και απέφυγε να μπει σε αντιπαραθέσεις με τους ηγέτες ή και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, που τον επέκριναν δριμύτατα, ακόμη και πρόσφατα. Επέλεξε να προβάλει την πεποίθηση ότι η λύση είναι εφικτή με τις σημερινές ηγεσίες των δύο κοινοτήτων.

    Εξάλλου, την ερχόμενη Δευτέρα στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι είτε θα παραδώσει έγγραφο -το οποίο ετοιμάζεται- είτε θα προβεί προφορικά σε αντιπαραβολή των θέσεων της τουρκικής πλευράς, με το κοινό ανακοινωθέν. Είπε, ακόμη, ότι το έγγραφο θα επιδοθεί και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον οποίο θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες, στις 2 Απριλίου.

    [17] ΕΕ - ΗΠΑ αναζητούν τρόπους στήριξης της Ουκρανίας για το θέμα χρέους της στο φυσικό αέριο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν συνομιλίες στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες με θέμα τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας στη διευθέτηση του χρέους της προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ / Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο συστάθηκε το 2009.

    [18] Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο γερμανικό Δημόσιο

    Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στη Γερμανία λόγω της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που ζητούν αύξηση των αποδοχών τους και στην οποία μετείχε το προσωπικό εδάφους επτά αεροδρομίων της χώρας.Απεργίες πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης και του Μονάχου, στο οποίο ακυρώθηκαν 130 πτήσεις. Και οι δύο αερολιμένες εξυπηρετούνται από την Lufthansa, την πρώτη γερμανική αεροπορική εταιρία. Η απεργία επηρέασε επίσης την κίνηση στα αεροδρόμια της Κολωνίας/Βόννης και του Ντίσελντορφ (δυτικά) του Βερολίνου (ανατολικά) του Αμβούργου και του Ανόβερου (βόρεια).

    Προκειμένου να μην επαναληφθεί το χάος που προκλήθηκε από την απεργία των εργαζομένων στις υπηρεσίες ασφάλειας τον περασμένο μήνα, όταν χιλιάδες είχαν εγκλωβιστεί στους τερματικούς σταθμούς της Φρανκφούρτης, η Lufthansa ενημέρωσε εκ των προτέρων το επιβατικό κοινό και ακύρωσε το ένα τρίτο των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, στις οποίες περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι εσωτερικές πτήσεις και αυτές των μικρών αποστάσεων εντός της Ευρώπης στη διάρκεια της απεργίας που άρχισε στις 04.30' ώρα Ελλάδος και λήγει στις 15.30'.

    [19] Α. Γιατσενιούκ: Αν η Ουκρανία δεν λάβει τη βοήθεια του ΔΝΤ, θα χρεοκοπήσει

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι η τιμή στην οποία η Ουκρανία αγοράζει το φυσικό άεριο από τη Ρωσία θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου κατά 70% και θα διαμορφωθεί στα 480 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που αναμένεται να επιβληθούν από τον Απρίλιο είναι ένας από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τη χώρα προς την οικονομική καταστροφή. «Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής και δημοσιονομικής χρεοκοπίας» προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι κατά το 2014 ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει από 12% ως 14% και, αν δεν ψηφισθούν νόμοι για την υποστήριξη των μέτρων λιτότητας, την εφαρμογή των οποίων ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την σταθεροποίηση της οικονομίας, το ΑΕΠ είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 10% εντός του έτους και η Ουκρανία να χρεοκοπήσει.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 March 2014 - 12:30:28 UTC