Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπάιντεν σε Σαμαρά : Στήριξη των ΗΠΑ για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την ευημερία
  • [02] Συνάντηση Αντώνη Σαμαρά με Ευάγγελο Βενιζέλο
  • [03] Άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
  • [04] Κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία
  • [05] Από το πρώτο ευρώ θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων
  • [06] Ι. Κασουλίδης: «Κλειδί» για τη λύση του Κυπριακού η Αμμόχωστος
  • [07] Το Boeing ίσως να μη βρεθεί ποτέ, εκτιμά ο Τόνι Άμποτ
  • [08] Νέος σεισμός 6,1 βαθμών στη βόρεια Χιλή
  • [09] Ν. Θέμελης: Aπό το όραμα του εκσυγχρονισμού στη μοναξιά και την παράλυση
  • [10] Η αϋπνία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού

  • [01] Μπάιντεν σε Σαμαρά : Στήριξη των ΗΠΑ για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την ευημερία

    «Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για τον πολύτιμο ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο κ. Μπάιντεν επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για να τον συγχαρεί πριν τις εκδηλώσεις στον Λευκό Οίκο, για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

    Στη συνέχεια, αναφέρει ότι ο κ. Μπάιντεν «καλωσόρισε τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις της και δεσμεύτηκε διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την ευημερία». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τονίζει ότι «οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εν εξελίξει κατάσταση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των επερχόμενων εκλογών του Μαΐου και την ανάγκη να σταθούν ενωμένοι απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Συζήτησαν, επίσης, τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια». Τέλος, όπως επισημαίνει, «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του προς την Ελλάδα για την υποστήριξή της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    [02] Συνάντηση Αντώνη Σαμαρά με Ευάγγελο Βενιζέλο

    Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και οι εξελίξεις στην οικονομία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] Άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

    Στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Αθήνα φιλοξενεί σήμερα και αύριο την εξαμηνιαία άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το επονομαζόμενο "Gymnich" που πήρε το όνομά του από το γερμανικό κάστρο, όπου το 1974 διεξήχθη για πρώτη φορά συνάντηση αυτού του τύπου των υπουργών Εξωτερικών). Της συνάντησης θα προεδρεύσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάθριν Άστον.

    Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο στη Γειτονία της ΕΕ, τόσο στη Νότια όσο και στην Ανατολική, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τους Στρατηγικούς Εταίρους της ΕΕ, όπου θα αξιολογηθεί επίσης το πώς τα πρόσφατα γεγονότα επιδρούν σε αυτές τις πολύ σημαντικές σχέσεις. Τη δεύτερη ημέρα του "Gymnich", έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, σε κοινό πρόγευμα εργασίας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στη Γειτονία της ΕΕ.

    [04] Κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία

    «Τριτοκοσμικές» καθίστανται οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία υποχρηματοδοτούνται, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να υποστηρίξουν βασικές λειτουργίες και να αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία εξήγγειλε σειρά κινητοποιήσεων, ξεκινώντας από σήμερα.

    Παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζεται παράλληλα η απεργία διαρκείας των οδηγών, φυλάκων-νυχτοφυλάκων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες. Ειδικότερα: Σήμερα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας 8.00 πμ - 11.00 πμ στα νοσοκομεία, την Τετάρτη 9 Απριλίου, οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία των ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ, με προσυγκέντρωση στις 10.00 πμ έξω από το υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 11 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί πεντάωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με συγκεντρώσεις για το λεκανοπέδιο έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12.00 το μεσημέρι και για την περιφέρεια έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου από τις 28 Απριλίου ξεκινά 15ήμερο δράσεων για την Υγεία που θα κορυφωθεί με νέα 24ωρη πανυγειονομική απεργία σε συνδιοργάνωση με τις άλλες Ομοσπονδίες της Υγείας.

    [05] Από το πρώτο ευρώ θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων

    Από το πρώτο ευρώ θα δηλωθούν φέτος τα ποσά των τόκων καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις. 'Ετσι δεν θα ισχύσει το περσινό καθεστώς, με βάση το οποίο απαλλάσσονταν από την υποχρέωση αυτή όσοι φορολογούμενοι είχαν τόκους από καταθέσεις, έως 250 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι, οι τόκοι καταθέσεων φορολογούνται αυτοτελώς με παρακράτηση του φόρου 15% στην τράπεζα. Λαμβάνονται όμως υπόψη στον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, εφόσον το σύνολο του εισοδήματος υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

    [06] Ι. Κασουλίδης: «Κλειδί» για τη λύση του Κυπριακού η Αμμόχωστος

    «Κλειδί» για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό χαρακτήρισε την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Τόνισε τη μεγάλη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και υπογράμμισε ότι η κοινή γνώμη θα πεισθεί ότι η Τουρκία διαθέτει τη βούληση για εξεύρεση λύσης, μόνο αν συμβεί κάτι σημαντικό. Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Προεκτάσεις» δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδυθεί σε παιγνίδι επίριψης ευθυνών και συνέστησε υπομονή, αφού όπως είπε, στο στάδιο αυτό, η προσπάθεια έχει διερευνητικό χαρακτήρα.

    Θα απαιτηθούν, είπε, άλλες δύο με τρεις συναντήσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάθεση των αρχικών τοποθετήσεων των δύο πλευρών στο τραπέζι του διαλόγου και ακολούθως θα αρχίσει μια μακρά περίοδος λεπτομερούς διαπραγμάτευσης, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών. Ο υπουργός Εξωτερικών, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να ανακόψει την προσπάθεια της Κύπρου για εντοπισμό και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της περιφερειακής πολιτικής της Κύπρου για την οποία, όπως ανέφερε, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το θέμα των υδρογονανθράκων. Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, ενώ αποκάλυψε ότι μετέφερε στην Κάθριν Αστον κάποια σημαντικά θέματα, που είχαν συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντησή του στη Μόσχα με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρώφ.

    [07] Το Boeing ίσως να μη βρεθεί ποτέ, εκτιμά ο Τόνι Άμποτ

    Είναι πιθανό το μοιραίο Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών να μη βρεθεί ποτέ, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. «Πρόκειται για την πιο δύσκολη έρευνα που έγινε ποτέ. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε κάτι που ελπίζουμε πως ίσως λύσει το μυστήριο. Όμως είναι πιθανό το αεροπλάνο να μη βρεθεί ποτέ» πρόσθεσε ο Τόνι Άμποτ.

    Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή, 1.850 χλμ δυτικά του Περθ, συνεχίζονται με τη συνδρομή αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων. Πάντως, όσο «σαρώνονται» περιοχές και αποκλείονται, τόσο το επίκεντρο των ερευνών πλησιάζει την Αυστραλία. Στις έρευνες συμμετέχει πλέον και το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο HMS Tireless. Ήδη, στην περιοχή βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο HMS Echo.

    [08] Νέος σεισμός 6,1 βαθμών στη βόρεια Χιλή

    Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη βόρεια Χιλή, χωρίς να υπάρξει συναγερμός για τσουνάμι, ανακοίνωσε το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο της Χιλής. Ο νέος μετασεισμός σημειώθηκε στις 22.37' τοπική ώρα (04.37' ώρα Ελλάδος), δύο ημέρες μετά τον πρώτο σεισμό μεγέθους 8,2 βαθμών που συγκλόνισε την ίδια περιοχή. Σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο της Χιλής το επίκεντρό του εντοπίστηκε 62 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Ικίκε, σε βάθος 40,2 χλμ. Η εθνική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων (Onemi) δεν ανέφερε θύματα.

    Μετασεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε σημειωθεί το βράδυ της Τετάρτης 20 χλμ. νοτίως της παράκτιας πόλης Ικίκε, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο μεγάλος σεισμός το βράδυ της Τρίτης προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και ανάγκασε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    [09] Ν. Θέμελης: Aπό το όραμα του εκσυγχρονισμού στη μοναξιά και την παράλυση

    Η τεράστια ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για έναν γενναίο οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό, ολοφάνερη από την περίοδο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, σκόνταψε πάντοτε, σε όλες τις φάσεις της νεώτερης ιστορίας μας, σε ένα πείσμον πνεύμα συντηρητισμού, που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να καταπνίξει κάθε ζωογόνο προσπάθεια. Αυτό είναι το σχήμα γύρω από το οποίο στράφηκαν στο σύνολό τους τα ιστορικά μυθιστορήματα του Νίκου Θέμελη: από την τριλογία της «Αναζήτησης», της «Ανατροπής» και της «Αναλαμπής» μέχρι το τωρινό, μεταθανάτιο βιβλίο του, που έχει τίτλο «Η αναχώρηση» και κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με επιμέλεια της Ελένης Μπούρα.

    Την έκδοση συνοδεύουν ένα σύντομο αλλά εξαιρετικά πυκνό επιλογικό σημείωμα του Βασίλη Παναγιωτόπουλου για τους εμφυλίους του 1823 και του 1824, όπως κι ένας διαφωτιστικός πρόλογος της Ελ. Μπούρα για την προϊστορία του κειμένου της «Αναχώρησης». Ο Θέμελης μιλούσε συχνά για το κείμενο, αλλά απέφευγε να το δείξει ακόμα και στους πιο στενούς του συνεργάτες. Μια διετία μετά τον θάνατό του η γυναίκα του Μαριάννα ανέσυρε το κείμενο από τον υπολογιστή του και το παρέδωσε προς δημοσίευση. Κανένας δεν θα μάθει αν το είχε όντως ολοκληρώσει: η δράση δεν παρουσιάζει κενά ή χασμωδίες και οι χαρακτήρες μοιάζουν, παρά τη μικρή έκταση του κειμένου, ολοκληρωμένοι. Είναι δύσκολο πάντως να μη σκεφτεί κανείς πως ίσως να πρόκειται για μόνο για ένα καλά δουλεμένο προσχέδιο μια και ο Θέμελης συνήθιζε να αναπτύσσει σε μεγάλες επιφάνειες τόσο τα πρόσωπα όσο και την πλοκή του. Από αυτή την άποψη η επιμελήτρια έχει πράξει σοφά αποφεύγοντας τον οποιονδήποτε ειδολογικό (μυθιστόρημα, αφήγημα, νουβέλα) χαρακτηρισμό.

    [10] Η αϋπνία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού

    Ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι πολύ μεγαλύτερος στους ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνία, σε σχέση με όσους δεν έχουν προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ήδη από τη νεανική ηλικία τους - κάτι για το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η σύγχρονη τεχνολογία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Για-Γουέν Χσου του Πανεπιστημίου Φαρμακευτικής και Επιστήμης Τσία Ναν και του Ιατρικού Κέντρου Τσι-Μέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου «Stroke» (Εγκεφαλικό), μελέτησαν τυχαία επιλεγμένα ιατρικά ιστορικά, άνω των 21.000 ατόμων που έπασχαν από αϋπνία, καθώς και 64.000 ανθρώπων που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.

    Η μελέτη έδειξε ότι η αϋπνία αύξανε την πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού κατά 54%, μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αϋπνία έχει κανείς, όταν δυσκολεύεται είτε να αποκοιμηθεί, είτε να μείνει κοιμισμένος για αρκετές ώρες, ενώ χρόνια θεωρείται η αϋπνία, όταν διαρκεί έναν έως έξι μήνες. Το 78% των ανθρώπων (και το 91% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών) εκτίθεται τα βράδια, λίγο πριν πάνε για ύπνο, στην ακτινοβολία των οθονών των υπολογιστών και των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, πράγμα που τους δυσκολεύει να αποκοιμηθούν, επειδή το γαλάζιο φως που εκπέμπεται από αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές, καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία βοηθά τον ύπνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 April 2014 - 6:30:25 UTC