Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Κουβέλης: Στόχος της ΔΗΜΑΡ για τις ευρωεκλογές, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών
  • [02] Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για το ευρωψηφοδέλτιο
  • [03] Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και δυσπιστία προς όλα τα κόμματα, αναδεικνύει νέα δημοσκόπηση
  • [04] Ολοκληρώνονται οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
  • [05] Συνελήφθη δραπέτης αλβανικών φυλακών που είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία
  • [06] Αισθητός μέχρι τη Νότια Ιταλία ο σεισμός της Ύδρας
  • [07] Σε απολογία καλεί η ανακρίτρια 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη
  • [08] Προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν

  • [01] Φ. Κουβέλης: Στόχος της ΔΗΜΑΡ για τις ευρωεκλογές, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών

    «Θέλουμε να αποτελέσουμε τον εμβρυουλκό των εξελίξεων. Θέλουμε μια ανανεωμένη δημοκρατική προοδευτική συμπαράταξη, που όντας ισχυρή θα παρεμβαίνει καθοριστικά στην πορεία της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία πρόκειται να επικυρώσει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος μαζί με την Προοδευτική Συνεργασία. Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι:«Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από μια Κεντροαριστερά των προοδευτικών αλλαγών. Μια πολιτική συμπαράταξη που θα απαντά προοδευτικά και πειστικά στις ανάγκες του παρόντος και θα σχεδιάσει δίκαια το μέλλον.Στόχος δικός μας δεν είναι μια Κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων». Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η έξοδος από την κρίση με την πραγματοποίηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας.

    «Για την προώθηση αυτού του στόχου συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο, τη "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"», ανέφερε και απάντησε σ΄όσους ισχυρίζονται ότι απειλείται η πολιτική σταθερότητα όσο δεν στηρίζεται η κυβερνητική προσπάθεια. «Όποιος ταυτίζει την πολιτική σταθερότητα με την εφαρμογή συντηρητικής πολιτικής κάνει σοβαρό πολιτικό λάθος. Διότι το πρόβλημα δημιουργείται από την αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών που δημιουργούν οι συντηρητικές πολιτικές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    [02] Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για το ευρωψηφοδέλτιο

    Συνεδριάζει από τις 10:30 η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για να εγκρίνει το ευρωψηφοδέλτιο με το οποίο μαζί με την Προοοδευτική Συνεργασία θα κατέβει στις ευρωεκλογές.

    [03] Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και δυσπιστία προς όλα τα κόμματα, αναδεικνύει νέα δημοσκόπηση

    Δυσπιστία προς όλα τα πολιτικά κόμματα και απαισιοδοξία των ψηφοφόρων αναδεικνύει η πανελλαδική δημοσκόπηση της ΜΑΡC για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι και τον ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 21,8% ( έναντι 21,7%) του περασμένου Φεβρουαρίου, καθώς σε ποσοστό 68.9% θεωρούν ότι δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου και να εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική. Επίσης , οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να έχουν αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 61,5% και το 21% εκφράζεται θετικά. Απαισιοδοξία-απογοήτευση χαρακτηρίζει σε ποσοστό 81,3% τους νέους ανθρώπους ηλικίας 18-34 ετών που σύμφωνα με τις στατιστικές έρευνες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρώτη θέση με ποσοστό 21,8% έναντι 19,7% που κατέχει η ΝΔ. Τρίτο κόμμα, η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,6% και τέταρτο το Ποτάμι με 6,4%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 5,2% και η Ελιά 4,3%. Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,2% και ΔΗΜΑΡ 3,1%, ενώ στην ένατη, δέκατη και 11η θέση βρίσκονται ΛΑΟΣ(1%), ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ(1,4%) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ(1%).

    Τον περασμένο Φεβρουάριο σε δημοσκόπηση που είχε διεξάγει η εταιρεία ΜΑΡC τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου είχαν ως εξής:

    ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, ΝΔ 17,5%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 8,7%, ΚΚΕ 5,1%, ΕΛΙΑ 4%, ΑΝΕΛ 3,1% , ΔΗΜΑΡ 3,0%, ΛΑΟΣ 1,0%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1,5%.

    Το Ποτάμι δεν είχε καταμετρηθεί τον Φεβρουαρίο, καθώς δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί.

    [04] Ολοκληρώνονται οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

    Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι 28 υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθίσουν σε πρόγευμα εργασίας με τους ομολόγους τους των υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρών. Απών ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου, τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, ενώ για πρώτη φορά στην Αθήνα θα βρεθεί ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ποπόσκι.

    Μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου «Gymnich» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάθριν 'Αστον, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    [05] Συνελήφθη δραπέτης αλβανικών φυλακών που είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία

    Ένας 52χρονος δραπέτης των αλβανικών φυλακών, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία, συνέλαβαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Πράστικα. Ειδικότερα, έπειτα από την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν οι αστυνομικοί, οργανώθηκε επιχείρηση για τη σύλληψη τού 52χρονου. Οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του 52χρονου και οδήγησαν στην Ασφάλεια τον ίδιο και μια 48χρονη. Έπειτα από έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί, διαπίστωσαν ότι ο 52χρονος Αλβανός υπήκοος είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο.

    Στη συνέχεια, υπήρξε επικοινωνία με την Ιντερπόλ και τις αλβανικές αρχές, όπου διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος είχε δραπετεύσει το 1997 από φυλακές της γειτονικής χώρας, όπου εξέτιε από το 1994 ποινή φυλάκισης 20 χρόνων, για τον φόνο συγγενικού του προσώπου.

    [06] Αισθητός μέχρι τη Νότια Ιταλία ο σεισμός της Ύδρας

    Αισθητή στην Αττική, σε όλη την ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο, στην Κρήτη, αλλά και σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας, έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες βράδυ στις 23:08. Σύμφωνα με τις νεώτερες μετρήσεις, όπως αυτές καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 29 χλμ. Νοτιοανατολικά της Ύδρας και 89 χλμ νότια της Αθήνας.Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, μέχρι της 23.42 δεν είχαν αναφερθεί από την Ύδρα, όπου έγινε και η σχετική επικοινωνία, ζημιές λόγω του σεισμού.

    Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας και συγκεκριμένα στο ελληνόφωνο χωριό Καλημέρα, στην πόλη του Λέτσε και στην κωμόπολη Γκαλλίπολι, στην περιφέρεια της Απουλίας. Δεκάδες πολίτες τηλεφώνησαν στους πυροσβέστες και στην αστυνομία. Μέχρι αυτή την στιγμή, όμως, δεν προκύπτει να υπάρχουν τραυματίες ή υλικές ζημιές. Παράλληλα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εν λόγω δόνηση έγινε αισθητή και στην Σικελία, στην πόλη των Συρακουσών, ενώ κάτοικοι της Καλαβρίας, μέσω διαδικτύου, γράφουν ότι αισθάνθηκαν τον σεισμό, χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί ζημιές.

    [07] Σε απολογία καλεί η ανακρίτρια 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη

    Δεκαπέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, καλεί σήμερα σε απολογία η ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που διενεργεί για την υπόθεση του θανάτου του 42χρονου Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι. Οι κλήσεις σε απολογία αναμένεται να επιδοθούν αύριο στα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκειμένου να απολογηθούν με την ιδιότητα των κατηγορουμένων. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι οι 15 σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα ζητήσουν και θα λάβουν προθεσμίες για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους και να λάβουν οι συνήγοροί τους αντίγραφα του κατηγορητηρίου. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το αδίκημα για το οποίο θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην ανακρίτρια είναι αυτό της διακεκριμένης περίπτωσης βασανισμού κρατουμένου που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπου. Κατά τις ίδιες πηγές, η πράξη αυτή βαραίνει τόσο αυτούς που συνέβαλαν στην αποτρόπαια πράξη, όσο κι εκείνους που δεν απέτρεψαν και δεν παρέλειψαν να κάνουν τις οφειλόμενες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί.

    [08] Προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν

    Από την Καμπούλ ως την Κανταχάρ, οι Αφγανοί ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν για να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί στην προεδρία της χώρας τον Χαμίντ Καρζάι και ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει το Αφγανιστάν σε μια νέα και αβέβαιη εποχή με την απομάκρυνση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο τέλος του χρόνου. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ξεκίνησε στις 07:00 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας) σε περίπου 6.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

    Αυτή η πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από το 2001 θεωρείται μεγάλο τεστ για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν και για την ισχύ των θεσμών της χώρας, την ώρα που η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων ασφαλείας εγείρει φόβους ότι ενδέχεται να βυθιστεί και πάλι στο χάος. Οκτώ είναι οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Καρζάι στην προεδρία, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει κυβερνήσει τη χώρα αυτή των περίπου 28 εκατομμυρίων ανθρώπων μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001. Βάσει του συντάγματος ο απερχόμενος πρόεδρος δεν μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 April 2014 - 8:30:23 UTC