Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε. Χριστοφιλοπούλου: Η κινητικότητα δεν θα συνδέεται στο εξής με τις απολύσεις
  • [02] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές
  • [03] Αντιπαράθεση για την έξοδο της χώρας στις αγορές
  • [04] ΔΝΤ: Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έφθασε στο 1,5% του ΑΕΠ
  • [05] Χρ. Σταϊκούρας: H χώρα βρίσκεται μπροστά σε νέα μεγάλη πρόκληση
  • [06] Απορρίφθηκε το αίτημα της τουρκικής αντιπολίτευσης για ακύρωση των εκλογών στην Άγκυρα
  • [07] Μαθητής επιτέθηκε με μαχαίρι σε συμμαθητές του σε σχολείο των ΗΠΑ

  • [01] Ε. Χριστοφιλοπούλου: Η κινητικότητα δεν θα συνδέεται στο εξής με τις απολύσεις

    «Είπαμε σθεναρά ένα μεγάλο "όχι" στον στόχο της τρόικας η οποία ζητούσε 16.000 διαθεσιμότητες, εκ των οποίων 8.000 απολύσεις το 2015. Είπαμε ένα "όχι", με επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ποιοτική αλλαγή του κράτους και όχι ποσοτικούς στόχους. Από τώρα και στο εξής δεν θα υπάρχουν απολύσεις που να συνδέονται με την κινητικότητα». Αυτό τόνισε σήμερα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν με την τρόικα.

    Για την υπόθεση Μπαλτάκου, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αδιανόητη», είπε ότι «είχαμε προειδοποιήσει και είχαμε βάλει θέμα για τις πολιτικές επιλογές του», και επισήμανε ότι «στη δεξιά παράταξη υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα ακροδεξιά στοιχεία».

    [02] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, με την στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει θέματα των Ευρωεκλογών.

    Αύριο το μεσημέρι, θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της υπουργικής τροπολογίας η οποία απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

    Στην τροπολογία αντέδρασαν και τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να καταθέτει άσχετες διατάξεις σε νομοσχέδια, καταργώντας τον ουσιαστικό διάλογο στη Βουλή.

    Στο επίκεντρο της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρέθηκαν κυρίως οι διατάξεις που αφορούν την δυνατότητα δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων μέχρι δύο μέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών, τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και το ασυμβίβαστο βουλευτών οι οποίοι υποχρεώνονται να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα, σε περίπτωση που θέτουν υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές.

    [03] Αντιπαράθεση για την έξοδο της χώρας στις αγορές

    Η έξοδος της χώρας στις αγορές βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεχή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της χώρας, και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για προεκλογικά και στημένα τεχνάσματα.

    «Από το πρωί έχουμε θρήνο, πανικό. Η χώρα βγαίνει στις αγορές και κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους. Έχετε αρχίσει την υπονόμευση της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, επικρίνοντας έντονα την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε, μονίμως υποβαθμίζει τις επιτυχίες, καταστροφολογεί, ενώ δεν καταθέτει καμία πρόταση.

    Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για πρωτοφανείς ύβρεις που έχει εξαπολύσει ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν την απαξίωση της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για την πιο ακριβή προεκλογική καμπάνια της ΝΔ σε βάρος της χώρας, ενώ, ο Δημήτρης Στρατούλης χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας στις αγορές «πλασματική, σκηνοθετημένη καλοστημένη και ακριβοπληρωμένη απάτη», σε μια προσπάθεια παγίδευσης της ψήφου του ελληνικού λαού.

    [04] ΔΝΤ: Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έφθασε στο 1,5% του ΑΕΠ

    Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φέτος, πριν αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor). Σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους (σ.σ.: αν ληφθεί υπόψη η ύφεση της ελληνικής οικονομίας), το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε το 2013 στο 5,8% του ΑΕΠ και ήταν το υψηλότερο μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, όπως προκύπτει από τους πίνακες της έκθεσης.

    Αν υπολογισθούν και οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, η Ελλάδα σημείωσε πέρυσι έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ύψους 2,6% του ΑΕΠ, το οποίο προβλέπεται να φθάσει στο 2,7% φέτος, πριν μειωθεί στο 1,9% το 2015 και στο 0,7% το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, η Ελλάδα είχε το 2013 δημοσιονομικό πλεόνασμα - μετά τον υπολογισμό και των τόκων - που αντιστοιχούσε στο 2,1% του ΑΕΠ, το οποίο προβλέπεται να μειωθεί στο 1,5% το 2014 και περαιτέρω στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016.

    [05] Χρ. Σταϊκούρας: H χώρα βρίσκεται μπροστά σε νέα μεγάλη πρόκληση

    H χώρα μας βρίσκεται πλέον μπροστά σε νέα μεγάλη πρόκληση, να μετατρέψει την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, πάνω σε στέρεες βάσεις, εντός της ευρωζώνης, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ημερίδα «Επιμελώς - Επιχειρείν».

    «Η Ελλάδα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, από το 2014, θα στηριχθεί, πέρα και πάνω από «Μνημόνια», σε μια συνολική, συνεκτική, ρεαλιστική στρατηγική, συμβατή με τους στόχους της Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους βασικούς άξονες αυτής της στρατηγικής.

    Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, επιτυγχάνοντας τη φορολόγησή του. Όσο περισσότερο προσεγγίζουμε αυτό το στόχο, τόσο διευρύνεται η ευχέρεια για ελάφρυνση των συνεπών φορολογουμένων, οι οποίοι όχι μόνο έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια αλλά έχουν υποστεί και μείωση του εισοδήματός τους.

    [06] Απορρίφθηκε το αίτημα της τουρκικής αντιπολίτευσης για ακύρωση των εκλογών στην Άγκυρα

    Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) απέρριψε σήμερα οριστικά το αίτημα που είχε υποβάλει η τουρκική αντιπολίτευση για την ακύρωση, λόγω παρατυπιών, των δημοτικών εκλογών στην Άγκυρα, τις οποίες κέρδισε οριακά ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ήδη, την προηγούμενη Παρασκευή το τοπικό παράρτημα του YSK στην Άγκυρα είχε απορρίψει το αίτημα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) να γίνει ανακαταμέτρηση των ψήφων στην πρωτεύουσα.

    Ο υποψήφιος του CHP Μανσούρ Γιαβάς, που ηττήθηκε από τον απερχόμενο δήμαρχο Μελίχ Γκιοκτσέκ, επιβεβαίωσε αμέσως ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει «όλα τα δυνατά νομικά μέσα» για να προσβάλει αυτή την απόφαση, περιλαμβανομένης της προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

    Παρ' όλα αυτά ο Tούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει χθες Τρίτη ότι η απόφαση του YSK θα είναι οριστική.

    [07] Μαθητής επιτέθηκε με μαχαίρι σε συμμαθητές του σε σχολείο των ΗΠΑ

    Περίπου 20 μαθητές και τουλάχιστον ένας ενήλικος τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί από έναν άλλον μαθητή, ο οποίος τους μαχαίρωσε, σε ένα λύκειο κοντά στο Πίτσμπουργκ στην πολιτεία Πενσιλβάνια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος νοσοκομείου της περιοχής απειλείται η ζωή τεσσάρων τραυματιών.

    Ο επιτιθέμενος συνελήφθη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα αίτια της ενέργειάς του αυτής, η οποία σημειώθηκε γύρω στις 07:15 τοπική ώρα στο Περιφερειακό Λύκειο Φράνκλιν στο Μάρισβιλ προτού ξεκινήσει το μάθημα, δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

    Η κατάσταση της υγείας πολλών εκ των θυμάτων, τα οποία είναι στην πλειονότητά τους ηλικίας 14 ως 17 ετών, θεωρείται σοβαρή και αυτά νοσηλεύονται σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 2014 - 18:30:24 UTC