Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακοινώνεται σήμερα το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ
  • [02] Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών, νότια της Ιεράπετρας
  • [03] 'Ενας νεκρός σε καταδίωξη ταχύπλοου, στην Κω
  • [04] Συνεδριάζει το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
  • [05] Η Βοστόνη τιμά τα θύματα του μαραθωνίου
  • [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν για την Ουκρανία
  • [07] H μοναδική ομορφιά της Σπιναλόγκας, σε λεύκωμα
  • [08] Στη «Μικρά Αγγλία» το βραβείο καλύτερης ταινίας

  • [01] Ανακοινώνεται σήμερα το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

    Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, στις 14:00 σε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ανάμεσα στους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ θα είναι ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου που το 2004 κατέκτησε το Euro της Πορτογαλίας, ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Η συμμετοχή του αρχηγού της εθνικής του 2004 ανακοινώθηκε χθες, ύστερα από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόταση που μου κάνατε. Είμαστε υποχρεωμένοι, όταν μας χρειάζεται η χώρα, η πατρίδα, σε τέτοιου είδους προτάσεις να ανταποκρινόμαστε θετικά. Και πιστεύω ότι θα σηκώσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη ακόμα περισσότερο» δήλωσε ο «κάπτεν» της πρωταθλήτριας Ευρώπης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

    [02] Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών, νότια της Ιεράπετρας

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, χθες το βράδυ, στην υποθαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας Λασιθίου. Η δόνηση έγινε αισθητή στις 23:41 στην περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προερχόταν από απόσταση 445 χιλιόμετρων Νοτια- Νοτιανατολικά της Αθήνας.Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο, 75 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας. Ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί, από 2,4 έως 3,7 Ρίχτερ.

    [03] 'Ενας νεκρός σε καταδίωξη ταχύπλοου, στην Κω

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανόν Τούρκος διακινητής, κατά τη διάρκεια καταδίωξης ταχύπλοου, από σκάφος του λιμενικού σώματος, που σημειώθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ταχύπλοο πιθανόν είχε αποβιβάσει νωρίτερα στην παραλία Ψαλίδι της Κω επτά παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν από στελέχη του λιμενικού. Την ίδια ώρα, σε περιπολία πλωτού του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή, εντοπίστηκε ταχύπλοο που παρά τα προειδοποιητικά σήματα δε σταμάτησε και ακολούθησε καταδίωξη. Το ταχύπλοο προσπάθησε να εμβολίσει τέσσερις φορές το πλωτό σκάφος του λιμενικού, με αποτέλεσμα το πλήρωμά του να απαντήσει με προειδοποιητικές βολές, ρίχνοντας στη μηχανή. Ενδεχομένως κάποια από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο χειριστής, που είναι πιθανότατα Τούρκος. Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κω, για τη διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής.

    [04] Συνεδριάζει το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Συνεδριάζε σήμερα το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας με αντικείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήματα κεφαλαιακών αναγκών που έχουν προκύψει μετά την διεξαγωγή της έκθεσης άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζονται σε 2,183 δισ. ευρώ.

    Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζήτηση από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα το ύψος του αλλά και όλων των εναλλακτικών και συμπληρωματικών πηγών άντλησης κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την αύξηση.

    [05] Η Βοστόνη τιμά τα θύματα του μαραθωνίου

    Ένα χρόνο μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που επισκίασαν τον περίφημο μαραθώνιο, η πόλη της Βοστόνης τιμά τη μνήμη των θυμάτων την Τρίτη με την παρουσία του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. «Το αφιέρωμα αυτό είναι προς τιμήν εκείνων που επλήγησαν από τα γεγονότα του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, των επιζώντων και των ομάδων διάσωσης » , ανέφεραν οι διοργανωτές της ημέρας μνήμης. Προφανώς προς τιμήν των θυμάτων στη φετινή διοργάνωση του μαραθωνίου θα συμμετέχει εξαιρετικά αυξημένος αριθμός δρομέων Ο εγκεκριμένος αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε σε 36.000, έναντι 27.000 κατά τα τελευταία χρόνια.

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και ο δήμαρχος της Βοστόνης μαζί με αρκετούς επιζώντες, θα λάβουν μέρος στη τελετή παρουσία πολλών οικογενειών των θυμάτων στο συνεδριακό κέντρο Χάινς .Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί μεταξύ 14.30 και 15.00 ώρας Βοστόνης στη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου. Οι επιθέσεις του περασμένου έτους είχαν μετατρέψει σε εφιάλτη τον περίφημο μαραθώνιο. Δύο βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στην γραμμή του τερματισμού λίγο πριν από τις 3:00 μ.μ., ( τοπική ώρα)σκοτώνοντας τρεις θεατές, μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο παιδί και τραυματίζοντας 264 πολίτες.

    [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν για την Ουκρανία

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε κατά η διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πεισθούν οι φιλορώσοι ένοπλοι της ανατολικής Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα. Ο Μπαράκ Ομπάμα "τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλες οι άτακτες ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα και άσκησε πιέσεις επί του προέδρου Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των ενόπλων φιλορωσικών ομάδων για να τις πείσει να καταθέσουν τα όπλα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης "τη βαθιά του ανησυχία για την υποστήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση προς τις ενέργειες των ενόπλων αυτονομιστών που απειλούν να κλονίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας". Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε από την πλευρά του "εικασίες" που βασίζονται "σε αβάσιμες πληροφορίες". Αντιμέτωπη από το σάββατο με σειρά συντονισμένων επιθέσεων από φιλορώσους ακτιβιστές και από ομάδες ενόπλων σε στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, η Ουκρανία απειλείται περισσότερο παρά ποτέ από διαίρεση αναμέσα στο φιλορωσικό ανατολικό τμήμα και το στραμμένο προς την Ευρώπη δυτικό τμήμα.

    [07] H μοναδική ομορφιά της Σπιναλόγκας, σε λεύκωμα

    «Σπάνια σε ένα μνημείο η ιστορία "μιλάει" τόσο ζωντανά από τα βάθη των αιώνων, όσο στη Σπιναλόγκα, ένα μικρό νησιωτικό βράχο στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας. Πολύ εύστοχα τη χαρακτήρισαν ως ιστορικό παλίμψηστο. Οχυρωμένο φρούριο του αρχαίου Ολούντος, τόπος αντίστασης κατά των Αράβων επιδρομέων, σπάνιο δείγμα νησιωτικού προμαχωνικού βενετικού οχυρού, ορμητήριο και καταφύγιο των Χαϊνηδων, τόπος εξορίας και φυλακής στις αρχές της Τουρκοκρατίας, οθωμανικός οικισμός από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι το 1904, λεπροκομείο, αξιοθέατο υποψήφιο για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σήμερα» γράφει στον πρόλογο του λευκώματος "Σπιναλόγκα, Μέσα από τα μάτια μου", ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μανόλης Μακράκης.

    Το φωτογραφικό λεύκωμα που ήταν μία ιδέα της Τζίνας Ξανθάκη, η οποία θέλησε να αποτυπώσει τη μοναδική ομορφιά του νησιωτικού βράχου και υλοποίησε ο φωτογράφος Γιάννης Τζώρτζης, παρουσιάστηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος αφού αναφέρθηκε στην επιλογή της Σπιναλόγκας ως ένας από τους 33 χώρους όπου το υπουργείο Πολιτισμού θα εφαρμόσει το Εθνικό πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης χώρων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, είπε: «Το λεύκωμα έχει σκηνές από τα τοπία της Σπιναλόγκας οι οποίες χτίζουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα του πολιτιστικού θησαυρού που συμπυκνώνεται σε αυτό το μέρος και στοιχειοθετούν τα βασικά επιχειρήματα για τα οποία δικαιούται η Σπιναλόγκα να αποτελέσει μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

    Το λεύκωμα περιέχει στιγμιότυπα από διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας, με το φως της αυγής ή του φεγγαριού, με βροχή ή καταιγίδα και διανθίζεται από μικρά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη.

    [08] Στη «Μικρά Αγγλία» το βραβείο καλύτερης ταινίας

    Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη κέρδισε, όπως ήταν αναμενόμενο, το βραβείο καλύτερης ταινίας και ακόμα πέντε βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ). Η τελετή απονομής των βραβείων της ΕΑΚ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, συγκεντρώνοντας όλη την οικογένεια του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου. Η «Μικρά Αγγλία» κέρδισε επίσης τα βραβεία φωτογραφίας, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, μακιγιάζ και ήχου.

    Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Ο εχθρός μου», που πήρε συνολικά τρία βραβεία. Εκτός από αυτό της σκηνοθεσίας βραβεύτηκε για το σενάριό της που έχει γράψει ο Γιάννης Τσίρος, ενώ πήρε και το βραβείο μοντάζ. Το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Θέμης Πάνου για την ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά και το αντίστοιχο πρώτου γυναικείου ρόλου κέρδισε η Κόρα Καρβούνη για την ερμηνεία της στην ταινία «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Το βραβείο β' ανδρικού ρόλο κέρδισε ο Νίκος Γεωργάκης για την ταινία «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά και το βραβείο β? γυναικείου ρόλου πήρε η Ρένη Πιττακή για την ερμηνεία της στην ταινία «Miss Violence».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 April 2014 - 6:30:27 UTC