Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου, το απόγευμα
  • [02] Βελτιωτικές αλλαγές Κ. Χατζηδάκη για τις λαϊκές αγορές
  • [03] Προβάδισμα Καμίνη, Μπουτάρη, Σγουρού, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO
  • [04] Στον εισαγγελέα Κέρκυρας οι δύο αρχιφύλακες «προστάτες»
  • [05] Περισυνελέγησαν 24 μετανάστες, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων
  • [06] Σε εξέλιξη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας
  • [07] Ι. Στουρνάρας: Από τον Οκτώβριο και μετά οι αποφάσεις για το χρέος
  • [08] Φορολογικά και δημοσιονομικά της ΕΕ στο επίκεντρο του Ecofin
  • [09] H «Οδός Πολυδούρη», στο Θέατρο Βασιλάκου

  • [01] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου, το απόγευμα

    Οι εξελίξεις στην οικονομία και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, στις 15:30, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Βελτιωτικές αλλαγές Κ. Χατζηδάκη για τις λαϊκές αγορές

    Με υπουργική απόφαση εντός τριών μηνών θα προσδιοριστεί το σύστημα διαχωρισμού παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, ενώ η κλήρωση θα ισχύσει μόνο για τις νέες άδειες.Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, καταθέτοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τις νέες τελικές βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Σύμφωνα με την νέα αναδιατύπωση του κυρίου Χατζηδάκη στο επίμαχο άρθρο 5 για τις κληρώσεις, το σύστημα διακριτότητας παραγωγών και εμπόρων, θα προσδιοριστεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης εντός τριών μηνών.

    Όπως διευκρίνισε, μετά από διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα και αφού γίνει επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, θα καθοριστούν τα κριτήρια για τον διαχωρισμό θέσεων ενώ κλήρωση θα διενεργείται για τις νέες θέσεις. «Διατηρείται το σύστημα διακριτότητας. Σε ένα τμήμα θα είναι οι έμποροι σε άλλο οι παραγωγοί. Εκεί ως προς τα κριτήρια κατανομής θέσεων θα ισχύσουν κοινωνικοί παράμετροι αλλά και η παλαιότητα της άδειας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Επίσης σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Χατζηδάκης, με τις νέες τροποποιητικές αλλαγές λαμβάνονται πρόνοιες και διασφαλίζονται τα δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών στις διευθύνσεις των περιφερειών.

    [03] Προβάδισμα Καμίνη, Μπουτάρη, Σγουρού, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO

    Προβάδισμα του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας GPO που παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA. Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου για τον Δήμο Αθηναίων, ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης προηγείται με 20,8%. Ακολουθούν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με 15%, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 14,1%, ο Ηλίας Κασιδιάρης με 12,5%, ο Νικήτας Κακλαμάνης με 10,4%, ο Νίκος Σοφιανός με 8,3%, ο Βασίλης Καπερνάρος με 3,2% και ο Πέτρος Κωνσταντίνου με 1,2%. 'Αλλον (υποψήφιο) επιλέγει το 2,3% του δείγματος. Η κατηγορία «Άκυρο/Λευκό/Αποχή» συγκεντρώνει 1,7%, ενώ 10,5% δηλώνουν αναποφάσιστοι ή δεν απαντούν.

    Στην πρόθεση ψήφου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης προηγείται με 37% έναντι του 21,2% που συγκεντρώνει ο Σταύρος Καλαφάτης. Ακολουθούν ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ) με 8,9%, ο Γιάννης Δελλής (ΚΚΕ) με 4%, ο Χάρης Παπαγεωργίου (ΑΝ.ΕΛ.) με 3,1% και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή) με 3%. Άλλον υποψήφιο επιλέγει το 4,2% του δείγματος. Η κατηγορία «Άκυρο/Λευκό/Αποχή» συγκεντρώνει 2,8%, ενώ το 15,8% του δείγματος δηλώνουν αναποφάσιστοι ή δεν απαντούν.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για την Περιφέρεια Αττικής, ο νυν περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός προηγείται με 23,1% έναντι του 17,8% που συγκεντρώνει η Ρένα Δούρου. Ακολουθούν ο Γιώργος Κουμουτσάκος με 10,1%, ο Θανάσης Παφίλης με 9,5%, ο Παύλος Χαϊκάλης με 8,2%, ο Ηλίας Παναγιώταρος με 5,1%, ο Πέτρος Μαντούβαλος με 3%, ο Θάνος Τζήμερος με 2,7%, η Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) με 1,8% και η Δέσποινα Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με 1,3%. 'Αλλον υποψήφιο επιλέγει το 1,2% του δείγματος. Η κατηγορία «Άκυρο/Λευκό/Αποχή» συγκεντρώνει 1,4%, ενώ το 14,8% του δείγματος δηλώνουν αναποφάσιστοι ή δεν απαντούν.

    [04] Στον εισαγγελέα Κέρκυρας οι δύο αρχιφύλακες «προστάτες»

    Έπαιρναν το 50% απο τα κέρδη του παράνομου τζόγου και ήθελαν περισσότερα, δύο αρχιφύλακες που συνελήφθησαν χτες στην Κέρκυρα, απο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο είχε μεταβεί από μέρες στο νησί και τους παρακολουθούσε, κατηγορούμενοι για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση καθήκοντος και δωροληψία. Οι επίορκοι αστυνομικοί, μαζί με έναν ιδιώτη συνεργό τους, ο οποίος συνελήφθη μαζί τους, θα οδηγηθούν σήμερα, στο πλάισιο του αυτόφωρου, στον εισαγγελέα Κέρκυρας.

    Οι δύο αρχιφύλακες, 42 και 45 ετών, υπηρετούσαν στην Ασφάλεια της Κέρκυρας και έβγαζαν πλούσιο «μισθό», παρέχοντας «προστασία» σε επιχειρηματία, ο οποίος είχε μετατρέψει, από τον περασμένο Αύγουστο, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μίνι καζίνο. Οπως προέκυψε απο τις έρευνες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, οι δύο αρχιφύλακες είχαν αναλάβει να διασφαλίζουν στον επιχειρηματία οτι δεν θα γινόταν αστυνομικός έλεγχος στο κατάστημα, με τη συμφωνία να λαμβάνουν το 50% των μηνιαίων κερδών απο τα παράνομα παίγνια.Το τελευταίο δίμηνο, οι δυο αρχιφύλακες, ύστερα από υπόδειξη τους, παραλάμβαναν τα χρήματα σε κλειστό φάκελο, μέσω του ιδιώτη, ο οποίος λειτουργούσε ως «ενδιάμεσος». Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι δύο αρχιφύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

    [05] Περισυνελέγησαν 24 μετανάστες, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων

    Στην περισυλλογή 24 παράτυπων μεταναστών από τη θάλασσα, στο στενό Σάμου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων προχώρησε το πρωί σκάφος του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής. Πρόκειται για 22 άνδρες και 2 γυναίκες, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα επέβαιναν σε κάποια λέμβο που πιθανόν βυθίστηκε. Τους μετανάστες αναμένεται να παραλάβει τουρκική ακταιωρός.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων μετά τη χθεσινή τραγωδία στην περιοχή όπου σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες ανετράπη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άτομα και 36 να διασωθούν. Στις έρευνες συμμετέχει σκάφος του λιμενικού και της frontex και παραπλέον πλοίο. Κατόπιν εντολής του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου μετέβη στη Σάμο ο επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για το συντονισμό των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών του περιστατικού. Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

    [06] Σε εξέλιξη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας

    Ξεκινά σήμερα η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Το βιβλίο προσφορών για την άντληση ποσού έως 2,5 δισ. ευρώ μέσω διάθεσης μετοχών στο εξωτερικό, άνοιξε σήμερα το πρωί και αναμένεται να κλείσει στις 8 Μαΐου. Η τελική κατανομή θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου και την επόμενη ημέρα συγκαλείται η γενική συνέλευση των μετόχων της Τραπέζης για την επικύρωση και τυπικά του αποτελέσματος της αύξησης του κεφαλαίου.

    [07] Ι. Στουρνάρας: Από τον Οκτώβριο και μετά οι αποφάσεις για το χρέος

    Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σε σημαντικό βαθμό συναρτημένες με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, τόσο για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο και για τις αντίστοιχες τράπεζες των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

    Ο Ι. Στουρνάρας ανέφερε ότι στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης πήραν το λόγο πολλοί ομόλογοί του, αλλά και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στα 11 δισ. που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο Ι. Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα ποσά αυτά με ευελιξία. Πράγμα που όπως ανέφερε σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη μείωση του ελληνικού χρέους, είτε για την τόνωση της ρευστότητας και γενικότερα για την τόνωση της ανάπτυξης.

    Ο Ι. Στουρνάρας ανέφερε επίσης, ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα διενεργήσει η ΕΚΤ. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Eurogoroup, ο Ι. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτό βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ότι είναι δεκαετούς εμβέλειας.

    Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εκμετάλλευση του καλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το μεγάλο εμπόδιο που υπάρχουν σε σχέση με την υλοποίησή του είναι η έλλειψη ρευστότητας. Ο υπουργός ανέφερε προς τους ομολόγους του ότι θα ήταν ευκταία η συνδρομή τραπεζών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στις προσπάθειες για την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

    Την ικανοποίησή του εξάλλου για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε με δηλώσεις του προς τον Τύπο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί και στο μέλλον το πρόγραμμα για την Ελλάδα και επισήμανε ότι σε επόμενη συνεδρίαση και υπό το φως της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, θα συζητηθεί το θέμα των μέτρων που θα μπορούσαν να μειώσουν το άχθος της εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις θα υιοθετηθούν μετά την περάτωση των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά το επόμενο φθινόπωρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Φορολογικά και δημοσιονομικά της ΕΕ στο επίκεντρο του Ecofin

    [08] Φορολογικά και δημοσιονομικά της ΕΕ στο επίκεντρο του Ecofin

    Τα ζητήματα που άπτονται των φορολογικών και των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της ΕΕ αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των «28» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις Βρυξέλλες. Η ελληνική Προεδρία ελπίζει ότι μία γενική προσέγγιση θα προκύψει μετά την ενημέρωση για την οδηγία για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του δελτίου πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, η βασική ιδέα είναι να αποσυρθούν τα νομοθετικά κενά που επιτρέπουν στις εταιρείες να αποφεύγουν τον στόχο της οδηγίας (αποφυγή της διπλής φορολογίας) και να μην πληρώνουν φόρους, μετά από διερεύνηση μεταξύ των κρατών μελών για το πιο συμφέρον φορολογικό καθεστώς.

    Επίσης οι υπουργοί θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που διαγνώστηκαν σε 14 κράτη- μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία και Μ. Βρετανία).

    Τέλος, οι υπουργοί της ΕΕ θα ενημερωθούν από τις έντεκα χώρες που υποστηρίζουν την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Κάτι που θα χρησιμεύσει για να καθησυχάσει τους φόβους που εξέφρασαν χώρες που δεν συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία, που είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του νέου φόρου.

    [09] H «Οδός Πολυδούρη», στο Θέατρο Βασιλάκου

    Η προσωπικότητα της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη θα ξετυλιχθεί στη σκηνή του Θεάτρου Βασιλάκου, μέσα από έναν χειμαρρώδη μονόλογο που επιμελείται η συγγραφέας Ρούλα Γεωργακοπούλου και αναλαμβάνει να ερμηνεύσει η Ιωάννα Παππά σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. «Πρόκειται για έναν μονόλογο που σκιαγραφεί τον δρόμο τον οποίο «περπατούν» όλες οι γυναίκες του κόσμου», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης για το νέο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου, το οποίο ανεβαίνει wαπό την Πέμπτη 8 Μαΐου και για 16 παραστάσεις από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

    Η παράσταση ανεβάζει στη σκηνή την ποιήτρια λίγο πριν πεθάνει. Με ένα αντιφυματικό ραδιοφωνικό μήνυμα της εποχής να ακούγεται σαν ψυχοπομπός, η Μαρία Πολυδούρη ξηλώνει το φόρεμά της μέχρι να μείνει γυμνή και ταυτόχρονα μονολογεί, χορεύει φοξτροτ, τραγουδάει Αττίκ και απευθύνεται με κοριτσίστικο θυμό σε όσους έχουν φτιάξει το «μύθο» της, συχνά χωρίς την συγκατάθεσή της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 May 2014 - 6:30:24 UTC