Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονη αντιπαράθεση κατά την ψήφιση του ν/σ για τις λαϊκές αγορές - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
  • [02] Με μειωμένο επιτόκιο η σημερινή άντληση 1,3 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ
  • [03] Σε περισσότερες από 500 κατασχέσεις ακινήτων έχει προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο το ΚΕΑΟ
  • [04] Άρχισε η τέταρτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από την τρόικα
  • [05] Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ: Η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο
  • [06] Αρχίζει η πρώτη δίκη μελών ενός πυρήνα της Αλ Κάιντα
  • [07] Στο τέλος της θητείας του επιθυμεί να κριθεί ο Φρανσουά Ολάντ
  • [08] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Σλαβιάνσκ - Ενισχύεται ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα
  • [09] Ένα μυθιστόρημα για τη μνήμη και την ταυτότητα από τον Αβραάμ Γεοσούα
  • [10] Κατασκευή αιολικού πάρκου στην Πελοπόννησο

  • [01] Έντονη αντιπαράθεση κατά την ψήφιση του ν/σ για τις λαϊκές αγορές - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο μπροστά από το Λευκό Πύργο πραγματοποιούν αυτή την ώρα παραγωγοί λαϊκών αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, απέχοντας για ακόμη μια ημέρα από την εργασία τους. Εκπόσωποί τους υποστηρίζουν πως θα φθάσουν μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου, όπως λένε "να δοθεί δίκαιη λύση στα προβλήματα που δημιουργεί το σχετικό νομοσχέδιο".

    Εν τω μεταξύ, ύστερα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις 02:45 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο, ενώ σήμερα το βράδυ θα διεξαχθούν ονομαστικές ψηφοφορίες για σειρά επίμαχων άρθρων και τροπολογιών που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεχείς αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή της ψήφισής τους, και οι έντονες αντεκλήσεις και αντιπαραθέσεις που δεν επέτρεπαν να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχέδιου χαρακτήρισαν τη χθεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενδεικτικό του κλίματος και της έντασης που επικράτησε ήταν ότι, προς στιγμήν κινδύνεψε να μην ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη για τον χρόνο διάρκειας των πανηγυριών στην οποία αντιδρούσαν και βουλευτές της ΝΔ.

    Τη στιγμή που ο προεδρεύων του Σώματος, Γιάννης Δριβελέγκας, ανακοίνωνε την ψήφισή της, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης δεν είχε ορίσει ρητά την αλλαγή που είχαν ζητήσει τα κόμματα για την επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας τους. «Ας μην ψηφιστεί και ας μείνει κενός ο νόμος να μην αλλάξουμε τίποτα» ήταν η πρώτη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε ένταση, με τον κ. Δριβελέγκα να επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό για το κλίμα που επικρατούσε, καθώς, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα της άρνησής του στην πρόταση να γίνει μία ακόμα συνεδρίαση σήμερα, ώστε ομαλά και με νηφαλιότητα να ψηφιστούν τα άρθρα του νομοσχεδίου. Τελικά, ο υπουργός Ανάπτυξης υποχώρησε κάνοντας δεκτή μία ακόμα βελτιωτική αλλαγή και προσδιορίζοντας σε 3 και 7 μέρες τα θρησκευτικά και παραδοσιακά πανηγύρια και 10 μέρες, για την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

    [02] Με μειωμένο επιτόκιο η σημερινή άντληση 1,3 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ

    Στην άντληση ποσού ύψους 1,3 δισ.ευρώ προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μέσω δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με μειωμένο επιτοκιακό κόστος.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, που διενεργήθηκε σήμερα για ποσό ύψους ενός (1) δισ., η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,70% έναντι 3,01% κατά την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία της 8ης Απριλίου 2014. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 2,653 δισ. ευρώ πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,65 φορές.

    [03] Σε περισσότερες από 500 κατασχέσεις ακινήτων έχει προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο το ΚΕΑΟ

    Σε περισσότερες από 500 κατασχέσεις ακινήτων έχει προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα ύψους 409.000.000 ευρώ, έχουν κατασχεθεί συνολικά 586 ακίνητα, ενώ έχουν γίνει 160 αναγγελίες πλειστηριασμών. Μόνο τον Μάιο, το ΚΕΑΟ προχώρησε σε 327 κατασχέσεις ακινήτων, ενώ κινήθηκαν οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά οφειλετών, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, για οφειλές ύψους 58.000.000 ευρώ.

    [04] Άρχισε η τέταρτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από την τρόικα

    Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών της τρόικας, που άρχισαν σήμερα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης της εφαρμογής του μνημονίου και της πορείας της κυπριακής οικονομίας. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα και οι προσπάθειες για δημιουργία ΓΕΣΥ είναι ζητήματα ιδιαίτερα απαιτητικά και δύσκολα, αλλά δεν είναι τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο πολιτικά ευαίσθητα. Ο χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τις τράπεζες, την κυβέρνηση και τους δανειστές. Από το ζήτημα αυτό εξαρτάται ουσιαστικά η επιβίωση των τραπεζών αλλά και η πορεία της κυπριακής οικονομίας.

    Επιπλέον, εξαρτώνται κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν νομοθετικά για να έχουν νόημα και να μπορούν να υλοποιηθούν υπέρ των πολιτών. Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τους τεχνοκράτες της τρόικας σε μια προσπάθεια να βρουν ένα «μόντους βιβέντι».

    [05] Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ: Η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο

    Η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται σήμερα σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες. "Οι αιματηρές εικόνες από την Οδησσό μας έδειξαν ότι απέχουμε μόλις λίγα βήματα από μια στρατιωτική σύγκρουση", δήλωσε ο Σταϊνμάγερ προς τις εφημερίδες "Ελ Παΐς", "Λε Μοντ", "Λα Ρεπούμπλικα" και "Γκαζέτα Βιμπόρζα". Πρόσθεσε πως η σύγκρουση έχει ενταθεί σε σημείο "που πριν από λίγο καιρό δεν θεωρούσαμε δυνατό".

    Τογερμανικό ΥΠΕΞπροειδοποίησε επίσης σήμερα τους Γερμανούς να μην ταξιδεύουν στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το Μάρτιο, και επανέλαβε μια προηγούμενη οδηγία να αποφεύγουν τις ανατολικές περιοχές. Το υπουργείο πρόσθεσε πως συνιστά να μην γίνονται ταξίδια στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία. Κάλεσε επίσης τους γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές και τόνισε πως οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

    [06] Αρχίζει η πρώτη δίκη μελών ενός πυρήνα της Αλ Κάιντα

    Εννέα μέλη ενός τρομοκρατικού πυρήνα της Αλ Κάιντα που σχεδίαζαν επιθέσεις δικάζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην πρώτη δίκη του είδους αυτού στην αραβική χώρα του Κόλπου που θεωρείται ότι διακρίνεται από σταθερότητα, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα. Η δίκη άρχισε χθες ενώπιον του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας στο Αμπού Ντάμπι και η προσεχής ακροαματική διαδικασία ορίστηκε στις 19 Μαΐου για το "διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων", γράφει η εφημερίδα Gulf News. Οι Αρχές είχαν ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2013 την εξάρθρωση του πυρήνα αυτού της Αλ Κάιντα, για πρώτη φορά στη χώρα στην οποία δεν επεκτάθηκε το κύμα της λαϊκής διαμαρτυρίας στον αραβικό κόσμο και όπου δεν έχει αναφερθεί καμία επίθεση που να συνδέεται με τρομοκρατία. Οι εννέα κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ένας δικάζεται ερήμην, "είναι Αραβες στην πλειοψηφία τους από τη βόρεια Αφρική".

    [07] Στο τέλος της θητείας του επιθυμεί να κριθεί ο Φρανσουά Ολάντ

    Δύο χρόνια ακριβώς μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας και αντιμέτωπος με χαμηλή δημοτικότητα ρεκόρ, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC ότι επιθυμεί να κριθεί στο τέλος της θητείας του "με βάση τα αποτελέσματα". "Ο,τι έκανα εδώ και δύο χρόνια, είναι για τη Γαλλία", είπε υπερασπίζοντας το έργο του τόσο στον τομέα της οικονομίας, όσο και της διεθνούς πολιτικής. Οταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι βρίσκεται " στο ύψος των περιστάσεων", απάντησε "ναι", ενώ απορρίπτοντας τις κατηγορίες για "ερασιτεχνισμό" είπε: "Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για έξοδο από τη κρίση της ευρωζώνης; Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στο Μαλί , όταν κανείς δεν το έκανε και η τρομοκρατία κέρδιζε έδαφος;

    Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το 2012 εξελέγη όχι επειδή είχε ένα "εξαιρετικό πρόγραμμα", αλλά αναμφίβολα διότι ο προκάτοχός του, ο Νικολά Σαρκοζί "είχε αποτύχει". Σε ερώτηση σχετικά με την αποτυχία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για "τιμωρία". "Ακούω την οργή, δεν είμαι κουφός, βλέπω τη δυσαρέσκεια", είπε υποσχόμενος την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

    [08] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Σλαβιάνσκ - Ενισχύεται ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα

    Περισσότεροι από 30 φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Στο Ντονέτσκ, η υπηρεσία Τύπου του αεροδρομίου ανακοίνωσε την «προσωρινή διακοπή» όλων των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο, χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Η απόφαση ελήφθη από τις ουκρανικές αεροπορικές Αρχές.

    Εν τω μεταξύ, ηΡωσία ενισχύει το στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα με νέα υποβρύχια και πολεμικά πλοία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας. Ενα μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει τη βάση του στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το Μάρτιο.

    Διαβάστε επίσης: Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ: Η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο

    [09] Ένα μυθιστόρημα για τη μνήμη και την ταυτότητα από τον Αβραάμ Γεοσούα

    Πολλά χρόνια μετά τη σύγκρουσή του με τον σεναριογράφο του (μια σύγκρουση που θα τον κάνει να τον μισήσει δια βίου), ένας ηλικιωμένος ισραηλινός σκηνοθέτης θα ταξιδέψει στη Γαλικία της Ισπανίας προκειμένου να παραστεί σε μιαν αναδρομική παρουσίαση του έργου του. Η προβολή των νεανικών ταινιών του Γιαϊρ Μόζες στην Ισπανία θα σημάνει το εναρκτήριο λάκτισμα για μιαν ολική επιστροφή στο τραυματικό παρελθόν: ένα παρελθόν που θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με τον παλαιό συνεργάτη του, τον Σαούλ Τριγκάνο, ξεκαθαρίζοντας μαζί με αυτούς και κάποια πράγματα για την τέχνη του. Κάπως έτσι θα εξελιχθεί η ιστορία την οποία θα ξετυλίξει ο Αβραάμ Β. Γεοσούα, ένας από τους πιο εμβληματικούς πεζογράφους του Ισραήλ, στο μυθιστόρημά του «Ρετροσπεκτίβα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Μάγκυς Κοέν (ο συγγραφέας βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του).

    [10] Κατασκευή αιολικού πάρκου στην Πελοπόννησο

    Την απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για Αιολικό Πάρκο στην Πελοπόννησο, ισχύος 38 MW, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Το πάρκο θα κατασκευαστεί στα διοικητικά όρια των δήμων Ερυμάνθου του νομού Αχαΐας και Αρχαίας Ολυμπίας του νομού Ηλείας και η κατασκευή του, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να αποφέρει περίπου 46 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Τους τελευταίους μήνες έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για ακόμη 23 μεγάλα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 887,7 MW.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 May 2014 - 10:30:31 UTC