Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Φ. Κουβέλη σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Για «κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή
  • [03] Ολοκληρώθηκε η έβδομη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης
  • [04] ΕΕ: Οι «ενέσεις ρευστότητας» των τραπεζών δεν συνυπολογίζονται στην εκτίμηση του πρωτογενούς ελλείμματος ενός κράτους
  • [05] Ο ισολογισμός της Fed μπορεί να μειωθεί στα προ κρίσης επίπεδα σε 5 έως 8 χρόνια
  • [06] Μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη
  • [07] Σχέδια για σιδηροδρομική σύνδεση Κίνας - ΗΠΑ επεξεργάζεται το Πεκίνο
  • [08] Προσγειώθηκε στην Κριμαία ο Βλ. Πούτιν
  • [09] Συγκρούσεις με νεκρούς στη Μαριούπολη
  • [10] Υπέρ της ανέγερσης βρεφονηπιακού σταθμού στο Σκοπευτήριο Καισαριανής το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων
  • [11] Επιστήμονες στην Ελλάδα δημιούργησαν το πιο ισχυρό λέιζερ ατόμων στον κόσμο
  • [12] Ο ΠΟΥ θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για τον κοροναϊό MERS

  • [01] Επίθεση Φ. Κουβέλη σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

    Επίθεση, τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης καταλογίζοντας εικονικές ωραιοποιήσεις από την μια πλευρά και καταστροφολογία από την άλλη. Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο κ. Κουβέλης, σε μια ομιλία με έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά τόνισε ότι η «πολιτική δεν ασκείται με εκβιασμούς» και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν τη Δημοκρατική Αριστερά για να μπορέσει να συμβάλλει σε μια προοδευτική κατεύθυνση της χώρας. «Η Προοδευτική Συνεργασία χρειάζεται δύναμη για να συμβάλλει σε προοδευτικές λύσεις για τη χώρα! Χρειάζεται δύναμη για να δώσει λύσεις προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

    [02] Για «κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή

    Κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά τις ευρωεκλογές, κατ' αντιστοιχία με ό,τι έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά μετά τις εκλογές του 2012, διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018.

    Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την εκ νέου απουσία τού πρωθυπουργού από τη Βουλή κατά τη συζήτηση ενός κρίσιμου νομοθετήματος, και σχολίασε λέγοντας πως «ο κ. Σαμαράς, αντί να δοξαστεί κρυπτόμενος, θα καταρρεύσει κρυπτόμενος». Ευχόμενος δε να εμπιστευτεί ο λαός μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη από φέτος, δήλωσε πως το κόμμα του «δεν θα ξεχάσει τα χρέη του παρελθόντος, αλλά θα αγωνιστεί να μην τα κουβαλούν οι επόμενες γενιές».

    [03] Ολοκληρώθηκε η έβδομη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

    Ολοκληρώθηκε η έβδομη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και τα χρήματα έχουν πιστωθεί ήδη στους λογαριασμούς των δικαιούχων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στη διαδικασία αυτή καταβλήθηκαν 14,3 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 124 χιλιάδες δικαιούχους.

    Συνολικά, από την αρχή της χειμερινής περιόδου, έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 169 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους το ποσό καταβολής υπερβαίνει τα 110 εκατ. ευρώ.

    [04] ΕΕ: Οι «ενέσεις ρευστότητας» των τραπεζών δεν συνυπολογίζονται στην εκτίμηση του πρωτογενούς ελλείμματος ενός κράτους

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφηνίζει ότι οι «ενέσεις ρευστότητας» που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τόσο των ελληνικών όσο και των ευρωπαϊκών τραπεζών θεωρούνται «εφάπαξ προσωρινά μέτρα» και ως εκ τούτου δεν συνυπολογίζονται στην εκτίμηση του πρωτογενούς ελλείμματος ενός κράτους- μέλους της ΕΕ. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, το οποίο την κατηγόρησε ότι με τα στοιχεία που εσχάτως παρέχει εξωραΐζει τη δημοσιονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους και το εμφανίζει να έχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ, ενώ- κατά τη γνώμη του ινστιτούτου- θα έπρεπε να καταγράφεται έλλειμμα 8,7%. Σύμφωνα με τις γραπτές διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα οικονομικά ζητήματα Σάιμον Ο' Κόνορ, απαντώντας σε σχετική με το θέμα ερώτηση της ιστοσελίδας Euractiv, «οι μαζικές ενέσεις ρευστότητας θεωρούνται ως άπαξ προσωρινά μέτρα στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι οι ενισχύσεις του τραπεζικού τομέα δεν υπολογίζονται σε βάρος του κράτους- μέλους, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος».

    [05] Ο ισολογισμός της Fed μπορεί να μειωθεί στα προ κρίσης επίπεδα σε 5 έως 8 χρόνια

    Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν βιάζεται να αποφασίσει για το ενδεδειγμένο μέγεθος του ισολογισμού της, αλλά, εάν το μειώσει στα προ της κρίσης επίπεδα, αυτό θα συμβεί σε ένα διάστημα 5 έως 8 ετών, δήλωσε η Πρόεδρός της Τζάνετ Γέλεν. Στην κατάθεσή της σε Επιτροπή της Γερουσίας, η Τζάνετ Γέλεν είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το χαρτοφυλάκιο ενεργητικού της Fed, το οποίο διογκώθηκε στα 4,5 τρις. δολάρια από περίπου 800 δις. δολάρια το 2007.

    Η εκτίναξη του ενεργητικού έγινε μετά από τρεις γύρους αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία που κλονίσθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009.

    [06] Μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη

    Οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης μειώθηκαν σε νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ και το ευρώ υποχωρεί περαιτέρω σήμερα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει πρόσθετα νομισματικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Η αναβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου της Πορτογαλίας από τον οίκο Standard & Poor's ενίσχυσε το θετικό κλίμα και έδωσε περαιτέρω στήριξη στη Λισαβόνα, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας αυτό τον μήνα.

    Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών, ισπανικών και ιρλανδικών ομολόγων μειώθηκαν στο 2,91%, 2,87% και 2,68%, αντίστοιχα, ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε επιπλέον 0,1% από το κλείσιμο της Πέμπτης και διαμορφώνεται στα 1,3814 δολάρια. Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,45%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2006, μετά την ανακοίνωση του S&P. Το ράλι των διεθνών χρηματιστηρίων σταμάτησε, μετά τη χθεσινή άνοδο του παγκόσμιου δείκτη μετοχών MSCI στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2007. Ο δείκτης υποχώρησε 0,1%, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μείωση του πληθωρισμού και τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών παραγωγού στην Κίνα.

    [07] Σχέδια για σιδηροδρομική σύνδεση Κίνας - ΗΠΑ επεξεργάζεται το Πεκίνο

    Η Κίνα επεξεργάζεται σχέδια για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα την συνδέει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα κινεζικών μέσων ενημέρωσης, γράφει η εφημερίδα Guardian. Η γραμμή θα ξεκινά από τη βορειο-ανατολική Κίνα, θα διασχίζει τη Σιβηρία, θα περνά με υποθαλάσσια σήραγγα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα φθάνει μέσω της Αλάσκας και του Καναδά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Beijing Times. Η διέλευση του Βερίγγειου Πορθμού ανάμεσα στη Ρωσία και την Αλάσκα θα απαιτήσει την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους 200 χιλιομέτρων. "Αυτή τη στιγμή ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις, Η Ρωσία το σκέφτεται εδώ και καιρό", δήλωσε ο Γουάνγκ Μενγκσού, ειδικός για τους σιδηροδρόμους της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής. Το σχέδιο που ονομάζεται "Γραμμή Κίνα-Ρωσία συν Αμερική", θα καλύπτει απόσταση 13.000 χιλιομέτρων, δηλαδή η διαδρομή θα είναι κατά 3.000 μακρύτερη από τη διαδρομή του Υπερσιβηρικού και θα καλύπτεται σε δύο ημέρες, με ταχύτητα 350 χιλιομέτρων/ώρα.

    [08] Προσγειώθηκε στην Κριμαία ο Βλ. Πούτιν

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προσγειώθηκε στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν βρίσκεται στην Κριμαία για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της σοβιετικής νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Η Σεβαστούπολη είναι η ιστορική βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος παρέστη σήμερα το πρωί στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μεταβαίνει για πρώτη φορά στην ουκρανική χερσόνησο, η προσάρτηση της οποίας από τη Ρωσία το Μάρτιο καταγγέλθηκε από τους Δυτικούς. Καθώς τα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί αυτή την εβδομάδα στην επικείμενη επίσκεψη του Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε εκφράσει τη λύπη της για την εν λόγω πρωτοβουλία.

    [09] Συγκρούσεις με νεκρούς στη Μαριούπολη

    Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη Μαριούπολη της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας και, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών και τραυματιών. Σύμφωνα με την ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα Insider, οκτώ φιλορώσοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών. Από την Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν , που κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλουν το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, δεν είχαν πρακτικό αποτέλεσμα. «Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση, μού φαίνεται ότι τα λόγια του προέδρου Πούτιν δεν είχαν μέχρι στιγμής πρακτική διάσταση»είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

    Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά που θεωρείται ύποπτη ξέσπασε σε καλώδια κοντά στον πύργο της τηλεόρασης στο Κίεβο , Προσγειώθηκε στην Κριμαία ο Βλ. Πούτιν , Επίκληση Πούτιν στον «ρωσικό πατριωτισμό» κατά τους εορτασμούς της νίκης του 1945

    [10] Υπέρ της ανέγερσης βρεφονηπιακού σταθμού στο Σκοπευτήριο Καισαριανής το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

    Την έγκριση για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στον ιστορικό τόπο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, αλλά με τον όρο το κτίριο να είναι εναρμονισμένο αισθητικά με τον περιβάλλοντα χώρο, έδωσε χτες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το βιοκλιματικό βρεφονηπιακό σταθμό σκοπεύει να κατασκευάσει ο δήμος Καισαριανής εντός του κηρυγμένου από το 1984 ιστορικού τόπου του Σκοπευτηρίου (σύμφωνα με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στο χώρο επιτρέπονται οι κοινωφελείς δραστηριότητες). Ο διώροφος βρεφονηπιακός σταθμός, η κατασκευή του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα μπορεί να φιλοξενήσει 40 νήπια και 20 βρέφη. Σύμφωνα με τα σχέδια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου που υποβλήθηκαν για έγκριση, το κτίριο θα στεγάζεται κατά το ήμισυ με κεκλιμένη στέγη, όπου θα υπάρχει φυτεμένο δώμα.

    «Πρόκειται για ένα σημείο, όπου σήμερα συχνάζουν ναρκομανείς, οπότε αν φτιάξουμε το σχολείο η περιοχή θα καθαρίσει», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Καισαριανής, Αλεβίζος Λυκούδης, κατά την παρουσία του στο χτεσινό Συμβούλιο.

    [11] Επιστήμονες στην Ελλάδα δημιούργησαν το πιο ισχυρό λέιζερ ατόμων στον κόσμο

    Ερευνητές στην Ελλάδα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα λέιζερ ατόμων, που είναι επτά φορές πιο ισχυρό από ό,τι είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Παγκοσμίως, περίπου δέκα ερευνητικές ομάδες ασχολούνται με τα λέιζερ ατόμων και μία από αυτές βρίσκεται στην Κρήτη, με εντυπωσιακές μάλιστα επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον γερμανικής καταγωγής φυσικό Βολφ φον Κλίτσινγκ και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Βασιλική Μπόλπαση, του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «New Journal of Physics». Συμμετείχαν επίσης ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Ευφραιμίδης του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Παύλος Κονδύλης του Κέντρου Κβαντικών Τεχνολογιών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης οι Μάικλ Μορισέι και Μαρκ Μπέικερ από το ΙΤΕ και Ντάνιελ Σαχαγκούν από τη Σιγκαπούρη. Τα λέιζερ ατόμων (ή ατομικά λέιζερ) εκπέμπουν δέσμες ύλης αντί για δέσμες φωτός. Όπως σε ένα συμβατικό οπτικό λέιζερ, η δέσμη του περιέχει φωτόνια (σωματίδια φωτός) που κινούνται με συνεκτικό τρόπο στον χώρο, με ανάλογο τρόπο σε ένα λέιζερ ατόμων η δέσμη του περιλαμβάνει εκατομμύρια άτομα. Τα λέιζερ ατόμων βρίσκονται στο αρχικό στάδιο των ερευνών και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προτού βρουν πρακτικές εφαρμογές, όπως η ατομική συμβολομετρία, η ατομική λιθογραφία, η ακριβέστερη μέτρηση μαγνητικών πεδίων κ.α.

    [12] Ο ΠΟΥ θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για τον κοροναϊό MERS

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη σύνοδο για τον κοροναϊό MERS την ερχόμενη Τρίτη, την ώρα που η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε διάφορες χώρες εγείρει ανησυχίες, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

    «Την Τρίτη η επιτροπή έκτακτων καταστάσεων θα έχει μια σύνοδο για τον κοροναϊό MERS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρεκ Γιασάρεβιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη. «Έχει ήδη συνέλθει 4 φορές», με τελευταία μια συνάντηση που είχε τον Δεκέμβριο, από τότε που άρχισε η κρίση και συμφώνησε να συνέλθει εκ νέου, διευκρίνισε ο Γιασάρεβιτς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 May 2014 - 12:30:26 UTC