Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το εργοτάξιο στις σήραγγες παράκαμψης του Πλαταμώνα επισκέφθηκε ο Αντώνης Σαμαράς
  • [02] Ιω. Στουρνάρας: H Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης
  • [03] Αιφνιδιαστική πτώση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας
  • [04] Στο τέλος Μαΐου, η επαναξιολόγηση των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα
  • [05] DW: Ο Β. Σόιμπλε δεν ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
  • [06] Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας
  • [07] Απογοήτευσε η «Γκρέις», συγκίνησε ο «Κύριος Τέρνερ» στο 67ο Φεστιβάλ των Κανών

  • [01] Το εργοτάξιο στις σήραγγες παράκαμψης του Πλαταμώνα επισκέφθηκε ο Αντώνης Σαμαράς

    «Η Ελλάδα επανεκκίνησε το δυναμικό της και είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, κοιτάζοντας μόνο μπροστά, με σταθερά βήματα μπροστά», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε το εργοτάξιο στις σήραγγες παράκαμψης του Πλαταμώνα, στον Παντελεήμονα Πιερίας.

    «Αυτή η παράκαμψη του Πλαταμώνα, η παράκαμψη της Στυλίδας και οι σήραγγες των Τεμπών, δεν θα βελτιώσουν μόνο το οδικό δίκτυο. Το κυριότερο είναι ότι έχει υπολογιστεί ότι θα μειωθούν κατά 70% τα τροχαία ατυχήματα τα οποία όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι γινόντουσαν σε αυτή εδωπέρα στην περιοχή» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    [02] Ιω. Στουρνάρας: H Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

    Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το καλοκαίρι του 2012, που αναφέρονται στον διεθνή Τύπο, καταδεικνύουν τόσο την κρισιμότητα εκείνης της περιόδου, όσο και την απόσταση που διάνυσε η χώρα από τότε έως σήμερα, ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα».

    Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε, λέγοντας ότι αυτή ανήλθε σε 19,4% του ΑΕΠ και ότι δεν υπάρχει παράδειγμα άλλης χώρας που πέτυχε κάτι αντίστοιχο σε τόσο μικρή χρονική περίοδο. Πρόσθεσε δε, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο εφέτος, ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

    Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013- σε σύγκριση με το μηδενικό πλεόνασμα που ήταν ο στόχος- έχει ήδη επιτευχθεί πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2020.

    [03] Αιφνιδιαστική πτώση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας

    Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατέγραψε μια αιφνιδιαστική πτώση κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το προηγούμενο, υφιστάμενο συρρίκνωση έπειτα από την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας που ξεκίνησε την άνοιξη του 2013. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία (Ine) της χώρας, αναθεωρώντας ελαφρά προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση (0,6%). Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 «οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών», διευκρινίζει η Ine.

    [04] Στο τέλος Μαΐου, η επαναξιολόγηση των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα

    Στο τέλος Μαΐου, ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων και των εγκρίσεων για το κοινωνικό μέρισμα θα αξιολογηθούν τα κριτήρια χορήγησής του. Στόχος είναι όλο το ποσό που έχει δεσμευτεί να καταβληθεί στους δικαιούχους έως το τέλος Ιουνίου και εφόσον προκύψει αδιάθετο υπόλοιπο να καταβληθεί σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε πλαίσιο επαναξιολόγησης των κριτηρίων.

    Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα με τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, και τους Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα, με αντικείμενο την πορεία χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, έως τώρα το κοινωνικό μέρισμα έχει καταβληθεί σε 206.000 νοικοκυριά, ενώ 67.500 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου έχουν γίνει δεκτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επιπλέον, αξιολογούνται 60.000 αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές έως τέλος Απριλίου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου.

    [05] DW: Ο Β. Σόιμπλε δεν ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, το οποίο επικαλείται πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι κατά το παρελθόν είχαν γίνει αναλύσεις των συνεπειών που θα προκαλούνταν σε τέτοια περίπτωση. «Με κατηγορηματικό τρόπο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Στόχος των προσπαθειών του ήταν πάντα η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ. Πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει τη χώρα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι» αναφέρει η DW, η οποία, ωστόσο, επικαλούμενη την ίδια πηγή, προσθέτει ότι «πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της ΕΕ οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη- αυτό, όμως, δεν γινόταν συντονισμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο στην εφημερίδα Financial Times».

    [06] Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας

    Τη μελέτη που συνέταξε ο ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με θέμα την «Αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας» παρουσίασαν σήμερα τα ανώτατα στελέχη του Οργανισμού, Luiz De Mello και Daniel Trnka, παρουσία του υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου.

    Οι βασικοί στόχοι της συγκεκριμένης μελέτης είναι η μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας, η βελτίωση της διοικητικής, επιχειρησιακής και θεσμικής ικανότητας της διοίκησης, η μείωση και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ανάπτυξη και ως εκ τούτου αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% (3- 6 δισ. ευρώ) έως το 2025. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, θα υπάρξει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, τη μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία ευκαιριών για νέες επιχειρήσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και του επενδυτικού κλίματος.

    [07] Απογοήτευσε η «Γκρέις», συγκίνησε ο «Κύριος Τέρνερ» στο 67ο Φεστιβάλ των Κανών

    Διάσημα ονόματα, όπως οι Τζέιν Φόντα, Οντρέι Τοτού, Κιάρα Μαστρογιάνι, Αλφόνσο Κουαρόν, Λετίτσια Κάστα, χωρίς να ξεχνάμε την κριτική επιτροπή με πρόεδρο τη Νεοζηλανδή σκηνοθέτρια Τζέιν Κάμπιον και τους πρωταγωνιστές της ταινίας, με επικεφαλής την Νικόλ Κίντμαν, πέρασαν χτες το βράδυ το κόκκινο χαλί του 67ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών για να παρακολουθήσουν την επίσημη, εκτός διαγωνισμού, προβολή της ταινίας «Η Γκρέις του Μονακό» του Ολιβιέ Νταάν. Ταινία, που καλύπτει μέρος της ζωής της πριγκίπισσας του Μονακό, πρώην ηθοποιού του Χόλιγουντ, Γκρέις Κέλι, με επίκεντρο τον αγώνα της (και σε δεύτερο πλάνο εκείνο το συζύγου της, πρίγκιπα Ρενιέ) ενάντια στον Γάλλο Πρόεδρο Ντε Γκολ (την περίοδο του πολέμου της Αλγερίας), όταν τα γαλλικά στρατεύματα είχαν αποκλείσει το κρατίδιο του Μονακό σε μια προσπάθεια των Γάλλων να επιβάλουν φόρους στους κατοίκους.

    Με πολύ καλές ταινίες ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του διαγωνιστικού τμήματος του 67ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών, με τις ταινίες «Ο κύριος Τέρνερ» του Μάικ Λι (βραβευμένου στο παρελθόν με τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών για την ταινία του «Αλήθειες και ψέματα») και «Τιμπoυκτού» του Μαυριτανού Αμπντεραχμάνε Σισάκο (βραβευμένου στο φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης για την ταινία του «Bamako»). Η ταινία του Μάικ Λι παρουσιάζει τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του διάσημου ρομαντικού (ταυτόχρονα εκκεντρικού) ζωγράφου Γουίλιαμ Τέρνερ (1775-1851), του μεγαλύτερου τοπιογράφου (και πρόδρομου των ιμπρεσιονιστών) της Αγγλίας.

    Τη φριχτή κατάσταση που επικρατεί στο Τιμπουκτού, στη δημοκρατία του Μάλι, με την επιβολή των όπλων των μουσουλμάνων φονταμενταλιστών καταγράφει στη συγκλονιστική αυτή, σπαραχτική, διανθισμένη με λυρικές εικόνες, ταινία του, ο Σισάκο. Στο επίκεντρο, ένα ζευγάρι, ο Κιντάν και η Σατίμα, που ζουν στην έρημο, μαζί με τη μικρή τους κόρη Τόγια, και τον νεαρό Ισάν που φροντίζει το κοπάδι τους. Το Τιμπουκτού που μας παρουσιάζει ο Σισάκο είναι μια πόλη βυθισμένη στη σιωπή και τον τρόμο. Η μουσική, το τσιγάρο, το τσάι, τα χρωματιστά ρούχα απαγορεύονται και όποιος παραβεί τον «ισλαμικό» νόμο, τιμωρείται με φριχτές μαστιγώσεις. Όσο για τη μοιχεία, αυτή τιμωρείται με θάνατο από λιθοβολισμό. Ο Σισάκο καταγράφει με λεπτότητα και χαμηλούς τόνους (με τις σιωπές να δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα) την κατάσταση, κινώντας τα πρόσωπά του σε φροντισμένες με έμπνευση και έξοχη εικαστική ματιά, εικόνες, αποσπώντας ωραίες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 May 2014 - 14:30:24 UTC