Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι εθνικές εκλογές επιβάλλονται εκ των πραγμάτων
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα καινούριο παραγωγικό οικοσύστημα
  • [03] «Ο λαός δεν θα ψηφίσει ποτέ να γυρίσει η Ελλάδα στην κρίση»
  • [04] Την άμεση επαναπρόσληψη των 393 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ διατάσσει το Πρωτοδικείο
  • [05] Πτώση 3,15% στο χρηματιστήριο
  • [06] Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Τουρκία

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι εθνικές εκλογές επιβάλλονται εκ των πραγμάτων

    Βέβαιος για την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Σύμφωνα με την προδημοσίευση της συνέντευξης από το in.gr, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι ο λαός «θα υποστηρίξει μια νέα πολιτική προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της χώρας και των πολιτών μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υπό τον τίτλο «Οι εθνικές εκλογές επιβάλλονται εκ των πραγμάτων», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός θα είναι αναγκασμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης που θα υποστεί στις ευρωεκλογές, για τις οποίες ο ίδιος έχει αποδεχθεί ότι πρόκειται για δημοψήφισμα».

    Επίσης, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την εθνική συναίνεση αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί «με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλαν το Μνημόνιο». «Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα καινούριο παραγωγικό οικοσύστημα

    Το επιστημονικό πάρκο Πατρών, που αναδεικνύει καινοτομικές-τεχνολογικές μονάδες και επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, ήταν ο δεύτερος σταθμός της σημερινής περιοδείας του Αντώνη Σαμαρά, στην Δυτική Ελλάδα.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά την ξενάγησή του στις επιχειρήσεις και τα εργαστήρια του επιστημονικού πάρκου, αλλά και τη σύσκεψη που ακολούθησε, «πρέπει να δημιουργήσουμε μαζί ένα καινούριο παραγωγικό οικοσύστημα, πανεπιστήμιων, εταιριών και ερευνητών», ενώ όπως πρόσθεσε «μέχρι το 2020 σχεδιάζουμε να επενδύσουμε 1,3 δισ. ευρώ».

    Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στους νέους επιστήμονες, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα "μυαλά" που έχουμε ως εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα». Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «δημιουργούμε ένα νέο ταμείο χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων, σχεδιάζουμε την λειτουργία πέντε νέων τεχνολογικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το περιβάλλον για να αναπτυχθεί αυτό το οικοσύστημα που ανέφερα πριν». Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε ότι «θεσπίζουμε τις υποστηρικτικές δομές», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

    [03] «Ο λαός δεν θα ψηφίσει ποτέ να γυρίσει η Ελλάδα στην κρίση»

    Το διακύβευμα των εκλογών θέτει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος, αν γίνουν λάθη, η χώρα να επιστρέψει στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός εκφράζει την εκτίμηση πως ο λαός δεν πρόκειται να ψηφίσει ποτέ να γυρίσει η Ελλάδα πίσω στην κρίση και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον «κόμμα της κρίσης».

    «Σαν κόμμα διογκώθηκε απότομα εξαιτίας της κρίσης. Είναι κομμάτι αυτής της κρίσης. Εκπροσωπεί σήμερα τα αδιέξοδα που ξεπερνάμε. Και δεν θα υπάρχει, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης όταν βγούμε οριστικά από την κρίση» τονίζει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει την πολιτική αστάθεια. «Το μόνο που του μένει είναι να δημιουργήσει αστάθεια. Να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση. Επιδιώκει σταθερά να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία! Αυτός είναι ο κίνδυνος που πρέπει να αποτραπεί σήμερα» τονίζει. Μάλιστα, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για την πόλωση που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό λέγοντας πως επί δύο χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ «επέλεξαν ένα άγριο λαϊκισμό, μια υβριστική συμπεριφορά, ένα διχαστικό μήνυμα σε κάθε τους βήμα, σε κάθε ευκαιρία».

    Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «παιδαριώδη πυροτεχνήματα» του κ. Τσίπρα, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας χωρίς να σκέφτεται, όπως λέει, τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν όλα αυτά για τη χώρα. «Ο ίδιος δεν τα σκέφτεται, αλλά τα σκέφτεται ο ελληνικός λαός. Και πολύ πιθανό να γίνει μπούμεραγκ εναντίον του αυτή η απίστευτη πολιτική ανευθυνότητά του» σημειώνει.

    Διαβάστε επίσης;

    Επισκέψεις Αντ. Σαμαρά σε Ιερά Σύνοδο και ανισόπεδο κόμβο Μεσολογγίου

    [04] Την άμεση επαναπρόσληψη των 393 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ διατάσσει το Πρωτοδικείο

    "Προδήλως απαραίτητες" για το Δημόσιο έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τις θέσεις εργασίας των 393 καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ -που προσέφυγαν- των οποίων διατάσσει την επαναπρόσληψη θεωρώντας αντισυνταγματική και ως εκ τούτου άκυρη την διαδικασία που εφαρμόστηκε για τις προσφεύγουσες γυναίκες.

    Στο σκεπτικό της απόφασης του (αριθμός 1584/2014) το δικαστήριο, που διατάσσει να είναι προσωρινά εκτελεστή η κρίση του, διατυπώνει την θέση ότι η διαθεσιμότητα των καθαριστριών αντίκειται στο Δημόσιο συμφέρον και τονίζει πως "ήταν προδήλως ασύμφορη να εξυπηρετήσει τον σκοπό του νόμου". Τονίζει δε, πως η διαδικασία που εφαρμόστηκε στις συγκεκριμένες εργαζόμενες του ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά ισοδυναμεί με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους.

    Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: "Οι μονομερείς ενέργειες του εναγομένου (σ.σ. Δημοσίου) αποτελούν καταγγελία της υφιστάμενης σχέσης εργασίας, διότι μπορεί να προβλέπεται δυνατότητα μετακίνησης των εναγόντων σε άλλους φορείς με την διαδικασία της κινητικότητας, πλην όμως δεν υφίσταται τοιαύτη πρόθεση του εναγομένου όπως προκύπτει από την έως τώρα συμπεριφορά του..".

    [05] Πτώση 3,15% στο χρηματιστήριο

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκε και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, διασπώντας καθοδικά και τα επίπεδα των 1.100 μονάδων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.088,25 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,15%.Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο μετά τη συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου 2013 (1.067,87 μονάδες).

    Σε εβδομαδιαία ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 8,68% , από τις αρχές Μαΐου υποχωρεί σε ποσοστό 11,68%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,40%.

    Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 332,45 εκατ. ευρώ.

    [06] Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Τουρκία

    Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Σόμα διαδηλώνοντας για τους θανάτους σχεδόν 300 ανθρακωρύχων στο χειρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί σε ορυχείο της Τουρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες.

    Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου οι αστυνομικοί πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες ενάντια στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, όπου στεγάζονται πολλά καταστήματα, τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες αλλά και η έδρα του τοπικού εργατικού συνδικάτου.

    Οι περίπου 10.000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την καλούσαν να παραιτηθεί. "Σόμα, μην κοιμάσαι, μην ξεχνάς τους ανθρακωρύχους" ήταν το σύνθημα που επικρατούσε στη συγκέντρωση. "Κανένα κάρβουνο δεν θα ζεστάνει τα παιδιά εκείνων που πέθαναν στο ορυχείο" έγραφε ένα χειρόγραφο πλακάτ που ξεχώριζε ανάμεσα στο πλήθος.

    Οι συγκεντρωμένοι, που επιχειρούσαν να φτάσουν στο μνημείο των ανθρακωρύχων, στο κέντρο της πόλης, αγνόησαν το κάλεσμα των αρχών να διαλυθούν ησύχως και όταν ξεκίνησε η επέμβαση της αστυνομίας απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Η εταιρεία αρνείται ότι υπήρξε αμέλεια από την πλευρά της για το δυστύχημα στο ορυχείο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 May 2014 - 16:30:25 UTC