Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν λαμβάνει εντολές απο τους δανειστές και την τρόικα
  • [02] WSJ: Λαβωμένη εξήλθε η δικομματική κυβέρνηση, από τον πρώτο γύρο των εκλογών
  • [03] Συνεχείς συσκέψεις του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [04] Αύριο στην Πτολεμαΐδα, η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Πάνου Καμμένου
  • [05] Αλ. Τσίπρας: Το μήνυμα των εκλογών θα φέρει ευρύτερη αλλαγή στη χώρα
  • [06] Bundesbank: Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες
  • [07] Νέα συμφωνία για τη διακράτηση χρυσού, ανακοίνωσαν ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες
  • [08] Εικαστικές παρεμβάσεις δίνουν νέα πνοή στις μόνιμες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και του Νομισματικού
  • [09] Φ. Σάντος: «Έτσι έκανα τις επιλογές μου»

  • [01] Π. Καμμένος: Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν λαμβάνει εντολές απο τους δανειστές και την τρόικα

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που δεν λαμβάνουμε εντολές από τους δανειστές και από την τρόικα» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος σε δήλωσή του για τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε ότι το κόμμα του είναι «εκείνη η δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει τους Έλληνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωκοινοβούλιο». Επίσης, συνεγχάρη τα στελέχη του κόμματός του που συμμετείχαν στις χθεσινές εκλογές, «για τη νίκη στην πρώτη μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, τα στελέχη του κόμματός του «χωρίς μέσα, αλλά με δύναμη ψυχής, καταφέραμε να νικήσουμε. Από σήμερα ξεκινά η μεγάλη μάχη, η μάχη για την Ελλάδα στην Ευρώπη».

    [02] WSJ: Λαβωμένη εξήλθε η δικομματική κυβέρνηση, από τον πρώτο γύρο των εκλογών

    Η δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα εξήλθε χθες λαβωμένη από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς οι υποψήφιοι από τη ριζοσπαστική Αριστερά αντιπολίτευση απέσπασαν ισχυρά ποσοστά σε τουλάχιστον δύο σημαντικές εκλογικές περιφέρειες, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια θέση στον επόμενο εκλογικό γύρο, επισημαίνουν οι Nektaria Stamouli και Alkman Granitsas σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «Leftist Syriza Candidates Gain on Incumbents in Greek Local Elections». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σχετικά χαμηλά ποσοστά που εισέπραξαν οι Γ. Καμίνης και Ι. Σγουρός από το ΠΑΣΟΚ, που αμφότεροι μέχρι πριν από λίγες ημέρες, έμοιαζαν να απολαμβάνουν σταθερή πρωτιά στις αντίστοιχες περιφέρειές τους. Παράλληλα, τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1975 που η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει υποψήφιο στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Αθήνα.

    Σε άρθρο των Nikos Chrysoloras και Paul Tugwell στην ηλεκτρονική έκδοση του Bloomberg με τίτλο «First Round of Greek Local Elections Produces No Clear Winner», επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα έληξε χθες χωρίς κανένα κόμμα να εξασφαλίσει αρκετή στήριξη για να ανακηρυχθεί με αποφασιστικότητα νικητής. Και αυτό, γιατί «οι προσωπικότητες υπερκέρασαν τα πολιτικά κόμματα, καθώς ανεξάρτητοι υποψήφιοι είχαν το προβάδισμα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά» δήλωσε ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    Μοιάζει να υπάρχει μια ευρεία συναίνεση- τόσο μεταξύ ψηφοφόρων, όσο και στις αγορές- ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο υπάρχει μια χώρα όπου οι ευρωεκλογές έχουν πραγματικά βάρος, καθώς «στην Ελλάδα, οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της ανήσυχης κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από τον Ιούνιο του 2012», υποστηρίζει ο Simon Nixon, σε άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, με τίτλο «European Elections to Test Greek Coalition». Και αυτό, γιατί όπως δήλωσε ανώνυμα Έλληνας Υπουργός, εάν τα δύο κόμματα της κυβέρνησης ? ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ? λάβουν από κοινού λιγότερες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πραγματικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα πρόωρες εθνικές εκλογές και μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας.

    [03] Συνεχείς συσκέψεις του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου

    Από τις 8 το πρωί βρίσκεται στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες και με το οικονομικό επιτελείο για όλα τα τρέχοντα κυβερνητικά θέματα, με έμφαση σε αυτά της οικονομίας.

    [04] Αύριο στην Πτολεμαΐδα, η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Πάνου Καμμένου

    Στην Πτολεμαΐδα θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αύριο, την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του. Συγκεκριμένα, αύριο στις 19:30, θα μιλήσει σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα, στον πεζόδρομο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ νωρίτερα αναμένεται να επισκεφθεί περιοχές σε γειτονικούς νομούς.

    Επίσης, την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι, ο κ. Καμμένος θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου στην Αίγλη Ζαππείου, ενώ την Πέμπτη 22 Μαΐου, στις 19:30, θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθν. Μακαρίου 1).

    [05] Αλ. Τσίπρας: Το μήνυμα των εκλογών θα φέρει ευρύτερη αλλαγή στη χώρα

    Αναλυτική συνέντευξη παραχωρεί αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στη διαδικτυακή τηλεόραση της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα.

    Από το Μιλάνο όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα θα φέρει ευρύτερη αλλαγή σε όλη τη χώρα και ότι, τόσο η υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου όσο και ο υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες να εκλεγούν.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα είναι "εργαλείο" και όχι "φετίχ" επισημαίνοντας επίσης ότι μετά από τις αποκαλύψεις των Financial Times συνειδητοποιήσαμε όλοι ποια είναι η αλήθεια: Ότι η έξοδος μιας χώρας θα οδηγούσε στη διάλυση του ευρώ. Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός κοινού νομίσματος που θα προστατεύει όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ακόμη ότι «με τον ίδιο τρόπο που ψηφίστηκαν οι νόμοι για την κρίση θα πρέπει να ψηφιστούν νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ζήτησης» και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να αξιολογείται ως ευαγγέλιο το σύμφωνο σταθερότητας και το δημοσιονομικό σύμφωνο».

    [06] Bundesbank: Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες

    Η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό τους επόμενους μήνες εξ αιτίας εγχώριων παραγόντων, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Bundesbank), αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

    Η Μπούντεσμπανκ προειδοποίησε ότι η αύξηση των κινδύνων στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες στην ανατολική Ευρώπη έχουν αυξήσει σημαντικά την προοπτική προβλημάτων για τη Γερμανία.

    Οι αναφορές αυτές έρχονται μετά την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων την περασμένη εβδομάδα, τα οποία έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 (σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) που αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό 3,3%, χάρη στην εγχώρια ζήτηση. Ο ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας συνέβαλε επίσης στην τόνωση του κατασκευαστικού τομέα και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Η Μπούντεσμπανκ εκτίμησε ότι ο ήπιος χειμώνας συνέβαλε κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο.

    [07] Νέα συμφωνία για τη διακράτηση χρυσού, ανακοίνωσαν ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες την υπογραφή της τέταρτης συμφωνίας για τη διακράτηση χρυσού (Central Bank Gold Agreement).

    Εκτός από την ΕΚΤ, στη συμφωνία μετέχουν οι 18 εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης καθώς και οι κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Ελβετίας. Για να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους, οι συμβαλλόμενες κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν τα εξής: - Ο χρυσός θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο των παγκόσμιων νομισματικών αποθεμάτων. - Οι συμβαλλόμενοι θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις συναλλαγές τους σε χρυσό για να αποφύγουν διαταραχές της αγοράς. - Οι συμβαλλόμενοι σημειώνουν ότι στην τρέχουσα περίοδο δεν σχεδιάζουν την πώληση σημαντικών ποσών χρυσού. - Η συμφωνία θα εφαρμοσθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου 2014, οπότε λήγει η τρέχουσα συμφωνία, και θα επανεξετασθεί μετά από πέντε χρόνια.

    [08] Εικαστικές παρεμβάσεις δίνουν νέα πνοή στις μόνιμες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και του Νομισματικού

    Δεκαοκτώ έργα του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου θα «συνομιλήσουν» με αρχαιότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες θα φιλοτεχνηθούν ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης και θα είναι εμπνευσμένες από εκθέματα του Μουσείου, ενώ η παρουσίασή τους στις αίθουσες του ισογείου και του ορόφου της μόνιμης έκθεσης στοχεύει στον «διάλογο» μεταξύ αρχαίων και νέων έργων.

    Ακόμη μία εικαστική παρέμβαση, για το Νομισματικό Μουσείο αυτή τη φορά, πήρε το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ. Μετά από αίτημα του εικαστικού Τάκη Στεφάνου, το Μουσείο συνδιοργανώνει με τον καλλιτέχνη έκθεση με θέμα «Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις - σύγχρονες προσεγγίσεις», που ξεκινά στις 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου 2014. Η έκθεση προσεγγίζει εικαστικά και εννοιολογικά τη σπείρα, ένα θέμα που απεικονίζεται σε αρχαιότητες και έργα τέχνης διαχρονικά, από τους προϊστορικούς χρόνους έως τις ημέρες μας.

    [09] Φ. Σάντος: «Έτσι έκανα τις επιλογές μου»

    Ο Φερνάντο Σάντος δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό όταν αποφάσισε για την αποστολή που θα εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

    Πιο συγκεκριμένα, η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος που θα συμμετάσχει στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (12/6-13/7) έχει ως εξής:

    Τερματοφύλακες: Ορέστης Καρνέζης (Γρανάδα), Παναγιώτης Γλύκος (ΠΑΟΚ), Στέφανος Καπίνο (Παναθηναϊκός)

    Αμυντικοί: Κώστας Μανωλάς (Ολυμπιακός), Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Γιώργος Τζαβέλλας (ΠΑΟΚ), Λουκάς Βύντρα (Λεβάντε), Βασίλης Τοροσίδης (Ρόμα), Βαγγέλης Μόρας (Βερόνα)

    Μέσοι: Κώστας Κατσουράνης (ΠΑΟΚ), Αλέξανδρος Τζιόλης (Καϊσερίσπορ), Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός), Ανδρέας Σάμαρης (Ολυμπιακός), Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (Μπολόνια), Παναγιώτης Κονέ (Μπολόνια), Παναγιώτης Ταχτσίδης (Τορίνο)

    Επιθετικοί: Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Φάνης Γκέκας (Κόνιασπορ), Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ), Γιάννης Φετφατζίδης (Τζένοα), Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ)

    Ο Πορτογάλος εκλέκτορας της εθνικής ομάδας δήλωσε ότι στεναχωρήθηκε και για τους επτά ποδοσφαιριστές που ήταν στην προεπιλογή αλλά τελικά «κόπηκαν» (Αβ. Παπαδόπουλος, Καράμπελας, Φορτούνης, Δ. Παπαδόπουλος, Αθανασιάδης, Τζόρβας, Καρέλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 May 2014 - 12:30:25 UTC