Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από Τουρκία, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας
  • [02] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία
  • [03] Εντυπωσιακή η ελληνική παρουσία στις Κάνες

  • [01] Την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από Τουρκία, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

    «Τιμούμε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τις χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Ποντίους» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και ζητά από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώρισή της.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρει στο μήνυμά του ότι «απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό» και προσθέτει ότι σχεδόν έναν αιώνα μετά «κοιτάμε προς τα εμπρός, προς το μέλλον, μαζί με τους συμπολίτες μας, που αποτελούν εδώ και δεκαετίες, ένα από τα πιο δημιουργικά και προοδευτικά τμήματα του λαού μας».

    Ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην ειρήνη και τη φιλία των λαών και βέβαια στην καλή γειτονία, σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς, αποτελούν ιστορική δικαίωση και παρακαταθήκη για το μέλλον, μία πράξη που δεν χωρίζει, αλλά ενώνει».

    [02] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία

    Συνεχίζονται και σήμερα οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των ένοπλων αυτονομιστών ανταρτών και των Oυκρανών στρατιωτών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να επιστρέψουν στις βάσεις τους οι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες στη μεθόριο.

    Τα βίαια επεισόδια από τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 130 άνθρωποι από τις 13 Απριλίου οπότε ξεκίνησε η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εξάλλου τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στη διάρκεια της οποίας και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των Αρχών του Κιέβου και αυτών της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    [03] Εντυπωσιακή η ελληνική παρουσία στις Κάνες

    Εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς η ελληνική ταινία «Ξενία» του Πάνου Κούτρα που προβλήθηκε σήμερα στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του 67ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών. Ο Κούτρας («Στρέλλα») αφηγείται την πορεία δυο έφηβων, δεύτερης γενιάς Αλβανών, που, όταν η Αλβανή μητέρα τους πεθαίνει, ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη για να βρουν τον πατέρα που τους είχε εγκαταλείψει από πολύ μικρά παιδιά.

    Ο Κούτρας ενδιαφέρεται για τη σχέση που αναπτύσσεται σταδιακά, μέσα από το ταξίδι τους, ανάμεσα στα δύο αδέρφια (ο μικρότερος, ο ομοφυλόφιλος Ντάνυ, ζούσε στην Κρήτη με τη μητέρα του, ενώ, ο μεγαλύτερος, ο Οδυσσέας, εργαζόταν στην Αθήνα). Στην πορεία τους θα σταματήσουν αρχικά στη Λάρισα, για να συναντήσουν ένα πρώην φίλο της μητέρας τους, περνούν μια νύχτα και μια μέρα σ' ένα εγκαταλειμμένο Ξενία (σε μερικές από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας), πριν τελικά φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Οδυσσέας παίρνει μέρος σε διαγωνισμό τραγουδιού και ο Ντάνυ καταφέρνει να συναντήσει τον υποτιθέμενο (;) πατέρα του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 May 2014 - 18:30:26 UTC