Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράταση προθεσμιών για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών πελατών
  • [02] H Hewlett-Packard περικόπτει περαιτέρω 16.000 θέσεις εργασίας
  • [03] Αναβάθμισε την Ελλάδα ο Fitch
  • [04] Το αντιευρωπαϊκό UKIP, ο μεγάλος νικητής στις τοπικές εκλογές στη Βρετανία
  • [05] Απαγόρευση εξόδου από την Ταϊλάνδη σε 155 πολιτικούς και ακτιβιστές
  • [06] Η Μέρκελ κάλεσε τη Ρωσία να αποδεχτεί την απόφαση του ΟΑΣΕ για τις ουκρανικές εκλογές

  • [01] Παράταση προθεσμιών για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών πελατών

    Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών με δύο αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Ειδικότερα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών του ημερολογιακού έτους 2013 θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Οκτωβρίου για όλους τους υπόχρεους.Επίσης οι καταστάσεις με τις συναλλαγές του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014.

    [02] H Hewlett-Packard περικόπτει περαιτέρω 16.000 θέσεις εργασίας

    Περικοπές 16.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσε την Πέμπτη η εταιρεία τεχνολογίας Hewlett-Packard. Η εταιρεία είχε ήδη ανακοινώσει τη μείωση του προσωπικού της κατά 34.000 υπαλλήλους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει τον Μάιο του 2012 με στόχο την ανασυγκρότηση της HP.

    Ο τεχνολογικός κολοσσός αποφάσισε την περικοπή περισσότερων θέσεων εργασίας, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη στις πωλήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 σημείωσαν πτώση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στα 27,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας έφτασαν το 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια εποχή του περασμένου χρόνου.

    [03] Αναβάθμισε την Ελλάδα ο Fitch

    Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της και αναμένεται να επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε το 2013, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αιτιολογώντας την απόφασή του να προχωρήσει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από «B-» σε «B»με σταθερές προοπτικές καθώς και στην αναβάθμιση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από «B+» σε «ΒΒ».

    Ο οίκος αναφέρει επίσης στην αιτιολόγησή του ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί και ότι υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15. Ο Fitch τονίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν τη βασική πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015. Σημειώνει, επίσης, ο Fitch ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2013 για πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία.

    Οι παράγοντες που θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι, σύμφωνα με τον Fitch, μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης που θα στηρίζει τη βασική πρόβλεψη του οίκου για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% του ΑΕΠ, η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μία επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας με πρόσβαση στις αγορές με προσιτά επιτόκια και η ελάφρυνση του χρέους όσον αφορά τα δάνεια από τον επίσημο τομέα (OSI) με όρους που θα βελτιώνουν σημαντικά τις μακροχρόνιες δυναμικές του δημόσιου χρέους.

    Ο Fitch σημειώνει ότι με την πιο δύσκολη φάση της προσαρμογής της Ελλάδας να έχει περάσει, το αξιόχρεό της γίνεται λιγότερο ευαίσθητο σε καθυστερήσεις στις πολιτικές και πολιτικές κρίσεις. Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν στο μέλλον αρνητικά το αξιόχρεο, ο Fitch αναφέρει μία εγχώρια πολιτική κρίση και /ή επιδείνωση των σχέσεων με τους πιστωτές που θα εγείρει αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα και βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή της. Ο οίκος σημειώνει ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός.

    «Οι πρόωρες γενικές εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν και οι εκλογές φέτος δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο του Fitch, υπάρχει ένας κίνδυνος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υποστήριζε λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή του ο οίκος. Αναφέρει, επίσης, στους παράγοντες που θα επηρέαζαν αρνητικά το αξιόχρεο ενδεχόμενη αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, που θα οδηγήσει σε χρηματοδοτικά κενά και υψηλότερους κινδύνους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Η συνέχιση των μειώσεων των τιμών μεσοπρόθεσμα θα επηρέαζε αρνητικά τις μακροοικονομικές προοπτικές, σημειώνει ο Fitch. O οίκος προβλέπει πάντως επιστροφή σε θετικό πληθωρισμό το 2015.

    [04] Το αντιευρωπαϊκό UKIP, ο μεγάλος νικητής στις τοπικές εκλογές στη Βρετανία

    Το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) κατέγραψε σημαντικά οφέλη στις τοπικές εκλογές, αφαιρώντας έδρες τόσο από το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, όσο και από το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

    Το UKIP, το οποίο υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την μείωση του αριθμού των μεταναστών, ελπίζει να εκμεταλλευθεί τις επιδόσεις του στις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές για να ενισχύσει τη δυναμική του, ώστε να εξασφαλίσει τις πρώτες του έδρες κατά τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους. Σε μία ένδειξη ότι το κόμμα είχε αντίστοιχες επιδόσεις και στις ευρωπαϊκές εκλογές, το UKIP κέρδισε περισσότερες νέες έδρες από κάθε άλλο κόμμα στις τοπικές εκλογές στην Αγγλία, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

    [05] Απαγόρευση εξόδου από την Ταϊλάνδη σε 155 πολιτικούς και ακτιβιστές

    H στρατιωτική ηγεσία που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά το πραξικόπημα απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα σε 155 πολιτικούς και ακτιβιστές, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη «για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την διευθέτηση της κρίσης».

    Παράλληλα, η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα έφθασε στη συνάντηση με τη στρατιωτική ηγεσία, όπου εκλήθη να παρουσιασθεί μαζί με 100 πολιτικούς παράγοντες της Ταϊλάνδης. Ανάμεσά τους και ο Νιουατουμρόγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία μετά την αποπομπή της από το Συνταγματικό δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας στις 7 Μαΐου. Εχουν κληθεί επίσης να παρουσιαστούν και οι ηγέτες των πολύμηνων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης της Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

    [06] Η Μέρκελ κάλεσε τη Ρωσία να αποδεχτεί την απόφαση του ΟΑΣΕ για τις ουκρανικές εκλογές

    Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη της που δημοσιεύεται σήμερα και κάλεσε τη Ρωσία να αποδεχθεί την απόφαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς. «Περιμένω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την εκτίμηση του ΟΑΣΕ, η οποία θα είναι χωρίς αμφιβολία αντικειμενική. Ούτως ή άλλως και η ίδια ανήκει στον οργανισμό αυτόν», είπε σύμφωνα με το Ρόιτερς, το οποίο είχε εξασφαλίσει αντίγραφο της συνέντευξης στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung.

    Περίπου 1.000 παρατηρητές του ΟΑΣΕ αναμένεται να αναπτυχθούν σε όλη την Ουκρανία. Η Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αποστολές εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ. «Δυστυχώς, η Ρωσία επέλεξε να μη στείλει παρατηρητές στην αποστολή του ΟΑΣΕ, παρά το γεγονός ότι της προτάθηκε να το πράξει», πρόσθεσε. Η Μέρκελ επανέλαβε στη συνέντευξή της ότι οι εκλογές στην Ουκρανία είναι υψίστης σημασίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. «Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι ότι είναι δύσκολο στη ρωσική ηγεσία να αποδεχτεί ότι το ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας ακολουθεί τον δικό του δρόμο», είπε. «Η άποψή μας είναι ότι η Ουκρανία θα πρέπει και μπορεί να επιλέξει ελεύθερα αυτό που θέλει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 May 2014 - 6:30:23 UTC