Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Σπ. Λυκούδης καταλογίζει λάθη στον Φ. Κουβέλη
  • [02] K. Μπακογιάννης: Οι δεκάδες χιλιάδες Στερεοελλαδίτες έστειλαν ένα μήνυμα αλλαγής
  • [03] Εκλογές ζήτησε από τον Καρ. Παπούλια ο Αλ. Τσίπρας
  • [04] Συγχαρητήρια από τον Κ. Παπούλια, στον Αλ. Τσίπρα, για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Ποιοι εκλέγονται στην Ευρωβουλή
  • [06] Ρένα Δούρου: Οι πολίτες νίκησαν τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τα όποια συμφέροντα
  • [07] Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός
  • [08] Άνοδος των ευρωφοβικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • [01] Ο Σπ. Λυκούδης καταλογίζει λάθη στον Φ. Κουβέλη

    «Δεν υπογράψαμε κανένα συμβόλαιο αιώνιας παραμονής στην κυβέρνηση. Η ένσταση ενός μεγάλου τμήματος του κόσμου που μας ακολουθούσε ήταν επειδή δεν κατάλαβε πώς, γιατί, πότε και για ποιον λόγο, αποχωρήσαμε. Όχι γενικώς, διότι δεν παραμείναμε στην κυβέρνηση. Και από εκεί και έπειτα, ήρθε το δεύτερο μεγάλο σοκ- που αν θέλετε υπό μίαν έννοια για τη φυσιογνωμία της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ακόμα ισχυρότερο- το γεγονός δηλαδή ότι όταν ξεκίνησαν με ένα σωρό ελπίδες οι διεργασίες για έναν ανοιχτό διάλογο με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, η Δημοκρατική Αριστερά δεν βρέθηκε απλώς έξω από αυτή την ιστορία, αλλά αντιμετώπισε αυτόν τον διάλογο και με έναν τρόπο, περίπου, περιφρονητικό. Έχω την εντύπωση ότι ήταν δύο βασικές επιλογές του κόμματος, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή πολύ μεγάλη ήττα, στα όρια της συντριβής» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» ο Σπ. Λυκούδης, αναφορικά με την ήττα της ΔΗΜΑΡ.

    Ο κ. Λυκούδης ανέφερε πως έχει πολιτική απόσταση από τον κ. Κουβέλη, καθώς του καταλογίζει πολλά λάθη.

    [02] K. Μπακογιάννης: Οι δεκάδες χιλιάδες Στερεοελλαδίτες έστειλαν ένα μήνυμα αλλαγής

    «Οι δεκάδες χιλιάδες Στερεοελλαδίτες έστειλαν ένα μήνυμα αλλαγής. Ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πρακτικές, τρόπο σκέψης και νοοτροπία» τονίζει ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Κώστας Μπακογιάννης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αυτό το μήνυμα της αλλαγής, το μήνυμα ότι ναι μπορούμε περισσότερα, αξίζουμε περισσότερα, ήταν αυτό που κυριάρχησε στη Στερεά Ελλάδα» προσθέτει.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητές του για τις πρώτες 100 ημέρες, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι στόχος του είναι «να αναδιοργανώσουμε την περιφέρεια». ..«Αν δεν αναδιοργανώσουμε την ίδια την περιφέρεια, αν δεν θέσουμε τις βάσεις για μια υγιή διαχείριση, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε όλα όσα επιθυμούμε και ονειρευόμαστε. Τι εννοώ πρακτικά: Πρώτα απ` όλα χρειαζόμαστε έναν νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας ο οποίος θα πατάξει την γραφειοκρατία και θα βοηθήσει τη σχέση των υπηρεσιών με τον πολίτη. Δεύτερον, θα πρέπει να κάνουμε έναν προϋπολογισμό εκ του μηδενός, τρίτον πρέπει να δούμε τη συγχώνευση των αναπτυξιακών εταιριών της περιφέρειας και τέταρτον θα πρέπει να δούμε άμεσα το ζήτημα του περιφερειακού ταμείου και της επανίδρυσής του. Όλα αυτά ίσως να ακούγονται ξένα σε πολλούς ανθρώπους γιατί είναι εσωτερική δουλειά. Είναι όμως μια εσωτερική δουλειά που έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να είμαστε αποδοτικοί».

    [03] Εκλογές ζήτησε από τον Καρ. Παπούλια ο Αλ. Τσίπρας

    Τη θέση του για διεξαγωγή εθνικών εκλογών εξέθεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος «μεγάλη δυσαρμονία» ανάμεσα το εκλογικό σώμα και τη Βουλή, παράλληλα δε απηύθυνε σειρά αυστηρών προειδοποιήσεων προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις του. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να μην διανοηθεί» να προχωρήσει σε άλλα μέτρα, ενώ με τον ίδιο υψηλό τόνο ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «μην διανοηθεί» να διορίσει νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και επίτροπο στην ΕΕ, χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αμέσως μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργούν ένα νέο τοπίο στη χώρα και πρόσθεσε ότι συντελέστηκε μια ιστορική ανατροπή και δημιουργήθηκε ένας νέος συσχετισμός δύναμης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε τη νίκη του κόμματός του και την ταυτόχρονη απώλεια δυνάμεων από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά μια μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βουλή και στο εκλογικό σώμα.

    [04] Συγχαρητήρια από τον Κ. Παπούλια, στον Αλ. Τσίπρα, για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ

    Τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ο κ. Παπούλιας τον δέχθηκε στη μία μετά το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Ήταν μια σημαντική καταγραφή, ιστορική για την Αριστερά και σημαντική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» απάντησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι μια ωραία μέρα έξω. Καποιοι έλεγαν μέχρι το Σάββατο το βράδυ πως εάν η διαφορά ήταν 2-3 μονάδες θα είχαμε λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Κερδίσαμε με 4 και είναι μια πολύ ωραία μέρα. Ελπίζω να είναι και οι επόμενες διότι η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας δίνει τη δυνατότητα, για μια ισχυρότερη θέση στην Ευρώπη».

    [05] Ποιοι εκλέγονται στην Ευρωβουλή

    Αρχίζει να διαμορφώνεται η εικόνα για τους υποψηφίους των ευρωεκλογών που προηγούνται σε σταυρούς. Εικόνα, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ολοκληρωθεί μετά τη διασταύρωση των στοιχείων από τα Πρωτοδικεία.

    Με καταμετρημένο το 17,62% των ψηφοδελτίων, στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος σε σταυρούς έρχεται ο Μανώλης Γλέζος (77.841) και ακολουθούν η Σοφία Σακοράφα (49.985), ο Δημήτρης Παπαδημούλης (33.231), η Κωνσταντίνα Κούνεβα (29.339) και οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος (28.711) και Κώστας Χρυσόγονος (25.799).

    Από τη ΝΔ εκλέγονται, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με 41.200 σταυρούς, η Μαρία Σπυράκη με 41.134 σταυρούς, η Ελίζα Βόζενμπεργκ με 37.197 σταυρούς, ο Γιώργος Κύρτσος με 36.241 σταυρούς και ο Θοδωρής Ζαγοράκης με 33.990 σταυρούς.

    Από τη Χρυσή Αυγή εκλέγονται, ο Λευτέρης Συναδινός με 16.366 σταυρούς, ο Λάμπρος Φουντούλης με 14.794 σταυρούς και ο Γιώργος Επιτήδειος με 14.404 σταυρούς.

    Από την Ελιά εκλέγονται, η Εύα Καϊλή με 20.196 σταυρούς και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18.885 σταυρούς.

    Από το Ποτάμι εκλέγονται, ο Γιώργος Γραμματικάκης με 12.849 σταυρούς και ο Μιλτιάδης Κύρκος με 4.935 σταυρούς.

    Από το ΚΚΕ εκλέγονται, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης με 17.154 σταυρούς και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος με 17.074 σταυρούς.

    Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκλέγεται ο Νότης Μαριάς με καταμετρημένους, μέχρι στιγμής, 6.466 σταυρούς.

    [06] Ρένα Δούρου: Οι πολίτες νίκησαν τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τα όποια συμφέροντα

    «Οι πολίτες νίκησαν τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τα όποια συμφέροντα» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεοκλεγείσα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.«Υπήρχαν, αυτούς τους τέσσερις μήνες, δύο διαφορετικές πραγματικότητες: η μία ήταν η πραγματικότητα των δημοσκοπήσεων, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, έδειχναν ότι η υποψηφιότητα του συνδυασμού "Δύναμη Ζωής" που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, υπολειπόταν πάντα του απερχόμενου περιφερειάρχη. Μας έδιναν πάντα και σταθερά πέντε ή έξι μονάδες πίσω από τον απερχόμενο περιφερειάρχη. Υπήρχε, όμως, και η πραγματικότητα που συναντούσα στους δήμους, τις γειτονιές, στους τόπους εργασίας που με γέμιζε με αισιοδοξία ότι μπορούμε να ελπίζουμε πως μαζί με τους πολίτες έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Κάπως έτσι κινηθήκαμε και τελικά κατορθώσαμε να διαψεύσουμε την "πραγματικότητα" των δημοσκοπήσεων, που, δυστυχώς, την "πραγματικότητα" αυτή τη στήριζε η κυβέρνηση ολόκληρη» σημειώνει η νέα περιφερειάρχης Αττικής.

    Σε ερώτηση για το πρόγραμμά της των 100 πρώτων ημερών, σημειώνει: «Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι μακριά από εμένα οι λογικές των πρώτων 100 ημερών. Όσοι έχουμε συστρατευθεί στην παράταξη «Δύναμης Ζωής, θα ξεκινήσουμε με πολύ πεζά πράγματα. Εξηγούμαι: θα ξεκινήσουμε με την υλοποίηση αποφάσεων που είχαν παρθεί ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Όπως, για παράδειγμα, τα χρήματα για τον δήμο Περάματος, όπου 1.600 νοικοκυριά είναι εδώ και πολλούς μήνες χωρίς φως. Όπως η απόφαση, που για συγκεκριμένο ποσό με τη συνέργεια της Εκκλησίας θα πρέπει να οδηγηθεί σε δράση κοινωνικής πολιτικής για χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που αν δεν έχεις μπει στο σπίτι τους, δεν μπορείς να τα αναλύσεις, ούτε σε ραδιοφωνικό, ούτε σε τηλεοπτικό χρόνο. Θα ξεκινήσουμε από αυτά ως εχέγγυα μίας λογικής κι ενός ήθους πολιτικής, που δεν τάζει γενικά κι αόριστα, αλλά τα υλοποιεί».

    [07] Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί, αύριο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Την Πέμπτη (29 Μαΐου), στη μία μετά το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Εξάλλου, στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.

    [08] Άνοδος των ευρωφοβικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα υπό το σοκ του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε ο θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και των ευρωφοβικών του Ukip στη Βρετανία και ο οποίος δείχνει την απόρριψη των Βρυξελλών και των πολιτικών ελίτ που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Παρά την άνοδο της άκρας δεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, η συντηρητική δεξιά διατηρεί το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο των 28.

    Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη αποτελέσματος που δόθηκε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα από το ευρωκοινοβούλιο, μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στις έδρες που εξασφαλίζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το ΕΛΚ καταλαμβάνει 212 έδρες, 61 λιγότερες σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Σοσιαλιστές 187 έδρες, 9 λιγότερες. Οι Φιλελεύθεροι παραμένουν η τρίτη ομάδα με 72 ευρωβουλετές, 11 λιγότερους σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι έρχονται τέταρτοι με 55 ευρωβουλευτές, 2 λιγότερους. Συνολικά, οι τέσσερις ομάδες εξασφαλίζουν 526 έδρες, έναντι 612 στο προηγούμενο ευρωκοινοβούλιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 May 2014 - 12:30:29 UTC