Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζουν αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις
  • [02] Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • [03] Σαράντα νεκροί σε μάχες στο Ντονέτσκ, οι περισσότεροι αντάρτες
  • [04] Στη δημοσιότητα τα δορυφορικά δεδομένα για τη μοιραία πτήση της Malaysia Airlines
  • [05] Έκθεση έργων για τον «Πολιτικό τρόμο και την κοινωνική παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου»
  • [06] Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Ανδρέα Νεοφυτίδη

  • [01] Αρχίζουν αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις

    Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο περιέχει την έκθεση, καλούνται αύριο να ριχτούν στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων 105.000 μαθητές που θα διεκδικήσουν μία από τις 70.305 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί στις 8 το πρωί, ενώ οι εξετάσεις αρχίζουν μισή ώρα αργότερα. Οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζόμενου, μπλε στιλό και γομολάστιχα, αλλά όχι μπλάνκο. Επιτρέπεται, επίσης, ένα μπουκάλι νερό. Αντίθετα θα πρέπει να αφήσουν στο σπίτι τους το κινητό τους τηλέφωνο.

    Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα αρχίσουν στις 21 Ιουνίου, ενώ οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΤΕΦΑΑ θα πραγματοποιηθούν, από τις 23 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

    Στα μέσα Ιουνίου, εξάλλου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία τους όπου υπέβαλαν την αίτηση - δήλωση του Φεβρουαρίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

    Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά φέτος στις προαγωγικές εξετάσεις της Α' Λυκείου, το 50% των ερωτήσεων θα αντληθεί από τη νεοσύστατη Τράπεζα Θεμάτων.

    [02] Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, στα χρόνια του ναζισμού, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Στο Μουσείο τον ξενάγησε για περισσότερο από μία ώρα ο γενικός διευθυντής του, Ντορίκ Νοβάκ. Μετά την ξενάγηση έγινε σύντομη τελετή στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και ο Πατριάρχης κατέθεσε δάφνινο στεφάνι. Εξέφρασε αποτροπιασμό για όσα υπέστησαν οι Εβραίοι και σημείωσε ότι πριν μια βδομάδα είχε αισθανθεί παρόμοια, κατά την επίσκεψή του στο Νταχάου.

    Στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγραψε: «Αιωνία η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, εκ των οποίων άλλων μεν τα ονόματα γνωρίζουμε, άλλων όχι. Όλων όμως τα ονόματα τα γνωρίζει ο Θεός. Εν ονόματι της πολιτισμένης ανθρωπότητας ζητούμε συγγνώμη για την τραγική απώλεια της ζωής των θυμάτων αυτών και επαναλαμβάνουμε: Ποτέ πλέον!». Το κείμενο υπέγραψαν και οι Ιεράρχες της Πατριαρχικής συνοδείας.

    Αργότερα σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

    Επίσης, θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς.

    [03] Σαράντα νεκροί σε μάχες στο Ντονέτσκ, οι περισσότεροι αντάρτες

    Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε συγκρουσεις ανάμεσα σε ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική πόλη Ντονέτσκ, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος, ενώ ένας αντάρτης είπε πως οι απώλειες από την πλευρά των ανταρτών είναι τουλάχιστον 29.

    Ο δήμαρχος Αλεξάντρ Λουκιαντσένκο δήλωσε προς δημοσιογράφους ότι μετρήθηκαν τα πτώματα 38 ανθρώπων που συμμετείχαν στις συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο.

    Δεν είναι σαφές πόσοι απ' αυτούς είναι αντάρτες, δήλωσε, προσθέτοντας πως σκοτώθηκαν επίσης δύο άμαχοι.

    Ο Ντίμα Γκάου, ένας αυτονομιστής μαχητής, δήλωσε προς το Ρόιτερς: "Έχουμε 29 ή 30 νεκρούς από την πλευρά μας, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη ο τελικός απολογισμός".

    [04] Στη δημοσιότητα τα δορυφορικά δεδομένα για τη μοιραία πτήση της Malaysia Airlines

    Οι Αρχές της Μαλαισίας έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα δορυφορικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί η πορεία της πτήσης ΜΗ370 που χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, μέχρι την πτώση της στον Ινδικό Ωκεανό, ύστερα από τα επίμονα αιτήματα συγγενών των επιβαινόντων.

    Η διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με την Inmarsat για να παράσχει τις 47 σελίδες των δεδομένων που είχε καταγράψει η βρετανική εταιρία δορυφόρων, καθώς και επεξηγηματικές σημειώσεις. Συγγενείς των 239 επιβαινόντων στο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines είχαν ζητήσει τη δημοσιοποίηση των ανεπεξέργαστων δεδομένων των δορυφόρων ώστε αυτά να υποβληθούν σε άλλες αναλύσεις κι ενώ η άτρακτος του αεροσκάφους δεν έχει βρεθεί. Η Inmarsat είχε χρησιμοποιήσει τους δορυφόρους της για να προσδιορίσει την πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος. Παρότι τα συστήματα επικοινωνίας της πτήσης ΜΗ370 είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, το αεροσκάφος έστελνε σήματα που εκπέμπονταν από τους σταθμούς εδάφους και αναμεταδίδονταν από τους δορυφόρους.

    [05] Έκθεση έργων για τον «Πολιτικό τρόμο και την κοινωνική παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου»

    Όταν οι επιμελητές-ιστορικοί της τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη ετοίμαζαν τη μεγάλη έκθεση, με τίτλο «Πολιτικός τρόμος και κοινωνική παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Σολομών Νικρίτιν-Τζορτζ Γκρος», οι ευρωεκλογές είχαν μεν προκηρυχθεί, τα αποτελέσματά τους, όμως, ήταν άγνωστα και εν πολλοίς απρόσμενα. Η «ιδέα» ήταν πως... «η Ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα και η Τέχνη είναι... απλώς η καταγραφή της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα των ανθρώπων».

    Ο ντανταϊστής Τζορτζ Γκρος και ο ειρηνιστής Σολομών Νικρίτιν εξάλλου «βλέπουν» μέσα από το πρίσμα της τέχνης τους και καταγράφουν απόλυτα «διαφορετικά» ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονται στη μετά-Λένιν επαναστατική Ρωσία και την προ-Χίτλερ παρηκμασμένη κοινωνία της Γερμανίας... Προ εκατονταετίας σχεδόν. Η σταλινική απολυταρχία, οι άνθρωποι σε σύγχυση και απόγνωση και μια κοινωνία σε παρακμή -στοιχεία που καταγράφονται έκδηλα στα έργα και των δύο καλλιτεχνών- υπήρξαν οι άξονες της υπό διαμόρφωση έκθεσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών, που φέρει τον τίτλο: «Σολομών Νικρίτιν-Τζορτζ Γκρος. Πολιτικός Τρόμος και Κοινωνική Παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου. Σχέδια και Χαρακτικά». Η έκθεση ορίστηκε για το διάστημα από 4 Ιουνίου (την επόμενη Τετάρτη) ως και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

    [06] Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Ανδρέα Νεοφυτίδη

    Ολιγογράφος, με λόγο μεστό και στοχαστικό, ο Ανδρέας Νεοφυτίδης συνεχίζει και στην ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «είπε», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Σμίλη, την «προσπάθεια ανίχνευσης των δυνατοτήτων της γλώσσας, δηλαδή του ανθρώπου, έναντι των πραγμάτων, αλλά και της δύναμης των πραγμάτων, δηλαδή του κόσμου, απέναντι στον ανθρώπινο λόγο, μέσα στη σημερινή, ρευστότητα μιας μη αυθεντικής ζωής».

    Για το βιβλίο μίλησαν ο φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας και ποιητής Δημήτρης Αρμάος και ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Λάμπρος Πολύζος.

    «Ένα ποιητικό βιβλίο που δεν μοιάζει με τα προηγούμενα. Όχι πως έχει ξεκόψει εντελώς από το παρελθόν, αλλά οι διαφορές του είναι σημαίνουσες. Αυτή η ποίηση είναι στη βάση της γνωμική. Δεν είναι ζήτημα εκφοράς αλλά ουσίας αυτή η γνωμικότητα, γιατί ως προς την εκφορά ο Νεοφυτίδης μετέρχεται παντοίους τρόπους: αφηγήσεις στιγμιοτύπων, δευτεροπρόσωπες εξομολόγησεις, λυρικές αναφωνήσεις, υποθήκες ή προτροπές προς εαυτόν και αλλήλους, ερωτήματα και αναρωτήματα, υποφορές και ανθυποφορές κτλ.

    Ποιήματα του απήγγειλε ο ίδιος ο ποιητής, ενώ μελοποιημένους στίχους του Ανδρέα Νεοφυτίδη ερμήνευσαν η Μαρία Αλεξίου και Κώστας Χατζηχριστοδούλου με τη συνοδεία του μαέστρου Γιώργου Παγιάτη στο πιάνο .

    Γεννημένος στη Λεμεσό το 1948 ο Ανδρέας Νεοφυτίδης σπούδασε στο Λονδίνο και στην Grenoble (Γαλλία) φιλοσοφία. Από το 1984 έως το 2013 εργάστηκε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ως αρχισυντάκτης στα ξενόγλωσσα καθημερινά δελτία ειδήσεων. Δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στο περιοδικό Νέα Εποχή της Λευκωσίας το 1972. Έκτοτε, ποιήματά του δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε περιοδικά των Αθηνών και της Λευκωσίας (Πολιορκία, Πολιτιστική, Ακτή, Σύναξη, Οροπέδιο κ.ά.). Εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Μνήμη μέσα στο Μέλλον» στις εκδόσεις Θεμέλιο της Λεμεσού το 1979. Η δεύτερη ποιητική του συλλογή «Ήχος Απόλυτος» κυκλοφορεί στην Αθήνα από τις εκδόσεις Λήδρα το 1986. Το 2008 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφή στην Κύπρο η ποιητική του συλλογή «Κυπρουτοπία». Μετέφρασε Λουί Αραγκόν, Καμίλο Μπόιτο, Μπαλζάκ κ.ά. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους Μάριο Τόκα, Γιάννη Σπανό, Παντελή Θαλασσινό, Γιώργο Θεοφάνους, Νεοκλή Νεοφυτίδη κ.ά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 2014 - 10:30:24 UTC