Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Μιχελάκης: Ο νόμος δεν προβλέπει ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών για τα χρέη των κομμάτων προς τις τράπεζες
  • [02] Αναγκαστικές αποχωρήσεις άνω των 500 δημοσίων υπαλλήλων, το 2013
  • [03] Σεισμός 4 Ρίχτερ ανατολικά της Λήμνου
  • [04] Σε ποιες περιπτώσεις διακόπτεται η ασφάλιση στον κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ
  • [05] Επίθεση κατά οχήματος του αμερικανικού προξενείου στη Χεράτ
  • [06] Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ως το τέλος του 2016
  • [07] Τετ α τετ Πούτιν - Ολάντ στις 6 Ιουνίου
  • [08] Ο Αστερίξ οδοντογιατρός; Βρέθηκε στη Γαλατία το αρχαιότερο ψεύτικο δόντι στην Ευρώπη
  • [09] Συνταγή για πολιτικό εξτρεμισμό, η εφαρμογή της λιτότητας στην ΕΕ, εκτιμά η WSJ
  • [10] WSJ: Ο Ομπάμα ετοιμάζεται να δώσει άδεια στο Πενταγωνο να εκπαιδεύσει τους μετριοπαθείς εξεγερμένους στη Συρία

  • [01] Ι. Μιχελάκης: Ο νόμος δεν προβλέπει ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών για τα χρέη των κομμάτων προς τις τράπεζες

    «Από τον νόμο δεν προβλέπεται ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τα χρέη των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες καθώς και των συμβατικών υποχρεώσεων τους προς αυτές» διευκρινίζει με έγγραφη απάντησή του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, σχετικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως ωστόσο επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης στον ερωτώντα βουλευτή, από τις διατάξεις του Ν. 3023/2002 «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών», προβλέπεται η δημοσίευση του ισολογισμού και τις ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων.

    [02] Αναγκαστικές αποχωρήσεις άνω των 500 δημοσίων υπαλλήλων, το 2013

    Την ικανοποίησή του εκφράζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, ενώ ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει «είναι πλέον σαφές ότι οι συμπεριφορές του παρελθόντος δεν γίνονται αποδεκτές». Σημειώνει δε, ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουν εξεταστεί πολλές εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις και έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι μετρήσιμα και αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα θέματα εφαρμογής της νομιμότητας».

    Από τις αρχές του 2013, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν απομακρυνθεί για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων, περισσότεροι από 500 υπάλληλοι.

    Πιο συγκεκριμένα: Το 2013 αποχώρησαν για τους παραπάνω λόγους 220 δημόσιοι υπάλληλοι. Το Α' τετράμηνο (Ιανουάριος - Απρίλιος) του 2014, έχουν αποχωρήσει για τους ίδιους λόγους 304 υπάλληλοι. Πρόκειται για αναγκαστικές αποχωρήσεις πειθαρχικής ή ποινικής προέλευσης και για ανακλήσεις διορισμών ή καταγγελίες συμβάσεων λόγω υποβολής πλαστών δικαιολογητικών. Σημειώνεται, κατά το υπουργείο, ότι τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια έχουν επιβάλλει την ποινή της οριστικής παύσης σε υπαλλήλους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το δημόσιο, για άκρως σοβαρά παραπτώματα και αδικήματα.

    [03] Σεισμός 4 Ρίχτερ ανατολικά της Λήμνου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις06:59 το πρωί, με επίκεντρο 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Λήμνου, στον Κόλπο του Σάρου. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η σημερινή σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας του ισχυρού σεισμού, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βόρειο Αιγαίο.

    [04] Σε ποιες περιπτώσεις διακόπτεται η ασφάλιση στον κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ

    Μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την εγγραφή τους στο ταμείο και εφόσον έχουν καταβληθεί όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, (εγγραφής, σύνταξης, υγείας), δικαιούνται χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού. Με εγκύκλιο, κωδικοποιούνται όλες οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, που ρυθμίζουν το πότε δικαιούνται βιβλιάριο υγείας οι ασφαλισμένοι που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ή έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να τύχει ασφαλιστικής ικανότητας ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν πρέπει να υφίστανται οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Στην περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμένος διακόψει την άσκηση του επαγγέλματος του, δικαιούται παροχές του κλάδου Υγείας για ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον έχει εξοφλήσει τις εισφορές του ή τις έχει ρυθμίσει και τηρεί τους όρους της ρύθμισης. Ο ασφαλισμένος που υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης πέραν του έτους από της διακοπής του επαγγέλματος, δικαιούται παροχές κλάδου υγείας από τον οργανισμό μέχρι την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης και εφόσον δεν υπάγεται στην ασφάλιση άλλου οργανισμού κύριας ασφάλισης ή του δημοσίου, και δεν έχει οφειλές Τέλος, οι ασφαλισμένοι, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματος δικαιούνται να συνεχίσουν προαιρετικά στους δύο κλάδους ασφάλισης του ΟΑΕΕ, δηλαδή είτε μόνο στον Κλάδο Σύνταξης, είτε μόνο στον Κλάδο Υγείας, είτε και στους δύο Κλάδους.

    [05] Επίθεση κατά οχήματος του αμερικανικού προξενείου στη Χεράτ

    Δύο Αμερικανοί πολίτες τραυματίσθηκαν στην επίθεση κατά οχήματος του αμερικανικού προξενείου στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

    Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο ισπανικό νοσοκομείο της Χεράτ.

    «Η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις αφγανικές αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού και την προσαγωγή των δραστών στη Δικαιοσύνη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, στην οποία δεν διευκρινίζεται πότε σημειώθηκε η επίθεση.

    [06] Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ως το τέλος του 2016

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διατηρήσει 9.800 αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ στο τέλος του έτους, αριθμός πολύ μικρότερος από τους 32.000 που είναι τώρα .

    Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν 32.800 άνδρες που υποστηρίζονται από 17.700 μέλη της Isaf και 340.000 αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου. Οι 9.800 στρατιώτες θα μειωθούν στο τέλος του 2015 στο μισό και θα βρίσκονται κυρίως στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ κοντά την Καμπούλ. Στο τέλος του 2016 τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν εντελώς από τη χώρα όπου θα παραμείνουν μόνο 200 στρατιωτικοί που θα υπηρετούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Αφγανιστάν έχει χρόνο να αναπτύξει μια αξιόπιστη αντιτρομοκρατική δύναμη πριν από το τέλος του 2016, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάστηκαν χθες από τον πρόεδρο Ομπάμα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [07] Τετ α τετ Πούτιν - Ολάντ στις 6 Ιουνίου

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι θα συναντηθεί «πρόσωπο με πρόσωπο » με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία του εορτασμού της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου. «Κάλεσα τον Πούτιν στις 6 Ιουνίου και θα έχουμε συνομιλίες», μεταξύ άλλων και για την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στις 24 Μαΐου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε αναφέρει ότι ήταν έτοιμος να έχει συνάντηση με τον Ολάντ για να «συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τη διεθνή ατζέντα».

    Η παρουσία του Πούτιν στις τελετές μνήμης στις 6 Ιουνίου στη Νορμανδία στη δυτική Γαλλία είχε γίνει γνωστή νωρίτερα αυτό το μήνα, και το Παρίσι φαίνεται να διατηρεί την πρόσκλησή του προς τον Πούτιν, παρά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη σοβαρότερη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η τελετή μνήμης στη Νορμανδία θα πραγματοποιηθεί μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των G7- των επτά πιο ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη- που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, καθώς οι δυτικές δυνάμεις είχαν εδώ και καιρό αποφασίσει να ακυρώσουν τη σύνοδο της G8 στο Σότσι της Ρωσίας εξ αιτίας της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    [08] Ο Αστερίξ οδοντογιατρός; Βρέθηκε στη Γαλατία το αρχαιότερο ψεύτικο δόντι στην Ευρώπη

    Μήπως στο χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ, εκτός από μαγικά φίλτρα για τους Ρωμαίους, έφτιαχναν και τεχνητά δόντια; Ερευνητές ανακάλυψαν σε ένα σπήλαιο της Γαλλίας (τότε Γαλατίας) ένα ψεύτικο δόντι, που είχε τοποθετηθεί σε μια γυναίκα ηλικίας 20 έως 30 ετών, η οποία ζούσε πριν από περίπου 2.300 χρόνια.

    Πρόκειται για το αρχαιότερο τεχνητό οδοντικό εμφύτευμα που έχει βρεθεί στην Ευρώπη. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ένα εμφύτευμα 400 χρόνια νεότερο, που είχε ανακαλυφτεί στο στόμα ενός νέου, επίσης στη Γαλλία, κατά τη δεκαετία του ΄90. Η γυναίκα είχε χάσει μόνο ένα από τα 32 δόντια της. Το ψεύτικο δόντι ήταν φτιαγμένο από σίδερο και είχε μπηχτεί στη θέση ενός άνω κοπτήρα, που προφανώς είχε καταστραφεί. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι το σιδερένιο εμφύτευμα στην πραγματικότητα συγκρατούσε ένα ψεύτικο δόντι από άλλο υλικό, ξύλο ή οστό, που είχε πλέον εξαφανιστεί.

    [09] Συνταγή για πολιτικό εξτρεμισμό, η εφαρμογή της λιτότητας στην ΕΕ, εκτιμά η WSJ

    «Οι κάλπες στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέδειξαν την ισχυρή παρουσία των ακροδεξιών, άλλοτε περιθωριακών, ευρωσκεπτικιστικών, ξενοφοβικών και νεοναζιστικών κομμάτων στη νέα Ευρωβουλή» αναφέρεται σε κύριο άρθρο τηςWall Street Journalενώ σημειώνεται ότι «μεγάλος αριθμός εγχώριων αναλυτών και σχολιαστών επισημαίνουν ότι τα μέτρα λιτότητας που συνέθλιψαν την ανάπτυξη και εκτόξευσαν στα ύψη την ανεργία, είναι αυτά που οδήγησαν τους ψηφοφόρους σε πολλές χώρες της ΕΕ να υπογραμμίσουν, με την ψήφο διαμαρτυρίας τους, την αντίθεσή τους και την αποδοκιμασία τους στην πολιτική των μέτρων λιτότητας». Στη συνέχεια, η σύνταξη της εφημερίδας ερμηνεύει τα αποτελέσματα των εκλογών «ως προειδοποίηση προς την Ευρώπη και τους ηγέτες της ότι οι ψηφοφόροι δεν θα παραμείνουν πιστοί στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, εάν αυτό σημαίνει στάσιμες οικονομίες και αυστηρές πολιτικές λιτότητας».

    Εκτός από το κύριο άρθρο, στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύονται ανταποκρίσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις για τις ευρωεκλογές, προβάλλοντας ως «κοινό συμπέρασμα» ότι «η πολιτική της λιτότητας που έχει ακολουθηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, υπήρξε συνταγή για πολιτικό εξτρεμισμό». Ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα χωρών, όπου το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει το συμπέρασμα αυτό, παρουσιάζονται η Γαλλία, η Ελλάδα, η Δανία, η Ουγγαρία και η Βρετανία, αν και επισημαίνεται ότι η τελευταία «διαφοροποιείται ελαφρώς» δεδομένης της πάντα «αμήχανης σχέσης» της με την ΕΕ.

    Τέλος, καλούνται οι κεντρώοι Ευρωπαίοι ηγέτες να πάρουν μαθήματα από το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η διαμαρτυρία των ψηφοφόρων δεν είχε έρθει νωρίτερα, δεδομένων των ποσοστών ανεργίας που κυμαίνονται στο 11% κατά μέσο όρο, με την ανεργία μεταξύ των νέων να φτάνει στο 50% σε κάποιες χώρες».

    [10] WSJ: Ο Ομπάμα ετοιμάζεται να δώσει άδεια στο Πενταγωνο να εκπαιδεύσει τους μετριοπαθείς εξεγερμένους στη Συρία

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να δώσει άδεια στο Πεντάγωνο να εκπαιδεύσει τους μετριοπαθείς Σύρους εξεγερμένους, καθώς ο Λευκός Οίκος ανησυχεί από την αύξηση της ισχύος των εξτρεμιστών που πολεμούν στη Συρία και συνδέονται με την αλ Κάιντα, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal. Επισήμως, η αμερικανική υποστήριξη προς τους Σύρους εξεγερμένους περιορίζεται από την έναρξη της σύγκρουσης στην παροχή μη θανάσιμης βοήθειας ύψους 287 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και η CIA συμμετέχει σε ένα μυστικό πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης των μετριοπαθών εξεγερμένων στην Ιορδανία. Ο Ομπάμα ενδέχεται να ανακοινώσει την απόφασή του αυτή στη διάρκεια της ομιλίας του από τη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 May 2014 - 8:30:25 UTC