Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμική δόνηση στην περιοχή της Ιεράπετρας
  • [02] Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους 6,3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας
  • [03] Στοίχημα για τον Τ. Ερντογάν οι σημερινές επαναληπτικές δημοτικές εκλογές
  • [04] Έξι ορειβάτες αγνοούνται στην Ουάσινκτον
  • [05] Γιάννης Καλαβριανός: «Ο έρωτας είναι επαναστατική πράξη»

  • [01] Σεισμική δόνηση στην περιοχή της Ιεράπετρας

    Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 01:08 μετά τα μεσάνυχτα, στην υποθαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου.

    Η δόνηση, που προερχόταν από απόσταση 380 χιλιομέτρων νότια- νοτιανατολικά των Αθηνών, ήταν μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συμφώνα με το ΓεωδυναμικόΙνστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 5 χιλιόμετραανατολικά- νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.

    Από τη δόνηση δεν έχουν προκληθεί ζημιές

    [02] Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους 6,3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

    H κυβέρνηση της Ισπανίας θα εγκρίνει ένα πρόγραμμα ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ- εκ των οποίων τα 3,63 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από τον δημόσιο τομέα την επόμενη εβδομάδα, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα μειώσει το βασικό συντελεστή του εταιρικού φόρου στο 25% από το 30% προκειμένου να καταστήσει τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

    Αντίθετα απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, παρά τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    «Η γενική ιδέα είναι να μειώσουμε τους φόρους. Θέλουμε οι οικογένειες να έχουμε περισσότερα χρήματα στα χέρια τους, να δώσουμε ώθηση στην κατανάλωση, να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της οικονομίας, να ενισχύσουμε τις καταθέσεις και να συμβάλουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε ο Ραχόι.

    [03] Στοίχημα για τον Τ. Ερντογάν οι σημερινές επαναληπτικές δημοτικές εκλογές

    Σημαντικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυρίως εν όψει των εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας στις 10 Αυγούστου είναι οι σημερινές επαναληπτικές δημοτικές εκλογές για τους δήμους δύο νομών, επτά επαρχιών και τεσσάρων χωριών, όπου συνολικά οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 202.974.

    Οι δύο νομοί του 'Αγρι της ανατολικής Τουρκίας και της Γιάλοβας της δυτικής είναι εκεί όπου έχει στραφεί η προσοχή στη σημερινή ψηφοφορία. Οι εκλογές επαναλαμβάνονται εξαιτίας ενστάσεων μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου 2014. Το δήμο στο 'Αγρι τον είχε κερδίσει υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας με ποσοστό 45,92% και διαφορά 201 ψήφων από τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρώσει με 45,47%. Οι αλλεπάλληλες καταμετρήσεις των ψήφων έπειτα από ενστάσεις του κυβερνώντος κόμματος, είχαν αναδείξει πρώτο τον Κούρδο υποψήφιο, αλλά παρόλα αυτά η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε την επανάληψη των εκλογών.

    Στη Γιάλοβα είχε κερδίσει αρχικά ο υποψήφιος κυβερνώντος κόμματος με 42,98% και διαφορά μίας ψήφου από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (επίσης 42,98%). Ακολούθησε δεύτερη καταμέτρηση ύστερα από ένσταση του ΡΛΚ η οποία έβγαλε νικητή με διαφορά έξι ψήφων, τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά όμως η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε και σε αυτή την περίπτωση την επανάληψη των εκλογών.

    Με δεδομένο το γεγονός ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υποψηφιότητα του Ερντογάν για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 10 Αυγούστου, οι σημερινές εκλογές αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον. Η αντιπολίτευση δεν έχει δώσει προς το παρόν ενδείξεις για πιθανά ονόματα υποψηφίων.

    Σημειώνεται ότι ο τουρκικός λαός για πρώτη φορά θα ψηφίσει για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.

    [04] Έξι ορειβάτες αγνοούνται στην Ουάσινκτον

    Έξι ορειβάτες που εξαφανίστηκαν πριν από τρεις ημέρες στο βουνό Ρέινιερ της Ουάσινγκτον, πιθανόν έχουν σκοτωθεί, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων, αφότου ομάδες αναζήτησης ανακάλυψαν διάσπαρτα εργαλεία των αγνοουμένων. Τα συνεργεία αναζήτησης του Εθνικού Πάρκου του βουνού Ρέινιερ βρήκαν εξοπλισμό αναρρίχησης και κάμπινγκ καλυμμένα από χιόνι, περίπου 900 μέτρα μακριά από την τελευταία τοποθεσία που είχαν αναφέρει ότι βρίσκονταν οι έξι ορειβάτες, δήλωσε η Φον Μπάουερ, εκπρόσωπος του Εθνικού Πάρκου. Εικάζεται ότι οι ορειβάτες βρέθηκαν στο επίκεντρο χιονοστιβάδας, δήλωσε η Μπάουερ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακαλυφθεί πτώματα. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να έχουν επιβιώσει», δήλωσε.

    Η ομάδα αναρρίχησης, ανάμεσα στους οποίους ήταν και δύο οδηγοί, ξεκίνησε τη Δευτέρα για μια πενθήμερη ανάβαση κατά μήκος της βόρειας πλευράς του παγωμένου βουνού. Η τελευταία επικοινωνία που υπήρξε με την ομάδα ήταν μέσω δορυφορικού τηλεφώνου την Τετάρτη το βράδυ, όταν είχαν φτάσει σε ύψος 3.900 μέτρων.

    [05] Γιάννης Καλαβριανός: «Ο έρωτας είναι επαναστατική πράξη»

    Η μυθιστορηματική ζωή και ο τραγικός έρωτας του Αβελάρδου και της Ελοΐζας, δυο ιστορικών πρόσωπων του 12ου αιώνα, είναι το θέμα της παράστασης της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris και του Γιάννη Καλαβριανού που ανοίγει το φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260, στις 1 και 2 Ιουνίου.

    Μετά τις «Παραλογές» και το «Γιοι και κόρες», ο Γιάννης Καλαβριανός έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με την Ελένη Κοκκίδου, τον Γιώργο Γλάστρα, τη Χριστίνα Μαξούρη και 13 ερασιτέχνες ηθοποιούς για να παρουσιάσει το άγνωστο στο ελληνικό κοινό ζευγάρι - σύμβολο της αιώνιας αγάπης.

    Ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα έζησαν 500 περίπου χρόνια πριν γραφτεί ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα και ο έρωτάς τους μέσα στο απολύτως εχθρικό θεοκρατικό κράτος της εποχής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους, συγγραφείς αλλά και ιστορικούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους των επόμενων αιώνων.

    Ο Γιάννης Καλαβριανός μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ γι' αυτή την ιστορία αγάπης που παραμένει άγνωστη σε γενικές γραμμές στη χώρα μας και για το στίγμα της παράστασης που συνδέει τη θεατρική πράξη με την αφηγηματική φόρμα.

    Ερ: Τι σας συγκίνησε στην ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας και αποφασίσατεν' ασχοληθείτε μαζί τους;

    Γ.Κ.:Δεν την γνώριζα. Την έμαθα εντελώς τυχαία όταν έπεσα πάνω στον τάφο που είχε χαραγμένα τα ονόματά τους στο Κοιμητήριο του P?reLachaiseστο Παρίσι. 'Αρχισα να διαβάζω γι' αυτούς και ανακάλυψα μία συναρπαστική ιστορία αγάπης.Για τη ζωή τους έχουν γραφτείπολλά πράγματα, μυθιστορήματα, διατριβές, θεατρικά έργα που καλύπτουν όμως ένα μέρος της. Επειδή στην Ελλάδα μας ήταν τελείως άγνωστη, σκέφτηκα πως έπρεπε να γραφτεί ένα καινούριο κείμενο που να διατρέχει όλη τους τη ζωή, από την γνωριμία τους και τον έρωτά τους, μέχρι τον αποχωρισμόκαι το θάνατο τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 June 2014 - 8:30:23 UTC