Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον αγώνα ενάντια στο κάπνισμα
  • [02] Σ. Βούλτεψη: Είναι απαράδεκτο, μετά τις ευρωεκλογές, να συζητάμε πάλι για εκλογές
  • [03] Να διατηρήσει το Δημόσιο την πλειοψηφία του ΟΛΠ ζητά ο νέος δήμαρχος Πειραιά Ιω. Μώραλης
  • [04] Τον Ιούλιο ξεκινά η δίκη του ζεύγους Γριβέα
  • [05] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στο 0,6% η ανάπτυξη το 2014
  • [06] Τουλάχιστον 5 νεκροί και 15 τραυματίες σε συγκρούσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας
  • [07] Ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε σε διάγγελμα ότι παραδίδει τον θρόνο
  • [08] Διαδραστικά διήμερα στον... Άρη για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου από το Ίδρυμα Ευγενίδου

  • [01] Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον αγώνα ενάντια στο κάπνισμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, την υφυπουργό Ζέττα Μακρή, την πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένη Κρεμαστινού, τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος Παναγιώτη Μπεχράκη. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν να του παρουσιάσουν όλο το πρόγραμμα που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας για το κάπνισμα.

    «Προσπαθούμε -δρώντας προληπτικά στις νεαρές ηλικίες- να εξηγήσουμε πόσο κακό πράγμα είναι το κάπνισμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι δεν ενδιαφέρει το υπουργείο η είσπραξη των προστίμων - άλλωστε αφορά άλλα υπουργεία- αλλά η επί της ουσίας μάχη για τον περιορισμό του καπνίσματος». «Ελπίζω, όπως είπατε, αυτή η καμπάνια να πείσουμε, είναι πολύ σημαντική, σημαντικότερη από τις εγκυκλίους, οι οποίες έχουν βεβαίως την ισχύ τους, αλλά περιορισμένη και επιφανειακά. Πρέπει να πεισθούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες περισσότερο» επισήμανε ο κ. Παπούλιας.

    [02] Σ. Βούλτεψη: Είναι απαράδεκτο, μετά τις ευρωεκλογές, να συζητάμε πάλι για εκλογές

    «Είναι απαράδεκτο μετά τις ευρωεκλογές να συζητάμε πάλι για εκλογές» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη. «Το μήνυμα όμως, που στέλνουν αυτη τη στιγμή κάποιοι από την Ελλάδα στο εξωτερικό, είναι ότι για κάποιο λόγο πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές. Και αν δεν γίνουν αύριο το πρωί, λένε ότι θα γίνουν σίγουρα με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει αρχίσει, λοιπόν, τώρα όλο το πολιτικό σύστημα να μετρά τους βουλευτές, που χρειάζονται, για να υπάρξει "προεδρική πλειοψηφία". Είναι αυτό πολιτική συζήτηση για μια πτωχευμένη χώρα;» διερωτάται η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Υποστηρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εννοεί να αφήσει ήσυχη τη χώρα. Δηλαδή, δεν έχει λάβει το μήνυμα των εκλογών, που είναι σαφές: ο λαός είπε στα κόμματα της συγκυβέρνησης, στα οποία έδωσε 30%, ότι τους δίνει ποσοστό που να τους ενισχύσει στην προσπάθεια να μείνει η χώρα στο ευρώ, στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ, σε οποιαδήποτε συμμαχία αρκεί να μη βρεθούμε απομονωμένοι. Τους είπε, όμως, ότι "είναι η τελευταία σας ευκαιρία να καθήσετε να δουλέψετε και να δείτε πώς και στο ευρώ θα μείνουμε και στην Ευρώπη και δεν θα πεθάνει η κοινωνία μας". Στην αντιπολίτευση είπε: "Δεν σε πιστεύω". Αυτό ίσως είναι το πιο παρήγορο μήνυμα των εκλογών».

    [03] Να διατηρήσει το Δημόσιο την πλειοψηφία του ΟΛΠ ζητά ο νέος δήμαρχος Πειραιά Ιω. Μώραλης

    «Η αναπτυξιακή προοπτική και η ανταγωνιστική θέση του λιμανιού του Πειραιά θα ενισχυθεί, εάν η πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ διατηρηθεί από το Δημόσιο» τονίζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο νέος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ζητώντας παράλληλα ισχυρή παρουσία του δήμου στη διοίκηση του Οργανισμού.

    «Η ολοκληρωμένη πρότασή μας, μας οδηγεί με ασφάλεια στη μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του λιμανιού και εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας του Πειραιά και των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μώραλης και ζητάει την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να αρχίσει ένας ανοιχτός διάλογος με την τοπική κοινωνία με στόχο την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό των επιλογών του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ.

    [04] Τον Ιούλιο ξεκινά η δίκη του ζεύγους Γριβέα

    Στο ειρηνοδικείο του Ουέστμιστερ βρέθηκαν σήμερα το πρωί, για μια ακόμη φορά, οι δικηγόροι του ζεύγους Γριβέα, οι οποίοι μαζί με τον δημόσιο κατήγορο εξέτασαν και παρουσίασαν στο δικαστήριο την πορεία της υπόθεσης.

    Μετά την ολιγόλεπτη διαδικασία, τελικά οριστικοποιήθηκε η εκδίκαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου.

    Στην τελευταία δίκη, τον Φεβρουάριο, η υπεράσπιση του ζεύγους Γριβέα κατέθεσε σειρά από αιτήματα-προϋποθέσεις προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη.

    Όπως φάνηκε από την ακροαματική διαδικασία όλα τα απαραίτητα έγραφα που απαντούν στα παραπάνω αιτήματα φαίνεται πως έχουν συγκεντρωθεί και βρίσκονται στον φάκελο της υπόθεσης. Η εισαγγελία του Λονδίνου, η οποία ουσιαστικά ενεργεί εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, θα μελετήσει τα έγραφα και αν χρειαστεί θα υποβάλει διευκρινιστικές ερωτήσεις. Οι όποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 14 Ιουλίου.

    Μέχρι σήμερα, το ζεύγος Γριβέα έχει εμφανιστεί ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου τρεις φορές.

    Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ. Κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    [05] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στο 0,6% η ανάπτυξη το 2014

    Oι δείκτες εμπιστοσύνης και τα δημοσιονομικά στοιχεία στην Ελλάδα εξακολουθούν να βελτιώνονται και, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, η ανάκαμψη το 2014 θα είναι της τάξης του 0,6%, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε σήμερα.

    Η αναζωογόνηση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και τα έσοδα στον τουρισμό και η ισχυρότερη ναυτιλία θα τονωθούν και από την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, υποστηρίζει η Επιτροπή, η οποία προβλέπει, ωστόσο, μικρότερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με το 2013. Συνολικά, ο θετικός αντίκτυπος των εξαγωγών θα είναι ανάλογος με τα στοιχεία του 2013, ενώ η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 2,9% το 2015, με μια πιο ισορροπημένη συνεισφορά στην ανάπτυξη από τις εξαγωγές και την εσωτερική ζήτηση. Παράλληλα, οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην τόνωση της ανάπτυξης.

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή σημειώνει ότι έφτασε σε ανώτατο επίπεδο το 2013 στο 27,3% και αναμένεται να μειωθεί στο 26% το 2014. Ακόμη, οι τιμές του καταναλωτή που σημείωσαν μείωση το 2013 αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2014, εξέλιξη που αντανακλά το μειωμένο μοναδιαίο κόστος εργασίας και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.

    Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή τονίζει ότι, έστω και με καθυστέρηση, η Ελλάδα σημείωσε ουσιαστική πρόοδο στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής με τη δημοσιονομική κατάσταση να έχει βελτιωθεί περαιτέρω και τον τραπεζικό τομέα να έχει σταθεροποιηθεί. Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί, κυρίως στις αγορές προϊόντων, αλλά και στους περισσότερους τομείς της δημόσιας διοίκησης θα αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες θέσεων απασχόλησης.

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα η Κομισιόν τονίζει ότι η θετική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια είναι σήμα εμπιστοσύνης. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι τράπεζες και οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την πλήρη εφαρμογή των νόμων αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την αποπληρωμή τους.

    Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν επέτρεψαν στην Ελλάδα να ανακτήσει τις απώλειες ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας. Πρώτη προτεραιότητα, κατά την Επιτροπή, παραμένει η αντιμετώπιση της πολύ υψηλής ανεργίας κυρίως στους νέους. Ωστόσο, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι απαιτούνται «πολύ ουσιαστικές βελτιώσεις» στη δημόσια διοίκηση.

    [06] Τουλάχιστον 5 νεκροί και 15 τραυματίες σε συγκρούσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σήμερα όταν φιλορώσοι αυτονομιστές προσπάθησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο των ουκρανών συνοριοφυλάκων στην πόλη Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία. Περίπου 500 μαχητές εξακολουθούν να βάλλουν εναντίον του κτιρίου με όλμους, πολυβόλα και αυτόματα όπλα, επεσήμανε η υπηρεσία, η οποία κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι κρύβονται στα γειτονικά κτίρια και τις ταράτσες και χρησιμοποιούν πολίτες για «ανθρώπινες ασπίδες».

    Νέες συγκρούσεις έχουν επίσης αναφερθεί στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στη γειτονική επαρχία Ντονέτσκ.

    [07] Ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε σε διάγγελμα ότι παραδίδει τον θρόνο

    Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος επιβεβαίωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα ότι παραδίδει τον θρόνο στον γιο του πρίγκιπα Φελίπε, προκειμένου να προωθήσει «την ανανέωση» της μοναρχίας, επισημαίνοντας ότι «μια νέα γενιά απαιτεί δικαίως να έχει τον ηγετικό ρόλο».

    «Σήμερα μια νεότερη γενιά αξίζει να έρθει στο προσκήνιο, (μια γενιά) με νέα ενέργεια, πρόθυμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», σημείωσε ο Χουάν Κάρλος στο διάγγελμά του το οποίο έγινε λίγες ώρες αφού ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την απόφαση του βασιλιά να παραδώσει τον θρόνο.

    Αναφερόμενος στην δίψα «μέσα μας για ένα άλμα ανανέωσης, υπέρβασης και επανόρθωσης των λαθών» ο 76χρονος μονάρχης δήλωσε ότι ο γιος του, ο πρίγκιπας Φελίπε 46 ετών, διαθέτει «την ωριμότητα, την προετοιμασία και την αίσθηση της ευθύνης που είναι απαραίτητες για να αναλάβει με όλες τις εγγυήσεις την ηγεσία του κράτους και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας στο οποίο θα συνδυάζονται η εμπειρία και η ώθηση μιας νέας γενιάς».

    [08] Διαδραστικά διήμερα στον... Άρη για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου από το Ίδρυμα Ευγενίδου

    Για μια ακόμη χρονιά, έκτη κατά σειρά, θα πραγματοποιηθούν φέτος στο Ίδρυμα Ευγενίδου, τα θερινά «Διαδραστικά Διήμερα» τα οποία περιλαμβάνουν πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές που αποφοίτησαν από την Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού, καθώς και από την A΄ Γυμνασίου.

    Στα φετινά Διήμερα με θέμα «Απόδραση από τον Κόκκινο Πλανήτη» τα παιδιά θα μεταφερθούν στο έτος 2030 και στην πρώτη ανθρώπινη αποικία στον πλανήτη Άρη, ως μέλη διεθνούς επανδρωμένης αποστολής. Οι επίδοξοι άποικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη Γη και γι' αυτό θα πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν στις αντίξοες συνθήκες του πλανήτη. Στη διάρκεια της αποστολής τους όμως, ενημερώνονται για μία μεγάλη καταστροφή που απειλεί την αποικία τους, με συνέπεια να πρέπει να αποδράσουν από τον Άρη για να σωθούν.

    Τα παιδιά θα μάθουν τις βασικές αρχές της μηχανικής, της ρομποτικής και της πυραυλικής μέσα από κατασκευές, εργαστήρια και πειράματα. Την τελευταία ημέρα του διημέρου, στην τελετή λήξης, οι γονείς θα παρακολουθήσουν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, στον οποίο τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τις κατασκευές που δημιούργησαν τα ίδια για να αποδράσουν από τον Άρη.

    Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των διημέρων είναι οι εξής: 16-17 Ιουνίου, 19-20 Ιουνίου, 23-24 Ιουνίου, 26-27 Ιουνίου, 30 Ιουνίου- 1 Ιουλίου, 3-4 Ιουλίου, 7-8 Ιουλίου, 10-11 Ιουλίου, 14-15 Ιουλίου και 17-18 Ιουλίου (ώρα άφιξης: 8:30 πμ)

    Το κόστος ανά παιδί είναι 20 ευρώ και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες και τα απαραίτητα υλικά γι' αυτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 June 2014 - 14:30:23 UTC