Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
  • [02] Έκκληση Ποροσένκο για ειρήνευση στην Ουκρανία
  • [03] Φονικές πλημμύρες στο βόρειο Αφγανιστάν
  • [04] Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία
  • [05] Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, όλο το καλοκαίρι στο Σύγχρονο θέατρο
  • [06] Η Ελλάδα κέρδισε 2-1 τη Βολιβία, στον τελευταίο φιλικό αγώνα, πριν το Μουντιάλ

  • [01] Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο

    Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

    Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων ισχύει από χθες απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Το μέτρο εφαρμόζεται ως εξής:

    1. Σήμερα, Σάββατο για το ρεύμα εξόδου από ώρα 08.00 έως 13.00, ισχύουν οι απαγορεύσεις:

    α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη χ/θ 145 έως τη χ/θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

    β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

    γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

    δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

    Την Κυριακή, 8 Ιουνίου, δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

    Τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16.00 έως 23.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

    α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

    β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

    γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

    δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ, από ένα θανατηφόρο τροχαίο, με θύμα έναν 24χρονο, σημαδεύτηκαν οι πρώτες ώρες της εξόδου των εκδρομέων της Θεσσαλονίκης για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Συγκεκριμένα, η μηχανή που οδηγούσε ο νεαρός ξέφυγε από την πορεία της, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες βράδυ, μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, στο 29ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης ? Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής.

    Η τροχαία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έξοδο του τριημέρου και από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στις εθνικές οδούς διεξάγεται ομαλά και χωρίς προβλήματα.

    [02] Έκκληση Ποροσένκο για ειρήνευση στην Ουκρανία

    Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δεσμεύτηκε σήμερα, στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου, ότι θα διατηρήσει την ενότητα της χώρας και θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων της, αρνούμενος ωστόσο κάθε συμβιβασμό όσον αφορά στο θέμα της Κριμαίας. Η χεροσόνησος της Κριμαίας ήταν, είναι και θα είναι ουκρανική, τόνισε ο Ποροσένκο καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. «Το είπα με σαφήνεια στον Ρώσο ηγέτη», τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στη Νορμανδία, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά το καθεστώς της περιοχής αυτής και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

    Απευθυνόμενος στους κατοίκους της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αυτονομιστές αντάρτες, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση της εξουσίας και θα εγγυηθεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας. Ταυτοχρόνως, ο Ποροσένκο, που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ανατολικές επαρχίες, κάλεσε τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα και είπε ότι θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς «διαδρόμου» για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι μαχητές. «Δεν θέλω πόλεμο. Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Θέλω ειρήνη. Σας παρακαλώ, καταθέστε τα όπλα και εγγυώμαι ασυλία σε όλους εκείνους που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα» είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ομοσπονδιοποίηση της χώρας.

    Ο Ποροσένκο σημείωσε επίσης ότι σκοπεύει πολύ σύντομα να υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [03] Φονικές πλημμύρες στο βόρειο Αφγανιστάν

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στο Αφγανιστάν, σε πλημμύρες που σημειώθηκαν σε μια επαρχία στον βορρά της χώρας μετά από σφοδρή βροχόπτωση, όπως έγινε γνωστό από επίσημες πηγές. Από την πλημμύρα στην περιοχή Γκουζαργκάχ-ε-Νουρ καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια σε πέντε χωριά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Μπαγλάν, Μαχμούντ Χακμάλ. Διασώστες έχουν σπεύσει στην περιοχή για να βοηθήσουν τους επιζώντες. Οι βόρειες και κεντρικές περιοχές του Αφγανιστάν υπέστησαν σοβαρές ζημιές την άνοιξη εξαιτίας των ραγδαίων βροχοπτώσεων. Τον περασμένο μήνα τουλάχιστον 2.100 άνθρωποι χάθηκαν όταν μια κατολίσθηση έθαψε το χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ της επαρχίας Μπανταχσάν κάτω από τόνους λάσπης.

    [04] Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία

    Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών, ως ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας. Στον όρκο του στο κοινοβούλιο ο Ποροσένκο, που θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, εξελέγη πρόεδρος στις 25 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.

    Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

    Ο Π. Ποροσένκο επέστρεψε από τη Νορμανδία ενισχυμένος από την έναρξη διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στη χειρότερη κρίση που έχουν αντιμετωπίσει οι δύο χώρες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες από αύριο Κυριακή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τους τελευταίους μήνες, με βασικό στόχο να καταλήξουν σε μια κατάπαυση του πυρός, ανέφερε μια γαλλική πηγή.

    Στο μεταξύ, ένας Ουκρανός αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν φιλορώσοι αυτονομιστές κοντά στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν από τις 13 Απριλίου μια στρατιωτική επιχείρηση για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Μέχρι στιγμής περίπου 200 άνθρωποι, στρατιώτες, αντάρτες και πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Εξάλλου, η κρίση στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Πολωνίας, την Τρίτη, στην Αγία Πετρούπολη.

    [05] Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, όλο το καλοκαίρι στο Σύγχρονο θέατρο

    Μία παράσταση που καταρρίπτει όλες τις συμβάσεις. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Σύγχρονο Θέατρο, τη μόνη παράσταση του φετινού καλοκαιριού που πραγματοποιεί θερινή σεζόν στην Αθήνα και απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους, παρουσιάζοντας το έργο με υπέρτιτλους σε πέντε γλώσσες.

    Μια σύγχρονη προσέγγιση της γνωστής τραγωδίας από μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών της νεότερης γενιάς, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Ξανθόπουλου σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Η παράσταση συνοδεύεται από υπέρτιτλους -σε δύο γλώσσες ανά ημέρα- για τις ανάγκες των επισκεπτών της Αθήνας αλλά και των μη ελληνόφωνων μόνιμων κατοίκων της.

    [06] Η Ελλάδα κέρδισε 2-1 τη Βολιβία, στον τελευταίο φιλικό αγώνα, πριν το Μουντιάλ

    Με μια «ζωντανή κερκίδα», δέκα και πλέον χιλιάδων ομογενών, η Ελλάδα κέρδισε τη Βολιβία με σκορ 2-1, στο δεύτερο φιλικό αγώνα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του διεθνούς τουρνουά «Road to Brazil». Ο αγώνας έγινε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο «Red Bull Arena» του Νιου Τζέρσεϊ. Μετά τις δυο λευκές ισοπαλίες, με την Πορτογαλία και τη Νιγηρία, η Εθνική πέτυχε την πρώτη νίκη της, πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Βραζιλία.

    Η Εθνική άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, ενθουσίασε τους ομογενείς και ήταν κυρίαρχη στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Εκτός από τα δυο τέρματα, Κονέ (21') και Κατσουράνης (53'), η ομάδα του Φερνάντο Σάντος έχασε τουλάχιστον τέσσερις ευκαιρίες με «άτυχο» τον Φάνη Γκέκα. Από πλευράς Βολιβίας το τέρμα πέτυχε ο Καρντόζο (70'). Μετά τον αγώνα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καταλάβει τη μία από τις δύο θέσεις στον 3ο όμιλο του Μουντιάλ και θα προκριθεί στην επόμενη φάση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 June 2014 - 8:30:22 UTC