Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το κυρίαρχο είναι η συνεργασία με δημάρχους και περιφερειάρχες, όπου κι αν ανήκουν»
  • [02] Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό
  • [03] Υπό κατάληψη η 4η Μονάδα στο λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης
  • [04] Σε Ιστορία και Φυσική, εξετάζονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών
  • [05] Οι προκλήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη
  • [06] Νέα επίθεση στο αεροδρόμιο του Καράτσι
  • [07] Ο Ποροσένκο έδωσε εντολή για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων
  • [08] «Από τον Αϊνστάιν στον Πελέ» - Τα χρόνια του Μουντιάλ μέσα στην παγκόσμια Ιστορία
  • [09] «Χάπι ντομάτας» δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα

  • [01] «Το κυρίαρχο είναι η συνεργασία με δημάρχους και περιφερειάρχες, όπου κι αν ανήκουν»

    «Το κυρίαρχο θα είναι η πολύ καλή συνεργασία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες όπου κι αν ανήκουν» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, και προσθέτει: «Η προτεραιότητά μου θα είναι ακριβώς αυτή: η πόρτα μου και το τηλέφωνό μου θα είναι ανοικτό σε όλους τους δημάρχους και σε όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, όπου αυτοί και αν ανήκουν. Προέρχομαι από την αυτοδιοίκηση και ξέρω πόσο δύσκολη ήταν η προηγούμενη τετραετία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι δήμαρχοι και οι νέοι περιφερειάρχες θα έχουν μια καλύτερη θητεία και προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών θα βοηθήσει».

    Ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τη νέα περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ο κ. Ντινόπουλος σημειώνει: «Και για την κ. Δούρου, αλλά και για όλους τους περιφερειάρχες, όπου κι ανήκουν, η πόρτα του υπουργείου Εσωτερικών είναι ανοικτή. Είναι γνωστό ότι εγώ δεν ψήφισα την κ. Δούρου, ούτε φυσικά περίμενα ποτέ να με ψηφίσει η κ. Δούρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Κοινά είναι τα προβλήματα και με καλή διάθεση μπορούμε να δώσουμε λύσεις, έστω κι αν έχουμε διαφωνίες».

    [02] Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

    Ο χθεσινός «σαρωτικός ανασχηματισμός» χαρακτηρίζεται από ανταποκρίσεις και δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, ως προσπάθεια να δοθεί «νέα ώθηση» στην ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού, μετά τις επιδόσεις των δύο κυβερνώντων κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στις περισσότερες ανταποκρίσεις, δίνεται έμφαση στην αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα από τον Γκίκα Χαρδούβελη για την «ευαίσθητη θέση» του υπουργού Οικονομικών, «μια επιλογή που σηματοδοτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

    Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ακόμη η «ενισχυμένη συμμετοχή» του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, «ως αποτέλεσμα των καλύτερων των αναμενόμενων ποσοστών του κόμματος στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης».

    Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», ο καθηγητής Κλάους Ζίμερμαν, ιδρυτής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ), δίνει «έμφαση στην καινοτομία», ως σχέδιο, προκειμένου η Ελλάδα, όπως σημειώνει, να ανταποκριθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα, δηλαδή την «επανίδρυσή της ως χώρα παραγωγική και ανταγωνιστική».

    [03] Υπό κατάληψη η 4η Μονάδα στο λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης

    Υπό κατάληψη βρίσκεται, από τις 7 το πρωί, η 4η Μονάδα παραγωγής ρεύματος, στο λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης, από εργαζόμενους που ζητούν προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργεί με ασφάλεια η μονάδα. Η κατάληψη στην οποία έχει προβεί η Ένωση Τεχνικών και το Σωματείο Ορυχείων Σταθμών είναι προειδοποιητική και σύμφωνα με το μέλος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, Σαράντο Αλεξανδρή, έχει σταματήσει η φόρτωση της μονάδας με λιγνίτη, προκειμένου να μειωθεί η διαθεσιμότητα του φορτίου.

    Ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε ότι λείπουν δεκαπέντε άτομα από την 4η Μονάδα του Ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ), άλλοι δέκα για να ξεκινήσουν την λειτουργία της 5ης Μονάδας που ετοιμάζεται, ενώ από τα ορυχεία, υποστήριξε, λείπουν εκατό άτομα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι Μονάδες και το ορυχείο.

    [04] Σε Ιστορία και Φυσική, εξετάζονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

    Στην τελική ευθεία μπαίνουν αυτή την εβδομάδα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, που σήμερα εξετάζονται στα μαθήματα της Ιστορίας (θεωρητική κατεύθυνση) και της Φυσικής (θετική και τεχνολογική κατεύθυνση και των δυο κύκλων). Και τα δύο αυτά μαθήματα, είναι αυξημένης βαρύτητας στον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας και συνεπώς οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Η αυλαία των εξετάσεων πέφτει την Πέμπτη με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων, ενώ το Σάββατο 21 Ιουνίου αρχίζουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

    [05] Οι προκλήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη

    Αντιμέτωπος με τα προαπαιτούμενα μέτρα - για να εκταμιευθούν οι δύο «μικρές» δόσεις, από 1 δισ. ευρώ η κάθε μια- θα βρεθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, προτού καν γνωρίσει, υπό τη νέα ιδιότητά του, τους ομολόγους του στην ευρωζώνη.

    Η συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου, ενώ στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη επαφή με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα για περίπου 10 ημέρες, πριν από τη μεγάλη αξιολόγηση του φθινοπώρου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ζητήσουν, τον Ιούλιο, πλήρη ενημέρωση για την πορεία των 12 προαπαιτούμενων δράσεων, από τις οποίες οι πρώτες έξι έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως τον περασμένο Μάιο.

    Στο πλευρό του νέου υπουργού Οικονομικών θα συνεχίσουν να βρίσκονται, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, καθώς και- σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις-, ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών και εκπρόσωπος της χώρας στο Euro Working Group. Επίσης, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών, θεωρείται υπέρμαχος της ελεύθερης οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της στροφής του οικονομικού μοντέλου από την κατανάλωση στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, χωρίς όμως να μειώνεται το απόλυτο μέγεθος της κατανάλωσης.

    [06] Νέα επίθεση στο αεροδρόμιο του Καράτσι

    Ομάδα ενόπλων πραγματοποίησε επίθεση εναντίον σημείου ελέγχου στο αεροδρόμιο του Καράτσι, στο Πακιστάν, δύο ημέρες μετά την επίθεση των ταλιμπάν κατά την οποία σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι. «Οι ένοπλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας του αεροδρομίου σε σημείο ελέγχου» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας.

    [07] Ο Ποροσένκο έδωσε εντολή για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έδωσε εντολή για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να επιτραπεί στους πολίτες να εγκαταλείψουν τις ζώνες των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία στην ηλεκτρονική της σελίδα. «Για να αποφευχθούν νέα θύματα στη ζώνη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, ο πρόεδρος επιφόρτισε τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας να δημιουργήσουν όλες τις αναγκαίες συνθήκες για τους πολίτες που επιθυμούν να φύγουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

    Ο Πέτρο Ποροσένκο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να οργανώσει τη μεταφορά, τη σίτιση και την παροχή ιατρικής φροντίδας και στις τοπικές αρχές να φροντίσουν για την στέγασή τους. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, των υπουργείων Εσωτερικών και Αμυνας και της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας διεξάγουν από τις 13 Απριλίου στρατιωτική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της ένοπλης φιλορωσικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί 200 άνθρωποι, φιλορώσοι αυτονομιστές μαχητές, στρατιώτες και άμαχοι.

    [08] «Από τον Αϊνστάιν στον Πελέ» - Τα χρόνια του Μουντιάλ μέσα στην παγκόσμια Ιστορία

    Η σύγχρονη ιστορία του κόσμου μέσα από την ιστορία του Μουντιάλ είναι το βιβλίο «Από τον Αϊνστάιν στον Πελέ», του αθλητικού συντάκτη Θεολόγου Αλεξανδράτου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος. Σε 307 σελίδες ο συγγραφέας εξιστορεί τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ιστορώντας τα μεγάλα και μικρά γεγονότα που σημάδεψαν τις ποδοσφαιρικές τετραετίες από το 1930 έως το 2010. Είναι τα κατορθώματα της στρογγυλής θεάς , σε συνδυασμό με τα συγκυριακά ανδραγαθήματα αλλά και τα παθήματα του πλανήτη στον εικοστό αιώνα.

    Πρόκειται για ένα εγκυκλοπαιδικό χρονικό που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, κερδίζοντας ακόμη και από εκείνους που δεν τρελαίνονται με το ποδόσφαιρο ,παρά την μαζική ψύχωση υπέρ της ξεμυαλίστρας θεάς.

    [09] «Χάπι ντομάτας» δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα

    Ένα «χάπι ντομάτας» την ημέρα, το οποίο περιέχει τη φυσική αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η διαπίστωση αυτή πιθανώς εξηγεί γιατί η μεσογειακή δίαιτα, που περιέχει πολλές ντομάτες, μειώνει την πιθανότητα καρδιολογικών προβλημάτων.

    Οι Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν με μια κλινική δοκιμή ότι τέτοια χάπια βοηθούν στη λειτουργία των αγγείων του αίματος, όμως θα χρειαστούν και άλλες μελέτες προτού το χάπι λυκοπένιου αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι πράγματι κάνει καλό στην καρδιά και μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά. Η ανάλυση έδειξε ότι το χάπι ντομάτας βελτίωσε σημαντικά -κατά 53%- την κατάσταση του ενδοθήλιου (της εσωτερικής «επένδυσης» των αιμοφόρων αγγείων) και την κυκλοφορία του αίματος στους καρδιοπαθείς (αλλά όχι στους υγιείς), ενώ κάτι ανάλογο δεν συνέβη με το χάπι πλασέμπο. Το χάπι ντομάτας δεν επέδρασε στην αρτηριακή πίεση, στην ακαμψία των αρτηριών, ούτε στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 June 2014 - 8:30:24 UTC