Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να τον εκλέξει μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή
  • [02] Ελεύθερος, μετά την απολογία του ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
  • [03] Τα ενεργειακά στο επίκεντρο των συνομιλιών Αντ. Σαμαρά - Ιλ. Αλίεφ
  • [04] Ελεύθεροι έξι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που κατηγορούνται για τον εμπρησμό στις Σκουριές
  • [05] Τρεις συλλήψεις για απάτες, με πρόσχημα την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων
  • [06] Γιατρούς, που συνταγογραφούσαν σε αποβιώσαντες, εντόπισε η ΕΛΑΣ
  • [07] Ελεύθερος με όρους ο γιος του εφοπλιστή που εμπλέκεται στην υπόθεση της ηρωίνης
  • [08] Μεγάλο κόλπο με το πλαφόν στις ιατρικές επισκέψεις καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ
  • [09] Δυτικές χώρες απομακρύνουν το προσωπικό τους από τη Βαγδάτη - Αμερικανικό πλοίο έφθασε στον Κόλπο
  • [10] Πακιστανικά αεροσκάφη καταφέρουν πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών
  • [11] Οι φιλορώσοι αντάρτες κατέλαβαν το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας στο Ντονέτσκ
  • [12] Ο Αλέκος Ζάννας μιλάει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τις «Ρωμιοπούλες» τη μυθιστορηματική βιογραφία της Πηνελόπης Δέλτα
  • [13] Μουντιάλ 2014: Στο ντέρμπι Γερμανία - Πορτογαλία εστιάζεται το ενδιαφέρον της σημερινής μέρας

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να τον εκλέξει μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή

    Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ζητεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζοντας ότι «δεν πείθουν, είναι χονδροκομμένα ψεύδη, ότι εκ παραδρομής πέρασε στη Βουλή η διάταξη που μετέτρεπε από κακούργημα σε πλημμέλημα την κατάχρηση δημοσίου χρήματος». «Αν ήταν εκ παραδρομής, γιατί δεν απέσυραν την διάταξη τότε, όταν βάλαμε τις φωνές;» διερωτάται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι «δημιουργεί νομικό προηγούμενο, έχει δημιουργήσει μια μαύρη νομική τρύπα και τηνεπικαλούνται ήδη αυτή τη διάταξη, επιδιώκοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση. Αυτή η διάταξη "ξεπλένει" και ρίχνει στα μαλακά τους ενεχόμενους σε σκάνδαλα, όπως της Siemens και των υποβρυχίων».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ο κ. Παπαδημούλης απαντά:«Η γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να τον εκλέξει μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή, γιατί τους επόμενους μήνες θα ληφθούν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα για δεκαετίες, με κορυφαία αυτή που αφορά τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, που είναι ολοφάνερα μη βιώσιμο. Οι κυβερνητικοί συνεταίροι έχουν βάλει λυτούς και δεμένους με τη βοήθεια υποσυστημάτων που τους στηρίζουν και εννοώ εκδοτικά συγκροτήματα, επιχειρηματικά συμφέροντα, εγχώριες, αλλά και διεθνείς δυνάμεις, που παρεμβαίνοντας ακόμη και στα εσωτερικά άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων να εξασφαλίσουν τον περίφημο αριθμό των 180βουλευτών. Γιατί, αν τον εξασφαλίσουν, θα πάρουν εισιτήριο για άλλα δύο χρόνια αδιατάραχτης εφαρμογής μιας καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής».

    [02] Ελεύθερος, μετά την απολογία του ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

    Ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκε μετά την απολογία του στις ανακρίτριες της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Ο βουλευτής, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της πολύωρης διαδικασίας, χαρακτήρισε πολύ καλή την απόφαση ανακριτριών και εισαγγελέα, ενώ -όπως είπε- προσκόμισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υφίστανται στοιχεία για παράνομη δράση που να εμπλέκεται ο ίδιος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό που είχε προβάλει σε ομιλία του στη Βουλή, ότι δηλαδή υπήρχε «κρυφή ατζέντα» της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, «την οποία αποσιωπούσε από βουλευτές και μέλη του κόμματος». Αύριο το πρωί, έχει κληθεί σε συμπληρωματική απολογία ο προσωρινά κρατούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, ενώ μετά το μεσημέρι έχει κληθεί η βουλευτής Ελένη Ζαρούλια.

    [03] Τα ενεργειακά στο επίκεντρο των συνομιλιών Αντ. Σαμαρά - Ιλ. Αλίεφ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

    Αρχικά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενώ στη συνέχεια είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας των δυο ηγετών και των συνεργατών τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνομιλίες κυριάρχησαν θέματα ενέργειας, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και η ΔΕΣΦΑ, καθώς και γενικότερα γεωστρατηγικά ζητήματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και για τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός (και ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) συζήτησε με τον Αζέρο Πρόεδρο και για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το κλίμα στις συνομιλίες ήταν ιδιαιτέρως θερμό, κυβερνητικές δε πηγές τονίζουν ότι έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάτι που ξεκίνησε από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τον Μάιο του 2013.

    Διαβάστε επίσης: Διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των Καρ. Παπούλια και Ιλ. Αλίεφ

    [04] Ελεύθεροι έξι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που κατηγορούνται για τον εμπρησμό στις Σκουριές

    Ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Πολυγύρου, έξι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση, τον περυσινό Φεβρουάριο, στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Σε πέντε απ' αυτούς επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ στον έκτο -που σύμφωνα με τους υπερασπιστές του αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα- δεν επιβλήθηκε κανένας όρος.

    Όλοι οι κατηγορούμενοι -μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού- απολογήθηκαν με υπομνήματα, αρνούμενοι τις βαρύτατες πράξεις που τους αποδίδει το κατηγορητήριο, ενώ οι συνήγοροί τους έκαναν λόγο για «φρονηματικές» διώξεις, που στοχεύουν στο να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα της τοπικής κοινωνίας. Για την ίδια υπόθεση θα απολογηθούν αύριο -στην ίδια ανακρίτρια- άλλα εννέα άτομα, κλείνοντας τον κύκλο των απολογιών για την πολύκροτη υπόθεση του εμπρησμού στις Σκουριές.

    [05] Τρεις συλλήψεις για απάτες, με πρόσχημα την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων

    Τρία άτομα, που εξαπατούσαν ιδιώτες, εισπράττοντας μεγάλα χρηματικά με το πρόσχημα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων, συνέλαβαν άνδρες της ΕΛΑΣ. Πρόκειται για άνδρα 41 χρόνων, έναν 45χρονο κι έναν 47χρονο, που δρούσαν σε περιοχές της Κηφισιάς, της Αθήνας και του Μαρκόπουλου.

    Έως στιγμής εξιχνιάσθηκαν 17 περιπτώσεις απάτης σε βάρος πολιτών, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά περισσότερα από 600.000 ευρώ. Από τον φορολογικό έλεγχο, που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή που υπερβαίνει το ποσό των 1.200.000 ευρώ. Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία αφορά συνολικά έξι άτομα, εκ των οποίων οι πέντε εμφανίζονταν ως διοικούντες την εμπλεκόμενη ανώνυμη εταιρεία και ο έκτος ήταν λογιστής.

    [06] Γιατρούς, που συνταγογραφούσαν σε αποβιώσαντες, εντόπισε η ΕΛΑΣ

    Γιατρούς, που συνταγογραφούσαν σε αποβιώσαντες, ή ακόμα και εν αγνοία ασθενών, εντόπισε η ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια πολύμηνης έρευνας από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Από τα έως στιγμής στοιχεία των περιπτώσεων απάτης που εξιχνιάσθηκαν, προκύπτει ότι η ζημία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους, που είχαν αποβιώσει, εφόσον οι Αριθμοί Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τους δεν είχαν διαγραφεί από το σύστημα «e-syntagografisi». Εξακριβώθηκε ότι 51 γιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους, ή συνταξιούχους του ΝΑΤ, το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου 2012. Επιπλέον, εντοπίστηκε πλήθος συνταγών, τουλάχιστον 2.585, που είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του ΙΚΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

    [07] Ελεύθερος με όρους ο γιος του εφοπλιστή που εμπλέκεται στην υπόθεση της ηρωίνης

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, έπειτα από σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 15χρονος γιος του 40χρονου εφοπλιστή, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, άνω του ενός τόνου, που εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, έπειτα από μεγάλη συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 15χρονος φέρεται να είχε στείλει μήνυμα με το κινητό του τηλέφωνο, σε έναν από τους 11 συλληφθέντες εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Στην Εισαγγελία Πειραιά, οδηγήθηκε σήμερα και ο Αλβανός υπήκοος που εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση και παραδόθηκε χθες αυτοβούλως στην Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Ο συλληφθείς έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι για την ποσότητας ηρωίνης συνολικού μικτού βάρους 1.133,420 κιλών και αξίας άνω των 30 εκατομμύρια ευρώ, θα οδηγηθούν αύριο στην Εισαγγελία Πειραιά πέντε Έλληνες: Πρόκειται για τον 40χρονο εφοπλιστή, την πρώην σύζυγό του και τη μητέρα της, την οικιακή βοηθό και έναν φίλο τής πρώην συζύγου του 40χρονου. Την Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία και πέντε Τούρκοι υπήκοοι. Πηγές από την Ασφάλεια του Λιμενικού, ανέφεραν ότι ο «εγκέφαλος» της σπείρας πιθανόν να είναι Τούρκος υπήκοος ενώ χθες, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση, εντοπίστηκε σε μάντρα φορτηγών στο Κερατσίνι νταλίκα με ειδικές κρύπτες, η οποία θα χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά της ηρωίνης από την Πάτρα στην Ανκόνα και από εκεί στις αγορές της Ευρώπης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ποσότητα ηρωίνης πρέπει να έφθασε στην Ελλάδα από το Ιράν μέσω Τουρκίας με άλλο φορτηγό όχημα.

    [08] Μεγάλο κόλπο με το πλαφόν στις ιατρικές επισκέψεις καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ

    Αντιμέτωπος με συμπεριφορές γιατρών που ξενίζουν σε καιρό κρίσης, βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει δεχθεί καταγγελίες ότι συμβεβλημένοι γιατροί δηλώνουν τις πρώτες ημέρες του μήνα ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των επισκέψεων και στη συνέχεια ζητούν από τους ασφαλισμένους να καταβάλουν οι ίδιοι το αντίτιμο της επίσκεψης. Όπως είναι γνωστό οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν 300 επισκέψεις τον μήνα (μέχρι τις 30 Ιουνίου) και το αντίτιμο αυτών των επισκέψεων καταβάλλεται από τον Οργανισμό.

    Από τον εκτεταμένο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ προέκυψε ότι 128 συμβεβλημένοι γιατροί μέσα στις τέσσερις πρώτες ημέρες του Ιουνίου είχαν από 250 ως 300 επισκέψεις, ενώ 16 καταχώρησαν επισκέψεις την 1η Ιουνίου, η οποία ήταν Κυριακή, και μάλιστα ένας συμβεβλημένος ιατρός πραγματοποίησε μέσα σε αυτή την ημέρα 170 επισκέψεις.

    Διαβάστε επίσης:Γιατρούς, που συνταγογραφούσαν σε αποβιώσαντες, εντόπισε η ΕΛΑΣ

    [09] Δυτικές χώρες απομακρύνουν το προσωπικό τους από τη Βαγδάτη - Αμερικανικό πλοίο έφθασε στον Κόλπο

    Κάποιες δυτικές χώρες άρχισαν σήμερα να απομακρύνουν το προσωπικό από τις πρεσβείες τους στην ιρακινή πρωτεύουσα παρά τις εγγυήσεις της Βαγδάτης ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι ελέγχουν εφεξής σημαντικά τμήματα του ιρακινού εδάφους. Σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν μεγάλες ζώνες στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Μοσούλη. Οι τζιχαντιστές προσπαθούν εφεξής να προελάσουν προς την Βαγδάτη και το ΙΚΙΛ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 1.700 Ιρακινούς σιίτες στρατιώτες, ένα έγκλημα το οποίο χαρακτήρισε "τρομερό" η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

    Απέναντι στην βία αυτή και την έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση διπλωματικού τους προσωπικού από τις πρεσβείες τους στην Βαγδάτη. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου την αποστολή ενισχύσεων γύρω από την πρεσβεία της, η οποία βρίσκεται στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης και η οποία φρουρείται ήδη αυστηρά. Εξάλλου το αμερικανικό πλοίο USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες και αεροσκάφη Osprey, τα οποία μπορούν να πετούν ως ελικόπτερα και ως αεροπλάνα, έφτασε στον Κόλπο, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, για να υποστηρίξει μια πιθανή αμερικανική δράση που θα αποσκοπεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ να πολεμήσει τους σουνίτες τζιχαντιστές.

    Παράλληλα το Αμάν διπλασίασε την στρατιωτική του παρουσία κατά μήκος των συνόρων του με το Ιράκ.

    Τέλος, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί πραγματοποιεί σήμερα μια επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, στην Τεχεράνη για να συζητήσει για την κατάσταση στο Ιράκ. Το σιιτικό Ιράν έχει προσφέρει την υποστήριξή του στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

    [10] Πακιστανικά αεροσκάφη καταφέρουν πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών

    Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούν σήμερα το Βόρειο Ουαζιριστάν, μία ημέρα αφού ο στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπολύει μια ευρεία επιχείρηση με στόχο να εκδιώξει τους ισλαμιστές αντάρτες από την περιοχή αυτή που βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    Στην πολυαναμενόμενη αυτή στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Το χτύπημα του ξίφους του προφήτη», που επισπεύστηκε μετά την επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα των ανταρτών εναντίον του αεροδρομίου του Καράτσι, παίρνουν μέρος στρατιώτες, πυροβολικό και επιθετικά ελικόπτερα. Προς το παρόν οι περίπου 80.000 στρατιώτες δεν έχουν εμπλακεί σε άμεση στρατιωτική δράση, αφήνοντας τα F-16 να ξεκινήσουν την επιχείρηση καταφέροντας πλήγματα. Οι Ταλιμπάν και οι Ουζμπέκοι σύμμαχοί τους που έχουν τα κρησφύγετά τους στο Βόρειο Ουαζιριστάν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του αεροδρομίου του Καράτσι στις 8 Ιουνίου, η οποία θεωρήθηκε σημείο καμπής για τον τρόπο που το Πακιστάν αντιμετωπίζει τους αντάρτες. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν σήμερα το πρωί έξι κρησφύγετα των ανταρτών στην περιοχή Σάουαλ.

    [11] Οι φιλορώσοι αντάρτες κατέλαβαν το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας στο Ντονέτσκ

    Ένοπλοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν σήμερα το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρει ένα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια σύσκεψη για να θέσουμε υπό τον έλεγχο μας την Κεντρική Τράπεζα, το υπουργείο Φόρων και το δημόσιο ταμείο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Ολεξάντρ Ματιούσιν ένας από τους ενόπλους, που ήταν ντυμένος με στρατιωτική στολή και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, μπροστά από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας από το οποίο εξέρχονταν οι εργαζόμενοι. «Δεν θέλουμε να δίνουμε πια φόρους στο Κίεβο, θέλουμε να τους κρατάμε για εμάς», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ματιούσιν, οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν εμπόδισαν την κατάληψη του κτιρίου», μάλιστα επεσήμανε ότι «συνέβαλαν» σε αυτή. Η δημαρχία του Ντονέτσκ ζήτησε από τους περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας. Η συνοικία αυτή «έχει κλείσει για την κυκλοφορία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η δημαρχία.

    [12] Ο Αλέκος Ζάννας μιλάει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τις «Ρωμιοπούλες» τη μυθιστορηματική βιογραφία της Πηνελόπης Δέλτα

    Άρωμα άλλης εποχής που καταφέρνει κι επιβιώνει ολοζώντανο ως τις μέρες μας, περικλείεται αυτούσιο στις σελίδες της τριλογίας με τίτλο «Ρωμιοπούλες» το μοναδικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα που δεν απευθύνεται σε παιδιά και το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, σε τρίτομη έκδοση (εκδ. «Ερμής» σελ. 1.400). Οι «Ρωμιοπούλες» φέρουν την υποδειγματική φροντίδα του Αλέκου Ζάννα, απογόνου της Π. Δέλτα από την πλευρά του πατέρα του, Παύλου Ζάννα, στον οποίο οι κόρες της, εμπιστεύτηκαν το αρχείο της μητέρας τους.

    Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, οΑλέκος Ζάννας παρατηρεί ότι οι «Ρωμιοπούλες» βγαίνουν ύστερα από συγκεκριμένο πλάνο και τονίζει: «Προκειμένου να γίνει κατανοητό αυτό το μυθιστόρημα πρέπει ο αναγνώστης να έχει κάποια «κλειδιά» της ζωής της Π. Δέλτα. Ως εκ τούτου, προηγήθηκαν εκδοτικά τα αυτοβιογραφικά της κείμενα οι "Αναμνήσεις", η "Αλληλογραφία", αλλά και ο τόμος για τονΕλ. Βενιζέλο τον Ν. Πλαστήρα».

    Ερ.: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα καινούργια αυτοβιογραφικά στοιχεία της Δέλτα, που φέρνουν στο φως οι «Ρωμιοπούλες»; Απ.:Θεωρώ ότι πρόκειται για γεγονότα και καταστάσεις που η Π. Δέλτα στις αυτοβιογραφίες της φοβάται να αναφέρει ως πραγματικά, αυτοπεριορίζεται ή ενδεχομένως τα θεωρεί ως δεδομένα και δεν τα έχει συμπεριλάβει σε αντίθεση με το μυθιστόρημα, που της δίνει την ελευθερία να περιγράψει χαρακτήρες. Εδώ ίσως -αλλά δεν θα το μάθουμε ποτέ, γιατί δεν υπάρχουνοι μαρτυρίες- αυτά τα στοιχεία είναι πιο τονισμένα. Δηλαδή νομίζω ότι η σχέση με τους γονείς της είναι πολύ πιο «άγρια» απ΄ ό,τι περιγράφει στις «Αναμνήσεις 1899».

    [13] Μουντιάλ 2014: Στο ντέρμπι Γερμανία - Πορτογαλία εστιάζεται το ενδιαφέρον της σημερινής μέρας

    Με το... δεξί μπήκαν στο Μουντιάλ, Γαλλία, Ελβετία και Αργεντινή, δείχνοντας ότι έχουν τις δυνατότητες να συνεχίσουν στους «16» της κορυφαίας διοργάνωσης, που διεξάγεται στην Βραζιλία. Ο Λιονέλ Μέσι οδήγησε τους Αργεντινούς στην νίκη επί της Βοσνίας με 2-1 (6ος όμιλος), ο Καρίμ Μπενζεμά ήταν ο ηγέτης των «τρικολόρ» στο άνετο 3-0 επί της Ονδούρας (5ος) και οι Ελβετοί, με υπομονή και πειθαρχία, έκαμψαν την αντίσταση του Ισημερινού με 2-1 (5ος). Από το σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζει το ντέρμπι του 7ου ομίλου ανάμεσα στη Γερμανία και την Πορτογαλία (19:00), ενώ ελαφρύ προβάδισμα έχουν η Γκάνα, που θα αντιμετωπίσει (01:00) τις ΗΠΑ, για τον ίδιο όμιλο και η Νιγηρία, που θα παίξει (22:00) με το Ιράν, στο πλαίσιο του 6ου ομίλου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 June 2014 - 14:30:24 UTC