Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Για να φύγει το υφεσιακό μνημόνιο, χρειάζεται ισχυρή διαπραγμάτευση από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή
  • [02] Παναττική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ
  • [03] Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία λόγω πανυγειονομικής απεργίας
  • [04] Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια»
  • [05] Στέλεχος του επιτελείου Ομπάμα επαινεί τις προσπάθειες της Ελλάδας, ωστόσο, «πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη»
  • [06] Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση στις ΗΠΑ μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει εκείνη στην Οκλαχόμα
  • [07] Οι πρόεδροι Πούτιν και Ποροσένκο συζήτησαν ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία
  • [08] Εξήντα έξι άνθρωποι πιθανόν έχουν πνιγεί σε ναυάγιο πλοίου ανοικτά των ακτών της Μαλαισίας

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Για να φύγει το υφεσιακό μνημόνιο, χρειάζεται ισχυρή διαπραγμάτευση από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή

    Οδηγό για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας το βιβλίο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» των Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Στίουαρτ Χόλαντ και Γιάννη Βαρουφάκη, που παρουσιάστηκε απόψε στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η «μετριοπαθής πρόταση» των Βαρουφάκη - Χόλαντ - Γκαλμπρέιθ, παρά το παραπλανητικό της τίτλο, είναι μια βαθιά ριζοσπαστική πρόταση για την έξοδο της ευρωζώνης από τη κρίση και χαρακτηρίσουμε το εγχειρίδιο των τριών οικονομολόγων, ως ένα «ευρωπαϊκό μανιφέστο για την ανάπτυξη». Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι αν και οι προτάσεις των συγγραφέων δεν ταυτίζονται με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «είναι εμφανές ότι εκκινούνε από κοινές αφετηρίες και σε πολλά σημεία εφάπτονται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «μια προφανής, αλλά όχι και τόσο αυτονόητη για όλους στη χώρα αφετηρία, ότι το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα και επομένως απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στη κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους, στη κατεύθυνση της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους». Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας «εμείς δίνουμε πολύ συχνά το παράδειγμα της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953. Γιατί το κάνουμε αυτό; Πρώτον για να αποδείξουμε ότι η λύση δε μπορεί παρά να είναι πολιτική, όπως η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ευρώπης αποδεικνύει. Δεύτερον γιατί η λύση του 1953, εκτός της διαγραφής χρέους εμπεριείχε και τη ρήτρα ανάπτυξης που την ακολούθησε, μάλιστα και ένα γενναίο πακέτο για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης. Διεκδικούμε δηλαδή τη διαγραφή, μαζί τον τερματισμό της λιτότητας, μαζί με τη «ρήτρα ανάπτυξης», και τη μη δανειακή, επενδυτική χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός «Ευρωπαϊκού New Deal», για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του χρέους και να κλείσουν οι βρόχοι της ανατροφοδότησής του. Με δύο λόγια: θεωρούμε τη διαγραφή αναγκαία, γιατί είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ενώ τη θεωρούμε αναγκαία δε τη θεωρούμε ταυτόχρονα και από μόνη της ικανή» αλλά, όπως είπε «εντάσσουμε την οριστική και βιώσιμη υπέρβαση της υπερχρέωσης της χώρας στο τρίπτυχο: ανασυγκρότηση - αναδιανομή - ανάπτυξη». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της χρεοκοπίας και του υφεσιακού μνημονίου χρειάζεται ισχυρή διαπραγμάτευση, η όποια προϋποθέτει ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και «όχι κυβέρνηση κομμάτων που έχουν αποδοκιμαστεί από το λαό. Όχι κυβέρνηση πολιτικών κομμάτων και προσώπων, που μέχρι πρότινος έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Όχι κυβέρνηση πολιτικών αρχηγών, που έχουν υπογράψει συμβόλαιο, να εφαρμόσουν μέτρα που φέρνουν ένα νέο κύκλο ύφεσης. Που έχουν με την υπογραφή τους δεσμευθεί σε προαπαιτούμενα διάλυσης της εσωτερικής αγοράς».

    [02] Παναττική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ

    Παναττική στάση εργασίας από τις 12.00 έως και τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ.

    Παράλληλα, η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση στις 12.00 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν και της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προς την οδό Καραγεώργη της Σερβίας όπου βρίσκονται καθημερινά οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

    Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, αναφέρει ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά των μέτρων της αξιολόγησης, της κινητικότητας, των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων θα είναι διαρκείς και καθημερινές.

    [03] Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία λόγω πανυγειονομικής απεργίας

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουνσήμερα τα δημόσια νοσοκομεία και θα δέχονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία, έπειτα από απόφαση των ομοσπονδιών τους, αντιδρώντας στο νέο σύστημα αξιολόγησης, που, όπως εκτιμούν, θα οδηγήσει σε απολύσεις.

    Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας και όπως δήλωσεχθες ο νέος υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, είναι διατεθειμένος να τους δεχτεί και να συζητήσει με τη συνδικαλιστική ηγεσία των απεργών, τις παραμέτρους του συστήματος αξιολόγησης, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι «υπάρχει νόμος για την αξιολόγηση» και ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητά την απόσυρση «των αυθαίρετων κριτηρίων αξιολόγησης του προσωπικού των Νοσοκομείων που οδηγούν σε απολύσεις και απαιτεί την επείγουσα κάλυψη των ελλείψεων σε νοσηλευτικό- παραϊατρικό προσωπικό, γιατρούς, αναλώσιμα, αντιδραστήρια, φάρμακα».

    [04] Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια»

    Τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον οι τράπεζες τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις πληρωμών και την υπερχρέωση φυσικών και νομικών προσώπων, ορίζει απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιεύθηκεχθες στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 1582).

    Μεταξύτων τύπων ρύθμισηςείναι η μερική διαγραφή χρεών, η παροχή πρόσθετης εξασφάλισης από τον δανειολήπτη, η πώληση και ενοικίαση του ακινήτου η οποία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο έναντι μισθώματος (συνήθως για μια ελάχιστη περίοδο τριών ετών).

    Επίσης στις ρυθμίσεις είναι η μεταβίβαση/ πώληση του δανείου/αναπροσαρμοσμένο υπόλοιπο, σε άλλο ίδρυμα, πιστωτή ή χρηματοδοτικό σχήμα, η ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας αλλά και η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων.

    Για τις επιχειρήσεις, μεταξύ των ενδεικτικών ρυθμίσεων που παρουσιάζονται είναι η λειτουργική αναδιάρθρωση με αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης όταν οι πιστώτρια/ες τράπεζες θεωρούν την επιχείρηση βιώσιμη υπό προϋποθέσεις, αλλά η υφιστάμενη διοίκηση δεν συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά και οι ανταλλαγές χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.

    Η εν λόγω Πράξη τίθεται σε εφαρμογή από την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

    [05] Στέλεχος του επιτελείου Ομπάμα επαινεί τις προσπάθειες της Ελλάδας, ωστόσο, «πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη»

    «Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πέτυχε πολλά κατά τα τελευταία δύο χρόνια» τονίζει σε άρθρο του ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν της Allianz, στο ειδησεογραφικό πρακτορείοBloomberg αναφέροντας συγκεκριμένα:

    «Μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μείωσε τις δαπάνες, αύξησε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, μείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τους κινδύνους για την οικονομία που συνδέονται με τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού τομέα».

    Στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψη ότι «παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν είναι καλή. Αφού η χώρα υπέστη μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να απέχει πόρρω από το να επανακάμψει» και «να προχωρήσει στην ανάπτυξη, την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα». Ο κ. Ελ-Εριάν, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και πρώην διευθύνων σύμβουλος και συν-επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, στην αρχή του άρθρου του αναφέρει ότι «δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2012, που από πολλούς θεωρήθηκαν ως "δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας", η συμμαχική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές οδήγησε τη χώρα σε σχετική ασφάλεια. Όμως», όπως επισημαίνει, «η επακόλουθη απότομη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς και η ζήτηση από τους επενδυτές για τις νέες εκδόσεις των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων, υπερεκτιμούν τις βελτιώσεις που έγιναν στην χώρα. Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα τροφοδοτήθηκε από την παγκόσμια ζήτηση υψηλών αποδόσεων όταν οι δυτικές κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Για να καταφέρει η Ελλάδα να κρατήσει τα ξένα κεφάλαια και να μειώσει τις πιθανότητες περαιτέρω αστάθειας, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας της».

    Τέλος, υποστηρίζει ότι «τα κύρια προβλήματα είναι η υψηλή ανεργία και το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ» και ότι «ο συνδυασμός αριθμού παραγόντων, όπως: ανεπαρκούς ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, κοινωνικών εντάσεων καιυπερχρέωσης έχει αποδυναμώσει την πολιτική συνοχή. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τα ποσοστά των αντιευρωπαϊστών υποψηφίων ήταν τόσο υψηλά ώστε η συζήτηση για πρόωρες εθνικές εκλογές έχει γίνει έντονη». Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «παρόλα τα επιτεύγματα της Ελλάδας, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πόσα πολλά πρέπει να γίνουν, ακόμη».

    [06] Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση στις ΗΠΑ μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει εκείνη στην Οκλαχόμα

    Η αμερικανική Πολιτεία της Τζόρτζια πραγματοποίησε την πρώτη εκτέλεση που γίνεται στις ΗΠΑ εδώ και επτά εβδομάδες, έπειτα από εκείνη στην Οκλαχόμα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς ήταν φανερό πως προκάλεσε πόνο στον καταδικασμένο. Ο Μάρκους Ουέλονς, 58 ετών, καταδικασμένος για το φόνο μιας έφηβης, κηρύχθηκε νεκρός από θανατηφόρα ένεση στις 11:56 (τοπική ώρα, 06:56 ώρα Ελλάδας) στο Τζάκσον της Τζόρτζια (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), δήλωσε μια εκπρόσωπος της φυλακής.

    [07] Οι πρόεδροι Πούτιν και Ποροσένκο συζήτησαν ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και τους θανάτους εκεί δύο Ρώσων δημοσιογράφων, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν αργά τη νύκτα, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο. Κατά τη συνομιλία "εθίγη το θέμα μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας στην περιοχή της στρατιωτικής δράσης στη νοτιοανατολική Οκρανία", αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο. Στη δήλωση αναφέρεται ακόμη πως ο Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για το θάνατο δύο δημοσιογράφων της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές κοντά στην ανατολική πόλη Λουχάνσκ. Ο Ποροσένκο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι θα διεξαχθεί έρευνα και θα ληφθουν μέτρα για να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι.

    [08] Εξήντα έξι άνθρωποι πιθανόν έχουν πνιγεί σε ναυάγιο πλοίου ανοικτά των ακτών της Μαλαισίας

    Εξήντα έξι άνθρωποι πιθανόν έχουν πνιγεί, όταν ένα υπερφορτωμένο ξύλινο πλοίο που μετέφερε 97 παράνομους μετανάστες από την Ινδονησία βυθίστηκε ανοικτά των ακτών της Μαλαισίας, δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας αυτής.

    Στους επιβάτες περιλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά, ενώ το πλεούμενο δεν ήταν κατάλληλο να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους ταξίδι, δήλωσε ο Μουχάμαντ Ζουρί, υπάλληλος της Υπηρεσίας Ναυτιλίας. «Το πλοίο ήταν παράνομο και όλοι οι επιβάτες ήταν Ινδονήσιοι», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Ζουρί. Ο ίδιος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι 61 άνθρωποι εκ των επιβατών του πλοίου αγνοούνται, ωστόσο αργότερα διευκρίνισε πως μόνο 31 άνθρωποι είχαν διασωθεί. Η υπηρεσία έχει στείλει ένα σκάφος στην περιοχή για την αναζήτηση επιζώντων, ενώ δύο ακόμα αναμένεται να φτάσουν σύντομα, δήλωσε ο Ζουρί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 June 2014 - 6:30:23 UTC