Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση στην επιτροπή για την κατεπείγουσα συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ
  • [02] Ι. Πανούσης: Ο Φ. Κουβέλης έχει καλύτερο ρόλο να παίξει από το να διαχειριστεί το 1% προσπαθώντας να σώσει τα μη σωζόμενα
  • [03] «Ξεπαγώνει» η ανάκριση για τη Χρυσή Αυγή
  • [04] Ανοίγουν οι Λέσχες Φιλίας στον Δήμο Αθηναίων, εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών
  • [05] Σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που τίθεται σε ψηφοφορία αύριο στη Βουλή
  • [06] Στο τέλος Ιουλίου η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΑ 2013
  • [07] Οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα επιδόματα αλλοδαπής και βιβλιοθήκης εφαρμόζονται μόνον για όσους προσέφυγαν
  • [08] Οι Βρυξέλλες χορήγησαν στην Αλβανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη
  • [09] Νέα απαγωγή τουλάχιστον 60 γυναικών και κοριτσιών από ένοπλους στη Νιγηρία

  • [01] Αντιπαράθεση στην επιτροπή για την κατεπείγουσα συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση-Βιώσιμη Ανάπτυξη». Με την έναρξη της συζήτησης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποσύρει τα δύο τελευταία κεφάλαια του νομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτά δεν αποτελούν προαπαιτούμενα. Όμως, επέμεινε στην ανάγκη συζήτησης του υπολοίπου νομοσχεδίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διότι οι ρυθμίσεις του αποτελούν υποχρεώσεις που θα έπρεπε, ήδη, να έχουν εκπληρωθεί, αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι και ο ίδιος δεν αισθάνεται καθόλου ευτυχής για το κατεπείγον, επειδή η κυβέρνηση θα ήθελε με άνεση χρόνου να αναδείξει τη σημαντική νομοθετική παρέμβαση που επιχειρεί.

    Τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την προοπτική να επανακατατεθούν άμεσα έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, είναι το Γ', που ρυθμίζει θέματα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης, οικοδομικών συνεταιρισμών και εγκαταλελειμμένων οικισμών και το Δ', που επιχειρεί «βελτιώσεις πλαισίου χωροταξικών και πολεοδομικών κανόνων». Μετά την απόσυρση αυτών των δύο κεφαλαίων, το νομοσχέδιο προχωρά με τα πρώτα 33 άρθρα από 64, όπως ήταν στην αρχική μορφή του.

    [02] Ι. Πανούσης: Ο Φ. Κουβέλης έχει καλύτερο ρόλο να παίξει από το να διαχειριστεί το 1% προσπαθώντας να σώσει τα μη σωζόμενα

    «Ο Φώτης Κουβέλης έχει καλύτερο ρόλο να παίξει από το να διαχειριστεί το 1% προσπαθώντας να σώσει τα μη σωζόμενα» εκτιμά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθηγητής Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.«Αν πράγματι ο χώρος του λεγόμενου Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ή της Κεντροαριστεράς, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να συγκροτηθεί σε ένα μόρφωμα, νομίζω ότι ο κ. Κουβέλης θα ήταν ο ιδανικότερος να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Θα ήταν κοινά αποδεκτός από τα επιμέρους συστήματα της Κεντροαριστεράς» σημειώνει ο κ. Πανούσης και προσθέτει: «Θα ήταν λάθος και για την ιστορία του κ. Κουβέλη να φθαρεί σε ένα συνέδριο, που θα υπάρχουν συγκρούσεις διαμελισμού ή τεμαχισμού ή διαχωρισμού του 1%».

    Ο κ. Πανούσης χαρακτηρίζει «ευφυή και αναγκαία» την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πολιτικών συνεργασιών. «Το μομέντουμ της ιστορίας, το κύμα -ας το πούμε έτσι- το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί και να το χάσει, κατά τη γνώμη μου, γιατί όπως χειρίζεται το μομέντουμ της ιστορίας, μπορεί και να το χάσει. Αλλά η τάση θα είναι προς τα εκεί. Αν θέλεις να κυβερνήσεις και να μην παραμείνεις ένα ισχυρό κόμμα της διαμαρτυρίας και της καταγγελίας, πρέπει να ανοιχτείς. Αλλά αυτό που με ανησύχησε σχετικά, είναι ότι ήταν πολύ μεγάλο το ποσοστό αυτών που είπαν "όχι", δηλαδή 60 από τα μέλη είπαν "όχι", μόνο ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

    Σχετικά με τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς και ποιοι θα μπορούσαν να μετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «υπάρχει κατ΄αρχήν ένας μεγάλος αριθμός προσωπικοτήτων και κινημάτων που βρίσκονται στο πλάι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Υπάρχει ένα άλλο ποσοστό που κινείται αμήχανα ανάμεσα στην Ελιά, το Ποτάμι κ.λπ.. Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν με ένα κοινό πρόγραμμα, με έναν ηγέτη και να συμφωνήσουν για τη διαμόρφωση ενός χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Οι αποφάσεις της ΚΕ λένε ότι "ανοιγόμαστε σε έναν διάλογο και το ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέλουν διάλογο". Το Ποτάμι, για παράδειγμα, δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει. Δεν ασχολείται με κόμματα, αλλά με πρόσωπα μέσα στα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι σφηνωμένο στην ιστορία της συγκυβέρνησης, έχει προβλήματα, αλλά υπάρχουν πολλοί βουλευτές που θέλουν να απαγκιστρωθούν από αυτό και ζητάνε αυτή τη λύση... Προφανώς και πρέπει να μιλάς με οποιονδήποτε. Η ΔΗΜΑΡ δεν μιλούσε με κανέναν και κατέβηκε μόνη της και το πλήρωσε. Βεβαίως, θα μιλήσεις και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι και με τους 58 και με την Ελιά και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

    [03] «Ξεπαγώνει» η ανάκριση για τη Χρυσή Αυγή

    Επαναλαμβάνονται από αύριο το πρωί οι διαδικασίες ενώπιον των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς πριν λίγη ώρα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών η αίτηση εξαίρεσης των δικαστικών λειτουργών της υπόθεσης που υπέβαλε ο γγ του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος. Έπειτα από 10 ημέρες που είχε «παγώσει» η ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλέον μπορούν να συνεχιστούν οι απολογίες των κατηγορούμενων βουλευτών του κόμματος.

    Με βούλευμά του, που εκδόθηκε πριν λίγο, το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης που είχε καταθέσει σε βάρος των ανακριτριών Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου και του εισαγγελέα Ι. Ντογιάκου, ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, αίτηση που μπλόκαρε το ανακριτικό έργο. Έτσι, αύριο απολογούνται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, η οποία κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο επίσης κατηγορούμενος βουλευτής της Χρυσής ΑυγήςΚώστας Μπαρμπαρούσης.

    [04] Ανοίγουν οι Λέσχες Φιλίας στον Δήμο Αθηναίων, εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών

    Τις κλιματιζόμενες αίθουσες των Λεσχών Φιλίας ανοίγει από αύριο ο Δήμος Αθηναίων, από τις 10:00 έως τις 18:00, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα τα επόμενα 24ωρα. Συγκεκριμένα, θα ανοίξουν οι αίθουσες: Μαμούρη και Δύμης 22 στον Άγιο Παύλο, Δράκου 26-28 στον πεζόδρομο στο Κουκάκι, Χελντράιχ 15 στον Νέο Κόσμο, Αθηνοδώρου 61 στα Κάτω Πετράλωνα, Αίμωνος 9 και Άστρους στην Κολοκυνθού, Αχαρνών 372 στον Άγιο Ελευθέριο και Πανόρμου και Βαθέως στους Αμπελόκηπους.

    Ο Οργανισμός Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων του Δήμου Αθηναίων (ΟΑΚΠ), κατόπιν ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνιστά στους δημότες και ειδικά σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, 25 και 26 Ιουνίου, να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να αποφύγουν την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και την έντονη σωματική εργασία.

    [05] Σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που τίθεται σε ψηφοφορία αύριο στη Βουλή

    «Ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός είναι ένα σχέδιο από το οποίο εξαρτώνται όλα τα έργα που κατασκευάζονται» σημείωσε σήμερα, σε ενημέρωση προς τον Τύπο, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, που αύριο τίθεται σε ψηφοφορία, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο θερινό τμήμα της Βουλής. Στο νομοσχέδιο, το οποίο ικανοποιεί μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, μεταξύ άλλων, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης. «Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να επικαιροποιηθούν οι προηγούμενοι σχεδιασμοί και να ξεκαθαριστούν αλληλεπικαλύψεις, ευθείες συγκρούσεις και ασάφειες, που είχαν σοβαρές συνέπειες για τον πολίτη, τη δημόσια διοίκηση, αλλά και τις επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Ταγαράς.

    Όπως έκανε γνωστό, τα επίπεδα σχεδιασμού μειώνονται από επτά σε τέσσερα, και δίνεται η αρμοδιότητα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις να εγκρίνουν τα νέα ρυμοτομικά σχέδια και τις τροποποιήσεις τους, προκειμένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα σε λίγους μήνες. Πλέον, τα σχέδια πόλεως καθίστανται τοπικά χωρικά σχέδια, καλύπτουν ολόκληρη την έκταση ενός δήμου και εκδίδονται με Προεδρικό Διάταγμα. Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να διατηρήσει τον ρόλο του συντονιστή στις χωροταξικές και πολεοδομικές αλλαγές, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, και τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, συνδεδεμένης και με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου αυτή να ενημερώνεται αυτόματα με οποιαδήποτε νέα πληροφορία.

    Διαβάστε επίσης:Αντιπαράθεση στην επιτροπή για την κατεπείγουσα συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ

    [06] Στο τέλος Ιουλίου η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΑ 2013

    Στο τέλος Ιουλίου η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΑ 2013 (τέλος ακινήτων) ανακοίνωσε σήμερα η επιχείρηση, διευκρινίζοντας ότι:

    - Όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν, δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία. Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στον λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».

    - Αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας ένα πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα - ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο. Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες - πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ - είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770.

    Το 2013 ήταν η τελευταία χρόνια που εισπράχθηκε το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος καθώς από εφέτος εφαρμόζεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

    [07] Οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα επιδόματα αλλοδαπής και βιβλιοθήκης εφαρμόζονται μόνον για όσους προσέφυγαν

    Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών στη γενική εφαρμογή τους παρά μόνον για τις συγκεκριμένες υποθέσεις στις οποίες αφορά η προσφυγή.

    Αυτό διευκρινίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν περικοπές στο επίδομα αλλοδαπής και στο επίδομα βιβλιοθήκης. Η απόφαση του ΣτΕ για το επίδομα βιβλιοθήκης προέβλεπε ότι δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο, παροχή που καταβάλλεται σε μισθωτό για να καλύψει δαπάνες του για την εκτέλεση της υπηρεσίας του. Για το επίδομα αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για μετάβαση στο εξωτερικό για εκτέλεση υπηρεσίας ή με ειδική αποστολή για χρονικό διάστημα άνω των τριάντα ημερών, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν επιτρέπεται να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

    [08] Οι Βρυξέλλες χορήγησαν στην Αλβανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη

    Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα να χορηγήσουν στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και θα επιβάλουν στη χώρα αυτή σημαντικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι ακολούθησαν τις συστάσεις της Επιτροπής. Πρόκειται να επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

    «Ουδείς αυτοματισμός» προβλέπεται, επέμεινε ευρωπαϊκή πηγή. Το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας ανοίγει την οδό για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων «που θα πάρει καιρό». Η Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Αλβανία αυτό το καθεστώς για να ενθαρρύνει τις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί απ' αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στην εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου. «Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί και προβλέπεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. Αρκετοί υπουργοί της ΕΕ προειδοποίησαν επίσης σήμερα τα Τίρανα ότι πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

    [09] Νέα απαγωγή τουλάχιστον 60 γυναικών και κοριτσιών από ένοπλους στη Νιγηρία

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερες από 60 γυναίκες και κορίτσια απήχθησαν σε σειρά επιθέσεων ενόπλων, που αποδίδονται στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και κάτοικοι. Οι σφαγές και οι απαγωγές σημειώθηκαν στη διάρκεια σειράς επιθέσεων από αντάρτες στο χωριό Κουμάμπζα στο κρατίδιο Μπόρνο τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με κατοίκους που διέφυγαν.

    Το γενικό επιτελείο του νιγηριανού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε χθες βράδυ στο λογαριασμό του στο Twitter ότι προσπαθεί «να επιβεβαιώσει πολλές πληροφορίες που κάνουν λόγο για απαγωγές κοριτσιών στο Μπόρνο». Η εφημερίδα Premium Times γράφει ότι οι απαγωγές σημειώθηκαν την Πέμπτη και το Σάββατο σε χωριά του βορειοανατολικού κρατιδίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 June 2014 - 12:30:23 UTC