Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα προοδευτική διακυβέρνηση Κεντροαριστερας-Αριστεράς προτείνει ο Φ. Κουβέλης
  • [02] Από ένα ταμείο όλες οι συντάξεις, έως το τέλος του έτους
  • [03] Ηλεκτρονικά από τον Ιούλιο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του ΙΚΑ
  • [04] Παράθυρο στο μέλλον ανοίγει το Πολυτεχνείο Κρήτης
  • [05] Νέες καταστροφές στην Κεντρική Μακεδονία
  • [06] Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

  • [01] Νέα προοδευτική διακυβέρνηση Κεντροαριστερας-Αριστεράς προτείνει ο Φ. Κουβέλης

    «Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, στην οποία έχουν θέση όλα τα κόμματα που αντιπαρατίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και συγκλίνουν στη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το τούνελ της κρίσης, παραμένοντας εντός του ευρώ. Σ? αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση χωρούν όλοι, εκτός από τις συντηρητικές πολιτικές. Και η κεντροαριστερά και η Αριστερά. Μια Αριστερά απαλλαγμένη από το λαϊκισμό και μια κεντροαριστερά απεξαρτημένη από τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Σε ερώτηση αν θα συνομιλήσει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, σημείωνει ότι «η απόφασή μας είναι να συμμετάσχουμε στο διάλογο για την κεντροαριστερά - με όσους φυσικά αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά.

    Ο κ. Κουβέλης διαπιστώνει «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αντίληψη της μονοκομματικής αυτάρκειας μοιάζει να περνά στη λογική της αναζήτησης κοινών τόπων και συμπτώσεων με άλλους χώρους». Ωστόσο υπογραμμίζει «ότι το μοναδικό εργαλείο για τις όποιες συμπτώσεις είναι οι προγραμματικές συμφωνίες επί συγκεκριμένων θεμάτων και συγκεκριμένων πολιτικών και όπως εκτιμά «εδώ μας χωρίζουν ακόμα πολλά».

    Αναφερόμενος στα εσωκομματικά της ΔΗΜΑΡ, υπεραμύνεται της διεξαγωγής του συνεδρίου. Επίσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει αναλάβει δεσμεύσεις, την εφαρμογή των οποίων μετέθεσε απλώς ο εκλογικός χρόνος.

    Ο Φ Κουβέλης εκτιμά ότι δεν μπορεί μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας επαναλαμβάνει ότι «η εκλογή του Προέδρου δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς παρά σε συνάρτηση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών

    [02] Από ένα ταμείο όλες οι συντάξεις, έως το τέλος του έτους

    Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων δημιουργείται, έως το τέλος του έτους, με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Ι.Βρούτση. Ο νέος φορέας θα απονέμει τις συντάξεις για όλα τα Ταμεία, ενώ θα δέχεται ενιαία όλες τις αιτήσεις που αφορούν κύριες ή επικουρικές, συντάξεις και τα εφάπαξ.Όπως αναφέρει ο κ.Βρούτσης σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Ημερησία», «στο εξής, η απονομή της σύνταξης με την υποστήριξη και του πληροφοριακού συστήματος "'Ατλας", θα είναι υπόθεση λίγων ημερών».

    Ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι δεν πρόκειται να θιγούν καθόλου οι παροχές και οι συντάξεις και εξαγγέλλει βελτίωση της ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία, για όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, καθώς επίσης και την παροχή της δυνατότητας σε μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να επιλέγουν χαμηλότερες κατηγορίες ασφάλισης, πληρώνοντας λιγότερα ασφάλιστρα. Επίσης αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις κύριες συντάξεις, μετά την εφαρμογή αντίστοιχης ρήτρας στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασφαλισμένου, αλλά η διαδικασία θα ξεκινά με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση. Το Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων, θα στελεχωθεί με υπαλλήλους από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό του κάθε ασφαλισμένου ακόμα και αν έχει διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό του καθεστώς.

    [03] Ηλεκτρονικά από τον Ιούλιο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του ΙΚΑ

    Από την διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησηςεξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ) που εντάχθηκαν στα ταμεία του ΙΚΑ. Εκτός από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, θα εξακολουθήσει να ισχύει και η δυνατότητα υποβολής της έντυπης αίτησης συνταξιοδότησης (Σ3) για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου.

    Μέσω του συστήματος αυτού, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης. .

    Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή«Ηλεκτρονικές υπηρεσίες»/«Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς ασφαλισμένους/συνταξιούχους»/«Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης»,με δύο τρόπους:

    α) Με πιστοποίηση μέσω TAXISNET

    β) Με πιστοποίηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διαδικασία που προϋποθέτει προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου.

    [04] Παράθυρο στο μέλλον ανοίγει το Πολυτεχνείο Κρήτης

    Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στα Χανιά, θα είναι διάρκειας ενός περίπου έτους , θα απευθύνεται σε 20 φοιτητές, και θα είναι δωρεάν για φοιτητές από την Ελλάδα και την Ε.Ε ενώ φοιτητές από άλλες χώρες θα καταβάλλουν δίδακτρα.

    Πρότυπό του, όπως δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος Νίκος Παπαδάκης, αποτελούν τα προγράμματα σπουδών ξένων πανεπιστημίων όπως το Ιμπίριαλ της Αγγλίας και το Ντέλφτ της Ολλανδίας ενώ η γλώσσα του θα είναι η Αγγλική.

    Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος «γεννήθηκε» από την ανάγκη να αποκτήσει η βιομηχανία πετρελαίου απόλυτα εξειδικευμένα στελέχη σε μια περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των ερευνών που γίνονται για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη.

    [05] Νέες καταστροφές στην Κεντρική Μακεδονία

    Νέες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και ζημιές ακόμη και σε στέγες αποθηκών και ποιμνιοστασίων, προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Η κακοκαιρία έπληξε κυρίως τους νομούς Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας. Από τους ισχυρούς ανέμους σημειώθηκαν ζημιές ακόμη και σε στέγες αποθηκών και ποιμνιοστασίων. Στη βόρεια ορεινή Χαλκιδική και σε άλλες δασικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι τοπικές πυροσβεστικές αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα.

    Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές επικρατεί από το πρωί ηλιοφάνεια, ενώ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου εξαιτίας της χθεσινοβραδινής καταιγίδας σημειώθηκαν βλάβες στο δίκτυο, πλημμύρισαν δρόμοι και ισόγεια καταστήματα και έσπασαν κλαδιά δέντρων.

    Στη βόρεια ορεινή Χαλκιδική και σε άλλες δασικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι τοπικές πυροσβεστικές αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα, ενώ πραγματοποιούνται και περιπολίες από δασοπυροσβέστες και πυροσβεστικά αεροσκάφη, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών από την πτώση κεραυνών.

    Στο μεταξύ το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χαρακτηρίζει τεράστιες τις ζημίες που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση, κυρίως στο νομό Πιερίας, καταγγέλλει ότι η διασφάλιση της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ ερωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες.

    [06] Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    Η Βοσνία διχασμένη τιμά την επέτειο των 100 ετών από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με τους Σέρβους και τους μουσουλμάνους να έχουν διαφορετική άποψη για τον Σέρβο της Βοσνίας Γαβρίλο Πρίντσιπ, τον δράστη της δολοφονίας στο Σαράγεβο του αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου- Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας.

    Στο Σαράγεβο η επέτειος θα εορταστεί με μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ από τη φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης. Αυτό θα είναι το απόγειο μιας σειράς πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ιδέα κάποιων μετριοπαθών πολιτικών παραγόντων να αποτελέσει η επέτειος αυτή ευκαιρία για τη συμφιλίωση των εθνών που συνθέτουν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δεν βρίσκει πλέον ανταπόκριση. Κάθε λαός θα γιορτάσει ξεχωριστά.Βίοι παράλληλοι και μοναχικοί, λαών που ζουν στο ίδιο κράτος και αντιλαμβάνονται τη συμβίωση ως κατάρα και όχι ως ευχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 June 2014 - 10:30:21 UTC