Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Αβραμόπουλος: Απαιτείται συλλογική δράση και σταθερή πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα
  • [02] Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος 245 δικηγόροι για φοροδιαφυγή
  • [03] Επίσχεση εργασίας από την Πέμπτη, αποφάσισαν οι κλινικάρχες
  • [04] ΣτΕ: «Πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους
  • [05] Περικοπές στην ηλεκτροδότηση προγραμματίζει η ΔΕΗ, ενόψει κινητοποιήσεων
  • [06] Ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014, «βλέπει» η Goldman Sachs
  • [07] Ιω. Μανιάτης: Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο

  • [01] Δ. Αβραμόπουλος: Απαιτείται συλλογική δράση και σταθερή πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα

    Παραινέσεις για συνεργασία, συλλογική δράση και σταθερή πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα «αψηφώντας τις επικίνδυνες σειρήνες του λαϊκισμού και του εθνικισμού» απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στους πρέσβεις και τους ακολούθους Άμυνας των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συλλογική δράση και η σταθερή μας πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα πρέπει να χρησιμεύει ως πυξίδα μας για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που θέτουν η κρίση του κοινωνικού κράτους, η ανεξέλεγκτη άνοδος της παράνομης μετανάστευσης, το περιβαλλοντικό και άλλα παγκόσμια ζητήματα» ανέφερε.

    Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Προεδρίας για την προώθηση της ναυτική ασφαλείας, της κυβερνοασφάλειας, της βιωσιμότητας στην άμυνα και της ανάπτυξη δυνατοτήτων για την ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

    [02] Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος 245 δικηγόροι για φοροδιαφυγή

    Στο στόχαστρο του επίκουρου εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ι. Δραγάτση τίθενται συγκεκριμένες περιπτώσεις δικηγόρων που φοροδιαφεύγουν, καθώς δεν κόβουν γραμμάτια προείσπραξης.

    Ο εισαγγελέας ζητά από τον ελεγκτικό μηχανισμό, ΣΔΟΕ και εφορίες, πλήρη έλεγχο των οικονομικών στοιχείων 245 δικηγόρων που έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα να μην κόβουν γραμμάτια προείσπραξης, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα των εισοδημάτων τους.

    Ο κ. Δραγάτσης έχει ήδη στοιχεία για περιπτώσεις δικηγόρων που δεν κόβουν τα επίμαχα γραμμάτια, καθώς πριν μερικούς μήνες έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, από το 2010 και εντεύθεν, για να εξακριβωθεί αν και πόσοι δικηγόροι δεν έκοψαν γραμμάτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στη Δ? ΔΟΥ Αθηνών να διενεργήσει δειγματοληπτικό έλεγχο σε έξι δικασίμους του Πολιτικού και του Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών. Από τον έλεγχο προέκυψε πως σε σύνολο 850 δικογραφιών, που εξέτασαν οι εφοριακοί, στις 245 οι δικηγόροι που τις χειρίζονταν δεν είχαν κόψει γραμμάτιο.

    [03] Επίσχεση εργασίας από την Πέμπτη, αποφάσισαν οι κλινικάρχες

    Σε επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προχωρούν από την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου, οι ιδιωτικές κλινικές. Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών δεν αποδέχεται τα μέτρα τής υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (claw back), ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

    Εξάλλου, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί την παρέμβασή του, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή ρύθμιση με την οποία «θα αποκαθίστανται όλες οι άδικες μισθολογικές περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο».

    Την άμεση εξόφληση φαρμάκων του μηνός Μαρτίου, για την οποία, όπως αναφέρουν, παρατηρείται καθυστέρηση, ζητούν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους εκφράζουν επιφυλάξεις για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, επισημαίνοντας ότι «κοινωνική πολιτική στην υγεία χωρίς αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από τα 2 δισ., δεν μπορεί να γίνει. Φαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους δεν μπορεί να δοθεί, στερώντας τα φάρμακα από τους ασφαλισμένους, και τούμπαλιν».

    [04] ΣτΕ: «Πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 2399/2014 απόφασή της, ενέκρινε ως νόμιμη την κρατική χρηματοδότηση ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους επί της Ιεράς Οδού, στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων.

    Η χρηματοδότηση ανέρχεται στο 1.100.000 ευρώ και στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η αμοιβή του τεχνικού συμβούλου που ανέρχεται στις 153.750 ευρώ.

    Το τέμενος πρόκειται να κατασκευαστεί σε έκταση 17 στρεμμάτων στον χώρο του παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού, στον Βοτανικό.

    [05] Περικοπές στην ηλεκτροδότηση προγραμματίζει η ΔΕΗ, ενόψει κινητοποιήσεων

    Προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή καταρτίζουν η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ που θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

    Η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7000-7500 μεγαβάτ μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ.

    Πληροφορίες από τη ΓΕΝΟΠ αναφέρουν ότι θα γίνει προσπάθεια να τεθούν εκτός λειτουργίας το σύνολο των μονάδων του Βορρά (Πτολεμαίδα, Αγ. Δημήτριος, Φλώρινα), κάτι που θα προκαλέσει άμεσα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή κατά τις ίδιες πληροφορίες οι συνδικαλιστές επιζητούν τη συνεργασία τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης που επίσης έχουν ταχθεί κατά της «μικρής ΔΕΗ».

    [06] Ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014, «βλέπει» η Goldman Sachs

    Το οικονομικό υπόβαθρο στην Ελλάδα παραμένει θετικό, τονίζει σε σημερινή έκθεσή του ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος Goldman Sachs (Greece Outlook update). «Πιστεύουμε ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος που ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει θετικός (αν και σε χαμηλά επίπεδα)» σημειώνει ο οίκος, λόγω της ισχυρής τουριστικής περιόδου, της μείωσης της δημοσιονομικής πίεσης, της περιορισμένης ζήτησης και μίας χαλάρωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών. Ειδική αναφορά κάνει ο οίκος στα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε ετήσια βάση κατά περίπου 4%. «Επιπλέον, η δυναμική των δημόσιων οικονομικών και η διάρθρωση του δημόσιου χρέους μειώνουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους χρεοκοπίας» αναφέρει η έκθεση.

    Η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού εξακολουθεί να δείχνει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μπορεί να ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν ευνοϊκές, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε σχέση με τα επίπεδά τους στα μέσα Απριλίου, όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές (οι αποδόσεις των 5ετών τίτλων κινούνται τώρα κάτω από το 4,23%).

    [07] Ιω. Μανιάτης: Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο

    Περισσότερα από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες συμμετείχαν στην παρουσίαση του προγράμματος παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο) και Νότια της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο. Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κλπ.

    Σε σχετικές δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κάνει λόγο για ιστορική μέρα για τη χώρα και προσθέτει:

    «Μετά από συνεχή προσπάθεια τεσσάρων ετών παρουσιάζουμε σήμερα εδώ στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, με τη συνεργασία της ελληνικής Πρεσβείας, το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Σήμερα βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, καθώς και στους ανθρώπους μας και ειδικά τη νέα γενιά.

    Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπ. Ένωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 July 2014 - 16:30:21 UTC