Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό
  • [02] «Δεν θα αναγνωρίσουμε υπογραφές ξεπουλήματος δημόσιου πλούτου»
  • [03] Σε κατ'οίκον περιορισμό η Ελένη Ζαρούλια
  • [04] Κλήσεις σε συμπληρωματικές απολογίες στους Ηλία Κασιδιάρη και Νίκο Μίχο
  • [05] Στα 160 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς
  • [06] Έως και τον Αύγουστο, το πρόγραμμα κινητικότητας στους ΟΤΑ
  • [07] Απεργίες στη ΔΕΗ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης αφήνει η κυβέρνηση
  • [08] Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Μέρος E΄
  • [09] ΥΠΟΙΚ: Δεν παρατείνεται η έκτακτη εισφορά
  • [10] Υπέρ της υποψηφιότητας Ζ. Γιούνκερ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό

    «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό. Προχωράει άνισα, αλλά προχωράει» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια ομιλία του του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβύλιο για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

    Εκτίμησε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μία αλματώδης πρόοδος, από τη μια γενιά στην άλλη, και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ επιταχύνεται.

    Απαριθμώντας εν συντομία τα όσα επέτυχε η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, στο εξάμηνο που πέρασε, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έγιναν προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές ανεπάρκειες του ευρώ και προετοιμάσθηκε καλύτερα η νομισματική ένωση.

    Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε συγχαρητήρια στον Μάρτιν Σούλτς για την επανεκλογή του στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να πάρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν.

    [02] «Δεν θα αναγνωρίσουμε υπογραφές ξεπουλήματος δημόσιου πλούτου»

    «Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», και για να ανατραπεί, όπως είπε, το «ξεπούλημα», κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.

    Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και και με επιλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα περί «συντεχνίας» που λέει η κυβέρνηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου και τόνισε πως «συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους».

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου» και είπε ότι «τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη "μικρή ΔΕΗ" είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει». «Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επεσήμανε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί».

    Ταυτόχρονα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και στην ερώτηση πώς θα το κάνει αυτό, απάντησε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυρίαρχος είναι ο λαός και ο λαός αποφάνθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια «λαϊκή μειοψηφία».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Ορυχείο Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και μίλησε στους εργαζόμενους, ενώ είχε συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ. Με αφορμή το γεγονός ότι μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλος ο νομός Φλώρινας είναι προ πώληση».

    [03] Σε κατ'οίκον περιορισμό η Ελένη Ζαρούλια

    Ελεύθερη, σε κατ' οίκον περιορισμό, θα παραμείνει η βουλευτής Ελένη Ζαρούλια, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

    Με βούλευμά του, το Συμβούλιο, που κλήθηκε να άρει διαφωνία που ανέκυψε μετά την απολογία της κ. Ζαρούλια ανάμεσα στις ανακρίτριες της υπόθεσης και τον αρμόδιο εισαγγελέα για το αν θα πρέπει να κρατηθεί η όχι, διατάσσει να αφεθεί ελεύθερη η κατηγορουμένη για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

    Οι Εφέτες τάχθηκαν με την άποψη των ανακριτριών που ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερη η σύζυγος του αρχηγού του κόμματος, με την επιβολή ωστόσο κατ' οίκον περιορισμού ,πλην της μετάβασης της στην Βουλή και επιπλέον με απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία της βουλευτή ο εισαγγελέας Εφετών Ισ. Ντογιάκος είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της προφυλάκισής της, θέση που υιοθέτησε και ο συνάδελφός του που υπέβαλε εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών.

    [04] Κλήσεις σε συμπληρωματικές απολογίες στους Ηλία Κασιδιάρη και Νίκο Μίχο

    Κλήσεις σε συμπληρωματικές απολογίες, για αύριο, απέστειλαν οι ανακρίτριες της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, στους βουλευτές του κόμματος Ηλία Κασιδιάρη και Νίκο Μίχο. Οι δύο βουλευτές καλούνται σε απολογία μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος τους για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής, ενώ ο Νίκος Μίχος βαρύνεται επιπλέον και με κατηγορία που αφορά παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα μεταφερθούν στο Εφετείο για να απολογηθούν ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.

    [05] Στα 160 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς

    Χρηματοδότηση, ύψους 160 εκατ. ευρώ, αφορά τελικά η προκήρυξη που αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για τους παιδικούς σταθμούς.

    Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης επισήμανε την ύπαρξη επιστολής της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύης Χριστοφιλοπούλου για επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση. Αλλά -τόνισε για άλλη μια φορά- σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το συνολικό ποσό των 170 εκατ. ευρώ να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον του ιδίου αριθμού παιδιών με πέρσι. Και υπενθύμισε ότι η ΚΕΔΕ είναι ανυποχώρητη στη θέση της για τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ.

    Η προκήρυξη, που εκδόθηκε σήμερα από την ΕΕΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2014- 2015, αφορά τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορούν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους δωρεάν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 25 Ιουλίου 2014 και θα διαρκέσουν έως τις 4 Αυγούστου 2014.

    [06] Έως και τον Αύγουστο, το πρόγραμμα κινητικότητας στους ΟΤΑ

    Παράταση έως και τον Αύγουστο θα πάρει η διαδικασία της εθελοντικής, διαδημοτικής κινητικότητας στους ΟΤΑ. Όπως δήλωσε το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, σε ημερίδα ενημέρωσης των νεοεκλεγέντων αιρετών, που διοργάνωσαν η ΚΕΔΕ, η ΕΕΤΑ και το υπουργείο Εσωτερικών, άμεσα θα κοινοποιηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιμηκύνει το χρονικό περιθώριο για τη διαδημοτική κινητικότητα έως και τον Αύγουστο.

    Ο κ. Ντινόπουλος τόνισε για άλλη μια φορά ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος απολύσεων πίσω από τη διαδημοτική κινητικότητα, αλλά ότι αντιθέτως οι υπάλληλοι που εντάσσονται στη διαδικασία είναι περισσότερο ασφαλείς αφού εξαιρούνται της διαδικασίας διαθεσιμότητας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «πρέπει να κάνουμε γνωστό στους εργαζόμενους ότι δεξαμενή απολύσεων δεν υπάρχει».

    Ο υπουργός Εσωτερικών στηλίτευσε την από έδρας δήλωση του προέδρου της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλου ότι οι υπάλληλοι κινδυνεύουν από απόλυση.

    [07] Απεργίες στη ΔΕΗ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης αφήνει η κυβέρνηση

    Κατατίθεται σήμερα το απόγευμα το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η οποία ξεκινά από το βράδυ απεργιακές κινητοποιήσεις καθώςκαι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής καταρτίζουν προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

    Πληροφορίες από τη ΓΕΝΟΠ αναφέρουν ότι θα γίνει προσπάθεια να τεθούν εκτός λειτουργίας το σύνολο των μονάδων του Βορρά (Πτολεμαίδα, Αγ. Δημήτριος, Φλώρινα), κάτι που θα προκαλέσει άμεσα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή κατά τις ίδιες πληροφορίες οι συνδικαλιστές επιζητούν τη συνεργασία τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης που επίσης έχουν ταχθεί κατά της «μικρής ΔΕΗ».

    Εν τω μεταξύ, ανοικτό ενδεχόμενο για επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ εάν κατεβάσουν τους διακόπτες εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας χθεςστον ΣΚΑΙ.

    «Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει... Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα, δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους (σ.σ. το μπλακ άουτ)... Είκοσι εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό» διαμήνυσε η κ. Βούλτεψη. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της στη Ν.Α. Ευρώπη.

    [08] Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Μέρος E΄

    Ήταν Σεπτέμβριος του 1916, όταν στην πόλη Γκαίρλιτς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έφταναν με τρένα από τη Δράμα, περίπου 7.000 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί. Ήταν η δύναμη του Δ΄ Σώματος Στρατού, η οποία «αναγκάστηκε» μέσα μια τραγική ιστορική συγκυρία να οδηγηθεί σ΄ αυτή την πόλη και να παραμείνει επί δυόμισι χρόνια ως υπό περιορισμό «φιλοξενούμενη» του Κάιζερ.

    Η άφιξη χιλιάδων στρατευμένων από ολόκληρο τον τότε διάσπαρτο ελληνικό κόσμο είναι η πρώτη στην ιστορία μαζική συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών σε γερμανικό έδαφος. Είχε προηγηθεί βέβαια η τραυματική εμπειρία με τον Οθωνα και τη βαυαρική συνοδεία του, ενώ διαρκής ήταν η ροή Ελλήνων σπουδαστών, διανοούμενων και εμπόρων προς τα πανεπιστήμια και τα εμπορικά κέντρα της Γερμανίας. «Ωστόσο, το επεισόδιο του Γκαίρλιτς ήταν εκείνο το γεγονός, που περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, έβαλε τη σφραγίδα του στις ελληνογερμανικές σχέσεις κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα».

    [09] ΥΠΟΙΚ: Δεν παρατείνεται η έκτακτη εισφορά

    Το υπουργείο Οικονομικών με σημερινή του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι «τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης της κυβέρνησης για παράταση της έκτακτης εισφοράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    [10] Υπέρ της υποψηφιότητας Ζ. Γιούνκερ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι

    Υπέρ της εκλογής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκαν με δηλώσεις τους οι επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αξιολόγηση των αποφάσεων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26-27 Ιουνίου, οι νέοι επικεφαλής των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισαν ως την πλέον σημαντική την πρόταση για τον διορισμό του Γιούνκερ της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Αναφανδόν υπέρ της έγκρισης του διορισμού του Γιούνκερ από το Ευρωκοινοβούλιο στη θέση του προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκε και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 July 2014 - 10:30:26 UTC