Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Χωρίς νόμο και τάξη δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία
  • [02] Σ. Βούλτεψη: «"Βελουχιώτης" θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά του βγήκε σε ...Φωτόπουλο!»
  • [03] «Όχι» της ΔΗΜΑΡ στη «μικρή ΔΕΗ»
  • [04] Δ. Κουτσούμπας: Αγώνας, για να μην περάσει «από το παράθυρο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ»
  • [05] Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας
  • [06] Αν. Λοβέρδος: Την Παρασκευή αξιολογητής στο ΕΜΠ
  • [07] Νεκρός σε παραλία εντοπίστηκε ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων
  • [08] Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στελέχους της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο
  • [09] Άνοδος των τιμών χονδρικής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • [10] Η WSJ αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επανέλθει σύντομα στις αγορές
  • [11] Ο γερμανικός προϋπολογισμός του 2015 δεν περιλαμβάνει, για πρώτη φορά από το 1969, δανεισμό
  • [12] Ξεκίνησε στην Καλαβρία η μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας στο αμερικανικό πλοίο στο οποίο πρόκειται να καταστραφούν
  • [13] Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η ηθοποιός Άννα Συνοδινού
  • [14] Ο Όσκαρ Πιστόριους πάσχει από σύνδρομο μετατραυματικού στρες, αναφέρουν οι ψυχίατροι

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Χωρίς νόμο και τάξη δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία

    Χωρίς νόμο και τάξη δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη δευτερολογία του για τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε επικρίσεις ακροδεξιών ευρωβουλευτών για τις διώξεις μελών της Χρυσής Αυγής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν έχει την υποχρέωση να απαντήσει σε ακραίους και δημαγωγούς και δεν θα ζητήσει συγνώμη από εκείνους που αρνούνται τα πάντα, ενώ σημείωσε ότι οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής διώκονται, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τη δικαιοσύνη, για εγκλήματα τα οποία διέπραξαν και όχι για τα «πιστεύω» τους.

    Αναφερόμενος στην προσπάθεια που κατέβαλε η Ελλάδα για να εξέλθει από την κρίση, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το 2010 δεν υπήρχαν εργαλεία στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε: «Τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μία νέα κρίση, όποτε και όπως αυτή εκδηλωθεί». «Το πρόβλημά μου πριν από δύο χρόνια ήταν να διασώσω τη χώρα. Αλλάξαμε ό,τι μπορούσαμε να αλλάξουμε, καταφέραμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο μικρότερο χρονικό διάστημα, βγήκαμε πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν άλλοι στις διεθνείς αγορές και βάλαμε τέλος σε μία περίοδο εξαετούς ύφεσης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

    Και κατέληξε: «Ναι, τα καταφέραμε χάρη στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

    [02] Σ. Βούλτεψη: «"Βελουχιώτης" θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά του βγήκε σε ...Φωτόπουλο!»

    «"Βελουχιώτης" θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά του βγήκε σε ...Φωτόπουλο!» δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Αμύνταιο σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας μετά την ήττα του στις "επιτροπές πόλης", όπου παρέδωσε στον βασικό του εσωκομματικό αμφισβητία, αποφάσισε να βγει στο βουνό και από το Αμύνταιο επανέλαβε το "λεφτά υπάρχουν" διακηρύσσοντας επί λέξει ότι "οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα". «Μιλάμε για την επιτομή του "λεφτά υπάρχουν" που στην περίπτωση της ΔΕΗ συνοψίζεται στην εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ακριβή επανάληψη συγκεκριμένης φράσης που η κ. Κατσέλη είχε το 2009 χρησιμοποιήσει για τον ΟΤΕ» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [03] «Όχι» της ΔΗΜΑΡ στη «μικρή ΔΕΗ»

    Κατηγορηματικά αντίθετη στον τεμαχισμό και πώληση της ΔΕΗ, υπό τον μανδύα της «μικρής ΔΕΗ», είναι η ΔΗΜΑΡ, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος. «Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να γίνονται απλώς και μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, που απειλεί με επιστράτευση τους εργαζόμενους, οφείλει να γνωρίζει ότι στις δημοκρατίες τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο.

    [04] Δ. Κουτσούμπας: Αγώνας, για να μην περάσει «από το παράθυρο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ»

    «Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλου του ελληνικού λαού θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, ώστε να μην περάσει από το παράθυρο η ιδιωτικοποίηση, στην οποία μόνο κατ' επίφαση η ΔΕΗ θα είναι δημόσια» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ταυτόχρονα, ο λαός μας να απομονώσει τις κυβερνητικές θεωρίες ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να αντιστέκονται, που οδηγούν σε επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό» κατέληξε στην δήλωσή του, ο κ. Κουτσούμπας.

    [05] Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

    Πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και για τον σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

    Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον Πνευματικό Κέντρο του Αμυνταίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

    «Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση» είπε και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας».

    Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κινείται εκδικητικά και καίει ότι βρίσκεται μπροστά της για να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ».

    [06] Αν. Λοβέρδος: Την Παρασκευή αξιολογητής στο ΕΜΠ

    Αυτόματη διαδικασία μετεγγραφής χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση θα έχουν οι υποψήφιοι φοιτητές,που είναι παιδιά πολύτεκων και τρίτεκνων οικογενειών, τονίζει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα των κριτηρίων για τιςμετεγγραφές φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας τονίζει πως "δεν έχει συνειδητοποιηθεί ότι η αλλαγή έγινε τον Μάιο από τον κ. Αρβανιτόπουλο και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Θα γίνει μίασυμπλήρωση απλώς και θα ανακοινωθεί σήμερα επισήμως από το υπουργείο.Θα προστεθούν και τα οικονομικά κριτήρια Αρβανιτόπουλου. Θα ισχύει το εισοδηματικό κριτήριο των 9.000 ευρώ κατ` άτομο στην οικογένεια και όχι ως κόφτης στα υπόλοιπα κριτήρια που ενέκρινε η Βουλή, αλλά ως επιπρόσθετο στοιχείο της οικονομικής δυσκολίας. Άρα μιλάμε για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ορφανά παιδιά, παιδιά γονέων με βαριές ασθένειες, παιδιάαπό οικογένεια με παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη συν τα οικονομικά κριτήρια".

    Σχολιάζοντας τιςαντιδράσεις από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ο κ. Λοβέρδος τονίζει; "Είναι αρνητικές. Τα πανεπιστήμια δεν είχαν υπόψιν τη ρύθμιση του Μαΐου και θεώρησαν ότι όλα αυτά είναι για να γίνουν. Τα πανεπιστήμια λένε ότι δεν το αντέχουν. Τους είπαμε ότι η κρίση μας οδηγεί εκεί. Επειδή στη Βουλή θα φέρουμε αυτές τις μικρές βελτιώσεις, ενημερώνω μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ τους βουλευτές ότι έχουν και περιφερειακά πανεπιστήμια στις έδρες τους. Δεν πρέπει να τα ερημώσουμε. Και αυτή η πλειοδοσία υπέρ της μετεγγραφής δεν έχει άλλα περιθώρια. Είναι πολύ γεναιόδωρες οι διατάξεις. Τα πανεπιστήμια του κέντρου και της Θεσσαλονίκης λένε πως θα αντέξουμε; Και εμείς πρέπει να ζήσουμε. Μοιραστείτε κομμάτι της κρίσης. Εμείς είδαμε ότι δεν έχετε διοικητικό προσωπικό και κάναμε προσπάθειες και την Παρασκευή θα έχουμε τον αξιολογητή. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε αξιολογήσει το ΕΜΠ για τις διοικητικές του ανάγκες".

    Ερωτηθείς για το θέμα το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζει ότι το θέμα θα λυθεί σε λίγες ημέρες. Και γι' αυτό θεωρώ αδικαιολόγητη την απόφαση μερίδας των διοικητικών του Πολυτεχνείου να κλείσει το ίδρυμα και να χαθεί το εξάμηνο. Μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ θέλω να τους περάσω το μήνυμα: την Παρασκευή υπάρχει αξιολογητής. Του έχουμε δώσει προθεσμία ενός μηνός να αξιολογήσει τα οργανογράμματα των οκτώ πανεπιστημίων που έχουν προβλήματα με τις διαθεσιμότητες. Θα του πούμε την Παρασκευή να ξεκινήσει από τοΕΜΠ. Και την άλλη εβδομάδα να μην υπάρχει ζήτημα που να εκκρεμεί στο Πολυτεχνείο. Δεν ξέρω τι θα πει ο αξιολογητής, αλλά πάντως θα έχει κάνει την αξιολόγησή του. Συνεπώς, θεωρώ αδικαιολόγητη την πολύ αυταρχική ενέργεια να κλείνεις ένα ίδρυμα, όχι να σταματάς απλώς τις εξετάσεις, που μπορεί να γίνουν 15 ημέρες μετά".

    [07] Νεκρός σε παραλία εντοπίστηκε ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων

    Νεκρός βρέθηκε, το πρωί, σε παραλία του συνοικισμού Γέφι της Κερατέας, ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης. Το πτώμα του πρώην μητροπολίτη, που εντοπίστηκε από άνδρες του λιμενικού, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κερατέας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ιατροδικαστής αναμένεται να πραγματοποιήσει νεκροψία-νεκροτομή για τον ακριβή προσδιορισμό της αιτίας του θανάτου του πρώην μητροπολίτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

    Ο Παντελεήμων είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο του 2008 σε εξαετή κάθειρξη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση 66,5 εκατ. δρχ. την περίοδο 1995-1998 από τη Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.

    [08] Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στελέχους της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο

    Εμπρηστική επίθεση σε αυτοκίνητο υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Το αυτοκίνητο, το οποίο έφερε διπλωματικές πινακίδες, βρισκόταν σταθμευμένο στον δρόμο έξω από την κατοικία του στελέχους της ελληνικής πρεσβείας στην περιοχή Βίλμερσντορφ και καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως και δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στον στόχο της επίθεσης. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό επίθεσης σε αυτοκίνητο μέλους της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Βερολίνο. Οι προηγούμενες επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2012 και τον Απρίλιο του 2014.

    [09] Άνοδος των τιμών χονδρικής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    Στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο (150 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνονται οι προσφορές των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει της απεργίας της ΓΕΝΟΠ που θα οδηγήσει πιθανώς σε έλλειψη ισχύος και κατ' επέκταση σε άνοδο των τιμών. Σημειώνεται ότι το κόστος από την άνοδο των τιμών χονδρικής επωμίζεται κυρίως η ΔΕΗ, καθώς αγοράζει την ενέργεια που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς από τους ιδιώτες σε υψηλότερες τιμές, ενώ οι τιμές καταναλωτή παραμένουν σταθερές. Ωστόσο, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ καθώς και ο πρώην πρόεδρός της Ν. Φωτόπουλος επιρρίπτουν τις ευθύνες για την άνοδο των τιμών χονδρικής στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. «Από σήμερα κιόλας πριν καν ξεκινήσει η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ και ενώ οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι χθες έδιναν τιμή προσφοράς προκειμένου να μπουν στο σύστημα (pool-χρηματιστήριο ενέργειας) 60-70Euro/MWh, σήμερα προκειμένου να κερδοσκοπήσουν, δίνουν προσφορά στην ανώτατη τιμή που επιτρέπεται δηλαδή 150Euro/MWh. Αυτοί είναι οι ιδιώτες που η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει τη ΔΕΗ. Έχει κανείς αμφιβολία για το τι θα κάνουν αύριο με τα τιμολόγια;» επισημαίνει η ομοσπονδία εργαζομένων.

    [10] Η WSJ αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επανέλθει σύντομα στις αγορές

    Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει τριετές ομόλογο με επιτόκιο περίπου 2,9%, δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική επιτοκίων της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Ντάβιντ Σνάουτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

    Κατά την άποψη του κ. Σνάουτς, η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα πρόσφερε αρκετά κίνητρα - περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (επιπλέον απόδοση)- σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα που λήγουν το 2017 και πιθανότατα θα άφηνε αρκετό περιθώριο για την απόδοσή τους στη δευτερογενή αγορά μετά την αρχική έκδοση.

    Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται τώρα να επανέλθει και πάλι στις αγορές σύντομα, μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο που προσέλκυσε πολλούς ενθουσιασμένους επενδυτές, και ότι μία έκδοση τριετούς ομολόγου θεωρείται πιθανή.

    Υπάρχουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις λόγοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο: -Πρώτον, στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι επενδυτές διψούν για σχετικά υψηλότερες αποδόσεις. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί πολύ, αλλά παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. -Δεύτερον, η πρόσφατη έκδοση ύψους 3 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το ομόλογο εκδόθηκε με απόδοση 4,95% και τώρα, λιγότερο από τρεις μήνες μετά, διαπραγματεύεται με απόδοση 4,18%, σύμφωνα με το Tradeweb. Με άλλα λόγια, αναφέρει το δημοσίευμα., οι επενδυτές που αγόρασαν το ομόλογο είχαν κέρδος από την επένδυσή τους (καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται όταν μειώνονται οι αποδόσεις). -Τρίτον, μετά την αναδιάρθρωση το 2012 ελληνικών ομολόγων ύψους 200 δισεκ. ευρώ, όταν η εγγύτερη λήξη τους μεταφέρθηκε στο 2013, η χώρα δεν έχει βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Η Ελλάδα άρχισε να κλείνει το κενό αυτό με το πενταετές ομόλογο που ωριμάζει το 2019, αλλά οι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι σαφές πως η χώρα προτίθεται να δημιουργήσει και πάλι την καμπύλη για ομόλογα με μικρότερες διάρκειες.

    [11] Ο γερμανικός προϋπολογισμός του 2015 δεν περιλαμβάνει, για πρώτη φορά από το 1969, δανεισμό

    Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, που προβλέπει ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και πλέον η Γερμανία δεν θα εκδώσει καθόλου καθαρό χρέος.

    Το χαμηλό επίπεδο ανεργίας και η αδιάλειπτη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έχουν εξασφαλίσει φορολογικά έσοδα τα οποία ανέρχονται σε ιστορικά υψηλά, ενώ η εκμηδένιση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μειώνει αισθητά το χρηματοοικονομικό άχθος της εξυπηρέτησης του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο ανέρχεται σε 1,3 τρισεκ. ευρώ. Η ευνοϊκή συγκυρία θα επιτρέψει στη γερμανική κυβέρνηση να καλύψει κρατικές δαπάνες ύψους 300 δισεκ. ευρώ την επόμενη χρονιά χωρίς να προχωρήσει στην έκδοση ούτε ενός νέου κρατικού ομολόγου. Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό από το 1969.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να παρουσιάσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε μια συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα.

    [12] Ξεκίνησε στην Καλαβρία η μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας στο αμερικανικό πλοίο στο οποίο πρόκειται να καταστραφούν

    Ξεκίνησε σήμερα το πρωί, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας, η διαδικασία μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων από το εμπορικό πλοίο Ark Futura, υπό σημαία Δανίας, στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray. Η διαδικασία άρχισε στις 08:00 (ώρα Ιταλίας) και τα πρώτα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρθηκαν περιέχουν είκοσι τόνους υπερίτη. Η μεταφορά 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων πραγματοποιείται υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, οι ουσίες αυτές πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με την μέθοδο της υδρόλυσης. Η μεταφορά των κιβωτίων από το ένα πλοίο στο άλλο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 ώρες, με τη χρήση γερανών και με τριάντα ειδικευμένους εργάτες να συμμετέχουν στην εργασία αυτή. Στην συνέχεια, το αμερικανικό πλοίο θα αποπλεύσει με προορισμό τα διεθνή χωρικά ύδατα, όπου θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών όπλων. Τα απόβλητα θα μεταφερθούν στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας και καταστροφής στην Ευρώπη.

    Οι αμερικανικές Αρχές ? αναφέρει ο ιταλικός Τύπος ? παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής των συριακών χημικών όπλων δεν πρόκειται να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες ουσίες.

    Στην πόλη Τζόγια Τάουρο έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας με έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο λιμάνι αυτό της Καλαβρίας παραμένουν κλειστοί από χθες το βράδυ.

    [13] Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η ηθοποιός Άννα Συνοδινού

    Στο δωμάτιο 146 του νοσοκομείου «Σωτηρία» νοσηλεύεται διασωληνωμένη, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον, εδώ και μία εβδομάδα η σπουδαία ηθοποιός και πρώην υπουργός 'Αννα Συνοδινού.

    Την περασμένη Τετάρτη, η 88χρονη ηθοποιός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην πνευμονολογική μονάδα του νοσοκομείου, όπου οι γιατροί τής χορήγησαν την κατάλληλη αγωγή, για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πυρετό, τη δύσπνοια, καθώς και άλλα χρόνια προβλήματα της υγείας της που την ταλαιπωρούν.

    Η σπουδαία πρωταγωνίστρια του θεάτρου σύμφωνα με τους δύο ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και 40 χρόνια στο πλευρό της, την κ. Δώρα και τον κ. Χρήστο, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα σε σημείο που να μην μπορεί να αποπληρώσει τα έξοδα της νοσηλείας της.

    [14] Ο Όσκαρ Πιστόριους πάσχει από σύνδρομο μετατραυματικού στρες, αναφέρουν οι ψυχίατροι

    Ο Όσκαρ Πιστόριους πάσχει από το σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) και κινδυνεύει να αυτοκτονήσει, αναφέρει η ψυχιατρική έκθεση που διαβάστηκε στο δικαστήριο από τον συνήγορό του. Σύμφωνα με αυτή, ο Πιστόριους θρηνεί για τον θάνατο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ. Ο εισαγγελέας στη δίκη του αμφισβήτησε σήμερα το κατά πόσο αγαπούσε ο κατηγορούμενος την σύντροφό του, την οποία πυροβόλησε και σκότωσε τον περασμένο χρόνο. Ο ίδιος αρνείται ότι την πυροβόλησε σκοπίμως κι υποστηρίζει ότι την πέρασε για διαρρήκτη. Ο εισαγγελέας υποστηρίζει αντίθετα ότι ο παραολυμπιονίκης την σκότωσε ύστερα από καυγά που είχαν.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 July 2014 - 12:30:25 UTC