Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο Μαξίμου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας
  • [02] Αργ. Ντινόπουλος: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις μέσα από την ενδο-δημοτική κινητικότητα
  • [03] Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων
  • [04] Ένοχος για απλή συνέργεια ο Β. Παπαγεωργόπουλος
  • [05] Στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα
  • [06] «Συνολική θα είναι η αντιμετώπιση των "ειδικών μισθολογίων" μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ»

  • [01] Σύσκεψη στο Μαξίμου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας

    Συνάντηση εργασίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτήν τη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

    [02] Αργ. Ντινόπουλος: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις μέσα από την ενδο-δημοτική κινητικότητα

    Τη δέσμευσή του ότι δεν θα γίνουν απολύσεις μεταξύ των υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στην ενδο-δημοτική κινητικότητα, πιστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ- ΟΤΑ. Ο κ. Ντινόπουλος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα και επισήμανε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ήρθε ως απάντηση σε σχόλιο του προέδρου της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλου, ο οποίος επισήμανε για άλλη μια φορά τις αμφιβολίες της συνδικαλιστικής οργάνωσης όσον αφορά στη μη σύνδεση της ενδο-δημοτικής κινητικότητα με απολύσεις. Ο κ. Μπαλασόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει σαφής δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η αξιολόγηση. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν αποκλίσεις, αλλά αναζητούνται οι συγκλίσεις.

    Ο κ. Μπαλασόπουλος, από την πλευρά του, σχολιάζοντας και τη σημερινή δικαστική απόφαση (που το Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη για τυπικούς λόγους την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, κατά της οποίας προσέφυγε το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και δεν πρόκειται να επηρεαστούν από καμία δικαστική απόφαση. Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ήταν το τρίτο θέμα που συζήτησαν οι δύο πλευρές. Όπως επισημάνθηκε, οι δυο πλευρές έχουν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η υπογραφή της αναμένεται τις ερχόμενες ημέρες.

    [03] Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων

    Σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους των πανελληνίων εξετάσεων.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων έχουν ήδη οριστικοποιήσει τα μηχανογραφικά δελτία τους χάρη και στην συνεισφορά των καθηγητών των Λυκείων, τα οποία παρέμειναν ανοικτά για αρκετές ημέρες, προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές.

    Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι έως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχε υποβληθεί μικρός αριθμός μηχανογραφικών, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία του υπουργείου ως προς την αντοχή του συστήματος να υποδεχθεί μεγάλο όγκο μηχανογραφικών μέσα σε λίγες ημέρες.

    Η διαδικασία, ωστόσο, εξελίχθηκε απρόσκοπτα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, έως απόψε το βράδυ. Σημειώνεται ότι αποδεικτικό της οριστικοποίησης του Μηχανογραφικού Δελτίου είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου, ο οποίος θα πρέπει να φαίνεται πάνω στην πρώτη σελίδα του οριστικοποιημένου Μηχανογραφικού Δελτίου.

    [04] Ένοχος για απλή συνέργεια ο Β. Παπαγεωργόπουλος

    Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού δήμου. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο -κατά πλειοψηφία (3-2) και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πράξη που επισύρει ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης (10 έως 20 έτη). Το πρωτόδικο δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση δια παραλείψεως. Στο άκουσμα της απόφασης, ο τέως δήμαρχος, απευθυνόμενος προς την έδρα σχολίασε: «Είναι λάθος».

    Ένοχος, κατά πλειοψηφία (3-2) για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και επιπλέον για την πράξη της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (πλημμέλημα) κρίθηκε, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που, όπως ο τέως δήμαρχος, πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Μ. Λεμούσιας έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία του», τονίζοντας προς τους δικαστές ότι έκαναν «ένα τεράστιο λάθος».

    Εξάλλου, την ομόφωνη ενοχή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, αποφάσισε το δικαστήριο για τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον τρίτο καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη και μόνο που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, που προσδιορίστηκε στο ποσό των 17,9 εκατ. ευρώ. Τέλος, ένοχοι, για το πλημμέλημα ότι παρέλειψαν να ελέγξουν τον υφιστάμενό τους κρίθηκαν οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί αντιστοίχως σε ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Ακολούθως, ο εισαγγελέας της έδρας, αγορεύοντας επί του αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης για τη χορήγηση ελαφρυντικών, εισηγήθηκε την μη αναγνώρισή τους στους Β. Παπαγεωργόπουλο, Μ. Λεμούσια και Π. Σαξώνη (είχαν ζητήσει κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς). Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη για να αποφασίσει για τη χορήγηση των ελαφρυντικών και να εκδώσει τις τελικές ποινές.

    [05] Στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα

    Νέα συνάντηση- τη δεύτερη κατά σειρά- με τους επικεφαλής της τρόικας, έχουν αυτή την ώρα,στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν νωρίτερα, με τηνηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου εκεί συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων και η πρόοδος του Κτηματολογίου και το δασικό νομοσχέδιο.

    Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, «όλα τα θέματα βρίσκονται σε καλό δρόμο». Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, στη συνάντηση συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» (ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα) καθώς και οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο, ως μεταβατική διαδικασία για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και τη μείωση του κόστους. Στο «πακέτο» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα περιλαμβάνεται επίσης η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, με κατάργηση του μονοπωλίου των Εταιριών Παροχής Αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ο διαχωρισμός των δικτύων από τις εμπορικές υπηρεσίες και η θέσπιση της δυνατότητας επιλογής προμηθευτή από το σύνολο των καταναλωτών.

    Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Πέμπτη.

    Διαβάστε επίσης: Ο μηχανισμός απονομής των συντάξεων, στις σημερινές συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

    [06] «Συνολική θα είναι η αντιμετώπιση των "ειδικών μισθολογίων" μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ»

    Συνολικά και άμεσα θα αντιμετωπισθούν από την κυβέρνηση οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια, δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το επίδομα βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και για το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής που χορηγείται στους αποσπώμενους στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαστικούς λειτουργούς.

    Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «θα αναληφθεί, προφανώς εφέτος, κυβερνητική πρωτοβουλία για το σύνολο των αποφάσεων, καθώς άπτονται της εισοδηματικής πολιτικής». Οι όποιες αποφάσεις, θα ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα, στο πλαίσιο εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό 2015 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 July 2014 - 12:30:22 UTC