Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θανάσιμος τραυματισμός ορειβάτη στον Όλυμπο
  • [02] Νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης
  • [03] Β. Κορκίδης: Κερδισμένοι όσοι κράτησαν τα καταστήματά τους κλειστά
  • [04] Φιλορώσοι αυτονομιστές εμποδίζουν την πορεία του τρένου που μεταφέρει τις πρώτες 200 σορούς
  • [05] Ναι μεν ...αλλά της Μόσχας, για τις έρευνες κατάρριψης του Boeing
  • [06] Περισσότεροι από 47 νεκροί σε μία εβδομάδα από τις μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης
  • [07] Αποτροπιασμός για την εκατόμβη θυμάτων στη Γάζα - Στο Κάιρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για την εξεύρεση λύσης
  • [08] «Τότε που ζούσαμε» του Ασημάκη Πανσέληνου, 40 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση
  • [09] «Έφυγε» ο ηθοποιός Τζέιμς Γκάρνερ
  • [10] Ασφαλέστερο ορμονικό «ξύπνημα» των ωαρίων των γυναικών, υπόσχεται νέα μέθοδος

  • [01] Θανάσιμος τραυματισμός ορειβάτη στον Όλυμπο

    Τραγικό θάνατο βρήκεχθες ένας59χρονος ορειβάτης στον Όλυμπο.

    Ο 59χρονος ορειβάτης, από την περιοχή της Λάρισας, έπεσε από ορεινό μονοπάτι σε ύψος 2.780 μέτρων σε γκρεμό και τραυματίστηκε θανάσιμα.

    [02] Νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης

    Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την Αγγελική Θεοφιλοπούλου έκρινε, κατ΄ αρχάς, νόμιμα 11 από τα 16 σχέδια Προεδρικών διαταγμάτων με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων, ενώ έκανε ορισμένες παρατηρήσεις. Ειδικότερα, ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κατ΄ επιταγήν της μνημονιακής νομοθεσίας (Μνημόνιο ΙΙ - νόμος 4046/2012) έχει ήδη αποτυπωθεί στα 16 αυτά σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων και οι σχετικές 11 γνωμοδοτήσεις των δικαστών διαβιβάστηκαν στα αρμόδια υπουργεία. Με τους νέους οργανισμούς συστήνονται, αλλά και καταργούνται υφιστάμενες οργανικές θέσεις που πλεονάζουν στα διάφορα υπουργεία. Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ σε ορισμένα από τα 11 αυτά διατάγματα εντόπισε μερικές διατάξεις μη νόμιμες και υπεδείχθη από τους δικαστές οι επίμαχες διατάξεις να διαγραφούν από τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων. Συγκεκριμένα οι διατάξεις που κρίθηκαν μη νόμιμες επί το πλείστον αφορούν στην κατανομή των οργανικών θέσεων και στην άμεση μετατροπή των υφιστάμενων προσωποπαγών θέσεων.

    [03] Β. Κορκίδης: Κερδισμένοι όσοι κράτησαν τα καταστήματά τους κλειστά

    «Η χθεσινή εμπορική κίνηση στην Αθήνα χαρακτηρίζεται μέτρια, στη Θεσσαλονίκη μάλλον ικανοποιητική και στον Πειραιά απογοητευτική. Κερδισμένοι της Κυριακής, εκτός από τα Μall και τα εκπτωτικά χωριά, είναι και οι αγορές της Λάρισας και της Πάτρας που τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά». Αυτό δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης για την κίνηση των καλοκαιρινών εκπτώσεων και της κίνησης της χθεσινής Κυριακής κατά την οποία λειτούργησαν τα μαγαζιά, και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΕΕ που έχουν συγκεντρωθεί, τα οποία θα συγκριθούν και θα ανακοινωθούν τη Τρίτη 22/7/14 «φαίνεται να μην ανταποκρίνονται με τα τελευταία δημοσιογραφικά ρεπορτάζ».

    Ο ίδιος σχολίασε ότι τον κόσμο τη Κυριακή τον κέρδισαν οι παραλίες και όχι οι εκπτώσεις και ότι κατά γενική ομολογία η κίνηση χθες Κυριακή 20 Ιουλίου και πρώτη των καλοκαιρινών εκπτώσεων στις περισσότερες αγορές ήταν υποτονική. Όπου υπήρχαν ανοικτά μαγαζιά στην Αθήνα με εξαίρεση το Μοναστηράκι και την Ερμού, μάλλον λειτούργησαν ως "κράχτες" και "τουριστικό ντεκόρ", αφού λίγοι πελάτες τα επισκέφθηκαν, λιγότεροι αγόρασαν και ελάχιστοι ήταν οι τουρίστες καταναλωτές.

    Εν πάση περιπτώσει, συνέχισε ο ίδιος, τηρήσαμε το νόμο των 7 Κυριακών, ανοίξαμε, μετρήσαμε επισκεψιμότητα και τζίρο και θα αποδείξουμε τα όσα λέμε με τα πραγματικά στοιχεία της ίδιας της αγοράς, χωρίς εικονικές προσεγγίσεις.

    [04] Φιλορώσοι αυτονομιστές εμποδίζουν την πορεία του τρένου που μεταφέρει τις πρώτες 200 σορούς

    Τα συνεργεία είχαν ανασύρει 251 πτώματα και 86 τμήματα σορών μέχρι αργά το βράδυ χθες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ενώ και δεύτερο τρένο με βαγόνια - ψυγεία έχει φθάσει στην περιοχή, ανακοίνωσε ουκρανική κυβερνητική επιτροπή έρευνας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πρώτο τρένο που μεταφέρει τις σορούς 200 θυμάτων έχει παραμείνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ, διότι «τρομοκράτες εμποδίζουν την αναχώρησή του».

    [05] Ναι μεν ...αλλά της Μόσχας, για τις έρευνες κατάρριψης του Boeing

    Η Ρωσία θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών, εάν δεν επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία Βλαντίμιρ Μοροζόφ. «Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία... υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους» δηλαδή είτε στη Ρωσία, είτε στους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα Australian Financial Review.

    Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί «από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο "διεθνούς έρευνας , πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης». Απαιτεί την άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.

    Χθες , ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για τη Μόσχα το κείμενο περιέχει «ορισμένες ασάφειες» και δεν εγγυάται ότι η έρευνα θα είναι πραγματικά «διεθνής και αντικειμενική». Η ρωσική πλευρά πρότεινε μέχρι αργά το βράδυ χθες «τροποποιήσεις» για τη «βελτίωση» του κειμένου.

    «Αυτό παραπέμπει στην τυπική ρωσική παρακωλυτική τακτική» δήλωσε ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.

    Διαβάστε επίσης: Φιλορώσοι αυτονομιστές εμποδίζουν την πορεία του τρένου που μεταφέρει τις πρώτες 200 σορούς

    [06] Περισσότεροι από 47 νεκροί σε μία εβδομάδα από τις μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης

    Περισσότεροι από 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν μετά τις 13 Ιουλίου και το νέο ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ομάδων πολιτοφυλακής για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, στη Λιβύη. Η εκτίμηση αυτή όμως δεν λαμβάνει υπόψη τα θύματα των συγκρούσεων της Κυριακής που ήταν η πιο βίαιη ημέρα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις που απειλούν να βυθίσουν τη χώρα εκ νέου σε εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λιβύης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση μετά και το θάνατο πέντε αμάχων κατοίκων κοντινής περιοχής από ρουκέτα που έπεσε στο σπίτι τους.

    Το αεροδρόμιο της Τρίπολης έχει κλείσει από τις 13 Ιουλίου και την έναρξη της επίθεσης ισλαμιστών παραστρατιωτικών ομάδων που εδρεύουν στη Μισράτα 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

    Οι πολιτοφύλακες αυτοί θέλουν να εκδιώξουν από το αεροδρόμιο τις ταξιαρχίες Ζιντάν που ελέγχουν την περιοχή από το 2011, όπως και πολλές άλλες στρατιωτικές και μη στρατιωτικές θέσεις στα νότια της λιβυκής πρωτεύουσας.

    [07] Αποτροπιασμός για την εκατόμβη θυμάτων στη Γάζα - Στο Κάιρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για την εξεύρεση λύσης

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την έκκληση για «άμεση κατάπαυση των εχθροπαξιών». Σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου έπειτα από δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη μέλη «ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων».

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέριμεταβαίνει σήμερα στοΚάιρογια να συζητήσει με Αιγύπτιους αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματούχους την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες - και οι διεθνείς εταίροι μας-είναι βαθιά ανήσυχοι για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, και την απώλεια και άλλων αθώων ζωών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

    Στο μέτωπο του πολέμου, ηένοπλη πτέρυγα της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς υποστήριξε ότι έπιασε αιχμάλωτο έναν ισραηλινό στρατιώτη, προκαλώντας πανηγυρισμούς στους δρόμους της πόλης της Γάζας, όπου εκατοντάδες πολίτες θριαμβολογούν φωνάζοντας "Αλλάχ Ακμπάρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος). Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ρον Πρόσορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κανένα ισραηλινό στρατιώτη που να είναι αιχμάλωτος στα χέρια των παλαιστίνιων μαχητών.

    Σήμερα το πρωί, σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα. Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης. Με τα θύματα της πρωινής επιδρομής στη Ράφα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου έφθασε τους 485.

    [08] «Τότε που ζούσαμε» του Ασημάκη Πανσέληνου, 40 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση

    Ποιητής, πεζογράφος, αρθρογράφος, δοκιμιογράφος, αλλά και πρόσωπο της ευρύτερης Αριστεράς (στις αρχές της δεκαετίας του 1950 εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας του Αλεξάνδρου Σβώλου), ο Ασημάκης Πανσέληνος (1903-1984) υπήρξε μια ξεχωριστή φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων. Χαμηλόφωνος και με σαφώς λυρικούς τόνους στην ποίησή του, μπορεί να μην έκανε το καλλιτεχνικό άλμα που έκαναν άλλα πρόσωπα της γενιάς του, όπως ο κατά τι μεγαλύτερός του Γιώργος Σεφέρης, παρακολούθησε, όμως, από κοντά τις αναζητήσεις του καιρού του και είχε το μάτι και την ευαισθησία να διακρίνει τη σημασία τους. Το βιβλίο που καθιέρωσε τον Πανσέληνο στη λογοτεχνία ήρθε αργά, όταν ο ίδιος είχε ξεπεράσει τα εβδομήντα. Το «Τότε που ζούσαμε» κυκλοφόρησε το 1974 και γράφτηκε μια διετία νωρίτερα, μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Είναι ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα, που ξεκινάει από την παιδική ηλικία του συγγραφέα στη Μυτιλήνη, τον τόπο της γέννησής του, και φτάνει λίγο πριν από το τέλος της ναζιστικής Κατοχής στην Αθήνα.

    Οφείλονται έπαινοι στην πρωτοβουλία του Μεταιχμίου να επανεκδώσει το βιβλίο σαράντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη του δημοσίευση, δίνοντας την ευκαιρία στους νεώτερους να έρθουν σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα πεζά της μεταπολεμικής περιόδου και στους παλαιότερους να επαναξιολογήσουν ένα έργο που διαβάστηκε και επαινέθηκε πολύ στην εποχή του.

    [09] «Έφυγε» ο ηθοποιός Τζέιμς Γκάρνερ

    O Tζέιμς Γκάρνερ, που πρωταγωνίστησε σε πολλές επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών σύμφωνα με τις Αρχές του Λος Άντζελες.

    Ο θάνατός του προήλθε από φυσικά αίτια στο σπίτι του, δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Λος Άντζελες στο Γερμανικό Πρακτορείο.

    Ο Γκάρνερ πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως Η Μεγάλη Απόδραση (The Great Escape) και Space Cowboys αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές όπως το Μάβερικ και το Rockford Files.

    [10] Ασφαλέστερο ορμονικό «ξύπνημα» των ωαρίων των γυναικών, υπόσχεται νέα μέθοδος

    Επιστήμονες στη Βρετανία -μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες- χρησιμοποίησαν με επιτυχία μια νέα ασφαλέστερη μέθοδο για να διεγείρουν ορμονικά τις ωοθήκες των γυναικών, που είχαν καταφύγει σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και να προκαλέσουν έτσι ωορρηξία, δηλαδή την απελευθέρωση ώριμων ωαρίων. Η νέα τεχνική ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υπερδιέγερσης των ωοθηκών και τις πιθανές -ακόμη και μοιραίες- επιπλοκές.

    Ήδη δώδεκα μωρά γεννήθηκαν από μητέρες που, προκειμένου να ωριμάσουν τα ωάριά τους, είχαν κάνει ένεση της φυσικής ορμόνης κισπεπτίνης, αντί της συνήθως χρησιμοποιούμενης ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), μιας άλλης ορμόνης που είναι πιθανότερο να προκαλέσει υπερδιέγερση των ωοθηκών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 July 2014 - 6:30:27 UTC