Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Παπούλιας: Η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας
  • [02] Δεν είχε δηλωθεί στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών η καταναλώτρια στα Χανιά, υποστηρίζει η ΔΕΗ
  • [03] Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά σε αποθήκη στον Κολωνό
  • [04] ΟΑΕΔ: Ξεκινά το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων
  • [05] «Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας φέρνει αποτελέσματα» αναφέρει το Bloomberg
  • [06] Στους 48 οι νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους της TransAsia Airways
  • [07] Ήρθη η απαγόρευση πτήσεων των αμερικανικών εταιρειών στο Τελ Αβίβ
  • [08] Η εκεχειρία αργεί, η αιματοχυσία συνεχίζεται

  • [01] Κ. Παπούλιας: Η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας

    Η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για τηνσημερινή επέτειο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτάσσει ως αναγκαία συνθήκη για την επούλωση των τραυμάτων της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματος, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας.

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι «τη λύση θα τη βρούμε μόνοι μας και θα τη βρούμε μόνο μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βοηθήσουν να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική μνεία κάνει στην εμπέδωση κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση, ώστε, όπως διευκρινίζει, να σηκώνουν τα μεγάλα βάρη αυτοί που έχουν και όχι αυτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν.

    Αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε «για τις υπογραφές που έβαλα», εξηγεί ότι «το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

    [02] Δεν είχε δηλωθεί στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών η καταναλώτρια στα Χανιά, υποστηρίζει η ΔΕΗ

    Ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ουδέποτε δηλώθηκε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών η καταναλώτρια στα Χανιά, που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη, εξέδωσε η ΔΕΗ.

    Χθες, μια 56-χρονη τετραπληγική γυναίκα πέθανε μέσα στο σπίτι της, στη συνοικία της Νέας Χώρας στα Χανιά. Όπως κατήγγειλαν τα παιδιά της, άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι, μία ώρα μετά αφού η ΔΕΗ λόγω χρέους της έκοψε το ρεύμα, αν και χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη από τρία μηχανήματα όλο το 24ωρο.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιχείρησης, ύστερα από έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή, διαπιστώθηκε ότι "ουδέποτε δηλώθηκε" στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης για τους οποίους η επιχείρηση δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής.

    Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ υπενθυμίζεται ότι για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών απαιτείται μια απλή αίτηση η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770.

    [03] Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά σε αποθήκη στον Κολωνό

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε αποθήκη ανταλλακτικών αυτοκινήτου στην οδό Αμφιαράου στον Κολωνό.

    Την ώρα της φωτιάς, κανείς δεν βρισκόταν μέσα στην αποθήκη.

    Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής μέχρι να τεθεί η πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο.

    [04] ΟΑΕΔ: Ξεκινά το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων

    Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας- ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες- ΤοπΕΚΟ».

    Όπως ανακοινώθηκε, το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Θεματικού ¶ξονα 3, ¶ξονες Προτεραιότητας 7 και 8: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007- 2013.

    Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη.

    Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

    Επίσης, δικαιούχοι είναι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα μέλη τους ως εργαζόμενους.

    [05] «Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας φέρνει αποτελέσματα» αναφέρει το Bloomberg

    «Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας φέρνει αποτελέσματα και η ελληνική δημόσια διοίκηση συνεχίζει το σημαντικό εξορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού της» επισημαίνεται σε άρθρο στο ειδησεογραφικό πρακτορείοBloomberg το οποίο αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως τονίζεται, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του ΔΝΤ, «έχει επέλθει κόπωση από τις απαιτούμενες προσαρμογές και αυτό καθιστά δύσκολες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

    Στη συνέχεια, καταγράφονται δηλώσεις του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνου Τσακλόγλου, σύμφωνα με τις οποίες «παρά τις πολλές συζητήσεις περί του αντιθέτου, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις» και ότι «το σημείο έναρξης ήταν πολύ χαμηλό και τα πλήρη οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων θα φανούν όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει».

    Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «καθώς η χώρα αγωνίζεται, με ποσοστό ανεργίας στο 27%, βρίσκεται στην κορυφή ανάμεσα στα αναπτυγμένα κράτη όσον αφορά την ανταπόκριση στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Τέλος, τονίζεται ότι «η Ελλάδα έχει μειώσει περαιτέρω το κόστος έναρξης επιχειρήσεων και τη φορολογία μεταβίβασης ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, «η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα, στο τέλος αυτής ή την ερχόμενη εβδομάδα, προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που σκοπό έχουν να ικανοποιήσουν τους όρους της τρόικας».

    [06] Στους 48 οι νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους της TransAsia Airways

    Οι ηγέτες των αντιπάλων Κίνας και Ταϊβάν εξέφρασαν σήμερα τη θλίψη τους για τα 48 θύματα--μεταξύ των οποίων και δύο Γάλλοι υπήκοοι-- από τη χθεσινή συντριβή αεροσκάφους της TransAsia Airways ενώ επιχειρούσε κατεπείγουσα προσγείωση στο νησί Πενγκχού της Ταϊβάν. Το αεροσκάφος, ένα 70θέσιο τύπου ATR 72, συνετρίβη κοντά στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου του μικρού αυτού νησιού, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Ταϊβάν. Σε αυτό επέβαιναν 58 άνθρωποι (54 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα).

    Δέκα από τους επιβαίνοντες επέζησαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένοι.

    Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των θυμάτων είναι δύο Γαλλίδες φοιτήτριες της Ιατρικής.

    Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Καοσιούνγκ στη νότια Ταϊβάν με προορισμό το αεροδρόμιο Μακόνγκ της νήσου Πενγκχού. Από τη συντριβή του δεν τραυματίστηκε κάποιος στο έδαφος. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι σαφή.

    [07] Ήρθη η απαγόρευση πτήσεων των αμερικανικών εταιρειών στο Τελ Αβίβ

    Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση πτήσεων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς και από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, αλλά προειδοποίησε κατά «της πολύ ασταθούς κατάστασης» στην περιοχή, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το βράδυ. Νωρίτερα χθες, η FAA είχε παρατείνει κατά 24 ώρες την απαγόρευση, η οποία αρχικά είχε εκδοθεί την Τρίτη ύστερα από την εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Αναστολή πτήσεων από και προς το Ισραήλ αποφάσισαν χθες και άλλες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Lufthansa και οι θυγατρικές της Germanwings, Austrian Airlines, Swiss και Brussels Airlines καθώς και η Turkish Airlines.

    Ταυτόχρονα σήμερα, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία EasyJet ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται από και προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ οι πτήσεις της από τα αεροδρόμια του Λονδίνου Luton και Gatwick, το αεροδρόμιο του Βερολίνου Schoenefeld, της Γενεύης, του Μιλάνου Malpensa, του Μάντσεστερ και της Βασιλείας. Η εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ από τη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

    [08] Η εκεχειρία αργεί, η αιματοχυσία συνεχίζεται

    Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερεχθες από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος» στις προσπάθειες για μια εκεχειρία και τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπέρασε τους 700.

    Τελευταία θύματα τα ξημερώματα από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης 16 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και έξι μέλη της ίδιας οικογένειας με δύο μικρά παιδιά, ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

    Μετά από 17 ημέρες συνεχιζόμενης βίας και βαρύ φόρο αίματος από τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδας της Γάζας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αναφέροντας ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός επέστρεψε από το Ισραήλ στο Κάιρο της Αιγύπτου για περισσότερες συνομιλίες με τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές. «Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Κέρι. Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σαββατοκύριακο, εγκαίρως δηλαδή για τον εορτασμό του Έιντ αλ- Φιτρ της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής του Ισλάμ που ακολουθεί το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι αυτό είναι μια ελπίδα αλλά η ανακωχή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

    Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εν τω μεταξύ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση μετά από τη συνάντηση που έγινε αργά τη νύχτα για την προτεινόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία με την οποία οι συγκρούσεις θα σταματήσουν αμέσως. Εν τούτοις ακόμη και αν υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, οι διαπραγματεύσεις για μια οριστική συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων θα αρχίσουν σε διάστημα αρκετών ημερών, όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές.

    Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, μιλώντας στο Κατάρ, δήλωσε ότι οι μαχητές του έχουν επιτυχίες στη σύγκρουση με το Ισραήλ και εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά μόνο εάν και εφόσον το Ισραήλ χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όπου ζουν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ όμως έχει αφήσει να εννοηθεί πως προτιμά να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις για να βρει και να καταστρέψει τις θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και να εκμηδενίσει το τεράστιο δίκτυο των σηράγγων από όπου οι Παλαιστίνιοι μαχητές διεισδύουν στην επικράτειά του.

    Το Ισραήλ δέχεται επίσης διαρκώς αυξανόμενη πίεση για να τερματίσει τις επιχειρήσεις ειδικά αφότου οι αμερικανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις αμερικανικών εταιρειών προς το Τελ Αβίβ για τις δύο τελευταίες ημέρες. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε τις απαγορεύσεις πτήσεων ως «μεγάλη νίκη» για την ισλαμική οργάνωση.

    Το Ισραήλ, επίσης, δέχεται σφοδρή κριτική από την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι η οποία είπε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το Ισραήλ να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, όπου πάνω από 700 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, εκφράζοντας την «οργή και τη θλίψη» του καθώς βρέθηκαν ρουκέτες μέσα σε ένα σχολείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 July 2014 - 6:30:25 UTC