Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικονομικά των ΑΕΙ και Δημόσιο στις σημερινές συσκέψεις στο Μαξίμου
  • [02] Έκλεισε προσωρινά η ελληνική πρεσβεία στη Τρίπολη
  • [03] Η Αργεντινή, μετά την χρεοκοπία, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια
  • [04] Τα γάντια που φορούσε ο Μοχάμεντ Άλι στον «Αγώνα του Αιώνα» πουλήθηκαν έναντι 400.000 δολαρίων
  • [05] Χάος και 22 νεκροί στην Ταϊβάν από εκρήξεις σε αγωγό φυσικού αερίου
  • [06] Σεισμός 5,5 βαθμών σημειώθηκε νοτιοανατολικά του Αλγερίου
  • [07] Σεισμός 5,5 βαθμών σημειώθηκε νοτιοανατολικά του Αλγερίου
  • [08] Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
  • [09] Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ και WWF για την προστασία της μεσογειακής φώκιας και της Γυάρου
  • [10] Οι ΗΠΑ ξεκινούν δοκιμές σε εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα

  • [01] Οικονομικά των ΑΕΙ και Δημόσιο στις σημερινές συσκέψεις στο Μαξίμου

    Τα οικονομικάτων πανεπιστημίων και τωνΤΕΙ θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης, στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου,υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Αν. Λοβέρδου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.

    Στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, θα αναζητηθούν τρόποι για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν ανακύψει λόγω των περικοπών, οι οποίες για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανέρχονται μεταξύ 12% και 18%, ενώ στα ερευνητικά κέντρα είναι πολύ υψηλότερες.

    Θα ακολουθήσει στις 12:00 σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης , με τον υπουργό Κ.Μητσοτάκη και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, για εκκρεμή θέματα του υπουργείου, στην οποία θα παρίσταται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

    [02] Έκλεισε προσωρινά η ελληνική πρεσβεία στη Τρίπολη

    Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Τρίπολη της Λιβύης, λόγω των δυσμενών συνθηκών ασφαλείας, που επικρατούν στην περιοχή.

    Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με επιτυχία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Το πλοίο κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει αύριο, Σάββατο, το πρωί. Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων 77 είναι από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από την Κύπρο, 78 από την Κίνα, 10 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από το Βέλγιο, ένας από τη Ρωσία και ένας από την Αλβανία.

    [03] Η Αργεντινή, μετά την χρεοκοπία, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια

    Η Αργεντινή, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη κρατική χρεοκοπία, ασφαλώς μερική αλλά με απρόβλεπτες συνέπειες, κατήγγειλε μια κατάφωρη αδικία και αμφισβήτησε την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της ύστατης στιγμής στη Νέα Υόρκη. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αργεντινής και εκπροσώπους των κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων που αποκαλούνται «όρνεα» απέτυχαν, πάντως υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορούσε να δοθεί μια λύση με την εμπλοκή στην υπόθεση διαφόρων τραπεζών. Η αμερικανική JPMorgan έχει ήδη προτείνει να αγοράσει το επίμαχο τμήμα του δημόσιου χρέους της Αργεντινής. Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα, ο οποίος είχε αναλάβει τον φάκελο της υπόθεσης στην οποία αντιπαρατίθενται τα επενδυτικά ταμεία-«όρνεα» με την Αργεντινή εδώ και δέκα χρόνια, έχει καλέσει σε μια νέα συνάντησησήμερα στη Νέα Υόρκη. Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες έκλεισε με πτώση σχεδόν 7%.

    Χθες,ο Χόρχε Καπιτάνιτς, ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, επέκρινε έντονα την μεροληψία, όπως είπε, της αμερικανικής δικαιοσύνης. «Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο (δικαστικός) διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής), που οφείλουν να εγγυώνται. . . το σεβασμό, χωρίς περιορισμούς, στην εθνική κυριαρχία των χωρών». Η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», βεβαίωσε ο Καπιτάνιτς, διότι «όλο αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον».

    Στην Αργεντινή ?μια χώρα που ήδη πλήττεται από ύφεση, έναν πληθωρισμό που προσεγγίζει το 30% και ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα?, η ανησυχία κλιμακώνεται, αν και η κατάσταση κρίνεται λίγο λιγότερη σοβαρή από ό,τι στην κρίση του 2001. Το Μπουένος Άιρες καταβάλλει τα οφειλόμενα σε άλλους πιστωτές της, πέραν των ταμείων που είχαν αρνηθεί να αποδεχθούν την απομείωση χρέους. Η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης αναγκάζει την Αργεντινή να πληρώσει το 100% της αξίας των ομολόγων της που διακρατούν τα ταμεία NML και Aurelius. Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε χθες το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Απόψε και ο οίκος Fitch Ratings τοποθέτησε την Αργεντινή στην αντίστοιχη βαθμίδα, της «μερικής χρεοκοπίας».

    [04] Τα γάντια που φορούσε ο Μοχάμεντ Άλι στον «Αγώνα του Αιώνα» πουλήθηκαν έναντι 400.000 δολαρίων

    Τα γάντια που φορούσε ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι στις 8 Μαρτίου 1971, στον μεγαλύτερο αγώνα πυγμαχίας όλων των εποχών--που έγινε γνωστός ως «Αγώνας του Αιώνα» - με αντίπαλό τον Τζο Φρέιζερ, πουλήθηκαν χθες Πέμπτη σε δημοπρασία έναντι σχεδόν 400.000 δολαρίων. Ένας πλειοδότης που διατήρησε την ανωνυμία του αγόρασε τα γάντια έναντι 388.375 δολαρίων στη δημοπρασία που οργανώθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Heritage Auctions, ο οποίος εδρεύει στο Τέξας, σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Κλίβελαντ.

    Ο «Αγώνας του Αιώνα» που διεξήχθη στο διασημότερο κλειστό γήπεδο στον κόσμο, το Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης, ήταν ο πρώτος από τρεις αγώνες ανάμεσα στον Άλι και στον Φρέιζερ τη δεκαετία του 70.

    [05] Χάος και 22 νεκροί στην Ταϊβάν από εκρήξεις σε αγωγό φυσικού αερίου

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 270 τραυματίστηκαν από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αγωγό φυσικού αερίου στην πόλη Καοχσιούνγκ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν.

    Τέσσερις πυροσβέστες, οι οποίοι μάχονταν με τις τεράστιες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε αρκετά σημεία της πόλης, έχασαν επίσης τη ζωή τους.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζιανγκ Γι-Χουά, δήλωσε ότι εκατοντάδες στρατιώτες κλήθηκαν να στηρίξουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

    [06] Σεισμός 5,5 βαθμών σημειώθηκε νοτιοανατολικά του Αλγερίου

    Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην Αλγερία και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 14 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Αλγέρι, ανακοίνωσε η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS). Ο σεισμός είχε σχετικά μικρό εστιακό βάθος, μικρότερο από 10 χιλιόμετρα.

    [07] Σεισμός 5,5 βαθμών σημειώθηκε νοτιοανατολικά του Αλγερίου

    Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην Αλγερία και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 14 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Αλγέρι, ανακοίνωσε η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS). Ο σεισμός είχε σχετικά μικρό εστιακό βάθος, μικρότερο από 10 χιλιόμετρα.

    [08] Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

    Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να τηρήσουν 72ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 08:00 το πρωί, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

    Η Χαμάς, η κυρίαρχη μαχητική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφώνησε με το Ισραήλ. «Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας στο νου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαό μας, οι οργανώσεις αντίστασης συμφώνησαν στην 72ωρη ανθρωπιστική και αμοιβαία εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 08:00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή, εφόσον όμως και η άλλη πλευρά τηρήσει τη συμφωνία», δήλωσε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Άμπου Ζούχρι. Το Ρόιτερς μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αποδεχθεί την πρόταση για τριήμερη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός με τις μαχητικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας.

    Εν τω μεταξύ, δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στο στρατόπεδο προσφύγων Νουσεϊράτ που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και τη νότια πόλη Χαν Γουνίς. Ένδεκα νεκροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Νουσεϊράτ,ενώ όλα τα θύματα βρίσκονταν στο σπίτι μίας οικογένειας τη στιγμή της επιδρομής. Τρεις ακόμα, συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας, σκοτώθηκαν στη Χαν Γουνίς. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων χθες έφτασε τους 79, ενώ μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί συνολικά 350 άνθρωποι.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει σθεναρά τη νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση» τις ώρες πριν από την έναρξη της εκεχειρίας που θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 08:00 το πρωί.

    [09] Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ και WWF για την προστασία της μεσογειακής φώκιας και της Γυάρου

    Η μελέτη και προστασία της περιοχής στη Γυάρο, καθώς επίσης και η ολοκληρωμένη προστασία της μεσογειακής φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες, προβλέπονται μέσα από το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του WWF Ελλάς.

    Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν χθες η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου και ο γενικός διευθυντής του WWF, Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας, στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος «Κυκλάδες Life». Το ΥΠΕΚΑ δεσμεύτηκε να στηρίξει τις δράσεις τού προγράμματος στο πλαίσιο της πολιτικής του για την προστασία των περιοχών NATURA 2000 και να προωθήσει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και διαχείριση των υπό μελέτη ειδών και οικοτόπων. Εταίροι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι επίσης η αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου, η αναπτυξιακή εταιρεία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το ερευνητικό ινστιτούτο Τethys, καθώς και οι ΜΚΟ ΜOm/εταιρία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας.

    [10] Οι ΗΠΑ ξεκινούν δοκιμές σε εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου κατά του ιού Έμπολα από τον Σεπτέμβριο, αφού υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από δοκιμές που έχουν διεξαχθεί σε πρωτεύοντα θηλαστικά, μετάδωσανχθες τααμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι μονάδες μολυσματικών νόσων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας συνεργάζονται με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές του εμβολίου το συντομότερο δυνατόν, μετέδωσε το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ενώ το ίδιο αναφέρει σε άρθρο της και η εφημερίδα USA Today.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 August 2014 - 6:30:22 UTC