Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τη μικρότερη δυνατή επίπτωση από το ρωσικό εμπάργκο
  • [02] Υπό έλεγχο η φωτιά στην Παλαιά Επίδαυρο
  • [03] Αύριο οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία
  • [04] Νέο φιλικό τεστ για την Εθνική ενόψει Μουντομπάσκετ

  • [01] Μέτρα για τη μικρότερη δυνατή επίπτωση από το ρωσικό εμπάργκο

    Σε σειρά ενεργειών, έτσι ώστε οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων να είναι οι μικρότερες δυνατές για τους παραγωγούς της χώρας μας, θα προβεί το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, όπως επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση. Οι ενέργειες αυτές, εκτός από αποζημιώσεις των παραγωγών που θα πληγούν από το ρωσικό εμπάργκο, περιλαμβάνουν και ενεργοποίηση μηχανισμών για τη διάθεση των προϊόντων σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς αλλά και την εσωτερική αγορά.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε οι επιπτώσεις του εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση) «για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του».

    Ο δεύτερος στόχος είναι να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς, ενώ τέλος, αν «παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας».

    Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, η ρωσική αγορά, ναι μεν είναι σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αλλά «ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο».

    [02] Υπό έλεγχο η φωτιά στην Παλαιά Επίδαυρο

    Αρκετά στρέμματα πευκοδάσους έκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 3.25 σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Παλαιάς Επιδαύρου. Αυτή την ώρα οι πυροσβέστες έχουν ουσιαστικά θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά και δεν υπάρχει ενεργή εστία. Ωστόσο συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την πλήρη κατάσβεσή της.

    Στη «μάχη» με τις φλόγες συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 20 οχήματα με 40 πυροσβέστες, 38 άτομα πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής, ενώ μέχρι πριν από λίγο έκαναν ρίψεις νερού 3 καναντέρ.

    Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές ή αρχαιολογικούς χώρους, αλλά ωστόσο, έχει κάψει αρκετά στρέμματα πευκοδάσους.

    [03] Αύριο οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

    Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας έκαναν τις τελευταίες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις σήμερα, τελευταία ημέρα πριν από την διεξαγωγή της διαδικασίας των προεδρικών εκλογών, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος νικητής της αναμέτρησης, να λέει στους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν για μια «νέα Τουρκία».

    Αύριο οι πολίτες της Τουρκίας καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν, για πρώτη φορά άμεσα, τον επόμενο αρχηγό του κράτους για 5ετή θητεία. Μέχρι τώρα, ο πρόεδρος εκλεγόταν από το κοινοβούλιο.

    Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τους άλλους δύο διεκδικητές του αξιώματος από τον πρώτο γύρο. Εάν χρειαστεί, η διεξαγωγή δεύτερου γύρου θα γίνει αργότερα εντός του μήνα.

    «Αύριο, Θεού θέλοντος, θα εγκαθιδρυθεί μια νέα Τουρκία, ξανά μια ισχυρή Τουρκία θα γεννηθεί από τις στάχτες», είπε ο Ερντογάν σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του στην Κόνια (Ικόνιο), στην κεντρική Ανατολία, μια περιοχή προπύργιο του κόμματός του.

    Ο Ερντογάν, 60 ετών, πρόβαλε στην προεκλογική του εκστρατεία το έργο του κατά τα 11 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στο θώκο του πρωθυπουργού (από τον Νοέμβριο του 2002), ιδίως την πορεία της τουρκικής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ παρουσίασε τα σχέδιά του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, με τη θέσπιση μιας εκτελεστικής προεδρίας.

    Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, 71 ετών, είναι ο κοινός υποψήφιος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

    Ο Ιχσάνογλου, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ενός διακυβερνητικού διεθνούς θεσμού, τάσσεται αντίθετα με τον Ερντογάν υπέρ της διατήρησης του θεσμού της προεδρίας ως ενός συμβολικού αξιώματος με ενοποιητικό χαρακτήρα?όπως συνέβη με τη θητεία του απερχόμενου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, 41 ετών, ο υποψήφιος των Κούρδων, ελπίζει να αντλήσει ψήφους από την τουρκική αριστερά, καθώς το πρόγραμμά του επικεντρώνεται στην προώθηση φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Ντεμίρτας, ο πρώτος Κούρδος ο οποίος διεκδικεί το αξίωμα, τάσσεται επίσης υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ζήτημα το οποίο συνεχίζει να αποτελεί ταμπού στην Τουρκία. Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσει έως και το 10% των ψήφων.

    [04] Νέο φιλικό τεστ για την Εθνική ενόψει Μουντομπάσκετ

    Σε εξέλιξη είναι ο δεύτερος φιλικός αγώνας της εθνικής ανδρών απέναντι στη Γαλλία, στο πλαίσιο του διεθνούς τουρνουά προετοιμασίας του Πο, ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Ισπανίας (30/8-14/9).

    Χθες, στην πρεμιέρα του διεθνούς τουρνουά του Πο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άφησε θετικές εντυπώσεις, επικρατώντας με 66-64 της Σερβίας. Κορυφαίος για την Ελλάδα ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης με 19 πόντους. Ντεμπούτο με την εθνική ανδρών πραγματοποίησε ο παίκτης των Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς και οι Αθηναίου και Μπόγρης.

    Ο Κατσικάρης δεν έχει στην διάθεσή του τον τιμωρημένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) Νικ Καλάθη και τον τραυματία Μιχάλη Τσαϊρέλη.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα:

    Σάββατο, 9/8

    Κροατία-Σερβία (17:00)

    Γαλλία-Ελλάδα (20:00)

    Κυριακή, 10/8

    Ελλάδα-Κροατία {19:00)

    Γαλλία-Σερβία (21:30)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 August 2014 - 18:30:21 UTC