Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς
  • [02] Mε κατάνυξη ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
  • [03] DW: Η Ελλάδα θέλει το 2014 να αφήσει πίσω της τη μακροχρόνια ύφεση

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς

    Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς ώστε να καλυφθεί η ζημία που έχουν υποστεί από το ρωσικό εμπάργκο, μέσα από τους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς μηχανισμούς και με εθνικά συμπληρώματα μετά από κοινοτική άδεια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα κρατά μία πολύ προσεκτική στάση όλο αυτό το διάστημα και η διεθνής κοινότητα και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν πόσο προσεκτική είναι η στάση της, υπεύθυνη, και υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέψει, στην πραγματικότητα, την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της διεθνούς αγοράς.

    Ειδικότερα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε και προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε αυτό, ότι θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στη ρωσική και στην ουκρανική κυβέρνηση, με τη βοήθεια και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζοντας: «Και σήμερα, που είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία, η Ελλάδα φρόντισε να στείλει διπλωματικά και πολιτικά μήνυμα και προς τη ρωσική και προς την ουκρανική κυβέρνηση: ότι ως μία ορθόδοξη χώρα είναι στη διάθεσή τους, προκειμένου να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της- ξέρουμε ποιο είναι το επίπεδο στο οποίο γίνονται αυτές οι συνεννοήσεις- ώστε να υπάρξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση στην περιοχή».

    Αναφορικά με το Ιράκ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε:«Ανήμερα της Παναγίας, εδώ από τις Βρυξέλλες, στέλνουμε τη σκέψη μας στους χριστιανικούς πληθυσμούς του Ιράκ και όλου του Λεβάντε, σύμφωνα με την παραδοσιακή, ιστορική διατύπωση. Δεν μπορεί να νοηθεί η περιοχή αυτή χωρίς τις χριστιανικές κοινότητες, χωρίς τη συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων και κοινοτήτων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και για το Ιράκ, για την κρατική του υπόσταση. Πρέπει να αποτρέψουμε την επίθεση του «ισλαμικού κράτους», όπως λέγεται, της Συρίας και του Λεβάντε, γιατί δεν πρέπει να μετατραπεί το Ιράκ σε ένα κράτος-τρομοκράτη, που θα αναστατώνει μακροπρόθεσμα όλη την περιοχή, στην οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά.

    Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ζήτημα είναι να υπάρξει μία εκεχειρία, η οποία να είναι βιώσιμη και επισήμανε: «Εμείς, ως Ελλάδα, στείλαμε ήδη μια πολύ σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των παιδιών αλλά και ενηλίκων, που έχουν τραυματιστεί, ως θύματα της κατάστασης στη Γάζα. Είναι τα νοσοκομεία μας, τα στρατιωτικά και τα πολιτικά ανοικτά και έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά της Γάζας και της ευρύτερης περιοχής».

    [02] Mε κατάνυξη ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    Εκατοντάδες προσκυνητές ανταποκρίθηκαν και φέτος στη πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να εορτάσουν στην ιστορική Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα την επέτειο της Κοίμησις της Θεοτόκου. Η θεία λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με συλείτουργους τους Επισκόπους Δέρβης, Ιεζεκιήλ (βοηθό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας) και Σιεμιατίτσε Γεώργιο (Ιεράρχη της Εκκλησίας Πολωνίας). «Για τους χριστιανούς, (η Μονή Σουμελά) δεν έπαψε ποτέ να είναι οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις Αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» είπε ο Πατριάρχης στο εκκλησίασμα που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή της Ιστορικής Μονής. Ο Πατριάρχης σημείωσε ακόμα ότι «οι εκκλησιαστικοί πρόγονοί μας κατάφεραν να προστατεύσουν την πίστη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες» και υπενθύμισε ότι «και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί βιώνουν παρεμφερείς συνθήκες. Στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική αυξάνονται οι απειλές για την ανθρωπότητα με αφορμή τη διαμάχη των θρησκευτικών και δογματικών διαφορών».

    Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν και φέτος, το νησί της Τήνου για να τιμήσουν τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε παρουσία του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σπύρου Σπυρίδωνος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση καθώς και των αρχηγών ΓΕΝ και Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των τοπικών Αρχών. Το πρωί, τελέστηκε στον ναό της Ευαγγελίστριας η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου και του Επισκόπου Παντελεήμονος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λαμπρή περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον ναό προς την χώρα της Τήνου. Το ιερό κουβούκλιο μετέφεραν στους ώμους τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού. Στο λιμάνι της Τήνου κατέπλευσαν η φρεγάτα ΕΛΛΗ, το αρματαγωγό Ικαρία και η πυραυλάκατος Σιμιτζόπουλος, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της 74ης επετείου από τη βύθιση του Καταδρομικού ΕΛΛΗ.

    Προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως Πόντιοι, ταξίδεψαν κι εφέτος στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, που βρίσκεται στο Βέρμιο της Ημαθίας, και παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Αρκετοί από αυτούς πέρασαν τη βραδιά στο ύπαιθρο, γύρω από το Μοναστήρι, για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα, και σήμερα παρακολούθησαν με κατάνυξη το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο και τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που έχει μεταφερθεί εκεί από την Τραπεζούντα του Πόντου. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός. Παρέστησαν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, βουλευτές, εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου.

    [03] DW: Η Ελλάδα θέλει το 2014 να αφήσει πίσω της τη μακροχρόνια ύφεση

    Η Ελλάδα ελπίζει σε ανάπτυξη της οικονομίας», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle, στο οποίο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα «θέλει το 2014 να αφήσει επιτέλους πίσω της την μακροχρόνια ύφεση».

    «Όλο και περισσότερες χώρες με μεγάλο χρέος εγκαταλείπουν την ομπρέλα-διάσωσης. Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα εξακολουθούν να εξαρτώνται από την βοήθεια. Η Ελλάδα πάντως θέλει το 2014 να αφήσει επιτέλους πίσω της την μακροχρόνια ύφεση», αναφέρει το ρεπορτάζ, το οποίο συνοδεύεται από σύντομο βίντεο, όπου περιγράφεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Αθήνας, το 2014 θα υπάρχει για πρώτη φορά και πάλι ανάπτυξη έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. «Για αυτό φροντίζουν οι επενδύσεις κάποιων εταιρειών και οι αυξανόμενες εξαγωγές, ενώ και οι τουρίστες επιστρέφουν», αναφέρει η δημοσιογράφος, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι όλα αυτά δεν αγγίζουν ακόμη τους πολίτες, καθώς η ανεργία βρίσκεται στο 27%, ενώ ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και όσοι εργάζονται, κερδίζουν όλο και λιγότερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 August 2014 - 16:30:20 UTC