Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου
  • [02] Ορκίστηκε η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου
  • [03] Κηδεύτηκε ο Εμμανουήλ Κριαράς
  • [04] «Άγονος» ο διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα
  • [06] Ο Αχμέτ Νταβούτογλου νέος πρόεδρος του ΑΚΡ
  • [07] Ξεκινά το φεστιβάλ Βενετίας

  • [01] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου

    Η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο Παρίσι,συζητήθηκε σε σύσκεψη,στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και των υπουργών που θα μεταβούν στη γαλλική πρωτεύουσα, για τις συνομιλίες.

    Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, «κλείδωσαν» οι αλλαγές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

    [02] Ορκίστηκε η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου

    Παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής, υπό τη νέα Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο της Δροσούπολης του Δήμου Άνω Λιοσίων, όπως είχε επιλέξει η κ. Δούρου, ενώ η νέα Περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες και σύμβουλοι της παράταξής της, ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.

    Πριν την έναρξη της τελετής, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή») διαδήλωσαν για τη συμμετοχή μελών της Χρυσής Αυγής στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

    «Δημοκρατικά και συλλογικά ξεκινάμε για να γράψουμε, όχι απλά ένα νέο κεφάλαιο, αλλά ένα νέο βιβλίο στην Περιφέρεια. Ένα βιβλίο με επίκεντρο τον πολίτη και το περιβάλλον». Αυτό τόνισε στη σύντομη ομιλία της, μετά την ορκωμοσία της, η νέα Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία πρόσθεσε ότι «οι πολίτες θα έχουν, από δω και στο εξής, τον πρώτο λόγο στην Περιφέρεια Αττικής, για να γίνει η Αττική χώρος αντάξιος της μακράς ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσής της, χώρος ευημερίας και ανάπτυξης».

    [03] Κηδεύτηκε ο Εμμανουήλ Κριαράς

    Στη γη της Κρήτης υπό την σκιά των Λευκών Ορέων και με φόντο το Κρητικό πέλαγος αναπαύεται από το απόγευμα όπως ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία ο Εμμανουήλ Κριαράς.

    Η σορός του Εμμανουήλ Κριαρά έφτασε στο αεροδρόμιο Χανίων λίγο μετά τις 4:30 από τη Θεσσαλονίκη, και εκεί βρέθηκε αντιπροσωπεία του δήμου Χανίων, φορείς, συγγενείς, συμπολίτες, μαθητές και φίλοι του, που συνόδευσαν τη σορό μέχρι τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Στερνών για προσκύνημα και αποχαιρετισμό.

    Δεκάδες πολίτες ήταν εκεί για το ύστατο χαίρε, ενώ εκκλησιαστικά τροπάρια έψαλε ο σύνδεσμος ιεροψαλτών Κρήτης. Ακολούθησαν επικήδειοι λόγοι ενώ η φιλαρμονική του δήμου παιάνιζε πένθιμα.

    [04] «Άγονος» ο διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα

    «Άγονος» κηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 χρόνια, και αποφασίστηκε η άμεση επαναπροκήρυξή του.

    Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σε κοινή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, διαπίστωσε ότι δεν είναι ικανοποιητική ούτε η νέα βελτιωμένη προσφορά που υποβλήθηκε σήμερα από την Ένωση Προσώπων «Intralot (SPV No. 1) Limited» και «Intralot (SPV No.2) Limited» για το ιπποδρομιακό στοίχημα και αποφάσισε να προχωρήσει στην προαναφερθείσα κίνηση.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα

    «Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και εκ των βασικών διεκδικητών για τη θέση του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια. Ο Γάλλος πολιτικός επισήμανε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να θέτει ποινές και περιορισμούς αλλά [να δίνει] ελπίδες για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».

    Στη συνάντηση αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι σχεδιάζεται ένα ακόμη εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Hellenic Development Bank) κατά το γαλλικό μοντέλο, για τη χρηματοδότηση τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

    Μια από τις σκέψεις είναι η τράπεζα αυτή να λειτουργήσει ως ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα σχήματα που χρηματοδοτούν σήμερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Εντός των σχεδίων που εξετάζονται είναι η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέργια με τον ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) ή με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα λειτουργήσει υπό κρατικό έλεγχο και θα έχει ιδιωτικό μάνατζμεντ.

    Διαβάστε επίσης:

    Γκ. Χαρδούβελης - Π. Μοσκοβισί: Προτεραιότητα η τόνωση της ανάπτυξης

    [06] Ο Αχμέτ Νταβούτογλου νέος πρόεδρος του ΑΚΡ

    Με 1.382 ψήφους υπέρ επί συνόλου 1.388 συνέδρων, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξελέγη αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με αποκλειστικό θέμα την εκλογή προέδρου και μοναδικό υποψήφιο τον ίδιο.

    Προηγήθηκαν οι ομιλίες του εκλεγμένου προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο Ερντογάν σχολίασε τα δημοσιεύματα που αναφέρονται εδώ και καιρό στη μελλοντική σχέση του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και τόνισε πως ο Νταβούτογλου δεν θα είναι τοποτηρητής: «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις αξίες μας και στον πολιτισμό μας», είπε.

    Ο Ερντογάν επισήμανε πως κατά πάσα πιθανότητα το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι έτοιμο μεθαύριο Παρασκευή. Αύριο πραγματοποιείται η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν στην εθνοσυνέλευση και η τελετή παράδοσης και παραλαβής από τον απερχόμενο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στον Ερντογάν. Την επομένη, ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει στον Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Στην ομιλία που έκανε, ο Νταβούτογλουανέφερε πως «θα συνεχιστεί η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και τόνισε: «κανείς να μην επιχειρήσει να βάλει την Τουρκία μέσα σε μια παγίδα Ευρώπης-Ασίας». Ονέος αρχηγός του ΑΚΡχαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

    [07] Ξεκινά το φεστιβάλ Βενετίας

    Με την ταινία «Birdman» (ή «Η αναπάντεχη αρετή της άγνοιας») του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου ξεκινά απόψε το 71ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.

    Στην τελετή έναρξης, που θα γίνει στην ανακαινισμένη μεγάλη αίθουσα του Palazzo del cinema, στο Λίντο, θα παραστούν ο σκηνοθέτης της ταινίας και οι πρωταγωνιστές του, Μάικλ Κίτον, Εντουαρντ Νόρτον και Εμα Στόουν καθώς και τα μέλη της κριτικής επιτροπής, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρό της, Αλεξάντρ Ντεπλά, που θα απονείμουν το Χρυσό Λιοντάρι και τα άλλα βραβεία της Μόστρας του κινηματογράφου.

    Στην αποψινή έναρξη, ως δείγμα συμβολικό, δύο θέσεις στο χώρο των καθισμάτων της κριτικής επιτροπής, θα παραμείνουν άδειες, αναφορά στην Ιρανή σκηνοθέτρια και ηθοποιό Μαχνάζ Μοχαμαντί, που εδώ και χρόνια αγωνιζόταν στην πατρίδα της για τα δικαιώματα των γυναικών και που πρόσφατα συνελήφθηκε και φυλακίστηκε για τέταρτη φορά, και τον Ουκρανό σκηνοθέτη Ολεγκ Σέντσοβ, που συνελήφθηκε από τη ρωσική αντικατασκοπία και μεταφέρθηκε στη Μόσχα κατηγορούμενος ως «τρομοκράτης», κάτι που ο ίδιος αρνείται. Για την αποφυλάκισή τους η γαλλική εταιρία σκηνοθετών και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου έχουν αποστείλει εκκλήσεις που υπογράφουν ονόματα όπως οι Πέδρο Αλμοδόβαρ, Κεν Λόουτς, Μάικ Λι, Ρομπέρτο Μπενίνι, Ασκχάρ Φαρχάντι, Ξαβιέ Ντολάν, Γουίλιαμ Φρίντκιν, κ.ά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 August 2014 - 18:30:22 UTC