Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ
  • [02] Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών στην Κίσαμο Χανίων
  • [03] «Η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες»
  • [04] Δεκάδες γυναίκες Γεζίντι «πουλήθηκαν» σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους
  • [05] Βομβιστής καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον 11 ανθρώπους νότια της Βαγδάτης
  • [06] Μπαρόζο: Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία
  • [07] Το Μουσείο της Αθωότητας στην Κωνσταντινούπολη
  • [08] Η «Μήδεια» του Μποστ από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Στοά
  • [09] Στην Αυστραλία θα κατασκευάσουν σταθμό εντοπισμού διαστημικών «σκουπιδιών»

  • [01] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ

    Σε εξαιρετικά καλό κλίμα πραγματοποήθηκε η συνάντηση διάρκειας 25 λεπτών του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά την συνάντηση υπήρξε αλληλοενημέρωση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα αλλά και τις προετοιμασίες του κ. Γιούνκερ σε ότι αφορά τα πρόσωπα και τις αρμοδιότητες τους στη νέα Κομισιόν.

    Παράλληλα έγινε ειδική αναφορά τόσο από τον κ. Σαμαρά όσο και από τον κ. Γιούνκερ στις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και στις ευοίωνες προοπτικές εν όψει της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος όπως και μετά την ολοκλήρωσή της.

    [02] Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών στην Κίσαμο Χανίων

    Στο κυρίως μέτωπο έξω από το χωριό Αμυγδαλοκεφάλι έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να ελέγξουν την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή καίγοντας δασική, χορτολιβαδική και καλλιεργήσιμη έκταση κυρίως με ελαιόδεντρα. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε οι φλόγες να μην φθάσουν μέχρι τους οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή ενώ για προληπτικούς λόγους κρίθηκε νωρίς το πρωί πώς θα πρέπει να εκκενωθεί ο οικισμός «Λιβάδια», ωστόσο στο συγκεκριμένο σημείο η φωτιά έχει τεθεί σε έλεγχο. Από τις φλόγες κάηκαν σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη 2 παλιές αγροικίες ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν αναφορές και σε σοβαρές ζημιές που υπέστη σπίτι στην ίδια περιοχή, ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Η επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται με επίγεια και εναέρια μέσα ενώ κύριο μέλημα των πυροσβεστών είναι να περιορίσουν το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς που κινείται από τα ορεινά προς την θάλασσα σε μια μεγάλη έκταση αλλάζοντας λόγω των ανέμων συνεχώς διεύθυνση.

    [03] «Η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες»

    Στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη του στους New York Times. «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά είναι επίσης πολύ μακροπρόθεσμο, έτσι μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα», δήλωσε ο υπουργός. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ίδιος, σχεδιάζει προσφυγή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με μία νέα έκδοση ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, την τρίτη φορά που θα αναζητήσει κεφάλαια μετά από τέσσερα χρόνια που οι αγορές ήταν ουσιαστικά κλειστές για την Ελλάδα.

    Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι έχουν γίνει οι περισσότερες.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η τρόικα «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας». Οι ελπίδες του κ. Χαρδούβελη να βγάλει την Ελλάδα από την καταστροφική ύφεσή της έχουν αυξηθεί από τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Οι Έλληνες είναι υπερφορολογημένοι, δήλωσε ο υπουργός, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη πριν την ανακούφιση από τη φορολογία. Πιθανόν, όμως, θα υπάρξουν ενέργειες για να αμβλυνθούν κάποιες «ακραίες καταστάσεις» - όπως στην περίπτωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου, ενώ αυτός είχε αρνητικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον, επειδή οι Έλληνες στράφηκαν στην καύση ξύλων για τη θέρμανση των σπιτιών τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

    [04] Δεκάδες γυναίκες Γεζίντι «πουλήθηκαν» σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους

    Δεκάδες γυναίκες που ανήκουν στην θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι, οι οποίες αιχμαλωτίστηκαν στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος, εξαναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ και έπειτα «πουλήθηκαν» προκειμένου να παντρευτούν με τη βία στη Συρία άνδρες της τζιχαντιστικής οργάνωσης, κατήγγειλε μια μη κυβερνητική οργάνωση. Το Ισλαμικό Κράτος, που σπέρνει τον τρόμο στις περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία, «μοίρασε στους μαχητές του 300 κορίτσια και γυναίκες της κοινότητας των Γεζίντι που είχε απαγάγει από το Ιράκ τις τελευταίες αυτές εβδομάδες» σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

    [05] Βομβιστής καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον 11 ανθρώπους νότια της Βαγδάτης

    Ένας βομβιστής καμικάζι που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σκότωσε τουλάχιστον 11 ανθρώπους και τραυμάτισε 30 σήμερα σε μια πόλη νότια της Βαγδάτης, ανέφεραν πηγές της αστυνομίας και ιατρικές πηγές.

    Ο δράστης πλησίασε ένα κεντρικό σημείο ελέγχου σε βόρεια είσοδο της πόλης Γιουσιφίγια, 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, δήλωσε ένας αστυνομικός που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    «Ο βομβιστής οδήγησε το αυτοκίνητό του στο σημείο ελέγχου και πυροδότησε τα εκρηκτικά εν μέσω άλλων οχημάτων που περίμεναν να περάσουν από έλεγχο» είπε ο αξιωματικός. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

    [06] Μπαρόζο: Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά επίσης επιθυμεί μια πολιτική συμφωνία με στόχο τον τερματισμό της διένεξης. «Θέλουμε την ειρήνη, όχι τον πόλεμο», όμως «βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή» δήλωσε από την πλευρά του ο Πέτρο Ποροσένκο.

    Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο Μπαρόζο είπε: «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πολύ σκληρά και ξεκάθαρα μέτρα» αλλά παραμένουμε ανοικτοί στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. «Βρισκόμαστε σε μια πολύ δραματική κατάσταση» επισήμανε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο. «Θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου θα φθάναμε στο σημείο χωρίς επιστροφή εάν η κλιμάκωση συνεχιζόταν» προσέθεσε ο ίδιος.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις δεν στοχεύει στην κλιμάκωση της κρίσης αλλά στο να ασκηθούν πιέσεις στη Μόσχα προκειμένου να έλθει σε διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση- «δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο».

    [07] Το Μουσείο της Αθωότητας στην Κωνσταντινούπολη

    Στο Τζουκούρτζουμα της Πόλης, ανάμεσα στα παλιατζίδικα, ένα παλιό κτίριο του 1897, βαμμένο στο χρώμα του σάπιου μήλου, στεγάζει, εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια, το Μουσείο της Αθωότητας. Είναι «ένα μικρό και ταπεινό μουσείο της καθημερινής ζωής στην Ιστανμπούλ» όπως το χαρακτηρίζει ο δημιουργός του, Νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.

    Στην Πόλη υπάρχουν πολλά δημόσια και ιδιωτικά μουσεία για να επισκεφτεί κανείς, το Μουσείο της Αθωότητας, όμως, είναι μοναδικό στον κόσμο και η πρωτοτυπία του συνίσταται στο ότι, ενώ πολλά βιβλία έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη ή στη θεατρική σκηνή, στην περίπτωση αυτή ένα βιβλίο έγινε μουσείο.

    Στο Μουσείο της Αθωότητας, ο χρόνος έχει σταματήσει, αλλά ταυτόχρονα κυλά. Ο χρόνος είναι ένα ρευστό παζλ, που το συνθέτουν «παγωμένες» στιγμές, πλαισιωμένες από τους ήχους μιας πόλης του άλλοτε. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι σε όποια σειρά και αν βάλει ο επισκέπτης τις «παγωμένες» στιγμές, το παζλ θα είναι πάλι τέλειο, δεν θα περισσέψει ούτε ένα κομμάτι.

    Τα αντικείμενα μέσα σε γυάλινες προθήκες, το ημίφως και η φωνή του Ορχάν Παμούκ, ο οποίος από τα ακουστικά αφηγείται την ιστορία που εμπλέκεται με όλα αυτά τα μικροπράγματα που βλέπει κανείς, συνθέτουν το σκηνικό του έρωτα του Κεμάλ για τη Φυσούν, μέσα σε μια πόλη που ζει και πάλλεται.

    [08] Η «Μήδεια» του Μποστ από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Στοά

    Με την αγαπημένη «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, υποδέχεται το θέατρο Στοά (Μπισκίνη 55, Ζωγράφου) τον φετινό θεατρικό χειμώνα. Πιστή στο ελληνικό ρεπερτόριο, η Στοά αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το έργο του σπουδαίου ζωγράφου και συγγραφέα, που το 2015 κλείνουν 20 χρόνια από τον θάνατό του. Με τη μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη, σε μια κωμικοτραγική φιγούρα και, παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.

    [09] Στην Αυστραλία θα κατασκευάσουν σταθμό εντοπισμού διαστημικών «σκουπιδιών»

    Η αμερικανική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Lockheed Martin συμφώνησε με την αυστραλιανή εταιρεία Electro Opitc Systems (EOS) να κατασκευάσουν από κοινού ένα σταθμό εντοπισμού διαστημικών «σκουπιδιών». Ο σταθμός θα κατασκευαστεί στη Δυτική Αυστραλία. Η έδρα της EOS βρίσκεται στην Κανμπέρα. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα οπτικά συστήματα λέιζερ, ο σταθμός θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τη θέση των διαστημικών «σκουπιδιών».

    Ως διαστημικά «σκουπίδια» (space debris) ορίζονται όλα τα μη ενεργά αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη. Τα εν λόγω «σκουπίδια» θέτουν σε κίνδυνο δορυφόρους και προκαλούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών ζημιές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 August 2014 - 14:30:22 UTC