Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντ. Μπακογιάννη: Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πολιτική «αλά κάρτ» με μεγαλοϊδεατισμούς
  • [02] Δημιουργείται «σύστημα διάγνωσης» των αναγκών της αγοράς εργασίας
  • [03] Ελπίδες για μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών
  • [04] Στα 3,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα επταμήνου
  • [05] Ημέρα «μαραθώνιας» διαπραγμάτευσης η σημερινή στο Παρίσι
  • [06] Μπ. Ομπάμα: Οι ΗΠΑ δεν θα εκφοβισθούν από το Ισλαμικό Κράτος
  • [07] Αυθεντικό το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Aμερικανού δημοσιογράφου, λένε οι ΗΠΑ
  • [08] Λειτουργία στον Άγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου με κειμήλιο Ιερό Ευαγγέλιο του 18ου αιώνα
  • [09] Άμεση προτεραιότητα η ένταξη της Αμφίπολης στην κληρονομιά της UNESCO

  • [01] Ντ. Μπακογιάννη: Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πολιτική «αλά κάρτ» με μεγαλοϊδεατισμούς

    Η Τουρκία δεν μπορεί να επιδιώκει την είσοδό της στην ΕΕ και ταυτόχρονα να εφαρμόζει μια πολιτική «αλά κάρτ» με μεγαλοϊδεατισμούς, τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, από το Παρίσι, όπου μετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    «Αυτό που είναι σαφές για την Άγκυρα είναι ότι δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση της αποδοχής των συγκεκριμένων κριτηρίων και αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει η κ. Μπακογιάννη και προσθέτει: «Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τις συζητήσεις και τις προσπάθειες με τη γείτονα, λέγοντας καθαρές κουβέντες. Είμαι οπαδός της καθαρής κουβέντας και στην εξωτερική και στην εσωτερική πολιτική. Καθένας θα πρέπει ευθέως και κατηγορηματικά να θέτει ταdesiderataeτου και να γνωρίζει ο άλλος τι περιμένει από αυτόν».

    [02] Δημιουργείται «σύστημα διάγνωσης» των αναγκών της αγοράς εργασίας

    Μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας δημιουργείται εντός των επομένων ημερών με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με την απόφαση, ο νέος μηχανισμός, θα είναι συνδεδεμένος με το σύστημα «Εργάνη», το οποίο καταγράφει τον αριθμό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, να έχουν πλήρη εικόνα των αναγκών στην αγορά εργασίας ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και ανά περιφέρεια της χώρας.

    Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που εμφανίζονταν κατά καιρούς στον σχεδιασμό των δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι ασκούμενες πολιτικές θα γίνουν αποτελεσματικότερες αφού θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των ίδιων των ανέργων.

    «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούμε μόνιμο και ολοκληρωμένο μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας, μέσω του οποίου θα καταγράφουμε συνεχώς τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Έτσι, ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων απασχόλησης και κατάρτισης δεν θα γίνεται πλέον "στα τυφλά" ή "στο περίπου" όπως στο παρελθόν, αλλά με στοχευμένη και αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα κρίσιμο εργαλείο στον αγώνα μας για την καταπολέμηση της ανεργίας», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

    [03] Ελπίδες για μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών

    Ελπίδες για μόνιμο διορισμό τους στα σχολεία της χώρας, έδωσε σε καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς που εργάζονται από τον Σεπτέμβριο του 2012, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά τη συζήτηση στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου για την «Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία», ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε τροποποιητική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 έως σήμερα.

    Όσοι καλύπτονται από τη ρύθμιση, θα μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όποτε κι αν αυτός διεξαχθεί, για την κάλυψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

    [04] Στα 3,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα επταμήνου

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ, εμφανίζει ο προϋπολογισμός το επτάμηνο εφέτος, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα, επίσης, με τα οποία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μειώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 3,91 δισ. ευρώ, από 4,58 δισ. ευρώ τον Ιούνιο (σ.σ. για πρώτη φορά εντός του 2014, βρέθηκαν κάτω από το ύψος των 4 δισ. ευρώ). Συμπεριλαμβανομένων δε των επιστροφών φόρων, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο σε 4,655 δισ. ευρώ από 5,254 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, μειώθηκαν δηλαδή κατά 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυξήθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που ανήλθαν τον Ιούλιο σε 742 εκατ. ευρώ, έναντι 666 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 453 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο εφέτος.

    [05] Ημέρα «μαραθώνιας» διαπραγμάτευσης η σημερινή στο Παρίσι

    Ημέρα- «μαραθώνιος» για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου και σ΄εκείνα της τρόικας, αναμένεται η σημερινή στο Παρίσι. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν στις 10:30 (ώρα Ελλάδος) και είναι άγνωστο πότε θα τερματιστούν. Παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, κατά σειρά οι υπουργοί Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης θα εκθέσουν διαδοχικά θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

    [06] Μπ. Ομπάμα: Οι ΗΠΑ δεν θα εκφοβισθούν από το Ισλαμικό Κράτος

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα από το Ταλίν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θαεκφοβισθούν από το Ισλαμικό Κράτος μετά τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ.

    Καταγγέλλοντας μία "φοβερή πράξη βίας", ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Εσθονίας ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το Ισλαμικό Κράτος "να μην αποτελεί πλέον απειλή" για την περιοχή. Ωστόσο τόνισε ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο και ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς στενή συνεργασία με τοτς εταίρους της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

    [07] Αυθεντικό το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Aμερικανού δημοσιογράφου, λένε οι ΗΠΑ

    Το βίντεο στο οποίο εφανίζονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποκεφαλίζουν τον Αμερικανό δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι αυθεντικό, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Καϊτλίν Χέιντεν.

    [08] Λειτουργία στον Άγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου με κειμήλιο Ιερό Ευαγγέλιο του 18ου αιώνα

    Για πρώτη φορά, μετά το 1974, στη θεία λειτουργία στον πολιούχο της κατεχόμενης Μόρφου, στην Κύπρο, που τελείται από το 2004 μια φορά τον χρόνο, χρησιμοποιήθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο του ναού του 18ου αιώνα, το οποίο ασπάστηκαν αρχιερείς, ιερείς και οι πιστοί. Μετά το 1974 το Ιερό Ευαγγέλιο βρίσκεται στο πρώην Επισκοπείο, παραπλεύρως του ναού, στο οποίο στεγάζονται αρχαιότητες από την περιοχή της Μόρφου.

    Απερίγραπτή ήταν η συγκίνηση, όταν ο διάκονος ύψωσε το σημαντικό αυτό ιερό κειμήλιο στο «Σοφία Ορθή» και στην συνέχεια ανέγνωσε από αυτό την ευαγγελική περικοπή της ημέρας. Πρόκειται για Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο δόθηκε ως δώρο στον ναό, ο οποίος ήταν μοναστηριακός, δύο αιώνες, μετά την οικοδόμησή του. Ο πολιούχος Άγιος της Μόρφου τιμήθηκε με τρισαρχιερατικό συλλείτουργο, του οποίου προεξήρχε ο μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος, και συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, και ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος. Στη δυτική είσοδο της εκκλησίας στο λιθανάγλυφο προσκυνητάρι βρισκόταν για προσκύνηση η εικόνα του τιμωμένου Αγίου. Επίσης, οι πιστοί πήραν αγιασμένο έλαιο, από τη Μαρμάρινη σαρκοφάγο του Αγίου Μάμαντος του 3ου αιώνα μΧ.

    [09] Άμεση προτεραιότητα η ένταξη της Αμφίπολης στην κληρονομιά της UNESCO

    Διαδικασία ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Οι τελευταίες εξελίξεις στον λόφο Καστά καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

    Όπως είπε, «πεποίθηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πως με τις ραγδαίες εξελίξεις στον Τύμβο Καστά, ο νομός μας μπορεί να ενταχθεί στα παγκόσμια μνημεία της Ανθρωπότητας, αφού γίνουν συντονισμένα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες». Σημείωσε, δε, πως ο ίδιος είχε έρθει σε επαφή πριν από έναν χρόνο με την υπεύθυνη της UNESCO στις Σέρρες Κατερίνα Εμμανουηλίδου, χωρίς ωστόσο να έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε κάποιες ενέργειες.Πλέον, όπως ανέφερε η κ. Εμμανουηλίδου, επιτροπή επιστημόνων θα ετοιμάσει τον φάκελο της σχετικής πρότασης που θα υποβληθεί στην UNESCO, όπου και θα περιλαμβάνονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία σχετικά με την Αμφίπολη.

    Την ίδια ώρα, οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά συνεχίζονται αδιάλειπτα, με την επικεφαλής αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη να δίνει προτεραιότητα στη θωράκιση των αρχαιολογικών ευρημάτων και την προστασία του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 September 2014 - 10:30:27 UTC