Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Συνεχίζεται το πάρτι της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών
  • [02] Υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου
  • [03] «Χρήσιμη η συζήτηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα»
  • [04] Με περαιτέρω κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα οι ηγέτες των 5 μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Συνεχίζεται το πάρτι της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών

    «Αποτελεί μέγιστο σκάνδαλο την ώρα που τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα εξωθούνται στα όρια της οικονομικής απελπισίας, από την υπερφορολόγηση, τη φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων, από την αθλιότητα του ΕΝΦΙΑ που δημεύει τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, να συνεχίζεται το πάρτι της ασυλίας και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΣΔΟΕ και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Σώματος Στέλιο Στασινόπουλο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, έκανε λόγο για πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού και ελλείψεις σε υποδομές, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, αναποτελεσματικότητα και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση σοβαρότατων φορολογικών υποθέσεων, που «δεν συνιστούν τυχαία υπηρεσιακά προβλήματα», αλλά «υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα» και τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί άμεσα ειδική υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών που θα ασχοληθεί με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής». Ανέφερε δε ως παράδειγμα ότι από τις 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόλις 25, επισημαίνοντας ότι από αυτές προκύπτουν φόροι τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ, και σημείωσε πως για τις υπόλοιπες 2.037 υποθέσεις απασχολούνται σήμερα μόνο 35 υπάλληλοι που ταυτόχρονα απασχολούνται και με σωρεία άλλων υποθέσεων, «ενώ όλοι γνωρίζουν ότι σε ενάμιση περίπου χρόνο, το τέλος του 2015, η υπόθεση παραγράφεται οριστικά».

    [02] Υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

    Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,30 δολαρίου, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013, μετά τις αποφάσεις για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και την έναρξη δύο προγραμμάτων αγοράς ομολόγων από τον Οκτώβριο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε έως το 1,2996 δολάριο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ενώ στη συνέχεια ανατιμήθηκε ελαφρά και διαμορφώθηκε στο 1,3011 δολάριο.

    [03] «Χρήσιμη η συζήτηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα»

    Οι συναντήσεις στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, ήταν χρήσιμες και για τις δύο πλευρές για μια καλύτερη κατανόηση των κυρίων θεμάτων που έχουμε να συζητήσουμε σε σχέση με το μνημόνιο και τα οποία θα μας απασχολήσουν στην Αθήνα λίγο αργότερα μέσα στον μήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της ελληνικής αποστολής με την τρόικα.

    Και για την ελληνική αντιπροσωπεία, η προκαταρκτική αυτή συνάντηση στο Παρίσι θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα «χρήσιμη». «Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα χαλαρή, ανακαλύψαμε τι θέλει η κάθε πλευρά, αλλά και μας επέτρεψε να μπούμε στο βάθος των ερωτημάτων τους και αυτοί στο βάθος των δικών μας ερωτημάτων» εξήγησε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

    Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν τα άμεσα και καυτά που απασχολούν τον ελληνικό λαό όπως οι φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, τα εργασιακά, το θέμα των πλειστηριασμών, τα κόκκινα δάνεια, ο ΕΝΦΙΑ, το θέμα του χρέους.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το εργασιακό θεωρήθηκε «πολύ ευαίσθητο θέμα», ο υπουργός εξέθεσε τις προτάσεις του, οι επικεφαλής της τρόικας όμως περιμένουν να δουν τις μελέτες που προετοιμάζονται, να μιλήσουν με τους κοινωνικούς φορείς, να γίνει η απαιτούμενη «ζύμωση». Για τα κόκκινα δάνεια έγινε μεγάλη κουβέντα γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα για την ελληνική οικονομία, αφού η επίλυσή του θα επιτρέψει μια ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε τη δουλειά που έχει κάνει και έγινε ευρεία συζήτηση πως θα μπορούσε να βελτιωθεί. Η ελληνική πλευρά έδειξε ξεκάθαρα τη θέλησή της να λυθεί άμεσα το θέμα και να μην υποστεί την όποια καθυστέρηση. Συζήτηση έγινε και για τον ΕΝΦΙΑ αφού η τρόικα είχε ενημερωθεί σχετικά από το υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος του ΕΝΦΙΑ για έσοδα περίπου 3,2 δισεκ. ευρώ θεωρείται και από τους τροϊκανούς ότι είναι εφικτός και οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν θα είναι σύμφωνα με τον στόχο αυτό.

    Απαντήσεις για τις θέσεις της τρόικας δεν είναι δυνατόν για την ώρα να δοθούν, καθότι η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική. Υπάρχουν όμως οι εντυπώσεις που επιτρέπουν στα στελέχη της αποστολής να πιστεύουν ότι «κατάλαβαν και είδαν την προσπάθεια που έχει γίνει σε σχέση με τις προϋποθέσεις και τις δράσεις που έχουν γίνει».

    Για «παραγωγικές συζητήσεις» σε «θέματα-κλειδιά» κάνει λόγο κοινή ανακοίνωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τις συνομιλίες στο Παρίσι. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η «πλήρης αποστολή» της τρόικας θα βρίσκεται στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    [04] Με περαιτέρω κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα οι ηγέτες των 5 μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ

    Οι ηγέτες των μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα κατά τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Νιούπορτ της Ουαλίας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη στάση που τηρεί στο θέμα της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο της συνόδου αυτής.

    "Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πληρώσει η Ρωσία αυξημένο κόστος για τις ενέργειές της" ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 September 2014 - 16:30:20 UTC