Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίκτυα αλληλεγγύης για τους αδύναμους ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Την ανάγκη να ανακοπεί το μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν έθεσε ο Αντ. Σαμαράς
  • [03] Σεισμός 4,8 ρίχτερ ανοιχτά της Λήμνου
  • [04] Σύσκεψη για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Νοέμβριο
  • [05] Ράσμουσεν: Nα αποσύρει η Ρωσία τα στρατεύματά της από την Ουκρανία

  • [01] Δίκτυα αλληλεγγύης για τους αδύναμους ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

    Παροτρύνσεις προς τους δύο περιφερειάρχες, Ρένα Δούρου και Θόδωρο Γαλιατσάτο και τους δημάρχους που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ «να σταθούν μπροστάρηδες στην προσπάθεια οργάνωσης των συλλογικών αντιστάσεων και δημιουργίας ενός δικτύου αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους» και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την αποψινή συνάντησή τους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την κριτική του κόμματος στην αντιδραστική «απορρύθμιση», και όχι μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και στην αδυναμία των δήμων και των περιφερειών να παίξουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, πολύ περισσότερο δε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και στις πρωτόγνωρες ανάγκες που δημιουργεί η πρωτοφανής κρίση σε όλα τα επίπεδα.

    Παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση, ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε αναλυτικά τους τέσσερις άξονες στους οποίους αυτή στηρίζεται: δηλαδή για μία ριζοσπαστική αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία των ΟΤΑ ώστε να καταστεί πραγματικά ισχυρή η Αυτοδιοίκηση, για το κοινωνικό κράτος και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση, την αποτελεσματικότητα και την υπέρβαση του πελατειακού συστήματος και της γραφειοκρατίας και, τέλος, για τη δημιουργία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών.

    Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι εξέθεσαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι δήμοι, κυρίως στο οικονομικό πεδίο, με την απόλυτη ανυπαρξία πόρων, αλλά και στο θεσμικό επίπεδο. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η εναλλακτική αντίληψη των αιρετών της Αριστεράς τόσο ως προς το αυτοδιοικητικό τους όραμα, όσο και ως προς τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, για ένα ανοιχτό και συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης, για την εμπιστοσύνη προς τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, για την αύξηση των εσόδων και την ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο και μίας ενδεχόμενης φορολογικής αποκέντρωσης, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που θα διαχειρίζονται οι δήμοι και οι περιφέρειες.

    [02] Την ανάγκη να ανακοπεί το μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν έθεσε ο Αντ. Σαμαράς

    Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στην σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν που ενισχύει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη χώρα. Κάλεσε δε την αφγανική κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων της προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της μετανάστευσης.

    Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς είχε, στο περιθώριο της Συνόδου, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

    Έθεσε δε δύο σημαντικά ζητήματα: Πρώτο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στην χώρα. Ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του κ. Ράμα για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν εγερθεί στην περιοχή της Χειμάρας, στηλιτεύοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κορώνες των τσάμηδων. Υπογράμμισε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

    Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την διμερή συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων που πρέπει να γίνεται στην βάση του διεθνούς δικαίου.

    Ο κ. Ράμα από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ειλικρινή υποστήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες του για την μειονότητα και ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να υποστεί βλάβη η ελληνική μειονότητα. Έκανε αναφορά στους κινδύνους από την έκρηξη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην περιοχή ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

    [03] Σεισμός 4,8 ρίχτερ ανοιχτά της Λήμνου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το σήμερα βράδυ ανοιχτά της Λήμνου, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

    Η πρώτη μέτρηση τοποθετούσε το σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται στην υποθαλάσσια περιοχή 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μύρινας, και 258 βορειοανατολικά της Αθήνας.

    Περίπου 22 λεπτά νωρίτερα, στην ίδια περιοχή είχε καταγραφεί δόνηση 3,4 Ρίχτερ.

    [04] Σύσκεψη για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Νοέμβριο

    Σύσκεψη με αντικείμενο τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το διήμερο 14 και 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές. Στη σύσκεψη, που γίνεται με πρωτοβουλία του ΔΝΤ, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), η ελληνική πλευρά και ενδεχομένως και άλλοι που έχουν συμφέροντα από αυτή τη συζήτηση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί σε τι επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση της χώρας μας στη συγκεκριμένη σύσκεψη.

    [05] Ράσμουσεν: Nα αποσύρει η Ρωσία τα στρατεύματά της από την Ουκρανία

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε σήμερα το Κρεμλίνο να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

    "Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την παράνομη και αυτοανακηρυχθείσα προσάρτηση της Κριμαίας", είπε ο Ράσμουσεν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην πόλη Νιούπορτ της Ουαλίας.

    "Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τους στρατιώτες της από την Ουκρανία και να σταματήσει την εισροή όπλων, μαχητών και πόρων για τους αυτονομιστές. Καλούμε τη Ρωσία να υπαναχωρήσει από την αντιπαράθεση και να πάρει το δρόμο της ειρήνης", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων, ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι επαφίεται στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν η καθεμιά ξεχωριστά εάν κρίνουν σκόπιμο να παραδώσουν όπλα στο Κίεβο.

    "Το ΝΑΤΟ ως συμμαχία δεν εμπλέκεται στην παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού επειδή δεν διαθέτει" οπλικά συστήματα, είπε. "Αυτά ανήκουν σε κάθε χώρα-σύμμαχο ξεχωριστά και επομένως μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο και εμείς δεν πρόκειται να παρέμβουμε" σημείωσε όταν ρωτήθηκε εάν η Συμμαχία σκοπεύει να δώσει όπλα στην Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης:

    Π. Ποροσένκο: Κατάπαυση του πυρός την Παρασκευή


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 September 2014 - 18:30:21 UTC